Gin no szadzsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gin no szadzsi
銀の匙
Gin no szadzsi
Műfaj ismeretterjesztő, slice of life
Manga
Író Arakava Hiromu
Rajzoló Arakava Hiromu
Ország  Japán
Kiadó Shogakukan
Antológia Súkan Sónen Sunday
Megjelenés 2011. április 6. –
Kötetek 11 (fejezetlista)
TV-anime
Rendező Itó Tomohiko, Deai Kotomi
Író Kisimoto Taku
Zene Murai Súszei
Stúdió A-1 Pictures
Ország  Japán
Csatorna Fuji TV (noitamina) (bővebben)
Első sugárzás 2013. július 11. –
2013. szeptember 19.[Megj. 1]
Kiadó Aniplex
Epizódok 11 (epizódlista)
TV-anime: Gin no szadzsi 2
Rendező Ito Tomohiko, Deai Kotomi
Író Kisimoto Taku
Zene Murai Súszei
Stúdió A-1 Pictures
Ország  Japán
Csatorna Fuji TV (noitamina) (bővebben)
Első sugárzás 2014. január 9.[1] –
2014. március 27.[Megj. 2]
Kiadó Aniplex
Epizódok 11 (epizódlista)
Élőszereplős film
Rendező Josida Keiszuke
Forgatókönyv Josida Keiszuke
Takada Rjó
Zene Haketa Takefumi
Főszereplők Nakadzsima Kento
Hirosze Alice
Icsikava Tomohiro
Kuroki Haru
Stúdió Toho
Ország  Japán
Bemutató 2014. március 7.
Játékidő 110 perc
Bevétel 121 117 900 jen[2]

A Gin no szadzsi (銀の匙Hepburn-átírássalGin no saji?; Ezüst kanál) vagy Silver Spoon japán mangasorozat, melynek írója és rajzolója Arakava Hiromu. A történet a kitalált hokkaidói Óezo Mezőgazdasági Szakközépiskolában játszódik, a cselekmény Hacsiken Júgó mindennapi élete körül forog, aki apja szigorú elvárásai elől menekülve iratkozott be az Óezóba. Beiratkozása után nem sokkal ráeszmél, hogy egy mezőgazdasági iskolában nem olyan könnyű az élet, mint amire számított. Ellentétben újdonsült osztálytársaival ő nem szándékozik agrár pályán elhelyezkedni az iskola elvégzése után, bár irigyli társait, akik vele ellentétben kitűzték az életcéljukat és az álmaik felé törekednek.

A művet Arakava saját élettapasztalata inspirálta; az író is egy hokkaidói tehenészetben nőtt fel. A manga első fejezete a Shogakukan Súkan Sónen Sunday magazinjában jelent meg 2011. április 6-án. Nem sokkal ez után már a magazin egyik legfőbb húzóerejévé vált.[3]

A 11 részes animeadaptációt az A-1 Pictures készítette el, és a Fuji TV tűzte műsorára 2013. július 11-től a noitamina műsorblokkjában. A második évad sugárzását 2014. január 9-én kezdték meg, szintén a Fuji TV noitamina műsorblokkjában.[4][5] 2014 március 7-én egy élőszereplős film is megjelent a Toho forgalmazásában.

Szereplők[szerkesztés]

