Oldenburg (Németország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Oldenburg (Ollnborg (alnémetül)
Ooldenbuurich (frízül))
oldenburgi kastély
oldenburgi kastély
Oldenburg címere
Oldenburg címere
Oldenburg zászlaja
Oldenburg zászlaja
Közigazgatás
Ország Németország
Tartomány Alsó-Szászország
Rang járási jogú város
Alapítás éve1108
Polgármester Jürgen Krogmann (SPD)
Irányítószám 26121–26135
Körzethívószám 0441
Rendszám OL
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség168 210 fő (2019. szept. 30.)[1][2] +/-
Népsűrűség1 633,74 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság4 m
Terület102,96 km²
Időzóna CET, UTC+1
Oldenburg (Németország)
Oldenburg
Oldenburg
Pozíció Németország térképén
é. sz. 53° 08′ 38″, k. h. 8° 12′ 50″Koordináták: é. sz. 53° 08′ 38″, k. h. 8° 12′ 50″
Elhelyezkedése Alsó-Szászország térképén
Elhelyezkedése Alsó-Szászország térképén
Oldenburg weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Oldenburg témájú médiaállományokat.

Oldenburg (alnémet (Niederdeutsch) nyelvjárásban Ollnborg, fríz nyelven: Ooldenbuurich) egy független város Németországban, Alsó-Szászországban. A város a Hunte folyónál és Haarennél helyezkedik el Bréma és Groningen között. Ennek a városnak a népessége 157 706 fő (2011). A város az Oldenburg-ház eredetének a helye. A Német Birodalom bukása előtt (1918), ez volt Oldenburg uralkodóinak az adminisztrációs központja és lakhelye egyben.

Története[szerkesztés]

A települést a 9. században alapították. A helyet először Aldenburg néven 1108-ban Elimarral kapcsolatban említették meg, aki Oldenburg első grófja volt 1101-1108-ig. A város nagy jelentőségre tett szert, mivel a hajózható Hunte folyó gázlójánál helyezkedett el. A vár körül létrejött település 1270-ben falakkal erősítették meg, majd a 13. században ettől északra kezdték építeni az új városrészt.

Oldenburg lett a fővárosa az Oldenburgi Grófságnak, egy kis államnak a sokkal erősebb Hanza-állam, Bréma árnyékában.

1773-ig a dán királyi udvar fennhatósága alá tartozott, dán helytartó kormányozta. A 17. században, Oldenburg egy gazdag város volt, habár abban az időben háború és zűrzavar dúlt a városban, valamint a lakosság és a város befolyása is jelentősen nőtt. 1667-ben, a várost katasztrofális pestisjárvány sújtotta , és nem sokkal azután, egy tűzvész elpusztította Oldenburgot. A dán királyok, akik szintén Oldenburg ban éltek abban az időben, nem nagyon érdekelte a porig égése és ezzel mind a város, mind a dán királyok elveszítették jelentőségüket Oldenburgban-ban. 1773-ban a dán uralom is véget ért.

1945-ben, a második világháború után, Oldenburg brit megszállás alatt volt.

Gazdaság és infrastruktúra[szerkesztés]

Forgalom[szerkesztés]

A vitorlás kikötő

A város központja körül gyűrűs autópálya van, amelynek az A28-as, A29-es és A293-as autópálya a neve. Emiatt, Oldenburg összekapcsolódik az országos autópályák szövetségi hálózatával, valamint a nemzetközi (E-közúti) hálózattal is (németül: Europastraßen). Oldenburgi Központi pályaudvar, az Oldenburg (Oldb) Hauptbahnhof, metszi a vasútvonalat Norddeich Mole-Leer-Oldenburg, Bréma és Wilhelmshaven-Oldenburg-Osnabrück között, az Intercity szállítja az utasait Berlinbe, Lipcsébe és Drezdába és az InterCityExpress szállít utast Frankfurt és München városába. Oldenburg mintegy fél óra autóútra a Bréma Hauptbahnhof. Egyéb nemzetközi repülőterek a közelben a Hamburg Hauptbahnhof és a Hannover Hauptbahnhof repülőtér. Oldenburg érintkezik a Küstenkanal csatornával, amely egy hajó csatorna, amely összeköti az Ems és a Weser folyókat. 1,6 millió tonna árút szállítanak itt át évente, ez a legfontosabb, nem tengerparti kikötő Alsó-Szászországban. Kerékpárok nagyon fontos szerepet játszanak a személyszállításban.

