Konstantin Dumba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Konstantin Dumba
Konstantin Dumba.jpg
Született 1856. június 17.
Bécs
Elhunyt 1947. január 6. (90 évesen)
Bodensdorf am Ochiacher See
Állampolgársága osztrák
Nemzetisége Ausztria Osztrák
Foglalkozása diplomata
Tisztség nagykövet
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Konstantin Dumba témájú médiaállományokat.

Dr. Constantin Theodor Dumba (1856. június 17.1947. január 6.) az Osztrák-Magyar Monarchia amerikai nagykövete volt, 1913 és 1915 között. Tevékenykedése után hazatért Bécsbe, és nyugállományba vonult. 1947-ben, 91 éves korában hunyt el.

Élete[szerkesztés]

Constantin Dumba 1856-ban született Bécsben, apja Nikolaus Dumba vállalkozó volt. A család az 1800-as években emigrált a Monarchia területére.

Az Osztrák–Magyar Monarchia nagykövetségének munkatársai, balról a második Dr. Constantin Theodor Dumba

Dumba jogi tanulmányainak elvégzése után több európai ország nagykövete volt. 1913-ban Amerikába költözött, hogy ellássa az ottani nagyköveti feladatait. A háború előtt évben 1913-ban hivatala nem sok vizet zavart, később a háború kitörésekor az amerikai közélet reflektorfényébe került. Ő hirdette ki Amerikában az emigrált osztrák-magyar emberek rehabilitációjára vonatkozó törvényt. Eszerint nem emelnek vádat azon emberek ellen akik visszatérnek külföldről és belépnek a hadseregbe. Az amerikai politika azonban még mindig a „semlegességre” törekedett. Dumba népszerűsége rohamosan csökkent, és ezt még csak fokozta a botrány, amikor a nagykövet egy amerikai lőszerszállítmányt akart szabotálni. Folyamatos botrányai miatt Wilson elnök másik nagykövetet kért. Ekkor Dumba hazautazott, azonban a bécsi kormány nem nevezett ki amerikai nagykövetet, ezért Dumba lett az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó amerikai nagykövete.

Munkásságáról könyvet is írt, amely 1932-ben jelent meg.

1947-ben, Ausztriában hunyt el.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]