Pránanadi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A pránanadi két szanszkrit eredetű szóból alkotott kifejezés. A prána (प्राण) jelentése szél (más forrás szerint: életerő, energia), a nádi (szanszkrit: नाडी Nāḍī) jelentése: ér, cső, csatorna, folyam – az ájurvéda és a jóga központi fogalmai. A finomtest csatornája, amely összeköti a csakrákat, és amelyen át a testműködést szabályozó életerő (prána) áramlik.[1] A pránanadi tehát életenergia-csatornának fordítható. Többnyire 72 ezer csatorna létezését fogadják el, de egyes szövegek (pl. Siva-szamhitá 2,13) szerint 350 ezer létezik. [2]

A prána a pránanadi filozófiája szerint egyfajta mindent átható erőteljes energia, ami támogatja az életfolyamatokat, elősegíti az öngyógyító folyamatokat. Használata, ebből eredően, harmóniát hoz létre a fizikai és tudati szintek között. A nadi-val való gyógyítás technikáját a pránanadi gyakorlóinak állítása szerint egy német származású tanító, Christian Weber, tizenhat évi tibeti képzés után hozta el a nyugati világba.

Magyarországon 1992-ben vált ismertté a módszer, melynek átadása azóta tanfolyam keretében oktatható. A pránanadi honlapja szerint a módszer független minden vallástól, a buddhizmustól is, bár ez utóbbinak köszönheti a fennmaradását, ugyanis a buddhizmus zen ágazata őrizte meg évezredeken keresztül a titkos tanokat.[3]

A pránanadi hatásmechanizmusa[szerkesztés]

A pránanadi hatása[szerkesztés]

A pránanadi hatásmechanizmusát a módszer követői a következőképpen magyarázzák:

 • Életfolyamatokat támogat, valamennyi – fizikai, pszichikai, spirituális – síkon hat. Igazodik minden élő és élettelen egyéni igényeihez. Támogatja a személyiség fejlődésének folyamatát. Pozitívan befolyásolja a gyógyulási folyamatokat, enyhíti a fájdalmat, segít a félelem, harag, méreg, depresszió, aggodalom és kétségek közt lévő levertség legyőzésében. [forrás?]
 • Megkönnyíti a nehéz fizikai és pszichikai megterhelés leküzdését, segíti a tanulást. Előnyösen befolyásolja az emberekhez való viszonyulásunkat, komoly szerepe van a kapcsolatok építésében, ápolásában. Serkenti a kreativitást, növeli a teljesítő-képességet. Elősegíti az önmegismerést, támogatja a könnyebb beilleszkedést. [forrás?]

A pránanadiról részletesen[szerkesztés]

A prána a jóga tanítása szerint minden energia ősforrása. Az élet megnyilvánulásának minden síkja a felvett és az el nem használt prána – vagy abszolút energia – rezgésétől, minőségétől függ. A prána egy összetett energiarendszer, ami nélkül a fizikai test önmagában nem létezhet.

A mindent átható prána vagy életenergia folytonos, állandó, meg nem szűnő mozgásban, rezgésben, áramlásban van, s az egész univerzumban mindenhol megtalálható.

 • A nadik és a csakrák a szervezet számára életenergiát vesznek fel az ember környezetéből, a kozmoszból, azután rezgésekké alakítják át, ami a fizikai és az energiatestek működéséhez, fenntartásához elengedhetetlenül szükséges.

A fennmaradt tibeti szövegekben 350 000 nadiról tesznek említést. A hangolási, avatási szertartások után már egy finomabb energiarendszeren keresztül képes az ember kapcsolatba lépni azokkal az erőkkel, amelyek a környezetében, a világegyetemben jelen vannak.[forrás?]

 • A testbe bejuttatott prána a nadikon halad keresztül, és ezeken a vezetékeken kering, mint a vér az érrendszerben. A vezetékek olyan finomak, hogy szabad szemmel nem is láthatók; nem párosíthatók például idegekhez, erekhez, s azoknál finomabb minőségben hálózzák be a test minden egyes pontját. Három fő nadit ismerünk, amelyekből oldalágak válnak ki. Ezek az oldalágak újabb oldalágakra oszlanak, mielőtt behálózzák a teljes fizikai testet.

