Heinrich Lammasch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Heinrich Lammash
Lammasch 1910 körül
Lammasch 1910 körül
Született 1853. május 21.
Seitenstetten
Elhunyt 1920. január 6. (67 évesen)
Salzburg
Nemzetisége Ausztria Osztrák
Foglalkozása
Iskolái Bécsi Egyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Heinrich Lammash témájú médiaállományokat.

Heinrich Lammash (Habsburg Birodalom, Seitenstetten, 1853. május 21.Salzburg, 1920. január 6.) az Osztrák Császárság utolsó miniszterelnöke volt, egy ideig a háború mellett foglalt állást, később már inkább a békekötést támogatta.

Élete[szerkesztés]

1853-ban született. Iskoláinak elvégzése után a tanári hivatást választotta, és a bécsi, illetve az innsbrucki egyetemen tanított. Munkája végzése mellett aktívan érdeklődött a politika iránt, és néhány évvel később már a parlamentben politizált. Lammasch elkötelezett pacifista, de lelkes monarchista is volt. A benne rejlő sokszínűség és politikai képesség felkeltette a hatóságok figyelmét, és letartóztatták. 1914-ben I. Ferenc József császár közbenjárásának köszönhetően szabadon engedték.

1916-ban elhunyt az agg császár, így IV. Károly magyar király került hatalomra. Lammasch a kevésbé ambiciózus uralkodónál könnyebben szerzett eredményt munkájához. Észrevette, hogy Károly király is ugyanúgy a békére törekszik mint ő. Mindent megtett, hogy elérje célját és a békét, azonban ez nem sikerült. 1918. október 28.-a és november 11.-e között miniszterelnök volt. Később a St. germaini békeszerződéseken jelen volt, mint képviselő.

1920-ban hunyt el, 67 éves korában.

Lásd még[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]