Pránanadi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A pránanadi a finomtest csatornája, amely összeköti a csakrákat, és amelyen át a testműködést szabályozó életerő (prána) áramlik.[1] A pránanadi tehát életenergia-csatornának fordítható. Többnyire 72 ezer csatorna létezését fogadják el, de egyes szövegek (pl. Siva-szamhitá 2,13) szerint 350 ezer létezik.[1]

Két szanszkrit eredetű szóból alkotott kifejezés, amelyek az ájurvéda és a jóga központi fogalmai.

A prána (szanszkrit: प्राण) jelentése: szél, életerő, energia

Időszámításunk előtt adták ezt a nevet a minden élő testben megtalálható életerőnek vagy életenergiának de a prána a világegyetem elméjének az energiája is. A prána egy egyetemes elv, valami, ami áthatja a teret, és az elmével és az anyaggal együtt az abszolút hármas megnyilvánulást képezi. A prána az erő, amelynek segítségével a testben végbemegy minden aktivitás, amellyel a testnek minden mozgása történik, amellyel működik minden funkció, amellyel az életnek minden jele megnyilvánul.

A prána tehát megtalálható a levegőben, vízben, táplálékban stb. Ezekből az élő szervezet a pránát felszívja és felhasználja a test működtetésére. 

A nádi (szanszkrit: नाडी) jelentése: ér, cső, csatorna, folyam

A nadik, a csakrák és a szervezet számára életenergiát vesznek fel az ember környezetéből, a kozmoszból, azután rezgésekké alakítják át, ami a fizikai és az energiatestek működéséhez, fenntartásához elengedhetetlenül szükséges.

A prána a pránanadi filozófiája szerint egyfajta mindent átható erőteljes energia, ami támogatja az életfolyamatokat, elősegíti az öngyógyító folyamatokat. Használata, ebből eredően, harmóniát hoz létre a fizikai és tudati szintek között.

Magyarországon 1992-ben vált ismertté a módszer, melynek átadása azóta tanfolyam keretében oktatható. A pránanadi, módszer független minden vallástól, a buddhizmustól is, bár ez utóbbinak köszönheti a fennmaradását, ugyanis a buddhizmus egyik ágazata őrizte meg évezredeken keresztül a tanokat[2]

A pránanadi hatásmechanizmusa[szerkesztés]

A pránanadi hatása[szerkesztés]

A pránanadi hatásmechanizmusát a módszer követői a következőképpen magyarázzák:

  • Életfolyamatokat támogat, valamennyi – fizikai, pszichikai, spirituális – síkon hat. Igazodik minden élő és élettelen egyéni igényeihez. Támogatja a személyiség fejlődésének folyamatát. Pozitívan befolyásolja a gyógyulási folyamatokat, enyhíti a fájdalmat, segít a félelem, harag, méreg, depresszió, aggodalom és kétségek közt lévő levertség legyőzésében. [forrás?]
  • Megkönnyíti a nehéz fizikai és pszichikai megterhelés leküzdését, segíti a tanulást. Előnyösen befolyásolja az emberekhez való viszonyulásunkat, komoly szerepe van a kapcsolatok építésében, ápolásában. Serkenti a kreativitást, növeli a teljesítő-képességet. Elősegíti az önmegismerést, támogatja a könnyebb beilleszkedést. [forrás?]

A pránanadiról részletesen[szerkesztés]

A prána tanítás szerint minden energia ősforrása. Az élet megnyilvánulásának minden síkja a felvett és az el nem használt prána – vagy abszolút energia – rezgésétől, minőségétől függ. A prána egy összetett energiarendszer, ami nélkül a fizikai test önmagában nem létezhet.

A mindent átható prána vagy életenergia folytonos, állandó, meg nem szűnő mozgásban, rezgésben, áramlásban van, s az egész univerzumban mindenhol megtalálható.

  • A nadik és a csakrák a szervezet számára életenergiát vesznek fel az ember környezetéből, a kozmoszból, azután rezgésekké alakítják át, ami a fizikai és az energiatestek működéséhez, fenntartásához elengedhetetlenül szükséges.

A fennmaradt tibeti szövegekben 350 000 nadiról tesznek említést. A hangolási, avatási szertartások után már egy finomabb energiarendszeren keresztül képes az ember kapcsolatba lépni azokkal az erőkkel, amelyek a környezetében, a világegyetemben jelen vannak.[forrás?]

  • A testbe bejuttatott prána a nadikon halad keresztül, és ezeken a vezetékeken kering, mint a vér az érrendszerben. A vezetékek olyan finomak, hogy szabad szemmel nem is láthatók; nem párosíthatók például idegekhez, erekhez, s azoknál finomabb minőségben hálózzák be a test minden egyes pontját. Három fő nadit ismerünk, amelyekből oldalágak válnak ki. Ezek az oldalágak újabb oldalágakra oszlanak, mielőtt behálózzák a teljes fizikai testet.

A pránanadi napjainkban[szerkesztés]

  • A pránanadi célja a természetes életmóddal kapcsolatos oktatási, nevelési tevékenység, valamint az önfejlesztő módszerek, technikák megismertetése, terjesztése, különös tekintettel a meditációra; továbbá az önismereti, természeti törvényekkel összhangban álló gondolkodás- és magatartásmód felismeréséhez, valamint ezek gyakorlásához való segítségnyújtás. A Pránanadi-alapítvány hatékony ismeretterjesztési, világnézeti, nevelési és képességfejlesztési, továbbá oktatási, kulturális és sport tevékenységet végez.
  • Fontos célkitűzése az iskolának megismertetni az emberekkel a természetes gyógymódokat, valamint kezelési lehetőségeket biztosítani a gyógyulni vágyók számára. Ennek kapcsán kiemelt hangsúlyt helyeznek a Pránanadi-gyakorlatok oktatására, a családsegítő magatartásra és az idősgondozásra.

Védjegyoltalom[szerkesztés]

A Magyar Szabadalmi Hivatal a 2004. november 30-án M04 04801 ügyszámon bejelentett PRÁNANADI megjelölést 2007. február 23-án, 188 739 lajstromszámon védjegyként bejegyezte.[3] Az utóbbi időben a pránanadi iskola vezetője a saját honlapján a módszert „A MAGYAR PRÁNANADI® ÖNFEJLESZTÕ ÉS GYÓGYÍTÓ RENDSZER” névre változtatta.

A pránanadi kritikái[szerkesztés]

Shenphen Rinpocse egy 2008-as fórumbejegyzésében "new age" szektának nevezte a pránanadit.[4]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b Akadémiai Kiadó: Világvallások → nádí; 2009
  2. http://www.prananadi.hu
  3. http://www.prananadi.hu/main.asp?HirID=90783
  4. Danger Of Fake "teachers", 2008. augusztus 24. „One of this new-age movement which works very well is "prananadi". It's a sect in all negative ways, fake, made up from bit and pieces the founder could take from various traditions, but disconnected from their root, therefore completely inefficient as regarding any chance to reach Liberation.”

Külső hivatkozások[szerkesztés]