Szeijú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szeijúnak (声優, nyugaton seiyū) nevezzük a japán szinkronszínészeket, akik animékhez vagy másfajta japánul beszélő amerikai rajzfilmekhez adják a hangjukat.

Jelenleg Japánban készül az animációs sorozatok 70%-a.[1] Mivel Japán az animációs filmek terén ennyire termékeny, a szeijúk komoly, országos hírnevet szerezhetnek, és teljes munkaidőben űzhetik munkájukat, nagyobb beleszólásuk van karrierjük alakulásába más országok karakterszínészeinél. A színészek segítésére az országban kb. 130 szeijúiskola is működik, és sok szeijú dolgozik színtársulatokba szerveződve.

A szeijúk gyakran tesznek kísérletet a zeneiparba való betörésre, sokuk pedig részt vállal live actionökben, azaz megfilmesített animékben. Sok színésznek vannak rajongói is, akik kifejezetten azért nézik a filmeket és a sorozatokat, hogy halhassák az adott szeijút. Népszerűbb szeijúk – és közülük is leginkább a női színészek, mint Inoue Kikuko, Hajasibara Megumi és Hiszakava Aja – tagjaikat a világ minden tájáról gyűjtő, elkötelezett rajongótáborokat tudhatnak magukénak.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Frederick, Jim: What's Right with Japan. Time Asia, 2003. [2004. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. június 3.)