A Gin no szadzsi főszereplői (balról jobbra: Tokiva Keidzsi, Inada Tamako, Josino Majumi, Hacsiken Júgó, Mikage Aki, Nisikava Hadzsime, Komaba Icsiró, Aikava Sinnoszuke és Beppu Taró)
Hacsiken Júgó (八軒勇吾Hepburn-átírássalYūgo Hachiken?)
Szinkronhangja: Kimura Rjóhei (japán)
Júgo, a sorozat főhőse egy szapporói városi fiú. Miután nem sikerül átmennie az általa előnyben részesített középiskolája felvételi vizsgáján úgy dönt, hogy az Óezo Mezőgazdasági Szakközépiskolába (大虾夷农业高等学校Hepburn-átírássalŌezo Nōgyō Kōtō Gakkō?) iratkozik be inkább, mivel úgy gondolja, hogy ottani könnyebb kurzusnak hála több ideje marad a főiskolai vizsgákra való felkészülésre. A feltételezése azonban tévesnek bizonyul, mivel a mezőgazdasági gyakorlati órák kemény munkát igényelnek. Apja szigorú neveltetésének hála nem képes visszautasítani mások segítségkéréseit. Annak ellenére, hogy sokat panaszkodik amikor a többiek visszaélnek nagylelkűségével, mégis hamar elnyeri a diáktársai barátságát és tiszteletét a következetessége és eszessége révén. A beiratkozása után nem sokkal osztálytársával, Akival csatlakozik az iskola lovasklubjába, ahol a megbízható természete révén hamar klubvezető-helyettes lesz. Júgo aggódik a jövője miatt, mivel ellentétben osztálytársaival, akik már meghatározták életcéljaikat ő még mindig azon töri a fejét, hogy milyen pályát folytasson. Júgo a családjával szembeni ellenségeskedése elsősorban édesapja nemtörődöm ellenségeskedése, illetve abból fakad, hogy a nála sikeresebb bátyjához, Singóhoz hasonlítják. Miután felelősséget vállal Aki személyes korrepetálására Júgo elkezdi kidolgozni a helyi gazdákat megsegítő cégének körvonalait.
Mikage Aki (御影アキHepburn-átírássalAki Mikage?)
Szinkronhangja: Mijake Marie (japán)
Aki egy elsőéves diák, a lovasklub tagja, Júgo szerelme. Családja egyetlen gyermekeként beiratkozik az Óezóba, hogy annak elvégzése után tovább vihesse a családi vállalkozásukat, egy tehén- és lófarmot, amely a banei versenylovak tenyésztésére szakosodott. Akinak általában vidám és pozitív hozzáállása van a dolgokhoz, végül elkezd járni Júgóval. Apja nagyon félti, a Júgo és közte lévő kapcsolatában sem bízik, azonban az idő múlásával lánya méltó férjét véli felfedezni a fiúban, akárcsak a család többi tagja. Később a családja pénzügyi nehézségekbe ütközik, ami következtében a megélhetésükhöz el kell adniuk az összes lovukat. Ez után Aki bevallja az igazi vágyait a jövőre nézve és Júgo biztatására elmondja családjának, hogy nem akarja tovább vinni a családi farmot, helyette inkább profi szinten szeretne a lovakkal foglalkozni. Júgo korrepetálásában elkezd keményen tanulni, hogy felvegyék az egyetemre.
Komaba Icsiró (駒場一郎Hepburn-átírássalIchirō Komaba?)
Szinkronhangja: Szakurai Tóru (japán)
Júgo egyik közeli barátja az Óezón, gyakorlott baseball-játékos, illetve Aki gyermekkori barátja és szomszédja. A közelségük kezdetben Júgo állandó féltékenységforrása volt. Icsiró családja egy kis tejüzem tulajdonosa, amit édesanyjával és fiatalabb húgaival tart fenn. Icsiró álma, hogy profi baseball-játékos legyen, hogy a ligákon megszerzett pénzből a családi farmot fejleszthesse. Családja végül csődbe megy és a gazdaságot eladják, hogy kifizethessék a tartozásaikat. Ennek eredményeként ki kell lépni az Óezóból és munkát kell vállalnia, hogy fenntarthassa magát és családját.
Aikava Sinnoszuke (相川進之介Hepburn-átírássalShinnosuke Aikawa?)
Szinkronhangja: Simazaki Nobunaga (japán)
Júgo másik közeli barátja, aki az iskola után állatorvosként akar elhelyezkedni. Álmát azonban bonyolítja az a hajlama, hogy a vér látványától elájul. A Holstein-klub tagja.
Inada Tamako (稲田多摩子Hepburn-átírássalTamako Inada?)
Szinkronhangja: Takagaki Ajahi (japán)
Júgo gazdag osztálytársa, családja egy hatalmas ipari farmot üzemeltet. Általában elhízott lányként látni, azonban azon ritka pillanatokban amikor túl keményen dolgozik vagy gyors diétára fogja magát, akkor felfedi szépséges énjét. Amikor vékonyabb a megszokottnál, akkor gyengének érzi magát, így idők kérdése, hogy visszaszedje az összes leadott súlyfelesleget amitől korábban megszabadult. A pénz megszállottja, célja a család farmjának felvásárlása, majd annak tovább bővítése a nagyobb bevétel érdekében.
Tokiva Keidzsi (常盤恵次Hepburn-átírássalKeiji Tokiwa?)
Szinkronhangja: Sódzsi Maszajuki (japán)
Júgo közeli barátja, aki gyakran bajba sodorja magát nehézkes tanulmányi készségeivel, illetve azért, mert túl hamar vonja le a következtetéseket, a barátai bosszúságára. Családja egy csirkefarm tulajdonosa.
Minamikudzsó Ajame (南九条あやめHepburn-átírássalAyame Minamikujō?)
Szinkronhangja: Jahagi Szajuri (japán)
Arisztokrata családból származó lány, Mikage gyermekkori riválisa. A sorozat gyakori vicce, hogy rosszul mondja ki Hacsiken nevét; a hacsi (8) tagot gyakran cseréli ki más számokra, így Sicsikenre (7) vagy Dzsjúhacsikenre (18).
Hacsiken Singo (八軒慎吾Hepburn-átírássalShingo Hachiken?)
Szinkronhangja: Konisi Kacujuki (japán)
Júgo bátyja, aki felvételt nyert Japán legrangosabb egyetemére, a Tokiói Egyetemre. Singo azon nyomban otthagyja az iskolát, amint ráeszmél, hogy apja álma az, hogy az egyik fiát felvegyék oda. Úgy dönt, hogy álmait követve szakács lesz, és bejárja az egész országot főzőtudománya tökéletesítésére, ami viszont gyakran megkérdőjelezhető eredményekhez vezet. Gyakran bármiféle egyeztetés nélkül tér be az Óezóba, hogy ránézzen öccsére, mivel Júgo általában nem hajlandó beszélni a családjával. Singo gondtalan és távolságkedvelő, ami gyakran Júgo ellenségeskedésének forrása.

