II. Edmund angol király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Edmund

Ragadványneve Vasbordájú Edmund
Anglia királya
Uralkodási ideje
1016. április 23. 1016. november 30.
221 napig
Elődje II. Ethelred angol király
Utódja II. Knut dán király
Életrajzi adatok
Uralkodóház Wessex-ház
Született 988 vagy 993
Wessex
Elhunyt 1016. november 26. (27 évesen)
Oxford vagy London
NyughelyeGlastonburyi apátság
Édesapja II. Ethelred angol király
Édesanyja Ælfgifu
Testvére(i)
Házastársa Ealdgyth
Gyermekei (Száműzött) Edward
Edmund
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Edmund témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

II. Edmund angol király (angolul: Eadmund Ironside, King of the English; 988 vagy 9931016. november 30.) Anglia királya 1016. április 23. és november 30. között. Vasbordájúnak is hívják, erőfeszítéseiért, mellyel a dán II. Knutot feltartóztatta. Uralma Wessexre terjedt ki, a Temzétől délre. Az észak Knut kezében volt, aki Edmund halálával egész Anglia királya lett.

Családja[szerkesztés]

II. (Tanácstalan) Ethelred (* 968; † 1016 ápr. 23.) és első felesége, northumbriai Elflaed második fia volt. Edmundnak egy bátyja (Ethelstan) és két öccse, Edred és Ecgbert volt. Anyja 996-ban meghalt, ami után apja még kétszer megházasodott.

Ethelstan 1014-ben meghalt, így Edmund lett a trónörökös. 1015-ben hatalmi vita bontakozott ki Edmund, és apja, Ethelred király között. Két támogatóját, Sigefreidet és Morcart kivégezték. Ezt követően Edmund kiszabadította Sigeferth özvegyét, Elgitht, a zárdából, ahova száműzték, majd apja tudta és beleegyezése nélkül házasságot kötöttek. Közben Knut megtámadta Angliát.

Uralkodói és katonai történet[szerkesztés]

II. Ethelred, hosszas betegség után 1016. április 23-án meghalt. A trónon őt második fia, a még életben lévő Edmund követte. A londoni nemesség körében nagyon csekély támogatásnak örvendhetett. Ezzel ellentétben a szigetet megszálló Knut nagy segítséget kapott a southamptoni nemességtől.

Mikor Edmund erős seregeivel visszafoglalta Knuttól az 1015-ben elfoglalt Wessexet, a dán király megostromolta Londont. Edmund sikeresen védte a várat. Győzelme ellenére a harcok egészen október 18-áig folytatódtak, mikor az angol királyt Ashingdonban, az ashingdoni csatában elfogták, de nem ölték meg. Ezt a csatát követte egy megegyezés a két király között, mely alapján Edmund megtarthatta Wessexet, Knut pedig megszerezte a Temzétől északra fekvő területeket. Ráadásul megállapodtak, hogy ha egyikük meghal, a másikra száll a területe.

Halála[szerkesztés]

1016. november 26-án II. Edmund Oxfordban vagy Londonban meghalt, és az általa uralt területek Knutra szálltak, ki ekkor Anglia királya lett. Edmundot a Glastonburyi apátságban, Somersetben temették el. Temetkezési helye ismeretlen.

Trónörökösök[szerkesztés]

Két örököse volt, Száműzött Eduárd (* 1016; † 1057 febr.) és Eadmund, mindketten Magyarországon kerestek menedéket.

Színdarab[szerkesztés]

Vasbordájú Edmund a címe az egyik, William Shakespeare-nek tulajdonított műnek. Ezt a mű stílusából gondolják.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eric Sams. (1986). Shakespeare's "Edmund Ironside": The Lost Play. Wildwood Ho. ISBN 0-7045-0547-9


Előző uralkodó:
II. Ethelred
Anglia királya
1016
Az angol királyi címer
Következő uralkodó:
II. Knut