Középkori ostromok listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A táblázat a középkor (476-1500) során lezajlott jelentősebb európai és közel-keleti vár- és városostromokat tartalmazza.

Év Vár, város Támadó fél Védekező fél Eredmény Leírás, jelentőség
674 - 678 Konstantinápoly Omajjádok Bizánci Birodalom sikertelen A súlyos veszteségeket szenvedett arabok elvonultak a város alól.
717 - 718 Konstantinápoly Omajjádok Bizánci Birodalom sikertelen Konstantinápoly ostroma (717-718)
885 - 886 Párizs vikingek Nyugati Frank Királyság sikertelen
955 Augsburg Magyar Fejedelemség Keleti Frank Királyság I. Ottó sikertelen Az ostrom feltörését követő napon a Lech-mezőn a magyarok súlyos vereséget szenvedtek. Ezzel véget értek a nyugati kalandozások.
1016 London Dán Királyság, Nagy Knut Angol Királyság, II. Edmund sikertelen A dánok körülzárták a várost, de az angoloknak sikerült kitörniük.
1049 Domfront Normandiai Hercegség, Hódító Vilmos Bellême ura sikertelen
1054 Domfront Normandiai Hercegség, Hódító Vilmos Bellême ura sikeres A védők megadták magukat.
1071 Manzikert Nagyszeldzsuk Birodalom Bizánci Birodalom sikeres Az ostromlott város felmentésére érkező sereget a szeldzsukok legyőzték (Manzikerti csata), a Bizánci Birodalom elvesztette Anatóliát.
1081 július - 1082 február Dürrakhion (Durrës) Normann Királyság, Guiscard Róbert Bizánci Birodalom, I. Alexiosz sikeres A Dél-Itáliából kiszorult bizánciak átmenetileg a Balkánon is területeket veszítettek.
1084 Róma Német-római Birodalom, IV. Henrik Egyházi Állam, VII. Gergely sikertelen A pápa segítségére siető normannok májusban feltörték az ostromzárat.
1093 - 1094 Valencia Kasztíliai Királyság, Rodrigo Díaz de Vivar (El Cid) mórok sikeres 9 havi ostrom után a védők megadták magukat.
1097 május - június Nikaia Bizánci Birodalom Nagyszeldzsuk Birodalom sikeres Nicea ostroma (1097)
1097 október - 1098 június Antiokheia Tarantói Bohemund Nagyszeldzsuk Birodalom, Kerboga bég sikeres A keresztesek körülzárták a várost, ostromtornyokat építettek. Többször is visszaverték az éhezés miatt kitörő védőket és több felmentő sereget is legyőztek. Végül egy lefizetett toronyőr segítségével jutottak be a várba. Kerboga bég újabb felmentő serege ekkor visszafoglalta a várost, ám a keresztesek legyőzték őket. A várban és a városban mindenki lemészároltak.
1099 Jeruzsálem IV. Rajmond, Bouillon Gottfried Nagyszeldzsuk Birodalom sikeres Jeruzsálem ostroma (1099)
1109 Glogow Német-római Birodalom, V. Henrik Lengyel Királyság, III. Ferdeszájú Boleszláv sikertelen Głogów védelme
1111 november - 1112 április Türosz Jeruzsálemi Királyság, I. Balduin Fátimida Kalifátus sikertelen A védők megsemmisítették a keresztesek ostromtornyait, akik a felmentő sereg elől elvonultak.
1124 Türosz Jeruzsálemi Királyság, I. Balduin jeruzsálemi király Fátimida Kalifátus sikeres Az ostromlók elvágták a város vízvezetékét. A felek két és fél hónapion át lőtték egymást hajítógépekkel, ám a keresztesek rohamai nem jártak sikerrel. Júliusban a kimerült védők megadták magukat.
1144 november - december Edessza Zangidák, Imád ad-Dín Zangi Edesszai Grófság sikeres A támadó aknászok lerombolták a fal egyes szakaszait, ezeken keresztül rohammal bevették a várost. Két nap múlva a fellegvárat is elfoglalták. A város elvesztésének hírére indult meg a 2. keresztes hadjárat.
1147 - 1148 Lisszabon Portugál Királyság, I. Alfonz mórok sikeres A védők megsemmisítették a támadók ostromtornyait. A védők és a támadók aknászai a föld alatt is összecsaptak. A fal egy részét a portugál aknászok lerombolták, de az ezt követő roham sikertelen volt. Egy újabb ostromtoronnyal a támadók eljutottak a falig, a védők pedig megadták magukat.
