Haikjú!!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Haikyū!!
Haikyuu!! Logo.png
Haikjú.jpg
ハイキュー!!
Haikjú
ハイキュー!!
Műfaj sónen, sport, komédia, dráma
Manga
Író Furudate Haruicsi
Rajzoló Furudate Haruicsi
Ország Japán Japán
Kiadó Shueisha
Antológia Súkan Sónen Jump
Megjelenés 2012. február 20. –
napjainkig
Nemzetközi kiadások
 Egyesült Államok Viz Media
Kötetek 22
Tv-anime
Rendező Micunaka Szuszumu
Író Taku Kisimoto
Zene Tacsibana Aszami
Hajasi Júki
Stúdió Production I.G
Ország  Japán
Első sugárzás 2014. április 6. –
2014. szeptember 21.
Epizódok 25

A Haikjú!! (ハイキュー!!HepburnHaikyū!!?) Furudate Haruicsi ugyanezen néven futó mangájának anime adaptációja. A mangát Haruicsi írja és illusztrálja. A mangasorozat első kiadása 2012. február 20-án a Shueisha könyvkiadó-vállalat publikálása által, a Heti Sónen Jumpban jelent meg. Sorozat angol nyelvű köteteit, a Viz Media jóvoltából publikálják az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Kanadában egyaránt.[1]

Az anime első epizódja 2014. április 6.-án debütált a Production I.G stúdiónak köszönhetően, melyet az oszakai székhelyű műsorszóró vállalat, az MBS közvetített.

A történet[szerkesztés]

Az alsó-középiskolás Hinata Shójó nagy álma, hogy kiemelkedő röplabda játékos váljon belőle. Azonban, a fiú középiskolájában érdeklődés hiányában nem alakul röplabda szakkör, ahol tehetségét, és jó ugróképességét fejleszteni tudná. Osztálytársai, akik kosárlabda, illetve futball szakkörre járnak, segítik őt a gyakorlásban. A gyakorlás során, barátja egy igen magas feladása után mutatkozik meg kiemelkedő ugróképessége, melynek hatására sikerül meggyőznie a szakkörök tagjait, hogy nevezzenek be az alsó-középiskolás csapatok Mijagi prefektúrai röplabda bajnokságra, a Yukigaoka (雪ヶ丘) középiskola színeiben.

Itt találkozik először, a Kitagava Daiicsi (北川 第一) színeiben pályára lépő, Kagejama Tobioval. A fiú kiemelkedően precíz feladói képességgel rendelkezik. Sokan úgy emelgetik, mint a "Pálya ördöge". A két csapat mérkőzése során, amit a Yukigaoka csapata elveszít, mutatkozik meg igazán Hinata tehetsége, melyet az alsó-középiskolás éveiben sajátított el, illetve akaratereje, mely a Kitagava Daiicsi tagjaiból hiányzott. Ez az egyik ok, melynek köszönhetően Kagejama Tobio riválisának tekinti Hinatát.

Egy év múlva, mikor mindketten elvégezték az alsó-középiskolát ugyanabba a felső-középiskolába iratkoznak be, ahol egymás csapattársai lesznek. Mindkét fiú célja az volt, hogy egymást legyőzzék. Ezután azonban a Karaszuno (烏野) röplabda csapat érdekében, csapattársként kell egymáshoz viszonyulniuk.[2]

A történet előrehaladtával mindketten belátják, hogy saját álmaikat egymás segítsége nélkül nem képesek megvalósítani. Mindez természetesen nem vet véget a köztük lévő rivalizálásnak.

Az anime visszatekint a Karaszuno történetére is. Valaha a "Kis Óriás" (小さな巨人 - Csíszana Kijódzsin) idejében, amikor Hinata még általános iskolás lehetett, a Karaszuno képes volt kijutni a Nemzeti Bajnokságra, amit meg is nyertek. E cél szellemében, a Karaszuno szeretné megismételni ezt.

Médiamegjelenések[szerkesztés]

Az animesorozat[szerkesztés]

A Haikjú!! anime adaptációját a Production I.G és az MBS készítette el Micunaka Szuszumu rendező közreműködésével. A debütálás óta több japán televíziótársaság, mint a BS11, illetve a Tokyo MX is közvetítette az animét az ázsiai szigetországban.

A mangasorozat[szerkesztés]

Furudate Haruicsi mangaka mangájának 2012-es kiadása óta, a sorozat japán nyelvű kiadásából mára több, mint 12 millió költetett adtak el világszerte.[3] A manga angol nyelvű kiadásának jogait Észak-Amerikában a Viz Media LLC birtokolja. A társaság bejelentette, hogy a manga köteteit 2016-ban angol nyelven elérhetővé kívánja tenni az olvasók számára, melynek újabb fejezeteit a Shonen Jump nevű havi magazinjában publikálja.[4] Műfaját tekintve sónen, így elsősorban a férfi olvasók számára készült. Mint minden sónenben, itt is fontos szerepet játszik a szereplők közötti erős barátság, a bajtársi kitartás, valamint a helytállás.

Szinkronhangok[szerkesztés]

Szereplők Japán szinkronhangok (Szeijúk)
Hinata Shójó (日向 翔陽) Murasze Ajumu
Kagejama Tobio (影山 飛雄) Isikava Kaito
Cukisima Kei (月島 蛍) Ucsijama Kóki
Szugavara Kósi (菅原 孝支) Irino Miju
Nisinoja Dzsú (西谷 夕) Okamoto Nobuhiko
Szavamura Daicsi (澤村 大地) Hino Szatosi
Jamagucsi Tadasi (山口 忠) Szaitó Szóma
Adzumane Aszahi (東峰 旭) Hoszoja Josimasza
Kuroo Tecuró (黒尾 鉄朗) Nakamura Dzsúicsi
Tanaka Rijúnoszuke (田中 龍之介) Hajasi Dzsú
Godzume Kenma (孤爪 研磨) Kadzsi Júki

Zenei albumok[szerkesztés]

A Haikjú első nyitófőcím dala 2014. április 6-án Imagination címmel jelent meg, a Spyair japán rockegyüttes előadásában. A második főcímdal pedig Ah Yeah címmel, a Szukima Switch japán rock-jazz formáció által.[5] Az első évadhoz két zárófőcímdal is tartozik, melynek előadói a Nico Touches the Walls, illetve a Tacica.

A második évad első nyitófőcíme 2015. október 3-án jelent meg I'm a Believer, szintén a Spyair, míg a zárófőcím Cilimber címmel, a Galileo Galilei együttes jóvoltából.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]