Cecília mecklenburg–schwerini hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cecília
'Cecília Aguszta Mária'
Cecilie of Mecklenburg-Schwerin Crown Princess of Germany and Prussia.jpg
Uralkodóház Mecklenburg–Schwerini
Született
1886. szeptember 20.[1][2][3][4][5]
Schwerin[6]
Elhunyt 1954. május 6. (67 évesen)[1][2][3][4][5]
Bad Kissingen[7]
NyughelyeHohenzollern-kastély
1954. május 12.
Édesapja III. Frigyes Ferenc mecklenburg–schwerini nagyherceg
Édesanyja Anasztaszija Mihajlovna Romanova nagyhercegnő
Házastársa Poroszországi Vilmos
Gyermekei Vilmos Frigyes herceg
Lajos Ferdinánd herceg
Hubert herceg
György Frigyes herceg
Alexandrina hercegnő
Cecília hercegnő
Vallása evangélikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Cecília témájú médiaállományokat.

Mecklenburg–Schwerini Cecília Aguszta Mária (németül: Cecilie Auguste Marie Herzogin zu Mecklenburg-Schwerin; Schwerin, 1886. szeptember 20. – Bad Kissingen, 1954. május 6.), a Mecklenburgi-ház schwerini ágából származó német hercegnő, aki Poroszországi Vilmos trónörökössel kötött házassága révén porosz királyi és német császári koronahercegné, majd névlegesen királyné és császárné.

Élete[szerkesztés]

Származása és gyermekkora[szerkesztés]

Wappen Mecklenburg-Schwerin.png

Cecília hercegnő 1886-ban született III. Frigyes Ferenc mecklenburg–schwerini nagyherceg és Anasztaszija Mihajlovna orosz nagyhercegnő harmadik, utolsó gyermekeként. Boldog gyermekkorát a schwerini kastélyban töltötte; és szoros kapcsolatot alakított ki egyetlen nénjével, Alexandrinával, aki később Dánia királynéja lett.

Házassága[szerkesztés]

1905. június 6-án, Berlinben Cecília hercegnő feleségül ment Vilmos porosz királyi és német császári herceghez, a német trón örököséhez, II. Vilmos császár és Auguszta Viktória császárné legidősebb gyermekéhez. A házassággal Cecília porosz királyi és német császári hercegné, illetve német trónörökösné lett. Vilmosnak és Cecíliának összesen hat gyermeke született:

Cecília trónörökösné (László Fülöp Elek, 1908)

Cecília hercegné intelligens és csinos nő volt, aki nagy népszerűségre tett szert az egyszerű emberek körében éppúgy, mint a császári udvarban. Igyekezett divatosan és elegánsan öltözködni, alakja példaképpé vált a korabeli német nők számára. Házassága a trónörökössel harmonikus és békés volt, Vilmos rajongott szép feleségéért. A család a nyarakat Marmorpalaisban, a teleket általában a berlini trónörökösi palotában töltötték.

A világháború és következményei[szerkesztés]

A családi boldogságnak az első világháború vetett véget, ugyanis II. Vilmos császár kénytelen volt lemondani, a császári családot pedig száműzték Németországból. Cecília hercegnő azonban – még mindig nagy népszerűségnek örvendve – a gyermekekkel Berlinben maradhatott. Vilmos hercegnek 1923-ban megengedték, hogy visszatérjen Németországba, de a házaspár az eltelt idő alatt elidegenedett egymástól. A volt trónörökös a bolsevizmus elutasításaként támogatni kezdte a nácikat, míg Cecília továbbra is megőrizte monarchista nézeteit, és aktív szerepet töltött be a közéletben. 1933-ban, a náci párt győzelmével a monarchistákat üldözni kezdték, így Cecília kénytelen volt visszavonulni a potsdami Cecilienhof kastélyába, ahol a zene iránt kezdett érdeklődni, és a kor számos nagy művésze, karmestere megfordult nála.

1941. június 4-én meghalt II. Vilmos császár, így formálisan Vilmos herceg követte őt német császárként és porosz királyként. Cecília ezzel de iure megkapta a német császárnéi és porosz királynéi címeket, melyeket 1951. július 20-áig, férje haláláig viselt.

Cecília és Frigyes Vilmos mozaikképe

A második világháború végén, 1945-ben Cecíliának menekülnie kellett Cecilienhofból a Vörös Hadsereg közeledése miatt. Második fiával, Lajos Ferdinánd herceggel és sógorával, Auguszt Vilmos herceggel Kronbergbe utaztak II. Vilmos császár testvéréhez, Margit hessen–kasseli őrgrófnéhoz. Később a hercegnő és fia Bad Kissingbe költözött, ahol a császári család egyik jó barátja, Paul Soltier jóvoltából a Fürstenhofban lakhattak. Cecília hercegnő 1952-ben Stuttgart környékére települt át, ahol meglehetősen szerény körülmények között élt. 1954. május 6-án halt meg egy Bad Kissingbe tett gyógytúra alkalmával, valószínűleg agyvérzés következtében. Férje oldalára temették el a Hohenzollern-kastélyba.

Emlékezete[szerkesztés]

Cecília trónörökösné élete végéig népszerű volt a németek körében, emlékét ma is számos épület őrzi:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b The Peerage (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Brockhaus (német nyelven)
  5. a b BnF források (francia nyelven)
  6. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 12.)
  7. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 31.)

Források[szerkesztés]