Heinrich Lammasch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Heinrich Lammash
(Heinrich Lammasch)
Lammasch 1918 körül
Lammasch 1918 körül
Született 1853. május 21.
Seitenstetten
Elhunyt 1920. január 6. (67 évesen)
Salzburg
Állampolgársága osztrák
Nemzetisége Ausztria Osztrák
Foglalkozása
Tisztség Szövetségi kancellár (Ausztria) (1918. október 27. – 1918. november 11.)
Iskolái Bécsi Egyetem
Sírhely Bad Ischl
A Wikimédia Commons tartalmaz Heinrich Lammash témájú médiaállományokat.

Heinrich Lammash (Habsburg Birodalom, Seitenstetten, 1853. május 21.Salzburg, 1920. január 6.) az Osztrák Császárság utolsó miniszterelnöke volt, egy ideig a háború mellett foglalt állást, később már inkább a békekötést támogatta.

Élete[szerkesztés]

1853-ban született. Iskoláinak elvégzése után a tanári hivatást választotta, és a bécsi, illetve az innsbrucki egyetemen tanított. Munkája végzése mellett aktívan érdeklődött a politika iránt, és néhány évvel később már a parlamentben politizált. Lammasch elkötelezett pacifista, de lelkes monarchista is volt. A benne rejlő sokszínűség és politikai képesség felkeltette a hatóságok figyelmét, és letartóztatták. 1914-ben I. Ferenc József császár közbenjárásának köszönhetően szabadon engedték.

1916-ban elhunyt az agg császár, így IV. Károly magyar király került hatalomra. Lammasch a kevésbé ambiciózus uralkodónál könnyebben szerzett eredményt munkájához. Észrevette, hogy Károly király is ugyanúgy a békére törekszik mint ő. Mindent megtett, hogy elérje célját és a békét, azonban ez nem sikerült. 1918. október 28.-a és november 11.-e között miniszterelnök volt. Később a St. germaini békeszerződéseken jelen volt, mint képviselő.

1920-ban hunyt el, 67 éves korában.

Lásd még[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]