Kurosicudzsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kurosicudzsi
Kuroshitsuji.svg
黒執事
Kurosicudzsi
Műfaj sónen, akció, fekete komédia, történelmi, természetfeletti, dark fantasy
Manga
Író Toboszo Jana
Rajzoló Toboszo Jana
Ország  Japán
Kiadó Square Enix
Megjelenés 2006. szeptember 16.
Nemzetközi kiadások
Anglia Yen Press
Kötetek 17
Tv-anime
Rendező Sinohara Tosija
Író Okada Mari
Stúdió A-1 Pictures
Ország Japán
Csatorna MBS, CBC, TBS, SBS, RCC, HBC, RKB, Animax
Első sugárzás 2008. október 3. –
2009. március 27.
Epizódok 24 + 1 OVA
Tv-anime: Kurosicudzsi II
Rendező Ogura Hirofumi
Író Okada Mari
Stúdió A-1 Pictures
Ország Japán Japán
Csatorna MBS, CBC, TBS, SBS, RCC, HBC, RKB, Animax
Első sugárzás 2010. július 2. –
2011. szeptember 17.
Epizódok 12 + 6 OVA

A Kurosicudzsi (黒執事; Hepburn: Kuroshitsuji?, ’Fekete komornyik’; angol címén Black Butler) japán mangasorozat, amelynek írója és illusztrálója Toboszo Jana, 2006. szeptember 16-án debütált.

A sorozat főszereplője Ciel Phantomhive, aki tizenkét (később tizenhárom) évesen a Phantomhive grófi család feje, és a Funtom játékgyártó vállalat vezetője. Ciel szüleit meggyilkolják, ezért szerződést köt egy Sebastian Michaelis nevű démonnal, aki elvállalja, hogy segít bosszút állni, cserébe a fiú lelkéért. Azonban amíg a gyilkosokat meg nem találják, komornyikként kell szolgálnia a fiatal grófot.

Az animeadaptáció, Sinohara Tosija rendezésében, 2008 októberében jelent meg, és huszonnégy epizóddal ért véget. A második évad 2010-ben indult, 12 epizódból állt, és két új főszereplőt mutatott be, Alois Trancyt, és az ő démon komornyikját, Claude Faustust. Később 2014-ben megjelent egy újabb évad, ami a manga történetét követi, így csak az első évad néhány részéhez kapcsolódik, valamint egy 2 részes film is megjelent a manga történetének követésével. 2017-re várható a következő "mangahű" adaptáció.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet a viktoriánus Angliában játszódik. Londontól nem messze áll a Phantomhive grófság. Az örökös, Ciel Phantomhive tizedik születésnapján tűz üt ki, és a fiú eltűnik. Halottnak hiszik, ám két évvel később visszatér egy titokzatos komornyikkal, Sebastian Michealisszel. Mindenkinek feltűnik, hogy a férfi minden feladatot tökéletesen hajt végre, ám azt már csak kevesen tudják, hogy ez azért van, mert valójában egy démon, aki szerződést kötött Ciellel. Megígérte, hogy segít felkutatni a fiú szüleinek gyilkosait, cserébe a lelkéért. Addig is, amíg ez nem sikerül, komornyikként szolgálja a Phantomhive grófot, teljesítve annak minden kívánságát, és segíti különböző rejtélyek megoldásában. A család ugyanis a királynő őrző-védőjeként is ismert, amelynek feladata gyilkosságok és más bűntények leleplezése a brit alvilág segítségével.

Média[szerkesztés]

Manga[szerkesztés]

Írta és rajzolta Tobozso Jana, és a sorozat máig fut. Az egyes fejezeteit a Monthly GFantasy sónen manga magazin adja ki a 2006-os debütálása óta. Szintén megjelenik még a Square Enix kiadásában, külön részenként, összegyűjtve a fejezeteket. Az első kötet 2007. február 27-én jelent meg, és egyelőre tizenhármat adtak ki, 2011. december 27-ével bezárólag. A Yen Press angol kiadónál 2010 januárjában jelent meg az első kötet, a második 2010 májusában. A francia Kana kiadó 2009 novemberében adta ki, és megjelent a német Carlsen Comicsnál, az olasz Panini Comicsnál, és a spanyol Norma Editorialnál is. Mindegyiknél Black Butler néven fut, míg a lengyel Waneko és a finn Punainen jättiläinen megtartotta az eredeti, Kuroshitsuji címet.

Dráma CD[szerkesztés]

Az elsőt 2007. augusztus 10-én adta ki a Frontier Works, a másodikat 2008. novembert 26-án az Aniplex.

Anime[szerkesztés]

2008 júliusában jelentették be a Black Butler anime adaptációját. A rendezője Sinohara Tosija, a producere az A-1 Pictures volt. 2008 októberében jelent meg, és sugározta mind a japán MBS, mind a TBS. 2009. január 1-én az Aniplex kiadta az első rész limitált DVD-jét. 2009. június 14-én bejelentették a széria második évadát, amely 2010 júliusában jelent meg, és két új karakter mutatott be Sebastian és Ciel mellett, Alois Trancyt és Claude Faustust.

