Cecília mecklenburg–schwerini hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Cecília hercegnő
Cecília, Németország névleges császárnéja
Cecília, Németország névleges császárnéja
Születési név Cecilie Auguste Marie zu Mecklenburg-Schwerin
Született 1886. szeptember 20.
Schwerin; Németország
Elhunyt 1954. május 6. (67 évesen)
Bad Kissingen; Németország
Sírhely Hohenzollern-kastély
Állampolgársága német
Házastársa Vilmos porosz királyi herceg (1905. június 6.–)
Gyermekei
  • Prince Wilhelm of Prussia
  • Prince Hubertus of Prussia
  • Prince Frederick of Prussia
  • Lajos Ferdinánd porosz herceg
  • Princess Alexandrine of Prussia
  • Princess Cecilie Viktoria of Prussia
Szülei Anasztaszija Mihajlovna Romanova orosz nagyhercegnő
III. Frigyes Ferenc
Foglalkozása író
Díjak Order of Louise
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Cecília hercegnő témájú médiaállományokat.

Cecília mecklenburg–schwerini hercegnő (németül: Herzogin Cecilie zu Mecklenburg–Schwerin, Kronprinzessin Cecilie von Preußen, teljes nevén Cecilie Auguste Marie; Schwerin, 1886. szeptember 20.Bad Kissingen, 1954. május 6.) mecklenburg–schwerini hercegnő, házassága révén porosz királyi és német császári hercegné, majd névlegesen német császárné és porosz királyné.

Élete[szerkesztés]

Származása és gyermekkora[szerkesztés]

Wappen Mecklenburg-Schwerin.png

Cecília hercegnő 1886-ban született III. Frigyes Ferenc mecklenburg–schwerini nagyherceg és Anasztaszija Mihajlovna orosz nagyhercegnő harmadik, utolsó gyermekeként. Boldog gyermekkorát a schwerini kastélyban töltötte; és szoros kapcsolatot alakított ki egyetlen nénjével, Alexandrinával, aki később Dánia királynéja lett.

Házassága[szerkesztés]

1905. június 6-án, Berlinben Cecília hercegnő feleségül ment Vilmos porosz királyi és német császári herceghez, a német trón örököséhez, II. Vilmos császár és Auguszta Viktória császárné legidősebb gyermekéhez. A házassággal Cecília porosz királyi és német császári hercegné, illetve német trónörökösné lett. Vilmosnak és Cecíliának összesen hat gyermeke született:

Cecília trónörökösné (László Fülöp Elek, 1908)

Cecília hercegné intelligens és csinos nő volt, aki nagy népszerűségre tett szert az egyszerű emberek körében éppúgy, mint a császári udvarban. Igyekezett divatosan és elegánsan öltözködni, alakja példaképpé vált a korabeli német nők számára. Házassága a trónörökössel harmonikus és békés volt, Vilmos rajongott szép feleségéért. A család a nyarakat Marmorpalaisban, a teleket általában a berlini trónörökösi palotában töltötték.

A világháború és következményei[szerkesztés]

A családi boldogságnak az első világháború vetett véget, ugyanis II. Vilmos császár kénytelen volt lemondani, a császári családot pedig száműzték Németországból. Cecília hercegnő azonban – még mindig nagy népszerűségnek örvendve – a gyermekekkel Berlinben maradhatott. Vilmos hercegnek 1923-ban megengedték, hogy visszatérjen Németországba, de a házaspár az eltelt idő alatt elidegenedett egymástól. A volt trónörökös a bolsevizmus elutasításaként támogatni kezdte a nácikat, míg Cecília továbbra is megőrizte monarchista nézeteit, és aktív szerepet töltött be a közéletben. 1933-ban, a náci párt győzelmével a monarchistákat üldözni kezdték, így Cecília kénytelen volt visszavonulni a potsdami Cecilienhof kastélyába, ahol a zene iránt kezdett érdeklődni, és a kor számos nagy művésze, karmestere megfordult nála.

1941. június 4-én meghalt II. Vilmos császár, így formálisan Vilmos herceg követte őt német császárként és porosz királyként. Cecília ezzel de iure megkapta a német császárnéi és porosz királynéi címeket, melyeket 1951. július 20-áig, férje haláláig viselt.

Cecília és Frigyes Vilmos mozaikképe

A második világháború végén, 1945-ben Cecíliának menekülnie kellett Cecilienhofból a Vörös Hadsereg közeledése miatt. Második fiával, Lajos Ferdinánd herceggel és sógorával, Auguszt Vilmos herceggel Kronbergbe utaztak II. Vilmos császár testvéréhez, Margit hessen–kasseli őrgrófnéhoz. Később a hercegnő és fia Bad Kissingbe költözött, ahol a császári család egyik jó barátja, Paul Soltier jóvoltából a Fürstenhofban lakhattak. Cecília hercegnő 1952-ben Stuttgart környékére települt át, ahol meglehetősen szerény körülmények között élt. 1954. május 6-án halt meg egy Bad Kissingbe tett gyógytúra alkalmával, valószínűleg agyvérzés következtében. Férje oldalára temették el a Hohenzollern-kastélyba.

Emlékezete[szerkesztés]

Cecília trónörökösné élete végéig népszerű volt a németek körében, emlékét ma is számos épület őrzi:

  • az 1920-as években róla nevezték el a berlini Ceciliengärtent
  • Cecilienhof az ő tiszteletére kapta nevét
  • a Herzogin Cecilie vitorláshajónak ő volt a névadója
  • 1905-ben a nordfrieslandi Cecilienkoog is utána lett elnevezve.

Származása[szerkesztés]

Források és külső hivatkozások[szerkesztés]