Árnyékkabinet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az árnyékkabinet (vagy árnyékkormány) egy olyan ellenzéki politikusokból álló, általában nem hivatalos csoport, akik többnyire a hivatalban levő kormány minisztériumszerkezetét követve egy alternatív testületet alkotnak. Célja általában annak a bemutatása, hogy bizonyos kérdésekben az adott ellenzéki párt hogyan cselekedne, ha kormányon lenne. Ezáltal e párt saját alternatív kormányzóképességét is demonstrálni igyekszik a közvélemény előtt.

Nagy-Britanniában[szerkesztés]

A westminsteri típusú (azaz Nagy-Britannia után modellezett) demokráciákban az árnyékkabinetet többnyire hivatalossá is tették, így például az Egyesült Királyságban a Hivatalos Ellenzéki Árnyékkabinet (Official Opposition Shadow Cabinet) az, akiknek nem csak lehetőségük, hanem feladatuk is alternatív javaslatokat kidolgozni a kormánypárti felvetésekre. Vezetője a mindenkori ellenzék vezetője. Az utóbbi egyben egy hivatalos titulus is a brit mintájú demokráciák többségében, amit a rendes képviselői juttatásokon felül is javadalmaznak.

Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon ilyen nem hivatalos árnyékkormányok voltak például a Magyarországi Tanácsköztársaság idején létrejött ellenforradalmi kormányok, vagy a Szálasi-kormánnyal párhuzamosan működő nyilas központi irányító szervezet, a nemzetvezetői munkatörzs.[1][2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar Alkotmánytörténet, szerk. Mezey Barna, Osiris Kiadó, Budapest, 2003, ISBN 9633895324; 460. o.
  2. Más vélemények szerint ezek ellenkormányok voltak. (Bölöny József: Magyarország kormányai 1848-1992 Akadémiai Kiadó, Budapest, 1992. 184-185. o. ISBN 963 056402 5)

Források[szerkesztés]