2014-ben újabb széria jelent meg, Book of Circus címmel, mely a mangát követi, így a 2008-as évadnak csak pár részéhez kapcsolódik. 10 részt kapott majd a soron következő kötete a mangának, a Book of Murder következett 2 részes film formájában. 2017-ben folytatják a történetet a Book of the Atlantic (ship voyage arc) meganimálásával.

OVA-epizódok[szerkesztés]

A sikerre való tekintettel az anime 36 részén kívül több, különálló epizód, OVA is készült, melyek más oldalakról is bemutatják a történetet. A The Making of Kuroshitsuji II hollywoodi dokumentumfilm formájában, a Welcome to the Phantomhive’s pedig a néző szemszögéből készült. Szintén OVA a Ciel in Wonderland I-II, a The Tale of William the Shinigami, a The Spider’s Intention, a Kuroshitsuji Special és a Kuroshitsuji Recap.

Musical[szerkesztés]

A That Butler, Friendship (その執事、友好 Szono Sicudzsi, Yúkó) musical adaptáció 2009-ben indult az ikebukurói Sunshine Theater nevű színházban. Sebasitan Michaelist Macusita Juja, Ciel Phantomhive-ot Szakamoto Sógo játszotta. A 2010-es Musical Black Butler: The Most Beautiful Death in The World – A Thousand Souls and The Fallen Grim Reaper (ミュージカル「黒執事」〜ザ・モースト・ビューティフル・デス・イン・ザ・ワールド〜千の魂と堕ちた死神 Miúdzsikaru Kurosicudzsi – Za Mószuto Bjútifuru Deszu in za Várudo – Szen no Tamasi to Ocsita Sinigami) a második, sikeresebb musical adaptáció volt. Az Akasaka Act Theater adta elő olyan városokban, mint Akaszaka, Tokió, Nagoja és Oszaka. Macusita Juja játszotta Sebastian Michaelist, Nisii Jukito Ciel Phantomhive-ot, Takuja Uehara Grell Sutcliffet, a két új főszereplőt, Eric Slingby-t and Alan Humphries-t pedig Saeki Taiszuke és Sinja Macumoto alakította. A musicalt Okada Mari írta, Fukujama Sakurako rendezte, a zenét Ivasaki Taku komponálta, és a dalszöveget Mori Jukinodzso írta. A The Most Beautiful Death in the World új indulását 2012 decemberében jelentették be, és 2013-ban volt látható az Akasaka Act Theater előadásában. Tanaka Taketo átvette Ciel Phantomhive szerepét, míg Racsi Sindzsi és Nakagaucsi Maszataka játszották Eric Slingby-t és Alan Humphries-t. A második musical olyan sikeres lett, hogy kisebb módosításokkal és sok színész cseréjével újra előadták. 2014-ben újabb musical készült Lycoris that Blazes the Earth címmel, melynek története az animében és mangában is megtalálható, és csak enyhe módosítások történtek a színpadi verziónál. Ez a musical is olyan sikeres lett, hogy végül 2015-ben újrajátszották. Itt is történtek szereplőcserék, illetve apróbb módosítások.

A musicalek megjelentek DVD-n és Blu-rayen is extrákkal: hogyan készült videók a próbákról, illetve interjúk és betekintés a színfalak mögé.

Videójáték[szerkesztés]

2009. március 19-én jelent meg a Square Enix kiadásában a Kuroshitsuji Phantom & Ghost című Nintendo DS játék.

Könyv[szerkesztés]

2009. február 27-én jelent meg a Black Butler Character book "That Butler, Assembles" (黒執事 キャラクターガイド 「その執事、集合」 Kuroshitsuji Character Guide "Szono Sicudzsi, Súgó"), a Black Butler Black Record (TVアニメーション「黒執事」 Black Record) pedig 2009. március 27-én, a hivatalos képregény antológia, a Rainbow Butler (虹執事 Nidzsisicudzsi) kíséretében.

Film[szerkesztés]

2013 januárjában bejelentették, hogy a Black Butlerből készülni fog egy akció film, Goriki Ajame és Mizusima Hiro főszereplésével. Azt már lehet tudni, hogy nem Ciel Phantomhive-ról fog szólni, hanem Siori Genpóról. A megjelenés 2014. január 19-ére várható.

Fogadtatás[szerkesztés]

A manga tizenharmadik kötetével együtt a sorozatot tízmillió példányban nyomtatták Japánban. A kötetek önmagukban is megállták a helyüket a heti választásokon. A Rainbow Butler (虹執事 Nidzsisicudzsi) március 31. és április 6. között a tizenhetedik helyen végzett, 41083 példány eladásával. A negyedik és ötödik kötet harmincharmadik és harminckilencedik helyen végzett a Japánban 2008 folyamán a legtöbbet eladott mangák sorában. A hatodik kötet tizenharmadik helyen végzett, több, mint hatszázezer eladott példánnyal. A sorozat 2009-ben a tizedik volt a mangák listáján, amikor másfél milliónál is több kelt el belőle.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Black Butler című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.