Mezőgazdaság[szerkesztés]

A várost övező termékeny talaj következtében Oldenburg fejlődését hosszú ideig a mezőgazdaság gatározta meg. A városban különböző mezőgazdasági és élelmiszeripari intézmények jöttek létre. A város körül a nagy mezőgazdasági területek mintegy 80%-a gyep. Jelentősebb feladatok: állatállomány tenyésztése, főként tejelő tehén és egyéb legeltetett állatok, növények, mint például a gabona az élelmiszer-és takarmány, valamint a spárga, kukorica és a kelkáposzta.

Ipar[szerkesztés]

Ipari fejlődése a 19. században kezdődött. Fontosabb iparágai közé tartozik a motorgyártás, a telefongyártás, továbbá a textil- és bútoripar.

Kulturális élet[szerkesztés]

Állami Színház
A város látképe légifelvételről
Oldenburg, kikötő részlet
Oldemburg
Városháza (Rathaus)


 • Kultursommer (nyári kulturális időszak), sok ingyenes zenei és egyéb kulturális rendezvényekből áll, a város központjában a nyári üdülési szezon alatt, júliusban.
 • Stadtfest a három napos fesztivál, a város központjában augusztustól szeptemberig foglalja magában a gasztronómiai kínálatát és a rock-és popzenei előadások különböző résztvevőit.
 • Oldenburg Nemzetközi Filmfesztivál, magántulajdonban szervezett filmfesztivál szeptemberben, a lényege, hogy független filmek és a filmesek alkossák meg új remek műveiket. A fesztivál finanszírozását az állami támogatások és magán szponzorálás bevételéből fizetik.
 • Kramermarkt, a Vidámpark, a Weser-Ems Halle folyó körül tíz napig tartó vidámság, amely szeptemberben végén kezdődik és október elejéig tart. A hagyomány az éves Volksfestre nyúlik vissza, a 17. században, amikor a Kramermarkt volt a piaci események végi szüret.
 • 'Oldenburger Kinder-und Jugendbuchmesse (Kibum), kiállítás, új német nyelvű gyermek-és ifjúsági irodalom, 11 napig zajlik novemberben. A nem kereskedelmi vásár által szervezett városi önkormányzat együttműködve a nyilvános könyvtárral és az egyetemi könyvtárral alkották meg ezt az eseményt.

Látnivalók[szerkesztés]

 • Kastély (Schloss) - Az épület többféle stílusa több építési szakaszról tanúskodik. Az 1604 beli alapépítményt 1778-ban, majd negyedszázaddal később újra bővítették. 1899-ben pedig színházépülettel egészítették ki.
 • Kastélykert (Schlossgarten)- A városnak és környékének párás klímája kedvez az itt éllő tulipánfáknak és rododendronoknak
 • Alapítványi templom (Stiftskirsche St. Lamberti)

Nevezetességek[szerkesztés]

Bergstrassze
 • Oldenburg Állami Színház, legrégebbi színháza Oldenburgban, 1833-ban nyitotta meg kapuit.
 • Oldenburgi kastély, belváros, 1918-ig rezidenciája monarchikus uralkodóinak, akik Oldenburgban éltek, ma múzeum. A nyilvános park, a Schlosspark, is a közelben van.
 • Weser-Ems Halle, kiállítási és kongresszusi központ szabadtéri vásár területén található, a Oldenburg Donnerschwee.
 • Kis EWE Arena, a 4000 férőhelyes sport-és rendezvénycsarnok, közelében található a főpályaudvar, ez 2005-ben nyílt.
 • EWE Baskets Oldenburg kosárlabdaklubé ez az aréna.
 • Nagy EWE Arena, a 6852 férőhelyes sport-és rendezvénycsarnok, közelében található a főpályaudvar, 2013-ban nyitotta meg kapuit, ez szintén az EWE Baskets Oldenburg kosárlabda klub arénája.
 • Oldenburgi Botanikus Kert, nyilvános botanikus kert, amely saját fenntartású egyetem is.

