György Frigyes porosz herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frigyes György porosz herceg
Frigyes György Ferdinánd
Frigyes György Ferdinánd
Született 1976. június 10. (39 éves)
Németország, Bréma

Frigyes György porosz herceg az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Frigyes György porosz herceg témájú médiaállományokat.

Frigyes György Ferdinánd porosz herceg (Németül: Georg Friedrich Ferdinand Prinz von Preußen) (1976. június 10. –) a Hohenzollern-ház, Németország formális uralkodócsaládjának, jelenlegi feje.

Korai évei[szerkesztés]

Frigyes György az egyetlen fia II. Ferdinánd Lajos porosz hercegnek és Castell-Rüdenhauseni Donáta grófnőnek és ük-ükunokája II. Vilmos német császárnak, Németország utolsó uralkodójának. Frigyes György Brémában és Oldenburgban végezte általános iskolai tanulmányait és Glenalmond College folytatta Perthben, Skóciában. Miután teljesítette a két éves kötelező szolgálatot a német hadseregben gazdasági tanulmányokat folytatott a Freiburgi Egyetemen.

Hohenzollern-ház[szerkesztés]

Frigyes György követte nagyapját, Ferdinánd Lajos porosz herceget, mint a Hohenzollern-ház feje, annak 1994. szeptember 26-án bekövetkezett halála után. Mint a család feje, alkalmilag Ő királyi fensége, Poroszország hercegének (németül: Seine königliche Hoheit, der Prinz von Preußen), vagy Ő császári és király fensége Poroszország Hercegének (németül: Seine kaiserliche und königliche Hoheit, der Prinz von Preußen) szólíttatja magát. Valamint néha angolosítva használja nevét, mint George Frederick. A német törvények nem ismerik el semmiféle hercegi cím létezését, de a polgári jog szerint lehetséges formális, nem elsőszülötti jogon öröklődő címeket viselni a személynévben. Családfői pozíciójában versenyben állt nagybátyjaival, Frigyes Vilmos porosz herceggel és Mihály herceggel, akik perben, arra hivatkozva, hogy visszaminősítésük a családban és szűkebb házasodási lehetőségük kirekesztőleg és diszkriminatívan hat rájuk. Nagybátyjai kezdetben sikeresek voltak a Hechingeni és a Stuttgarti Regionális Bíróságon 1997-ben, ám a Német Állami Bíróság visszadobta az ügyet Stuttgartba és Hechingenbe, ahol ezúttal Frigyes György javára ítéltek. Nagybátyjai fellebbeztek a Szövetségi Alkotmányi Bíróságra, amely megsemmisítette a határozatot. 2005. október 22-én egy regionális bíróság úgy ítélt, hogy Frigyes György nagyapja egyetlen örököse, de nagybátyjai és Lajos Ferdinánd további gyermekei jogosultak a porosz örökség egy részére.

Frigyes György szintén örököse az orangei hercegi címnek, amit a német királyival együtt magának követel. Mint Viktória brit királynő leszármazottja, Frigyes György tagja az angol örökösödési listának is. Ezen kívül Európa összes királyi családjával rokonságban áll.