Hír FM

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hír FM
Jelmondat: Ami nyomot hagy (Karc FM-ként)
Minden, ami friss, fontos aktuális (Hír FM-ként)
Adatok
Indulás2016. február 15. (Karc FM néven)
2023. június 1. (Hír FM néven)
Megszűnés2023. június 1. (Karc FM néven)
Korábbi nevekKarc FM (2016–2023)
TársaságKarc FM Média Kft.
TulajdonosKESMA
Ország Magyarország
Vételi területországos
Székhely1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14
TársadókGong Rádió
Retro Rádió
Vétel
Földi sugárzás
Antenna Hungária95,3 MHz (Budapest). programhely
Online adás
Online adáshttps://online-radio.hu/karc-fm/
Hivatalos oldal

A Hír FM (korábban Karc FM) magyar jobboldali irányultságú közéleti rádióállomás, amely 2016. február 15-én indult el. A rádió közösségi jellegű, műsoraik nagy részében közélettel és politikával foglalkoznak közérthető, a hallgatók számára fogyasztható formában, de megjelenik a zene, a sport és a kultúra is. Az adón az országos hírek mellett a helyi információ feldolgozására is nagy hangsúlyt fektetnek. Ügyvezető főszerkesztője Gajdics Ottó.

A rádióállomás hangja Illés Péter, a Hír TV egyik férfi műsorvezetője.

Története[szerkesztés]

A Karc FM adása 2016. február 15-én indult el, a rádió a 105,9 MHz-es ultrarövidhullámon sugározza műsorát napi 24 órában Budapesten és környékén. 2016. szeptember 11-én Liszkay Gábor jobboldali médiavállalkozó vette meg a Kriczki Andrea által tulajdonolt Hang-Adás Kft-től.[1] 2018 óta a Közép-európai Sajtó- és Média Alapítvány a tulajdonosa.

A rádió Budapest mellett, vidéken is nyomot hagy a Karc FM, miután a Médiatanács engedélyezte, hogy az egykori Lánchíd Rádió által üzemeltetett médiaszolgáltatók hálózatba kapcsolódjanak a fővárosi adóval. A rádió többek között Székesfehérvár, Tatabánya, Zalaegerszeg, Pécs, Kaposvár, Kecskemét, Siklós, Szigetvár és Szeged körzetében segíti az emberek tájékozódását a napi politikai és közéleti ügyekben.

A budapesti FM 95,3 MHz-es frekvenciaváltás 2021. május 19-én 00:00-kor történt meg.[2]

2023. február 20-tól már helyi híreket is sugároz délutánonként.

A rádiót működtető cég sajtóinformációk szerint 2023 januárjában megkezdte a felkészülést egy új név, a Hír FM használatára, melyre az év június 1-én került sor.[3][4][5]

Vételkörzet[szerkesztés]

Műsorai[szerkesztés]

Fő profilja a hír- és hírháttér műsorok, vitaműsorok. A rádió ars poeticája szerint az események puszta közvetítése mellett versenytársainál nagyobb hangsúlyt fektet a hírek mozgatórugóinak felfedésére. Reggeli hírműsora, a Hangoló többek között ezért tartalmaz több és hosszabb lélegzetvételű interjút, és arányaiban kevesebb "hírpercet." Hasonló céllal készül délelőtti magazinműsora, a Spájz, amely - túl a politikán, közéleten - a hétköznapi életvezetés minden területét felölelve nyújt sorvezetőt. a Karc FM Interaktív vitaműsora, a minden hétköznap délután 16.00 órától jelentkező Paláver, amelyben pedig a hallgatók fejthetik ki véleményüket az őket érdeklő/érintő témákról.

A hírháttér műsorok között is kiemelkedik a gazdaság világának széles körű bemutatása. Az olyan műsorok, mint a Regiszter, a Szabad Jegyzés, a Nettó, a Köz-pénzügyek, vagy akár a fiatal vállalkozókat, startupokat bemutató Modellérték rendhagyó részletességgel, minden szereplőt mikrofon elé ültetve biztosítja, hogy minden szempont teret kapjon a gazdasági folyamatok bemutatása, értelmezése során. E sorba illik vasárnap reggeli Kortalan című műsoruk is, amely az idősebb korosztály számára nyújt információkat.

A Karc FM vállaltan a közéleti kérdések vitafóruma kíván lenni. A reggeli hír- és hírháttér műsora mellett a vasárnapi Álláspont (Haraszti Gyula) vagy Alaphang (Pelyach Gergely) című kerekasztal-műsorai, az Igazság Órája című, az Alapjogokért Központ közreműködésével készülő kedd délutáni műsora, de a Papp Endre által vezetett Sors Szimfóniája is teret ad az érvek ütköztetésének.

Ezen a csatornán hallható továbbá Belénessy Csaba Farkasverem című történelmi sorozata, valamint Vass István Zoltán egyéni hangvételű műsoraival is rendszeresen találkozhatnak a hallgatók. Bizse Ferenc zenei és kulturális témájú interaktív műsoraiban (SztárKarcok, FolKarc, Hangadó) a művészvilág emblematikus alakjai mellett a mainstream média által hanyagolt, figyelemre érdemes előadók, határon túli művészek is látótérbe kerülnek a Karc FM-en.

Munkatársak[szerkesztés]

  • Apáti Bence
  • Bálint István
  • Belénessy Csaba
  • Bizse Ferenc
  • Gajdics Ottó
  • Farkas Beatrix
  • Fejér Balázs
  • Kovács Anita
  • Imrényi Dávid
  • Lentulai Krisztián
  • Marosi Antal
  • Mohácsi Szilvia
  • Pelyach Gergely
  • Perjés Klára
  • Petz Margó
  • Saliga Péter
  • Simon-Palov Judit
  • Simori Renáta
  • Varga Flóra
  • Vass István Zoltán

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. hvg.hu: A Magyar Idők kiadója megvette a Karc FM-et
  2. Felszabadul a Karc FM eddigi budapesti rádiós frekvenciája (magyar nyelven). Media1, 2021. május 11. (Hozzáférés: 2021. május 12.)
  3. Dániel, Szalay: Elbocsátják a Karc FM stábjának jelentős részét, HírTV-s műsorokból áll majd a Hír FM adásának jelentős része (magyar nyelven). Media1, 2023. május 15. (Hozzáférés: 2023. május 16.)
  4. Dániel, Szalay: Hír FM váltaná fel a Karc FM-et (magyar nyelven). Media1, 2023. március 19. (Hozzáférés: 2023. március 19.)
  5. Karc FM megszűnése / Hír FM indulása [2023. június 1.]” (hu-HU nyelven).  

Források[szerkesztés]