1153 január - 1154 augusztus Askelón (Aszkalon) Jeruzsálemi Királyság, I. Balduin Fátimida Kalifátus sikeres A keresztesek a város szárazföldön és vízen is elzárták. Az araboknak augusztusban mégis sikerült hajóval utánpótlást bejuttatniuk. A védők kitörésük során felgyújtották a legnagyobb keresztes ostromtornyot, ám a tűz a falakra is átterjedt, azok egy részét lerombolta. A támadók rohamát mégis sikerült visszaverni, majd a falat is kijavították. A hajítógépek kőzáporának hatására a védők mégis feladták a várat.
1158 Milánó Német-római Birodalom, I. (Barbarossa) Frigyes Lombard Liga sikeres Egyhavi ostrom után a városlakók megadták magukat.
1159 július - 1160 Cremona Német-római Birodalom, I. (Barbarossa) Frigyes Lombard Liga sikeres Frigyes a város túszait az ostromtornyokra kötöztette, de a városlakók hat hónapig kitartottak. Végül éhezés miatt adták fel a várost, amit a császár leromboltatott.
1161 május - 1162 március Milánó Német-római Birodalom, I. (Barbarossa) Frigyes Lombard Liga sikeres Frigyes a túlélőket elköltöztette, a várost leromboltatta.
1174 szeptember - 1175 április Alessandria Német-római Birodalom, I. (Barbarossa) Frigyes Lombard Liga sikertelen A támadók sem a fal aláaknázásával, sem egy titkos alagúton keresztül nem értek el sikert, így feladták az ostromot.
1187 szeptember – október 2. Jeruzsálem Ajjúbida Birodalom, Szaladin Jeruzsálemi Királyság, Ibelini Balian sikeres A védők kis létszámuk ellenére is vissza tudták verni a fal résein betörő támadókat. Mivel alig néhányan maradtak, nem sokkal később feladták a várost. A lakosság nagy részét eladták rabszolgának.
1188 Saone Ajjúbida Birodalom, Szaladin és fia, al-Malik al Zahir Jeruzsálemi Királyság sikeres A támadók hajítógépei lerombolták a fal északkeleti sarkát és rést ütöttek az északi falszakaszon is. Ezen benyomultak a városba, de a védők a Nagytoronyba vonultak vissza. Végül tárgyalások után megadták magukat.
1189 augusztus - 1191 július Akko (település) (Akkon) Jeruzsálemi Királyság, Conrad de Montferrat, Guidó jeruzsálemi király II. Fülöp Ágost, Oroszlánszívű Richárd Ajjúbida Birodalom sikeres A várost ostromló kereszteseket Szaladin seregei bekerítették. Mindkét fél nagy veszteségeket szenvedett a betegségek és az éhezés miatt. Szaladin seregei Kis-Ázsiába vonultak, a támadókat pedig Oroszlánszívű Richárd és Fülöp Ágost csapatai erősítették, de a védők az ostromtornyokat és a föld alatti támadásokat is meghiúsították. Végül 1191 júliusában adták meg magukat.
1203 szeptember - 1204 március Chateau Gaillard Francia Királyság, II. Fülöp Ágost, Angol Királyság, Roger de Lacy sikeres A védők megadták magukat. A franciák számára lehetővé vált az angolok kiűzése Normandiából.
1204 Konstantinápoly keresztesek, Velencei Köztársaság Bizánci Birodalom, IV. Alexiosz bizánci császár sikeres Konstantinápoly először került idegen uralom alá, a Latin császárság székhelye lett.
1209 Carcassonne Francia Királyság katharok, Raymond-Roger vikomt sikeres Kétheti harc után a keresztesekkel tárgyalni akaró Raymond-Rogert elfogták. a városlakók ezután megadták magukat.
1211 Toulouse Francia Királyság, Simon de Montfort katharok sikertelen Az ostromlók nem tudták teljesen körülzárni a várost, így annak utánpótlása nem szűnt meg. A támadók viszont kifogytak az élelemből, így elvonultak.
1215 Rochester Angol Királyság, Földnélküli János fellázadt angol bárók sikeres A támadók aláaknázták a kötőgátat és a torony egyik sarkát.
1216 Odiham Francia Királyság, Lajos herceg Angol Királyság sikeres Az apró várat 3 lovag és 13 hűbéresük két hétig tudta védelmezni, majd feladták.
1216 - 1217 Dover Francia Királyság, Lajos herceg Angol Királyság sikertelen A lincolni angol győzelem után az ostromlók elvonultak a vár alól.
1217 - 1218 Toulouse Francia Királyság, Simon de Montfort katharok, Toulouse-i Raymond sikertelen 1218 június 25-én az ostromlók vezérét egy katapultból kilőtt kő megölte, ezért elvonultak.
1217- 1219 Damietta keresztesek Ajjúbida Birodalom sikeres A támadók észrevették, hogy a betegségektől legyengült védők őrizetlenül hagytak egy falszakaszt. Létrákkal megmászták a falat és elfoglalták a várost.
