Kundalini

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kundalini (szanszkrit kuṇḍalinī, dévanágari:कुण्डलिनी) hindu vallásfilozófiai fogalom, látens lélektani erő, sakti (kozmikus erő), amely minden emberben létezik. A tantra egyik alapvető fogalma. A hindu tantrikus anatómiában a leginkább létfontosságú elem az emberi testben, egy alternatív élettani rendszer, amelyik, az anyagi mellett egy párhuzamos síkon létezik, és amelyiknek vannak kapcsolatai és kihatásai az anyagi testre.

Etimológia[szerkesztés]

A kundalini szanszkrit szót a következő tövekre lehet bontani, amelyek pontosítják ezt a fogalmat [1]:

 • kundalin = tekercs, spirál (a kundalam szóból, amely kört vagy csavart jelent)
 • kun = föld
 • da = adni vagy "az adományozó"
 • lini = állandó tudatosság, ami az alfában és ómegában, azaz a kezdetben és a végben fejeződik ki.

A kundalini-t meghatározhatjuk úgy, hogy "a kígyózó föld-energia", és amikor az Adományozó megáldja, tudatossággal ajándékozza meg az egyént. [1] A legtöbb, a témával foglalkozó irodalom egy összetekeredett kígyóhoz hasonlítja.

A csakrák, sakti és a kundalini[szerkesztés]

A finom test rendelkezik a pszichés központok hét darabból álló készletével (csakrák), vizuálisan ez úgy képzelhető el, hogy a sokszirmú lótuszvirág végigfut a gerincen, amelyhez három függőleges csatorna segítségével csatlakozik. Minden csakra az emberi energiák finom elemeit (tanmatrák) egyúttal a szent hangokat jelképezi. A csakrák felett és alatt az istenek testi lakhelyei találhatók, Siváé (tudatosság) és a Sakti istennőé (erő és hatalom), akik a világegyetemet uraló két isteni elvet testesítik meg, amelyeken keresztül az egész világegyetem létrejött. Az alapul szolgáló feltételezés mögött az a homológián (hasonlóságon) alapuló, az Upanisadokban is dokumentált koncepció, áll amely a makrokozmosz és a mikrokozmosz viszonyához teszi hasonlóvá az emberi testet.

A kundalini az egyetemes sakti egyik aspektusa, ami jelen van minden emberben; úgy képzelhető el, mint a muládhára-csakra, a lélek legalacsonyabb szintű központjában fekvő háromszorosan összetekeredett kígyó. Bár a kundalini megtalálható minden emberben, általában nyugalmi állapotban van, szimbolikusan elképzelve mintegy „feltekercselt” állapotban. A vallásos tanok (jógák) egyik célja az, hogy felébresszék a kundalinit a finom testben úgy, hogy egy guru segítségével a tantrát gyakorló letekercseli azt, és elindítja a finom test központi csatornáján (szusumna) felfelé, miközben az mozgása közben áthatol az útjába kerülő finom csakrák hálózatán. A kundalini felemelkedése jelenti a lelki energia tényleges ébredését. Ezt az ébresztést egy guru, vallási tanító felügyelete alatt ajánlott elvégezni, hogy az megakadályozza a tanítvány tudatában felébredő ellenőrizhetetlen erők létrejöttét. A csakrák áttörése után a kundalini kiemelkedik Siva mikrokozmikus birodalmába, és fején koronaként örökkévalóan egyesül Sivával.

A kundalini felébresztése[szerkesztés]

A kundalini felébresztése előtt szükséges [2] :

 • déha suddhi - a test megtisztítása
 • nádi suddhi - az asztrális csatornák megtisztítása
 • mana suddhi - az elme megtisztítása
 • buddhi suddhi - az értelem megtisztítása
 • bhúta suddhi - az elemek megtisztítása
 • ádhára suddhi - az ádhára megtisztítása

A suddhi vagy megtisztulás után a sziddhi vagy tökéletesség magától bekövetkezik. A sziddhi (tökéletesség) nem lehetséges suddhi (tisztaság) nélkül. [2]

A jóga mesterei arra figyelmeztetnek, hogy ha az előzetes megtisztulás el volt hanyagolva, vagy nem volt elég energikus, akkor a felébresztett erő egyfajta "vámpirikus transzformátorrá" válik és az erő "démonokat" táplál. [3]

A kundalínit a jógik a pránájáma, az ászanák, a mudrák segítségével és az elme szabályozásával ébresztik fel, a bhakták odaadással és teljes önátadással, a dnyáník mélyreható elemzéssel, a tántrikák pedig mantrák recitálásával; de felébredhet a guru kegyelméből is, annak szankalpája (gondolata) által. [2] A tantrikus gyakorlatokban a titkos mantrák ismételgetésével a lélegzet illetve a magömlés visszatartható, ez ébreszti végül fel az addig alvó kígyót. [forrás?]

A kundalini-jóga célja a szamádhi, vagyis a magasabb szellemi állapotban megvalósuló extázis (a tudati koncentráció intenzív állapota), melynek során a szubjektum és objektum megszűnik külön létezni. Ezt az állapotot különféle meditációs technikákkal lehet elérni.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ^ a b Cyndi Dale: Kundalini
 2. ^ a b c Srí Szvámi Sivánanda: Utak a boldogsághoz: Kundalini
 3. Julius Evola: A hatalom yogája, 2007

Források[szerkesztés]

 • szerk.: Görföl Tibor, Máté Tóth András: Világvallások – Akadémiai lexikon. Budapest: Akadémiai, 531. o. ISBN 978-963-05-8708-2 (2009) 
 • James G. Lochtefeld, Ph.D: The Illustrated Encyclopedia of Hinduism. New York: The Rosen Publishing Group, Inc. 2002. ISBN 0823922871