Médiamegjelenések[szerkesztés]

Manga[szerkesztés]

A mangát Arakava Hiromu írja és rajzolja. Japánban a Shogakukan jelenteti meg a Súkan Sónen Sunday mangamagazinjában 2011. április 6-a óta. A fejezetek tankóbon kötetekbe összeszedve is kiadásra kerülnek, az első ilyen 2011. július 15-én jelent meg és 2014. március 5-ig bezárólag tizenegy kötet jelent meg.

Arakava két különleges Gin no szadzsi-fejezetet is készített Hoszono Fudzsihiko mangaka Heroes’ Comeback jótékonysági projektjéhez. A két fejezet eredetileg a Súkan Sónen Sunday 2013 tizenegyedik és tizenkettedik számában jelent meg. A történet középpontjában Hacsiken meidzsi-kori felmenői vannak. A nyolc mangaka tizenhárom különfejezete végül 2013. április 30-án a 3.11 vo vaszurenai tame ni Heroes’ Comeback (3.11を忘れないために ヒーローズ・カムバック?, ’A hősök visszatérnek, ne feledd 3.11-et’) című tankóbonba összeszedve is megjelentek.[6]

Anime[szerkesztés]

Az A-1 Pictures által készített animesorozatot 2013. július 11-én kezdék el sugározni. A sorozatot Itó Tomohiko rendezi Deai Kotomi rendező asszisztens közreműködésével. Kisimoto Taku írja a sorozat forgatókönyvét, míg Nakai Dzsun szereplőtervezőként és vezető animációs rendezőként vesz részt. Murai Súszei szerzi a sorozat zenéjét. A sorozatnak két tizenegy epizódos évada lesz, a másodikat 2014 januárjában kezdték el sugározni. Az első évad nyitó-főcím dalául miwa Kiss You, míg záró-főcím dalául a Sukima Switch Hello Especially című száma szolgált.[7] A második évad nyitó-főcím dala a Fujifabric Life, míg záró-főcím dala a Goose House Oto no naru hó e című száma.[8] Az anime észak-amerikai terjesztési jogait az Aniplex of America, az ausztrál jogokat a Madman Entertainment, míg a tajvani jogokat a Top-Insight International szerezte meg.[9][10][11]

Élőszereplős film[szerkesztés]

