Kundalini

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kundalini (szanszkrit kuṇḍalinī, कुण्डलिनी) hindu vallásfilozófiai fogalom, látens lélektani erő, sakti, amely minden emberben létezik. A tantra egyik alapvető fogalma. A hindu tantrikus anatómiában a leginkább létfontosságú elem az emberi testben, egy alternatív élettani rendszer, amelyik, az anyagi mellett egy párhuzamos síkon létezik, és amelyiknek vannak kapcsolatai és kihatásai az anyagi testre.

A finom test rendelkezik a pszichés központok hét darabból álló készletével (csakrák), vizuálisan ez úgy képzelhető el, hogy a sokszirmú lótuszvirág végigfut a gerincen, amelyhez három függőleges csatorna segítségével csatlakozik. Minden csakra az emberi energiák finom elemeit (tanmatrák) egyúttal a szent hangokat jelképezi. A csakrák felett és alatt az istenek testi lakhelyei találhatók, Siváé (tudatosság) és a Sakti istennőé (erő és hatalom), akik a világegyetemet uraló két isteni elvet testesítik meg, amelyeken keresztül az egész világegyetem létrejött. Az alapul szolgáló feltételezés mögött az a homológián (hasonlóságon) alapuló, az Upanisadokban is dokumentált koncepció, áll amely a makrokozmosz és a mikrokozmosz viszonyához teszi hasonlóvá az emberi testet.

A kundalini az egyetemes sakti egyik aspektusa, ami jelen van minden emberben; úgy képzelhető el, mint a muládhára-csakra, a lélek legalacsonyabb szintű központjában fekvő háromszorosan összetekeredett kígyó. Bár a kundalini megtalálható minden emberben, általában nyugalmi állapotban van, szimbolikusan elképzelve mintegy „feltekercselt” állapotban. A vallásos tanok (jógák) egyik célja az, hogy felébresszék a kundalinit a finom testben úgy, hogy egy guru segítségével a tantrát gyakorló letekercseli azt, és elindítja a finom test központi csatornáján (szusumna) felfelé, miközben az mozgása közben áthatol az útjába kerülő finom csakrák hálózatán. A kundalini felemelkedése jelenti a lelki energia tényleges ébredését. Ezt az ébresztést egy guru, vallási tanító felügyelete alatt kell elvégezni, hogy az megakadályozza a tanítvány tudatában felébredő ellenőrizhetetlen erők létrejöttét. A csakrák áttörése után a kundalini kiemelkedik Siva mikrokozmikus birodalmába, és fején koronaként örökkévalóan egyesül Sivával.

A kundalini-jóga célja a szamádhi, vagyis a magasabb szellemi állapotban megvalósuló extázis[1] elérése, így a tantrikus tanokból ismert szádhana[2] révén elérhető a megszabadulás (móksa). A tantrikus gyakorlatokban a titkos mantrák ismételgetésével a lélegzet illetve a magömlés visszatartható, ez ébreszti végül fel az addig alvó kígyót.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pontosabban a tudati koncentráció intenzív állapota, melynek során a szubjektum és objektum megszűnik külön létezni. Ezt az állapotot különféle meditációs technikákkal lehet elérni.
  2. férfi és női energiák és polaritások egyesítése, illetve az egyéni lélek és a legmagasabb rendű valóság egybeolvasztása.

Források[szerkesztés]

  • szerk.: Görföl Tibor, Máté Tóth András: Világvallások – Akadémiai lexikon. Budapest: Akadémiai, 531. o. ISBN 978-963-05-8708-2 (2009) 
  • James G. Lochtefeld, Ph.D: The Illustrated Encyclopedia of Hinduism. New York: The Rosen Publishing Group, Inc. 2002. ISBN 0823922871  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]