Hikaru no go

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Hikaru no go
ヒカルの碁
Hikaru no go
Manga
Író Hotta Jumi
Rajzoló Obata Takesi
Ország  Japán
Kiadó Shueisha
Antológia Súkan Sónen Jump
Megjelenés 1998. –
2003. szeptember
Kötetek 23
Tv-anime
Rendező Endó Tecuja
Kamija Dzsun
Nisizava Sin
Stúdió Studio Pierrot
Ország  Japán
Csatorna TV Tokyo
Első sugárzás 2001. október 10. –
2003. március 26.
Epizódok 75
OVA: Hikaru No Go: New Year Special
Rendező Endó Tecuja
Stúdió Studio Pierrot
Ország  Japán
Megjelenés 2004. január 3.
Epizódok 1
Játékidő77 perc

A Hikaru no go (ヒカルの碁) egy manga (japán képregény) ami a Go táblajáték körül forog. A mangát Hotta Jumi írta és Obata Takesi illusztrálta. Az anime sorozat szakmai felügyeletét a profi go játékos Umezava Jukari (5 dan) végezte. A sorozatok nagy mértékben növelték a go játék népszerűségét a fiatalok körében Japánban majd a távolkeleti országokban és a fordítások után a nyugati országokban is.

Történet[szerkesztés]

Mialatt Sindó Hikaru nagyapja padlásán eladható régiségek után kutat, rábukkan egy go táblára amit egy kísértet a tábla szelleme Fudzsivara no Szai őriz.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

 • Sindó Hikaru (進藤 ヒカルHepburnShindō Hikaru?) - A főszereplő akit Szai támogat.
 • Fudzsivara no Szai (藤原佐為HepburnFujiwara-no-Sai?) - Egy szellem, aki nem tudja abbahagyni a go játékot. Szai egy híres gojátékos volt a Heian-korban, ő tanította az uralkodót a góra. Egy rivális gotanár meggyőzte az uralkodót, hogy rendezzen egy gojátszmát közte és Szai között, és a győztes legyen az egyedüli oktatója. A rivális csalt, és Szai veszített. Egy pár nap múlva Szai szégyenében öngyilkos lett. Szelleme nem jutott a mennyekbe, hanem egy gotáblába költözött. Amikor valaki megtalálja és látja őt, akkor Szai csatlakozik hozzá. Az Edo-korban csatlakozott egy fiúhoz, aki később Honinbó Súszaku néven lett ismert. A fiú híres gojátékossá vált, de 34 éves korában meghalt. A történetben csak Hikaru látja.
 • Tója Akira (塔矢 アキラHepburnTōya Akira?) - A Kaio középiskola tanulója, Hikaru legnagyobb riválisa. Akira már nagyon erős gojátékos, amikor Hikaru először kezd játszani, és elképeszti Hikaru látványos tudása.
 • Tója Meidzsin (塔矢 名人HepburnTōya Meijin?) - Tója Akira apja. Eredeti neve Tója Kójó (塔矢 行洋HepburnTōya Kōyō?), Öt cím védője: meidzsin, tengen, óza, kiszei és dzsúdan.

A Haze Középiskola tanulói[szerkesztés]

 • Fudzsiszaki Akari (藤崎 あかりHepburnFujisaki Akari?) - Hikaru gyerekkori barátja. Akkor kezdi el a go-t tanulni amikor Hikaru-t is elkezdi érdekelni. Később ő is belép a Haze középiskola go-klubjába.
 • Mitani Júki (三谷 祐輝HepburnMitani Yūki?) - Egy játékos a Haze középiskola go-klubjában, aki úrrá lesz csalási kényszerén.
 • Kaga Tecuo (加賀 鉄男HepburnKaga Tetsuo?) - A Haze középiskola Sogi klubjának elnöke. Kaga utálja a go-t, mert jobban szereti a sogit és Tója jobb nála. Mégis időről időre még mindig játszik go-t, hogy megtartsa jártasságát.
 • Cucui Kimihiro (筒井 公宏HepburnTsutsui Kimihiro?) - a Haze középiskola goklubjának alapítója.