Az animesorozat bemutatása után egyre több bizonyíték szivárgott ki a manga élőszereőlős filmadaptációjával kapcsolatban amikor a Toho japán filmstúdió Ginsaji-movie.com címen bejegyeztetett egy weboldalt, illetve amikor az Obihiroi Turisztikai és Kongresszusi Iroda egy filmhez keresett statisztákat. A szereplőválogató szerint a film forgatását 2013 nyarán kezdték meg Obihiro városában és annak környéken, ami a sorozat helyszínéül szolgáló hokkaidói Tokacsi körzetében található. A mangához hasonlóan a film is egy „mezőgazdasági szakiskolába járó tizenévesek portréja” lesz.[12]

A filmet 2013. augusztus 7-én jelentették be hivatalosan a Nikkan Sports és a Sports Nippon újságokban. A film szereplői között ott van Kento Nakadzsima (Hacsiken Júgó), Hirosze Alice (Mikage Aki) és Icsikava Tomohiro (Komaba Icsiró). A filmet Josida Keiszuke rendezte, a TBS és a Wilco gyártásában, a Toho forgalmazásában. A film 2014. március 7-én, pénteken került a japán mozikba, nyitóhétvégéjét 121 117 900 millió jennel zárta, ezzel a negyedik helyen végzett a Doraemon: Sin Nobita no daimakjó – Peko to gonin no tankentai, a A hobbit: Smaug pusztasága és a Mogura no uta – Szennjú szószakan: Reiji után.[2] 2014. április 6-ig a film 702 602 402 jen bevételt hozott.[13]

Dráma és rádió CD-k[szerkesztés]

Ugyan az animeadaptáció többé-kevésbé hűen követi a mangát, azonban kimaradt belőle a tizenegyedik fejezet cselekménye, az „Óezo polgárháború”. Az ezt a történetszálat feldolgozó dráma CD első fele 2013. október 18-án a manga kilencedik tankóbon kötetének korlátozott példányszámú kiadásával, míg a másik fele az anime második Blu-ray és DVD-kiadásával jelent meg október 23-án. Az anime ötödik és hatodik Blu-ray és DVD-kiadásának korlátozott példányszámú változatai mellé egy-egy rádió CD-t is csomagoltak.

Videojátékok[szerkesztés]

A sorozat alapján két casual szimulációs játék jelent meg iOS és Android platformokra a Kayac fejlesztésében. Az első, a Pocket rakunó: Dai Ezo Nógjó Kókó Ginszadzsi Kóbaihó (ポケット酪農〜大蝦夷農業高校銀匙購買部〜Zsebtejüzem: Óezo Mezőgazdasági Szakközépiskola - Beszerzési Osztály?) 2013. július 8-án, míg folytatása 2014. január 21-én jelent meg.[14][15][16][17]

Kalauzok, fotókönyvek és regények[szerkesztés]

A sorozathoz kötődően egy kalauz és egy fotókönyv is megjelent. Előbbi Gin no szadzsi - Kósiki Guide Book: Óezo Mógjó Kókó szeisun Manual (銀の匙 公式ガイドブック 大蝦夷農業高校 青春マニュアルGin no szadzsi - Hivatalos kalauz: Az Óezo Mezőgazdasági Szakközépiskola ifjúsági kézikönyve?) címen 2013. augusztus 16-án, utóbbi Eiga "Gin no szadzsi: Silver Spoon" - Kókai kinen: Nakadzsima Kento Official Photobook - Gin no szadzsi Days (映画「銀の匙~Silver Spoon~」公開記念 中島健人オフィシャルフォトブック 銀の匙デイズHepburn-átírássalFilm "Gin no szadzsi: Silver Spoon" - Nyilvános megnyitó: Nakadzsima Kento fotókönyv - Gin no szadzsi napok?) címen 2014. február 20-án.[18][19] 2014. február 18-án két regény is megjelent Gin no szadzsi címmel, az egyiket Momosze Sinobu, míg a másikat Tokiumi Jui és Josida Keiszuke írta.[20][21]

Fogadtatás[szerkesztés]

Eladások[szerkesztés]

