Grand Hotel Aranybika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Grand Hotel Aranybika
Aranybika szálloda (16467. számú műemlék) 2.jpg
Hotel-kategória 4 csillag
Ország Magyarország
Település Debrecen
Cím Piac u. 11-15
Építési stílus szecesszió
Építész(ek) Hajós Alfréd
Üzemi adatok
Tulajdonos Mathias Corvinus Collegium
Szobák száma 179
Lakosztályok száma 26
Elhelyezkedése
Grand Hotel Aranybika (Hajdú-Bihar vármegye)
Grand Hotel Aranybika
Grand Hotel Aranybika
Pozíció Hajdú-Bihar vármegye térképén
é. sz. 47° 31′ 50″, k. h. 21° 37′ 26″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 50″, k. h. 21° 37′ 26″
Map
Grand Hotel Aranybika weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Grand Hotel Aranybika témájú médiaállományokat.

A Grand Hotel Aranybika Debrecen és Magyarország egyik legpatinásabb szállodája. Bajcsy-Zsilinszky és a Piac utca sarkán, a Kossuth tér mellett áll.

Története[szerkesztés]

Régi Aranybika-szallo Debrecen 1910.jpg

Az 1536 óta Debrecenben élő Bika család telkét és kőházát 1690-ben vásárolta meg a város. 1699-ben az épületet fogadónak alakították ki, 1799-ben pedig emeletet húztak fel rá. 1810-ben került a vasból vert, rézzel bevont, öklelő bikát ábrázoló cégér a homlokzatra. Így lett Bika János egykori fogadójából Aranybika Szálló.

1882-ben Steindl Imre, az Országház építőjének tervei szerint egyemeletes szállodát építettek.[1] A megnövekedett igények miatt 1913-ban ezt lebontották. Helyére 1915-ben épült fel az eklektikus stílusban tervezett épület. A terveit Hajós Alfréd építészmérnök készítette, aki 1896-ban, az athéni olimpián hazánk első olimpiai bajnoka volt. Emlékét tábla örökíti meg a szálló előterében. Mérnöktársa Villányi Lajos volt. A homlokzati plasztikát olasz kőfaragó mesterek készítették.

A közel 500 ágyas, négycsillagos szállodában helyet kapott egy koncertterem is. Nevét Bartók Béláról kapta, aki több hangversenyt adott itt.

A szállodát 1976-ban egy új szárnnyal egészítették ki, amely megjelenésében nem illeszkedik a régi szárnyhoz.

Az Aranybikában megszállt hírességek: Esterházy Antal generális, Széchenyi István, Deák Ferenc, Wesselényi Miklós, Vörösmarty Mihály, Kossuth Ferenc (Kossuth Lajos fia), Móricz Zsigmond (az utolsó regényét itt írta), Horváth Árpád színiigazgató; a második világháború után dálnoki Miklós Béla kormányfő, Vásáry István és Nagy Imre miniszterek; az utóbbi időkben Bruno Kreisky osztrák és Helmut Kohl német kancellár.

Tulajdonosváltások[szerkesztés]

A korábbi üzemeltető Cívis Hotels Zrt. felszámolása 2010-ben kezdődött. Az épületet árverésre bocsátották, 3 év után talált új tulajdonosra Boros József személyében. 2015-re – a szálló 100 éves évfordulójára – készültek el a felújítással. Az Aranybika a felszámolás és a tulajdonosváltás óta is folyamatosan üzemel. Az új szárnyban 131 szoba, a régi szárnyban 48 szoba, 10 stúdió, 12 apartmannal és 4 luxuslakosztállyal várja vendégeit[2][3]

2021. május 6-án jelentette be Orbán Balázs, hogy a Mathias Corvinus Collegium megvásárolta a szállodát és az új szárny felújítását tervezi.[4]

Aranybika Szálló

Jegyzetek[szerkesztés]