Lujza porosz királyi hercegnő (1808–1870)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lujza porosz királyi hercegnő
Lujza porosz királyi hercegnő
Lujza porosz királyi hercegnő
Született 1808. február 1.
 Porosz Királyság, Königsberg
Elhunyt 1870. december 6. (62 évesen)
 Hollandia, Wassenaar
Állampolgársága
Házastársa Frigyes holland királyi herceg (1825. május 21. – 1870. december 6.)[1]
Gyermekei Lujza
Frigyes
Vilmos
Mária
SzüleiIII. Frigyes Vilmos porosz király
Lujza mecklenburg–strelitzi hercegnő
Foglalkozása arisztokrata
Sírhelye Újtemplom
A Wikimédia Commons tartalmaz Lujza porosz királyi hercegnő témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lujza porosz királyi hercegnő, férjezett Lujza holland királyi hercegné (németül: Prinzessin Luise von Preußen, hollandul: Prinses Louise der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, teljes nevén Luise Auguste Wilhelmine Amalie; Königsberg, 1808. február 1.Wassenaar, 1870. december 6.) porosz királyi hercegnő, házassága révén holland királyi és oránia–nassaui hercegné.

Élete[szerkesztés]

Hohenzollern Haus Wappen.svg

Lujza porosz királyi hercegnő 1808. február 1-jén jött világra a königsbergi palotában III. Frigyes Vilmos porosz király (1770–1840) és Lujza mecklenburg–strelitzi hercegnő (1776–1810) kilencedik gyermekeként, egyben ötödik leányaként. A család tíz gyermekéből három kiskorában elhalálozott, nem érték meg a felnőttkort. Maga Lujza hercegnő a család legkisebb és egyben harmadik életben maradt leánya volt. Édesanyja, akitől a hercegnő a nevét is kapta, két évvel leánya születése után betegségben meghalt. Lujza porosz hercegnőt a königsbergi székesegyházban keresztelték meg; az eseményen első ízben vettek részt a kelet-poroszországi képviselők a nemzeti egység jegyében.[2]

1825. május 21-én Lujza porosz hercegnő feleségül ment elsőfokú unokatestvéréhez, Frigyes holland királyi herceghez (1797–1881), I. Vilmos holland király fiához. A másodszülött holland herceg anyai ágról származott a porosz uralkodócsaládból, amivel a holland királyi család igen szoros kapcsolatot ápolt. A napóleoni háborúk miatt a herceg a berlini királyi udvarban nevelkedett, itt ismerkedett meg a porosz hercegnővel. A pár 1823-ban jegyezte el egymást, azonban a hercegnő fiatal életkorára való tekintettel csak két évvel később tartották meg az esküvőt. A házasságot kedvezően fogadták a holland politikusok, minthogy a porosz uralkodócsaláddal való kapcsolat révén előkelő helyre kerültek az európai királyi házak között. Maga a porosz hercegnő gyakorta utazásokat a különböző uralkodói udvarokba, többek között Szentpétervárra és Stockholmba. Rokonaival terjedelmes levelezést folytatott.

A fiatal pár az esküvőt követően holland földre költözött, ahol Frigyes herceg magas katonai pozícióba került. Székhelyük eleinte Hágában volt, 1838-tól fogva állandó otthonukként wassenaari Huize De Paauw szolgált. A birtokot az évben vásárolta meg a házaspár; a parkot a hercegnő neves kertészekkel terveztette meg. Lujza hercegnő megtartotta porosz szokásait, a háztartásban német alkalmazottak szolgáltak.[2] Erősen porosz szellemisége miatt a hercegnő gyakorta keveredett összetűzésekbe franciabarát sógornéjával, Zsófia württembergi hercegnővel. A holland királyné hercegné egyébként férje árnyékában élt, a politikába nem szólt bele. 1869-ben a porosz királyné példáját követve árvaházat alapított fiúk számára; később bentlakásos leányiskolát létesített Arnhemben, melynek bebútorozására háromezer holland forintot adományozott.[2]

Frigyes holland királyi herceg és Lujza porosz királyleány házasságából négy gyermek született, azonban csak ketten érték meg a felnőttkort:

  • Lujza (1828–1871), férje XV. Károly svéd király, házassága révén Svédország királynéja
  • Frigyes (1833–1834), kisgyermekként elhalálozott
  • Vilmos (1836–1846), kisgyermekként elhalálozott
  • Mária (1841–1910), férje V. Vilmos wiedi herceg, házassága révén Wied hercegnéje.

Lujza porosz királyi hercegnő és oránia–nassaui hercegné 1870. december 6-án hunyt el wassenaari otthonában hatvanként évesen. Élete utolsó éveiben sokat betegeskedett, svájci és németországi kúrákon vett részt. A német fővárosban utcát – Luisenstraße – neveztek el emlékére.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. p10168.htm#i101673, 2020. augusztus 7.
  2. a b c Lantink, Frank Wilem: Louise Augusta Wilhelmina Amalia van Pruisen (holland nyelven) (HTML). Huygens ING, 2010. november 8. (Hozzáférés: 2011. január 31.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Luise von Preußen (1808–1870) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Louise van Pruisen (1808-1870) című holland Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]