1220 Buhara Mongol Birodalom, Dzsingisz kán Hvárezmi Birodalom sikeres A város bevétele után a mongolok nagy mészárlást rendeztek.
1220 március Szamarkand Mongol Birodalom, Dzsingisz kán Hvárezmi Birodalom sikeres
1220 - 1221 Herat Mongol Birodalom, Dzsingisz kán Hvárezmi Birodalom sikeres A város először meghódolt a mongoloknak, majd fellázadt ellenük. Hat hónapnyi ostrom után megadták magukat. A mongolok elrettentésül mindenkit kivégeztek.
1224 Bedford Angol Királyság, III. Henrik lázadó zsoldosok sikeres A király serege ostromtornyokat épített, ahonnan katapultokkal lőtték a falakat. Az aknászok kárt tettek a belső falakban és a torony alapzatában is, így a védők megadták magukat. A király mindnyájukat kivégeztette.
1226 Avignon Francia Királyság, VIII. Lajos francia király katharok, Toulouse-i Raymond sikeres A győzelem után a király leromboltatta a védműveket.
1236 Córdoba Kasztíliai Királyság, III. Ferdinánd kasztíliai király mórok sikeres A város bevételével a mórokat a félsziget déli részére szorították vissza.
1238 július - szeptember Brescia Német-római Birodalom, II. Frigyes Lombard Liga sikertelen Az ostromlók hatalmas serege csak lassan tudott összegyűlni, amit a védők kitörései is akadályoztak. Az ostromtornyokat a rossz időjárás miatt nem tudták használni.
1240 Kijev Mongol Birodalom, Batu kán Kijevi Rusz sikeres A mongolok katapultokkal lerombolták a falakat, majd megrohanták a várost. A védőket lemészárolták, az épületeket felégették. Az orosz területek egy évszázadra mongol uralom alá kerültek.
1241 Faenza Német-római Birodalom, II. Frigyes Lombard Liga sikertelen A jól kiépített védművekkel rendelkező kis város fél évig feltartotta a hatalmas császári sereget.
1241 Krakkó Mongol Birodalom, Batu kán Lengyel Királyság sikeres A mongolok a város előtti csatában győzelmet arattak, majd könnyen megszerezték a várost is.
1244 Montségur Francia Királyság katharok sikeres A támadók egy katapultot darabokra szedve felcipeltek egy hegyre, ahol újra összerakták, így hatékonyabban lőhették a falakat.
1258 január 22.február 10. Bagdad Mongol Birodalom Abbászidák sikeres Bagdad ostroma (1258)
1266 július - december Kenilworth Angol Királyság, III. Henrik lázadó bárók, Simon de Montfort sikeres A védők hajítógépei leromboltak két ostromtornyok és katapultokat is használhatatlanná tettek. Az ostromlók a várat körülvevő mesterséges tavon hajóra állított katapultokkal is lőtték a falakat. A védők többször kitörtek a várból, de végül az éhezés miatt megadták magukat.
1268 Antiokheia Mamlúk Birodalom, Bajbarsz egyiptomi szultán Antiochiai Fejedelemség sikeres A szultán májusban támadta meg a város, legyőzte a csekély létszámú védőket. Az erődítéseket ezután leromboltatta.
1271 Krak des Chevaliers Mamlúk Birodalom, Bajbarsz egyiptomi szultán Tripoli Grófság sikeres a szultán seregei kőhajítókkal, aknákkal és ostromtornyokkal vették be a várat.
1291 Akko (település) (Akkon) Mamlúk Birodalom, Al-Aszraf szultán Jeruzsálemi Királyság sikeres A támadók robbanóanyaggal megtöltött lövedékeket is használtak. Az aknászok lerombolták a külső fal egyes részeit és tornyait, így a védők a belső védőövbe vonultak vissza. Miután ennek falain is réseket ütöttek, a védők egy része hajón elmenekült. Más részük a várba vonult vissza, ám ennek falait is aláaknázták, így a város elesett. Akkon volt a keresztesek utolsó közel-keleti erődje.
1300 Caerlaverock Angol Királyság, I. Eduárd Skót Királyság sikeres A hajítógépek bombázása után a 60 fős védősereg megadta magát.
1304 Stirling Angol Királyság, I. Eduárd Skót Királyság sikeres A védők a nagy hajítógép használata előtt megadták magukat.
1305 Świecie Német Lovagrend Lengyel Királyság sikeres A vár 10 évig állt ellen az ostromnak, mígnem egy áruló megrongálta a katapultokat és a számszeríjakat. Így a védők megadták magukat. Lengyelország elvesztette Balti-tengeri kijáratát.
