György Frigyes porosz herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frigyes György porosz herceg
Frigyes György Ferdinánd
Frigyes György Ferdinánd
Született 1976. június 10. (41 éves)
Németország, Bréma
Állampolgársága német
Házastársa Sophie, Princess of Prussia
Gyermekei Carl Friedrich, Prince of Prussia
Szülei Donata Countess of Castell-Rüdenhausen
Prince Louis Ferdinand of Prussia
Foglalkozása üzleti menedzser
Díjak Fekete Sas-rend

Frigyes György porosz herceg az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Frigyes György porosz herceg témájú médiaállományokat.

Frigyes György Ferdinánd porosz herceg (Németül: Georg Friedrich Ferdinand Prinz von Preußen) (1976. június 10. –) a Hohenzollern-ház, Németország formális uralkodócsaládjának jelenlegi feje.

Korai évei[szerkesztés]

Frigyes György az egyetlen fia II. Ferdinánd Lajos porosz hercegnek és Castell-Rüdenhauseni Donáta grófnőnek és ük-ükunokája II. Vilmos német császárnak, Németország utolsó uralkodójának. Frigyes György Brémában és Oldenburgban végezte általános iskolai tanulmányait és Glenalmond College folytatta Perthben, Skóciában. Miután teljesítette a kétéves kötelező szolgálatot a német hadseregben gazdasági tanulmányokat folytatott a Freiburgi Egyetemen.

Hohenzollern-ház[szerkesztés]

Frigyes György követte nagyapját, Ferdinánd Lajos porosz herceget, mint a Hohenzollern-ház feje, annak 1994. szeptember 26-án bekövetkezett halála után. Mint a család feje, alkalmilag Ő királyi fensége, Poroszország hercegének (németül: Seine königliche Hoheit, der Prinz von Preußen), vagy Ő császári és király fensége Poroszország Hercegének (németül: Seine kaiserliche und königliche Hoheit, der Prinz von Preußen) szólíttatja magát. Valamint néha angolosítva használja nevét, mint George Frederick. A német törvények nem ismerik el semmiféle hercegi cím létezését, de a polgári jog szerint lehetséges formális, nem elsőszülötti jogon öröklődő címeket viselni a személynévben. Családfői pozíciójában versenyben állt nagybátyjaival, Frigyes Vilmos porosz herceggel és Mihály herceggel, akik perben, arra hivatkozva, hogy visszaminősítésük a családban és szűkebb házasodási lehetőségük kirekesztőleg és diszkriminatívan hat rájuk. Nagybátyjai kezdetben sikeresek voltak a Hechingeni és a Stuttgarti Regionális Bíróságon 1997-ben, ám a Német Állami Bíróság visszadobta az ügyet Stuttgartba és Hechingenbe, ahol ezúttal Frigyes György javára ítéltek. Nagybátyjai fellebbeztek a Szövetségi Alkotmányi Bíróságra, amely megsemmisítette a határozatot. 2005. október 22-én egy regionális bíróság úgy ítélt, hogy Frigyes György nagyapja egyetlen örököse, de nagybátyjai és Lajos Ferdinánd további gyermekei jogosultak a porosz örökség egy részére.

Frigyes György szintén örököse az orangei hercegi címnek, amit a német királyival együtt magának követel. Mint Viktória brit királynő leszármazottja, Frigyes György tagja az angol örökösödési listának is. Ezen kívül Európa összes királyi családjával rokonságban áll.