Média[szerkesztés]

Oldenburg kastély, részlet

Print[szerkesztés]

Nordwest-Zeitung nevű oldenburgi-alapú napilap biztosítja a helyi kiadványokat a szomszédos megyéknek, Alsó-Szászországban Ingyenes hetilapokat szállítanak a háztartásoknak, főként hirdetéseket. A Diabolo ingyenes heti városi magazin. MOX ingyenes kétheti eseményeket tudató magazin (ugyanabból a kiadóból, mint a Diabolo) Alhambra-Zeitung kéthavonta megjelenő baloldali, antifasiszta magazin Oldenburger Stachel, a helyi alternatív magazin (megszűnt, hiszen sokan olvasták, viszont az ingyen újság nem hozott semmi bevételt, így csődbe ment)

Rádió és televízió[szerkesztés]

Oldenburg Eins közszolgálati, nem kereskedelmi hozzáférhetőséggel rendelkező kábel TV és rádió (hiszen az adás online is élőben nézhető). Norddeutscher Rundfunk (NDR), az állami televízió és rádió műsorszolgáltató (részben az ARD), fenntartja a regionális stúdiót Oldenburgban. Radio Bremen, az állami televízió és rádió szervező, (részben az ARD hálózat) sugározza a híreket az északnyugati régióban, beleértve Oldenburgot is. Radio FFN, kereskedelmi rádiós műsorszolgáltató, sugározása a regionális stúdiókban található, a NWZ épületben.

Oktatás[szerkesztés]

Oldenburg, Julius-Mosen-Platz
Oldenburg kastély részlete

Felsőoktatás[szerkesztés]

Két jelentősebb állami egyetem található Oldenburgban: A Carl von Ossietzky Egyetem Oldenburgban alakult 1973-ban a korábbi főiskolai tanárképzőből, és a Pädagogische Hochschule Oldenburg, amelynek története 1793-ba nyúlik vissza. Ezt az egyetemet hivatalosan Carl von Ossietzkynek is nevezték 1991-ben. Az új Általános Orvostudományi Kar és az Egészségtudományi Kar 2012-ben jött létre. Oldenburg már korábban építési és műszaki képzést kezdett oktatni 1882-től. 2000-től, a Fachhochschule része volt több átszervezések, amelyekben több UAS (Fachhochschule) északnyugati régió is részt vett. Újraindítására Jade-Hochschule néven került sor 2009-ben (korábban: Fachhochschule Oldenburg / Ostfriesland / Wilhelmshaven). A Jade-Hochschule már tartalmazta ezt az ágazatot három városban egyszerre: Oldenburg, Elsfleth és Wilhelmshaven. Jelenleg mintegy 2000 diák tanulja ezt a szakmát Oldenburgban (a Elsfleth viszont főiskolai diplomát, tanfolyamokat a tengeri tudományról, a nemzetközi logisztikai és kikötői menedzsment diplomát is kínál. Wilhelmshaven csak mérnöki tanfolyamokat, üzleti menedzsmentet, és a média menedzsmentet tanít.

Magánkézben lévő felsőoktatási intézmények :

2004 óta a Berufsakademie Oldenburg, főiskolai szövetkezeti oktatása kínál B.Sc. végzettséget az üzleti informatika felett. A kettős rendszerű kurzus ötvözi a gyakorlati szakképzést és az egyik helyi partner cég tudományos tanulmányokból, bemutatókból álló projektét. A Private Fachhochschule für Wirtschaft und Technik, egy regionális főiskolai szövetkezeti oktatás, amely főiskolai diplomát kínál villamosmérnöki és mechatronikai szakokra egyaránt.

Itt születtek, itt éltek[szerkesztés]

 • Karl Jaspers pszichiáter és filozófus - itt született 1883-ban. Karl Jaspers 1921-ben és azt követően még néhány évig Heidelbergben tanított.

Alap-és középfokú oktatás[szerkesztés]

Legjelentősebb iskolák

Galéria[szerkesztés]

Demográfia[szerkesztés]

Oldenburg népességváltozása 1502-2011

Év Népesség
1502 4,300 fő
1667 5,000 fő
1702 6,959 fő
1769 6,278 fő
1816 6,567 fő
1828 6,800 fő
1837 9,280 fő
1855 11,370 fő
1871 13,928 fő
2011 157,706 fő

A település népessége az elmúlt években az alábbi módon változott:

Egyéb[szerkesztés]

Az Oldenburg ága az alsó-szászországi rendőrség akadémia (Polizeiakademie Alsó-Szászország) fenntartja tanulmány létesítmény Oldenburg felkészítés a karrier magasabb középfokú vagy magasabb szintű rendőrség.

Testvérvárosai[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az oldenburg című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

 1. https://www.statistikportal.de/de/produkte/gemeindeverzeichnis, Szövetségi Statisztikai Hivatal, 2020. február 29.
 2. https://www.destatis.de/DE/Themen/Laender-Regionen/Regionales/Gemeindeverzeichnis/Administrativ/04-kreise.html