1309 Gdansk Német Lovagrend Lengyel Királyság sikeres A város lakói a brandenburgi templomos lovagok ellen hívták be a Német lovagrend tagjait, ám azok a várat elfoglalták ,a lakosságot pedig legyilkolták.
1344 Algeciras Kasztíliai Királyság, XI. Alfonz mórok sikeres A város elfoglalása után falait lerombolták. Csak Granada maradt mór fennhatóság alatt a Pireneusi-félszigeten.
1346 - 1347 Calais Angol Királyság, III. Eduárd Francia Királyság sikeres Az ostrom során valószínűleg bombardákat is bevetettek. A felmentő sereg ne mérte el a várost, így a védők megadták magukat.
1372 La Rochelle Francia Királyság Angol Királyság sikeres A vár írástudatlan angol parancsnokával a város francia polgármestere elhitette, hogy a király egy, a város előtt tartott díszszemlét vár el tőle. Mialatt az angolok kivonultak, a franciák elfoglalták a várost.
1390 Wilno Német Lovagrend Litván Nagyfejedelemség, Lengyel Királyság sikertelen A német lovagok IV. Henrik, későbbi angol királlyal szövetségben megtámadták a litván fővárost, ám a lengyel sereg felmentette a védőket.
1396 Nikápoly keresztesek, Magyar Királyság, Zsigmond magyar király Oszmán Birodalom sikertelen A nemzetközi sereg ostrom alá vette a várat, aknákkal és létrákkal támadták a falakat. A szultán serege két hét múlva legyőzte a támadókat és felmentette a várat.
1415 Harfleur Angol Királyság, V. Henrik Francia Királyság sikeres A kikötőváros ostroma volt a százéves háború újabb szakaszának első állomása. Az angolok lövegeket is bevetetek.
1417 szeptember Caen Angol Királyság, V. Henrik Francia Királyság sikeres V. Henrik hadjáratának újabb sikere, a város után szinte egész Normandia angol uralom alá került.
1418 - 1419 január Rouen Angol Királyság, V. Henrik Francia Királyság sikeres A védők megadták magukat, így megnyílt az út az angolok előtt Párizs felé.
1429 Orleans Angol Királyság, V. Henrik Francia Királyság sikertelen Az ostrom volt a százéves háború fordulópontja. Jeanne d’Arcnak sikerül a franciák harci kedvét felszítani, így felmentették a várost.
1450 Kruja Oszmán Birodalom Albán Fejedelemség, Kasztrióta György (Szkander bég) sikertelen A törökök öthavi próbálkozás és 20 000 fős emberveszteség után feladták az ostromot.
1450 Castillon Francia Királyság Angol Királyság sikeres A százéves háború utolsó nagy csatája. Az ostromló franciák legyőzték a John Talbot által vezetett angol felmentő sereget, majd bevették a várat.
1453 Konstantinápoly Oszmán Birodalom, II. Mehmed Bizánci Birodalom sikeres Konstantinápoly ostroma (1453)
1454 március - szeptember Malbork Lengyel Királyság Német Lovagrend sikertelen Az ostrom során mindkét fél használt tüzérségi eszközöket is. a Lengyelek végül elvonultak.
1456 Nándorfehérvár Oszmán Birodalom, II. Mehmed Magyar Királyság, Hunyadi János, Szilágyi Mihály, Kapisztrán János sikertelen Nándorfehérvár ostroma (1456)
1472 Beauvais Burgundi Hercegség, Merész Károly Francia Királyság sikertelen Kezdetben 80 fős helyőrség és egy kisebb külföldi segédcsapat védte a várat. A védők létszáma júliusra 15000 főre emelkedett, a támadók június végén 40000-en voltak. A kétheti ágyúzás leomlasztotta a falak egy részét, ám az ostromlók mégsem tudták bevenni az erősséget.
1480 Ródosz Oszmán Birodalom Johannita lovagrend sikertelen A törökök tüzérség használatával sem tudták bevenni a várost.
1492 Granada Spanyol Királyság Granadai Emírség, Boabdil sikeres A védők szabad elvonulás fejében feladták a várost. Ezzel véget ért a mór fennhatóság a Pireneusi-félszigeten.
1495 szeptember - november Viipuri Moszkvai Nagyfejedelemség finnek, Svéd Királyság, Knut Posse sikertelen A finn védők hiába reménykedtek svéd utánpótlásban, az nem érkezett meg. Az oroszok elfoglalták a lőportornyot, ám miközben behatoltak, a védők felrobbantották azt. A babonás oroszok ezt rossz jelnek tekintették és elvonultak.

Források[szerkesztés]

  • J. E. Kaufmann - H. W. Kaufmann: A középkori várak, Szukits, Debrecen, 2004