A Gin no szadzsit első kötete óta jó fogadtatásban részesítik az olvasók, a negyedik kötet megjelenésével leghamarabb egymilliós példányszámú első nyomást elérő Shogakukan-manga lett.[22] Az Oricon adatai szerint a Gin no szadzsi a 2012-es év a hetedik legjobban, a Shogakukan legjobban, illetve 2012 animeadaptáció nélküli legjobban fogyó mangasorozata lett.[23] 2013 októberéig a sorozatból több, mint 12 millió példányt adtak el Japánban.[24]

Díjak[szerkesztés]

2012-ben a Gin no szadzsi elnyerte az 5. Manga taisó nagydíját,[25] a Booklog nagydíját,[26] valamint az 58. Shogakukan manga-díjat sónen kategóriában,[27] illetve jelölve volt a 17. és a 18. Tezuka Oszamu Kulturális Díjra.[28][29]

A sorozatot 2012-ben a legjobb sónen mangának, míg 2013-ban az összesített második legjobb mangának választották a Da Vinci magazin szavazásán.[30][31] A mangát a 2012-es év tizennegyedik legjobb sónen címének választották a Kono manga ga szugoi! magazin által megkérdezett szakmabeliek.[32] A Nippon Shuppan Hanbai a 2012-es év második legjobb mangájának kiáltotta ki a sorozatot az „ország könyvkereskedőinek választása szerinti legjobb képregények” szavazás eredménye alapján.[33]

2013-ban a Gin no szadzsi elnyerte a japán Földművelésügyi, Erdészeti és Halászati Hivatal által kiosztott, a japán ételkultúra megismertetésért járó elismerés fődíját.[34]

Hatása[szerkesztés]

A sorozat előtt tisztelegvén egy, az annak címében szereplő ezüst kanál megtalálható a Capcom Monster Hunter 4 Ultimate című Nintendo 3DS-játékában.[35] Hacsiken Júgó, Mikage Aki és Komaba Icsiró szerepel a Yome Collection című gyűjtögetős kártyajátékban.[36] A Line azonnali üzenetküldő alkalmazásban is vannak Gin no szadzsi „matricák”.[37] A Japan Post hokkaidói fiókjai 2013 decemberében Gin no szadzsi-szereplőket mintázó bélyegívet jelentettek meg.[38] A sorozat hatására az Óezo mintájául szolgáló Obihiro Mezőgazdasági Szakközépiskolába 2013-ban 110%-kal több diák jelentkezett, mint egy évvel korábban.[39]

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. Mivel a Gin no szadzsit a Fuji TV csütörtöki 25:10-es (péntek 1:10 JST) idősávjában sugározták, ezért a premier technikailag 2013. július 12-én, pénteken történt.
 2. Mivel a Gin no szadzsi 2-t a Fuji TV csütörtöki 25:35-ös (péntek 1:35 JST) idősávjában sugározták, ezért a premier technikailag 2014. január 10-én, pénteken történt.

Források[szerkesztés]