A pránanadi napjainkban[szerkesztés]

 • A pránanadi célja a természetes életmóddal kapcsolatos oktatási, nevelési tevékenység, valamint az önfejlesztő módszerek, technikák megismertetése, terjesztése, különös tekintettel a meditációra; továbbá az önismereti, természeti törvényekkel összhangban álló gondolkodás- és magatartásmód felismeréséhez, valamint ezek gyakorlásához való segítségnyújtás. A Pránanadi-alapítvány hatékony ismeretterjesztési, világnézeti, nevelési és képességfejlesztési, továbbá oktatási, kulturális és sport tevékenységet végez.
 • Fontos célkitűzése az iskolának megismertetni az emberekkel a természetes gyógymódokat, valamint kezelési lehetőségeket biztosítani a gyógyulni vágyók számára. Ennek kapcsán kiemelt hangsúlyt helyeznek a Pránanadi-gyakorlatok oktatására, a családsegítő magatartásra és az idősgondozásra.

A pránanadi története[szerkesztés]

A pránanadi magyarországi honlapjai szerint[4] a módszer története 1972-ben kezdődött, amikor egy magánvállalkozásból szervezett, állítólagos német kutatócsoport indult el kelet felé. A kutatás fő célja India, Kína, Tibet kulturális, népi és vallási szokásainak megfigyelése volt. Miután egy évet elveszítettek azzal, hogy egyikük megbetegedett és el kellett őt vinni egy olyan területre, ahonnan már egyedül is hazautazhatott, a megmaradt utazó, Christian Weber, 1976 végén elérkezett az úti célul kijelölt nagy kolostorhoz, ahol a lakók elmondása szerint gyógyító lámák dolgoztak és tanultak. A kolostor körül négy sztúpa van, ahová a gyógyulni vágyók érkeznek, és oda járnak ki a lámák gyógyítani, valamint a könnyebb betegségeket, sérüléseket is ott kezelik.

1990 júniusáig Christian Weber huszonegy beavatáson esett át. 1991 márciusában arra a döntésre jutott, hogy Európában az emberek nagy hasznát vennék ennek a tudásnak, ezért a módszer Európára való kiterjesztésébe kezdett. Ekkoriban következett be a dalai láma iránti érdeklődés megnyílása a nyugati világ felé felé[forrás?], és ennek hatására megkapta az engedélyt a kolostor apátjától, hogy terjeszthesse az iskola tanításait. Megkapta a tradicionális beavatási szertartásokra való meghatalmazást, és elvihette az addig féltve őrzött távgyógyítás módszerét Európába. Indulása előtt esküt tett, hogy tisztán megőrzi a szertartások tisztaságát, és nem csatlakozik semmiféle energetikai irányzathoz.[forrás?]

Először szülőhazájában, Németországban szervezett tanfolyamot, de a csekély érdeklődés miatt Amerikában kényszerült folytatni az oktatást, ahol nagyobb az érdeklődés a misztikum és az általa tanított dolgok iránt. Később, tanítványai kérésére visszatért, és több európai országban kezdett tanfolyamokat tartani. Tanításait 1991. novemberében kezdte, majd 1993. május 28-ig nyolc országban járt, és harmincnyolc embert avatott a tan mesterévé, melynek neve egy sokat használt angol kifejezés, a New Method („Új módszer”). Az iskola és a módszer tibeti neve máig nem ismert.

Miután visszatért Tibetbe, még háromszor látogatott el nyugatra, majd végleg visszatért a kolostorába. A pránanadi iskola tanítása szerint 1994. október 11-én, egy ismeretlen tibeti kolostorban hunyt el.

A módszer Magyarországon Petrezselyem Reiki néven indult, majd Pránanadi néven vált ismertté és ezen a néven jegyezték be.[5]

Védjegyoltalom[szerkesztés]

A Magyar Szabadalmi Hivatal a 2004. november 30-án M04 04801 ügyszámon bejelentett PRÁNANADI megjelölést 2007. február 23-án, 188 739 lajstromszámon védjegyként bejegyezte.[6] Az utóbbi időben a pránanadi iskola vezetője a saját honlapján a módszert „A MAGYAR PRÁNANADI® ÖNFEJLESZTÕ ÉS GYÓGYÍTÓ RENDSZER” névre változtatta.

A pránanadi kritikái[szerkesztés]

Shenphen Rinpocse egy 2008-as fórumbejegyzésében "new age" szektának nevezte a pránanadit.[7]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. Akadémiai Kiadó: Világvallások → nádí; 2009
 2. Akadémiai Kiadó: Világvallások → nádí; 2009
 3. http://www.prananadi.hu
 4. http://www.nadishop.hu/prananadi.html
 5. A módszer igazi neve
 6. http://www.prananadi.hu/main.asp?HirID=90783
 7. Danger Of Fake "teachers", 2008. augusztus 24. „One of this new-age movement which works very well is "prananadi". It's a sect in all negative ways, fake, made up from bit and pieces the founder could take from various traditions, but disconnected from their root, therefore completely inefficient as regarding any chance to reach Liberation.”

Külső hivatkozások[szerkesztés]