Max Hussarek von Heinlein

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Max Hussarek von Heinlein
Baron Max Hussarek von Heinlein.jpg
Született 1865. május 3.
 Habsburg Birodalom
Pozsony
Elhunyt 1935. március 6. (69 évesen)
 Ausztria
Bécs
Állampolgársága osztrák
Nemzetisége Ausztria osztrák
Foglalkozása jogász, politikus
Iskolái Bécsi Egyetem
Kitüntetései honorary doctorate of the University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna (1913)[1]
Sírhely Zentralfriedhof
A Wikimédia Commons tartalmaz Max Hussarek von Heinlein témájú médiaállományokat.

Báró Max Hussarek von Heinlein (Pozsony, 1865. május 3.Bécs, 1935. március 6.) osztrák jogász, politikus, államférfi, osztrák miniszterelnök.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Hussarek von Heinlein 1865. május 3-án, Pozsonyban született. Egyházjogi professzor volt a Bécsi Egyetemen, majd megkezdte közszolgálati karrierjét, 1906-tól az Oktatási-és Kulturális Minisztérium egyik főosztályvezetője volt.

1911-től 1917-ig három kormányban is betöltötte az oktatási miniszter szerepkörét. 1918. július 27-én a leköszönő Ernst Seidler von Feuchtenegg helyére az uralkodó, IV. Károly magyar király (I. Károly néven osztrák császár) osztrák miniszterelnökké nevezte ki. Heinlein szövetségi szerkezetátalakítást kívánt végrehajtani az Osztrák-Magyar Monarchia államszövetségének fenntartása érdekében, ám ezen kísérlete nem járt sikerrel. Azt akarta, hogy a birodalmon belül hozzanak létre egy teljesen független horvát államot (a dualista államszervezetet trialistává átalakítva) és be is terjesztett egy javaslatot, de a magyar ellenzék ezt megakadályozta és ennek következményeként Max Hussarek 1918. október 27-én lemondott miniszterelnöki posztjáról. A háború után visszatért a tudományos életbe és professzorként a Bécsi Egyetemen oktatott, mellett vezető beosztást töltött be az Osztrák Vöröskeresztnél.

Hussarek 1935. március 6-án, Bécsben halt meg 69 évesen.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. https://boku.ac.at/universitaetsleitung/rektorat/stabsstellen/oeffentlichkeitsarbeit/themen/ehrentraegerinnen/ehrendoktorinnen/hussarek, 2020. november 19.