Konstantin Dumba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Konstantin Dumba
Konstantin Dumba.jpg
Született 1856. június 17.
Bécs
Elhunyt 1947. január 6. (90 évesen)
Bodensdorf am Ochiacher See
Állampolgársága osztrák
Nemzetisége Ausztria Osztrák
Foglalkozása diplomata
Tisztség nagykövet
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Konstantin Dumba témájú médiaállományokat.

Dr. Constantin Theodor Dumba (1856. június 17.1947. január 6.) az Osztrák-Magyar Monarchia amerikai nagykövete volt, 1913 és 1915 között. Tevékenykedése után hazatért Bécsbe, és nyugállományba vonult. 1947-ben, 91 éves korában hunyt el.

Élete[szerkesztés]

Constantin Dumba 1856-ban született Bécsben, apja Nikolaus Dumba vállalkozó volt. A család az 1800-as években emigrált a Monarchia területére.

Az Osztrák–Magyar Monarchia nagykövetségének munkatársai, balról a második Dr. Constantin Theodor Dumba

Dumba jogi tanulmányainak elvégzése után több európai ország nagykövete volt. 1913-ban Amerikába költözött, hogy ellássa az ottani nagyköveti feladatait. A háború előtt évben 1913-ban hivatala nem sok vizet zavart, később a háború kitörésekor az amerikai közélet reflektorfényébe került. Ő hirdette ki Amerikában az emigrált osztrák-magyar emberek rehabilitációjára vonatkozó törvényt. Eszerint nem emelnek vádat azon emberek ellen akik visszatérnek külföldről és belépnek a hadseregbe. Az amerikai politika azonban még mindig a „semlegességre” törekedett. Dumba népszerűsége rohamosan csökkent, és ezt még csak fokozta a botrány, amikor a nagykövet egy amerikai lőszerszállítmányt akart szabotálni. Folyamatos botrányai miatt Wilson elnök másik nagykövetet kért. Ekkor Dumba hazautazott, azonban a bécsi kormány nem nevezett ki amerikai nagykövetet, ezért Dumba lett az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó amerikai nagykövete.

Munkásságáról könyvet is írt, amely 1932-ben jelent meg.

1947-ben, Ausztriában hunyt el.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]