 1. 2nd Silver Spoon Season's January 9 Date, Staff Unveiled (angol nyelven). Anime News Network, 2013. november 30. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 2. ^ a b HPriest: Japan Box Office Report – 03/8~03/9 (angol nyelven). Tokyohive.com, 2014. március 13. (Hozzáférés: 2013. március 13.)
 3. FMA's Hiromu Arakawa Starts Silver Spoon School Manga (angol nyelven). Anime News Network, 2011. március 25. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 4. Hiromu Arakawa's Silver Spoon Manga Gets TV Anime (angol nyelven). Anime News Network, 2012. december 27. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 5. Galilei Donna Anime by Kite's Umetsu to Air on Noitamina (angol nyelven). Anime News Network, 2013. július 5. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 6. 3.11を忘れないために ヒーローズ・カムバック (japán nyelven). Shogakukan. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 7. New Silver Spoon TV Ad Previews miwa, Sukima Switch's Theme Songs (angol nyelven). Anime News Network, 2013. június 13. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 8. Rock Band Fujifabric Performs 2nd Silver Spoon Opening (angol nyelven). Anime News Network, 2013. november 27. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 9. Aniplex of America Acquires the Animated Series Silver Spoon (angol nyelven). Anime News Network, 2013. június 20. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 10. Madman's "12 Announcements of Christmas" Day Seven - Silver Spoon (angol nyelven). Anime News Network, 2013. december 18. (Hozzáférés: 2014. március 7.)
 11. 銀之匙[01DVD] (kínai nyelven). My-Cartoon.com.tw. Top-Insight International. (Hozzáférés: 2014. március 27.)
 12. Toho Registers 'Ginsaji-movie.com' Domain (angol nyelven). Anime News Network, 2013. július 15. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 13. Gin No Saji Silver Spoon (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. március 20.)
 14. ポケット酪農〜大蝦夷農業高校銀匙購買部〜 (japán nyelven). Apple, 2013. július 8. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 15. 「銀の匙 Silver Spoon」公式アプリ ポケット酪農2〜大蝦夷農業高校銀匙購買部〜 (japán nyelven). Apple, 2014. január 21. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 16. ポケット酪農〜大蝦夷農業高校銀匙購買部〜 (japán nyelven). Google, 2013. július 8. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 17. 「銀の匙 Silver Spoon」公式アプリポケット酪農2 (japán nyelven). Google, 2014. január 21. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 18. http://shogakukan.co.jp/comics/detail/_isbn_9784091244031
 19. http://shogakukan.co.jp/books/detail/_isbn_9784091018045
 20. http://shogakukan.co.jp/books/detail/_isbn_9784094060232
 21. http://shogakukan.co.jp/books/detail/_isbn_9784092306486
 22. Silver Spoon Is Shogakukan's Fastest With 1-Million 1st Printing (angol nyelven). Anime News Network, 2012. július 11. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 23. 30 Top-Selling Manga in Japan by Series: 2012 (angol nyelven). Anime News Network, 2012. december 2. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 24. Live-Action Silver Spoon Film's Teaser Streamed (angol nyelven). Anime News Network, 2013. október 26. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 25. Hiromu Arakawa's Silver Spoon Wins 5th Manga Taisho Award (angol nyelven). Anime News Network, 2012. március 23. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 26. Hiromu Arakawa's Silver Spoon Wins Booklog Award (angol nyelven). Anime News Network, 2012. március 28. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 27. Silver Spoon, I Am a Hero Win Shogakukan Manga Awards (angol nyelven). Anime News Network, 2013. január 24. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 28. 17th Tezuka Osamu Cultural Prize Nominees Announced (angol nyelven). Anime News Network, 2013. február 26. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 29. 「マンガ大賞」最終候補作品(敬称略、作品名50音順) (japán nyelven). Asahi Shimbun. (Hozzáférés: 2014. március 5.)
 30. Da Vinci Magazine Lists 2012's Top Manga Series (angol nyelven). Anime News Network, 2012. december 6. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 31. Da Vinci Magazine Lists 2013's Top Manga Series (angol nyelven). Anime News Network, 2013. december 5. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 32. Top Manga Ranked by Kono Manga ga Sugoi 2012 Voters (angol nyelven). Anime News Network, 2011. december 8. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 33. 日販オリジナル企画 「書店員が選ん おすすめコミック2012」フェア開催-店頭とSNSでキャンペーン実施- (japán nyelven). Nippon Shuppan Hanbai. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 34. Silver Spoon Manga Wins Japan Food Culture Contents Award (angol nyelven). Anime News Network, 2013. december 12. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 35. Silver Spoon Inspires Giant Spoon Weapon in Monster Hunter 4 3DS (angol nyelven). Anime News Network, 2013. szeptember 10. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
 36. 銀の匙 Silver Spoon (japán nyelven). YomeColle.jp. NEC Biglobe, 2014. március 6. (Hozzáférés: 2014. március 6.)
 37. LINEスタンプに『銀の匙Silver Spoon』が登場! (japán nyelven). Súkan Sónen Sunday. Shogakukan, 2014. március 26. [2014. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 15.)
 38. Komacu Mikikazu: Japan Post Issues "Silver Spoon" Commemorative Stamps (angol nyelven). Crunchyroll, 2013. december 6. (Hozzáférés: 2014. március 12.)
 39. 高校入試:公立平均倍率1.02倍 「銀の匙」帯広農・酪農は倍増 /北海道 (japán nyelven). Mainichi Shimbun, 2013. január 26. [2013. január 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 20.)

További információk[szerkesztés]

Manga
Anime
Film
Videojátékok
Közösségi oldalak