Szúrja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Szúrja
Shri Surya Bhagvan bazaar art, c.1940's.jpg
Vallás Hinduizmus
Dévanágari सूर्य
IAST Sūrya
Szerepe napisten
Nem férfi
SzüleiAditi
Djausz Pita
Gyermekei Karna
Mantra Gájatri-mantra
Szimbólum Mindkét kezében lótuszvirág
Szent_állat szekéren ül, amelyet hét ló húz
Ekvivalens , Mithrász, Héliosz, Sol
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szúrja témájú médiaállományokat.
Szúrja szobra a konáraki naptemplomban

Szúrja (dévanágari: सूर्य IAST: Sūrya) a napisten a hinduizmus istenei között. A védákban a legfontosabb istennek számított, apja Djausz, vagy Indra a vihar és a harc istene. Arany színű hajával és fénylő karjaival áll szekerén, amelyet hét ló húz. Lótuszvirágot tart kezében, miközben megállás nélkül körbejárja a földet, hogy fényt és világosságot árasszon a világban. Néha vörösre festett testtel ábrázolják.

Anyja Aditi anyaistennő. A védikus időkben Indrával, és testvérével Agnival, a tűz istenével korai trimúrtit (istenhármast) alkotott. A legfőbb áditja, az élet és a hő forrása. Később Visnu vette át a szerepét. Létezik olyan mítosz is, amelyben Purusa, az ősóriás szeméből szökött elő, ezért Szúrja maga a szem, amely tekintetével átfogja a világmindenséget.

Egy mítosz szerint felesége, Szandnya megszökött tőle, mivel férje forróságát képtelen volt elviselni. Szúrja a keresésére indult, egy mezőn akadt rá, hol az kanca alakjában legelt. Szúrja a mezőn magáévá tette, így fogantak Révanta a harcos, és a két Asvin testvér, a hajnal hírnökei. Hogy Szandnya megmaradjon mellette, Szúrja levetette lángoló sugarainak egy részét, ezekből az istenek fegyvereket kovácsoltak.

A Brahma-purána a „legfelsőbb szellemnek” nevezi, amely az istenek és emberek lelkébe lát, alakját a tizenkét legfontosabb isten szentenciájaként tiszteli.

A hívők hozzá intézik a napi meditációjukat segítő kötelező, legfontosabb mantrát, a Gájatri-mantrát, amelyet naponta háromszor recitálnak, ennek elhagyása hitük szerint az isten meggyilkolásával lenne egyenlő. Annak ellenére, hogy mekkora jelentőséggel bír, meglehetősen kevés templomot állítottak számára. A leghíresebb a konáraki naptemplom, amely már a 17. század óta nem tölt be szakrális funkciót.

A hindu asztrológia zodiákus rendszerében Szúrja egyike a kilenc mennyei háznak (Navagraha). Főbb fesztiválok és zarándoklatok Szúrja tiszteletére: Makar Szankránti, Pongál, Ratha Szapthámi, Csath Pudzsa és Kumbh mela.

Források[szerkesztés]

  • Vanamali Gunturu: Hinduizmus. Budapest: Bioenergetic. 2005. ISBN 9639569771  
  • Rachel Storm: Keleti mitológiák enciklopédiája. Budapest: Gloria. 2000. ISBN 9639283045  
  • Kozma András: A hindu istenalakok szimbólumai. (hely nélkül): Saxum. 2001. ISBN 9639308307  
  • Világvallások. Szerk. Görföl Tibor–Máté-Tóth András. Budapest: Akadémia. 2009. ISBN 963-9569-76-3  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]