Insei[szerkesztés]

 • Vaja Jositaka (和谷 義高HepburnWaya Yoshitaka?) - Hikaru inszei barátja. Az Internetes Go szerveren a beceneve 'zelda'. 15 évesen válik profi gojátékossá, ugyan abban az évben mint Hikaru. Mindig terepszínű ruhákban jár.
 • Iszumi Sinicsiró (伊角 慎一郎HepburnIsumi Shin'ichirō?) - Hikaru másik inszei barátja akinek sok kételye van a profi vizsga alatt. Profivá csak egy évvel Hikaru-ék után válik.
 • Ocsi Kószuke (越智 康介HepburnOchi Kōsuke?) - Egy másik inszei ugyanakkor amikor Hikaru is az. Akira tanítja, hogy vele tesztelje Hikaru tudását. Hikaru-val és Vaja-val lesz együtt profi, hármuk közül ő a legfiatalabb, ekkor csak 13 éves.

A Kaio Középiskola tanulói[szerkesztés]

 • Kisimoto Kaoru (岸本 薫HepburnKishimoto Kaoru?) - A Kaio középiskola go klubjának főnöke, korábbi insei, akiből nem lett profi.
 • Jun szenszei (尹先生HepburnYun Sensei?) - Koreai profi aki Akira tanára volt egy rövid ideig a téli középiskolai go-verseny után.
 • Hidaka Juri (日高 由梨HepburnHidaka Yuri?) - A Kaio középiskola harmadéves tanulója, aki megvédte Akirát amikor hősködött három másik srác előtt akiknek nem tetszett.

Egyéb szereplők[szerkesztés]

 • (HepburnShū?) - A tulajdonosa annak a go szalonnak ahol Hikaru találkozott Juki-val. Sú felismeri a csalót amikor meglátja. Felkérte Dake-szant, hogy tanítson Juki-nak egy leckét a csalásról.
 • Dake-szan (だけHepburnDake-san?) - Őt kérte meg Sú, hogy szoktassa le Mitani-t a csalásról. Pénzben fogadott Mitani-val és nyert tőle 10000 yent (kb. 90 $) Hikaru és Szai később visszanyerte a pénzt. Dake-szan romantikus dalokat énekel mialatt go-t játszik.
 • Kuvabara Honinbó (桑原本因坊HepburnKuwabara Honinbō?) - A Honinbó cím aktuális védője a Hikaru no go-ban. Tója Meidzsin barátja.
 • Icsikava Harumi (市河 晴美HepburnIchikawa Harumi?) - A pénztáros abban a go-klubban akol Tója Akira tanul. Elszomorította amikor Akira elhagyta a klubot, hogy jobb játékos legyen.
 • Morisita Sigeo (森下 茂男HepburnMorishita Shigeo?) - Ismert még mint Morisita szenszei. 9 danos profi, Vaja go tanára, és vezetője annak a tanuló csoportnak amibe Hikaru is meghívást kap Vaja révén. Tója Meidzsin riválisa amióta egy időben lettek profik. Mentora Sirakava Micsionak (7 dan) aki annak a góiskolának a vezetője ahova Hikaru először kezdett járni.
 • Hong Szu Jong (Hong Su-yeong, 홍수영) - Koreai profi, két évvel fiatalabb Hikarunál. Először 12 évesen jelenik meg a mangában. Szujong nagybátyja tulajdonosa egy goszalonnak, ahol épp vakáción tartózkodik, mert épp belefáradt a profi gojátékossá válás folyamatába. Miután kikap Hikaru-tól elhatározza, hogy keményebben fog dolgozni, hogy profivá válhasson és visszavághasson a vereségért. A mangában legközelebb a Hokutó Kupán tünik fel, már profi játékosként, mint a koreai csapat harmadik számú játékosa.
 • Ogata Szeidzsi (緒方 精次HepburnOgata Seiji?) - 9 danos profi, Tója Kójó tanítványa majd riválisa. A goszei és a dzsúdan címek védője, utóbbit éppen Tója Kójótól szerzi meg. Szereti az akváriumi halakat.
 • Amano - A Heti go újságírója
 • Kavai - Taxi sofőr, amatőr gójátékos abban a klubban ahova Hikaru is eljárt játszani. Ő kísérte el Hikaru-t amikor Szai eltűnése után Innosimába Honinbó Súszaku szülőhelyére mentek.

További információk[szerkesztés]