Lajos Ferdinánd porosz herceg (1907–1994)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lajos Ferdinánd porosz herceg
Lajos Ferdinánd Victor Edward Albert Mihály Hubert
Lajos Ferdinánd Victor Edward Albert Mihály Hubert
Született1907. november 9.
Németország, Potsdam
Elhunyt1994. szeptember 25. (86 évesen)
Németország, Bréma
Állampolgárságanémet
HázastársaKira Kirillovna Romanova orosz nagyhercegnő (1938. május 2. – )[1]
Gyermekei
  • Prince Friedrich Wilhelm of Prussia
  • Prince Michael of Prussia
  • Princess Xenia of Prussia
  • Princess Marie Cécile of Prussia
  • Princess Kira of Prussia
  • II. Ferdinánd Lajos porosz herceg
  • Prince Christian-Sigismund of Prussia
SzüleiCecília mecklenburg–schwerini hercegnő
Vilmos porosz királyi herceg
Foglalkozása
IskoláiHumboldt Egyetem
Kitüntetései
SírhelyeHohenzollern-kastély
A Wikimédia Commons tartalmaz Lajos Ferdinánd porosz herceg témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lajos Ferdinánd porosz herceg (teljes nevén Lajos Ferdinánd Victor Edward Adalbert Mihály Hubert) (németül: Louis Ferdinand Victor Eduard Adalbert Michael Hubertus Prinz von Preußen) (1907. november 9. - 1994. szeptember 26.) a Hohenzollern-ház tagja, a megszüntetett német trón örököse és trónkövetelő, rendületlen ellenfele a Nemzetiszocialista Német Munkáspártnak (NSDAP), üzletember és a művészetek patrónusa.

Élete[szerkesztés]

Lajos Ferdinánd Potsdamban született, a Német Császárság harmadik trónvárományosaként apja, Vilmos német koronaherceg és bátyja, Vilmos porosz herceg után. A monarchiát az 1918-as német forradalom után felszámolták. Amikor bátyja, Vilmos herceg, lemondott a trónigényéről, hogy elvehesse egy közember lányát, 1933-ban (később 1940-ben bevetés közben esett el a német hadsereg Franciaországban végrehajtott offenzívája során), Ferdinánd Lajos vette át a helyét a trónkövetelők sorában.

Lajos Ferdinánd elhagyta Berlint, és a családi hagyománytól eltérően, nem lépett katonai pályára. Ehelyett elhagyta az országot és egy időre Detroitban telepedett le, ahol összebarátkozott Henry Forddal és összeismerkedett Franklin Delano Roosevelttel és másokkal. Nagy érdeklődést mutatott a mérnöki pálya iránt. Amikor visszahívták az Egyesült Államokból, bátyja lemondása után, a német iparban kezdett dolgozni, ám onnan Hitler eltávolította.

Lajos Ferdinánd ez után elhatárolódott a náciktól. Nem vett részt az 1944. július 20-i Hitler elleni merényletben, de a Gestapo kihallgatta.

1938-ban vette feleségül Kira Kirillovna Romanova orosz nagyhercegnőt, először ortodox ceremónia keretében Potsdamban, majd lutheránus ceremónia keretében is, Huis ten Doornban, Hollandiában. Kira Kirill Vlagyimirovics Romanov orosz nagyherceg és Viktória Melita szász-koburg és gothai hercegnő második lánya volt. Négy fiuk és három lányuk született. Két legidősebb fia követte őt a trónkövetelők sorában. Harmadik fia és örököse, II. Ferdinánd Lajos porosz herceg 1977-ben katonai manőver közben életét vesztette, tizennyolc éves unokája, Frigyes György porosz herceg, lépett az örökébe a császári és a porosz királyi trón követelői között és ő lett a Hohenzollern-ház feje is, amikor Ferdinánd Lajos 1994-ben meghalt.

Családja[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Elődje:
II. Vilmos német koronaherceg
német trónkövetelő
Utódja:
Frigyes György porosz herceg
  1. p10117.htm#i101165, 2020. augusztus 7.