Herczeg Zsolt (színművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Herczeg Zsolt
Született1933. június 26.
Budapest
Elhunyt2003. szeptember 7. (70 évesen)
Állampolgárságamagyar
IskoláiRózsahegyi Kálmán színiiskolája
Színészi pályafutása
Híres szerepeiPuck William Shakespeare: Szentivánéji álom
Nyegus Lehár Ferenc: A víg özvegy
Jean Szüle Mihály-Győző László-Bor József-Vincze Ottó: Egy bolond százat csinál
Kudelka Kálmán Imre: Marica grófnő
Díjai
Gábor Miklós-díj (2002)[1]

SablonWikidataSegítség

Herczeg Zsolt (Budapest, 1933. június 26.2003. szeptember 7.) magyar színész, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja.

Életpályája[szerkesztés]

Budapesten született, 1933. június 26-án. Szülei tisztviselők voltak. 1936 és 1948 között családjával Szombathelyen élt. Itt kezdte meg középiskolai tanulmányait is, amit 1951-ben már Budapesten fejezett be. Felvették a Színművészeti Főiskolára, de két év után eltanácsolták.

„egy volt főiskolai tanárom – aki bízott tehetségemben – nyújtott segítséget oly módon, hogy beajánlott a kaposvári Csiky Gergely Színházba 1958-ban, ahol szerződéses színészként három évig dolgoztam.…szívem a debreceni Csokonai Színház felé húzott. Ez a színház ugyanis akkoriban fénykorát élte. Latinovits Zoltán, Pethes György és Szendrő József szellemi légkörében folyt ott a munka… 1966-ban sikerült Debrecenbe szerződnöm…kedves szerepem volt Csiky Gergely Nagymama című darabjában Koszta lelkipásztor szerepe, már csak azért is, mert megtisztelő volt számomra, hogy Neményi Lili partnere lehettem. A Csokonai Színház tagjaként kapcsolódtam be az éjszakai szórakoztató műfajba az Arany Bika Szálló híres Grilljében, ahol humoros jeleneteimmel jelentős sikereket arattam.[2]

1958-tól a kaposvári Csiky Gergely Színháznál kezdte pályáját. 1961-től a győri Győri Kisfaludy Színházban szerepelt. 1966-tól a debreceni Csokonai Színház társulatához tartozott. Giricz Mátyás hívására szerződött Szegedre. 1972-től volt a Szegedi Nemzeti Színház művésze, amelynek 2001-ben örökös tagjai közé is beválasztották. Az 1970-es években házigazdája, szerkesztője és konferansziéja volt a Szeged bár műsorainak.[3] Ruszt Józsefhez fűződő barátsága révén vendégként játszott a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban. Írt mesejátékot is, amelyet be is mutattak. 2002-ben Gábor Miklós-díjat kapott.

Színházi szerepeiből[szerkesztés]

Bemutatott színpadi műve[szerkesztés]

  • Herczeg Zsolt: Kié lesz a királylány? (mesejáték)[4]

Filmes és televíziós szerepei[szerkesztés]

  • Dübörgő csend (1978)
  • Tiszteletkör (1982)[5]
  • Uramisten (1984)

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]