Heinrich von Clam-Martinic

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Heinrich von Clam-Martinic
Count Heinrich Clam-Martinic.jpg
Született 1863. január 1.
Bécs
Elhunyt 1932. március 7. (69 évesen)
Klam
Nemzetisége Ausztria Osztrák
Foglalkozása politikus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Heinrich von Clam-Martinic témájú médiaállományokat.

gróf Heinrich von Clam-Martinic (Bécs, 1863. január 1. - †Felső-Ausztria, Klam, 1932. március 7.) osztrák miniszterelnök volt, az első világháború alatt.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1863-ban újév napján született meg Bécsben. Gyermekkorárról nem maradt fenn több adat.

A háború kitörése előtt Clam-Martinic aktívan kezdett el a politikával foglalkozni. 1914 végétől Ferenc József császár egyik legbefolyásosabb tanácsosa, az úgynevezett „árnyék kabinet” egyik vezető alakja volt. A háború kitörésekor tisztként a frontra ment, és először a keleti, majd az olasz-fronton harcolt huzamosabb ideig.

1916-ban elvállalta a mezőgazdasági miniszter posztot, és több hónapig működött ezen a poszton. Később Ernst von Körber-t követően miniszterelnökké nevezték ki. Clam-Martinic eltökélt szándéka volt, hogy a birodalmat egyben tartsa. A háború vége felé azonban már nyilvánvalóvá vált, hogy ez lehetetlen a monarchia rengeteg benne élő nemzetiség miatt. Látva a teljes tehetetlenséget Clam-Martinic 1917 második félévében lemondott, és visszavonult a politikai élettől. Élete további részében visszavonultan élt felső-Ausztriai kastélyában. 1932-ben hunyt el.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]