Kalmükföld

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kalmükföld (Kalmük Köztársaság
Khal’mg Tangghch, Хальмг Таңһч)
Kalmükföld címere
Kalmükföld címere
Kalmükföld zászlaja
Kalmükföld zászlaja
Himnusz: Kalmük Köztársaság Himnusza[1]
Közigazgatás
Ország Oroszország
Szövetségi körzetDéli szövetségi körzet
SzékhelyEliszta
Alapítás1957. január 9.
Köztársaság vezetőjeBatu Szergejevics Haszikov
Hivatalos nyelvkalmük, orosz
Rendszám08
Népesség
Teljes népesség269 984 fő (2021. jan. 1.)
Népsűrűség4 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület
Összterület76 100 km²
IdőzónaUTC +3 (NYISZ: UTC +4)
Elhelyezkedése
Kalmükföld (Oroszország)
Kalmükföld
Kalmükföld
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 46° 19′, k. h. 44° 16′Koordináták: é. sz. 46° 19′, k. h. 44° 16′
Kalmükföld weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kalmükföld témájú médiaállományokat.

A Kalmük Köztársaság (kalmükül: Хальмг Таңһч, oroszul: Респу́блика Калмы́кия) vagy másik, ismert nevén Kalmükföld az Oroszországi Föderáció egyik tagköztársasága. Fővárosa Eliszta.

A köztársaságban a kalmük ábécé használatos.

A köztársaság első elnöke Kirszan Nyikolajevics Iljumzsinov volt (1993–2005), majd miután az „elnök” (prezigyent) címet megszüntették, továbbra is ő volt (2005–2010) a köztársaság vezetője (glava). Ezt a posztot 2010. október 24. óta Alekszej Maratovics Orlov tölti be.

Az egyetlen köztársaság Európában, ahol a buddhizmus a legnépszerűbb vallás.[2]

Földrajz[szerkesztés]

A Kaukázustól északra, a Volgától délre, Kaszpi-tenger északnyugati partján fekszik. Középső részén északról délre a Jergenyi-dombság húzódik, délen a Kuma–Manics-süllyedék található északnyugat-délkeleti irányban, míg keleti része síkság, sztyepp, a Kaszpi-mélyföld része. A tengerpart mocsaras. Fő folyói a süllyedékben haladnak, és víztározó található rajtuk: délnyugaton a Manics, amely a Rosztovi területtől és a Sztavropoli határterülettől választja el, valamint délen a Kuma, amely Dagesztán felé határfolyó. Ezen kívül egy kis szakaszon a Volga is átfolyik rajta északkeleten.

Települések[szerkesztés]

Kalmükföld fekvése és szomszédai

Kalmükföldön (a 2010. évi népszámláláskor) 3 város és 262 falusi település található, mely utóbbiak közül 2 lakatlan. 1987-ben még 5 városi jellegű település volt a köztársaságban, a Szovjetunió megszűnése óta azonban ezek elvesztették e címüket és faluvá alakultak.

A 2010. évi népszámlálás adatai szerint Kalmükföldön 44% a városi (városokban vagy városi jellegű településeken élő) népesség aránya, a legtöbb más oroszországi régióval összevetve ez nagyon alacsony érték. A legnagyobb falu népessége megközelíti a 12 ezer főt, és összesen 12-é éri el a háromezret, melyek együttesen a köztársaság lakosainak 25%-a számára nyújtanak otthont. A településhálózat döntő részét azonban a legfeljebb néhány száz lakosú aprófalvak alkotják.

Kalmükföld városai a következők (2010. évi népességükkel):

Közigazgatás és önkormányzatok[szerkesztés]

Kalmükföld (a 2010. évi népszámláláskor) közigazgatási szempontból 13 járásra oszlik, Eliszta városa pedig köztársasági alárendeltségű, így a hozzá beosztott falusi településekkel együtt nem tartozik egyik járáshoz sem.

Az önkormányzatok területi beosztása megegyezik a közigazgatási felosztással. A 13 járás mindegyikében járási önkormányzat működik, míg Eliszta a hozzá beosztott falusi településekkel együtt a járásoktól független városi körzetet alkot, melynek egyszintű önkormányzata van, egyszerre gyakorolja a járási és a községi önkormányzati hatásköröket. A járásokhoz összesen 2 városi község – ezek székhelye a két kisebb város – és 111 falusi község tartozik.

A járások és székhelyeik:

Politikai vezetés[szerkesztés]

A köztársaság vezetője (oroszul: (glava):

  • Alekszej Maratovics Orlov: 2010. október 24. – 2019. március 20. Hivatali idejének lejárta előtt Putyin elnök leváltotta.
  • Batu Szergejevics Haszikov: 2019. március 20-ától Putyin elnök rendeletével a köztársaság vezetőjének feladatait ellátó megbízott. (Többszörös profi kick-box világbajnok.) Megbízatása a következő választásig szól (2019. szeptember).[3] A 2019. szeptember 8-i választáson a köztársaság vezetőjének választották.[4]
Beiktatták hivatalába: szeptember 21-én.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. National Anthem of Kalmykia
  2. Tom Parfitt. „King of Kalmykia”, The Guardian, 2006. szeptember 21. (Hozzáférés ideje: 2001. március 28.) „Kalmykia is the only Buddhist region in Europe...” 
  3. Калмыкия получила чемпиона мира по кикбоксингу (Kommersant.ru, 2019-03-20)
  4. Кто выиграл выборы 8 сентября (Kommersant.ru, 2019-09-09. Hozzáférés: 2019-10-13)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Kalmykia
A Wikimédia Commons tartalmaz Kalmükföld témájú médiaállományokat.