Grand Hotel Aranybika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grand Hotel Aranybika
Hotel-kategória 4 csillag
Ország Magyarország
Település Debrecen
Cím Piac u. 11-15
Építési stílus szecesszió
Építész(ek) Hajós Alfréd
Üzemi adatok
Tulajdonos Mathias Corvinus Collegium
Szobák száma 179
Lakosztályok száma 26
Elhelyezkedése
Grand Hotel Aranybika (Debrecen belvárosa)
Grand Hotel Aranybika
Grand Hotel Aranybika
Pozíció Debrecen belvárosa térképén
é. sz. 47° 31′ 50″, k. h. 21° 37′ 26″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 50″, k. h. 21° 37′ 26″
Térkép
Grand Hotel Aranybika weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Grand Hotel Aranybika témájú médiaállományokat.

A Grand Hotel Aranybika Debrecen és Magyarország egyik legpatinásabb szállodája. A Bajcsy-Zsilinszky utca és Piac utca sarkán, a Kossuth tér mellett áll.

Története[szerkesztés]

Az 1536 óta Debrecenben élő Bika család telkét és kőházát 1690-ben vásárolta meg a város. 1699-ben az épületet fogadónak alakították ki, 1799-ben pedig emeletet húztak fel rá. 1810-ben került a vasból vert, rézzel bevont, öklelő bikát ábrázoló cégér a homlokzatra. Így lett Bika János egykori fogadójából Aranybika Szálló.

1882-ben Steindl Imre, az Országház építőjének tervei szerint egyemeletes szállodát építettek.[1] A megnövekedett igények miatt 1913-ban ezt lebontották. Helyére 1915-ben épült fel az eklektikus stílusban tervezett épület. A terveit Hajós Alfréd építészmérnök készítette, aki 1896-ban, az athéni olimpián hazánk első olimpiai bajnoka volt. Emlékét tábla örökíti meg a szálló előterében. Mérnöktársa Villányi Lajos volt. A homlokzati plasztikát olasz kőfaragó mesterek készítették.

A közel 500 ágyas, négycsillagos szállodában helyet kapott egy koncertterem is. Nevét Bartók Béláról kapta, aki több hangversenyt adott itt.

A szállodát 1976-ban egy új szárnnyal egészítették ki, amely megjelenésében nem illeszkedik a régi szárnyhoz.

Az Aranybikában megszállt hírességek: Esterházy Antal generális, Széchenyi István, Deák Ferenc, Wesselényi Miklós, Vörösmarty Mihály, Kossuth Ferenc (Kossuth Lajos fia), Móricz Zsigmond (az utolsó regényét itt írta), Horváth Árpád színiigazgató; a második világháború után dálnoki Miklós Béla kormányfő, Vásáry István és Nagy Imre miniszterek; az utóbbi időkben Bruno Kreisky osztrák és Helmut Kohl német kancellár.

Tulajdonosváltások[szerkesztés]

A korábbi üzemeltető Cívis Hotels Zrt. felszámolása 2010-ben kezdődött. Az épületet árverésre bocsátották, 3 év után talált új tulajdonosra Boros József személyében. 2015-re – a szálló 100 éves évfordulójára – készültek el a felújítással. Az Aranybika a felszámolás és a tulajdonosváltás óta is folyamatosan üzemel. Az új szárnyban 131 szoba, a régi szárnyban 48 szoba, 10 stúdió, 12 apartmannal és 4 luxuslakosztállyal várja vendégeit[2][3]

2021. május 6-án jelentette be Orbán Balázs, hogy a Mathias Corvinus Collegium megvásárolta a szállodát és az új szárny felújítását tervezi.[4]

Aranybika Szálló

További információ[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]