Paradise Kiss

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paradise Kiss
パラダイス・キス
Paradaiszu Kiszu
Műfajdzsoszei, dráma, romantikus
Manga
ÍróJazava Ai
Ország Japán
KiadóShodensha
AntológiaZipper
Megjelenés1999. –
2003.
Nemzetközi kiadások
 Egyesült ÁllamokTokyopop, Vertical
 ArgentínaEditorial Ivréa
 AusztráliaMadman Entertainment
 BrazíliaConrad Editora
 FranciaországKana
 KanadaTokyopop, Vertical
 LengyelországWaneko
 NémetországPanini Comics
 OlaszországPanini Comics
 OroszországComics Factory
 SpanyolországEditorial Ivréa
 TajvanSharp Point Press
 Új-ZélandMadman Entertainment
KötetekJapán 5
Egyesült Államok 5
Televíziós anime
RendezőKobajasi Oszamu
StúdióMadhouse
OrszágJapán Japán
CsatornaFuji TV, KTC, Noitamina, Tokai TV
Első sugárzás2005. október 13. –
2005. december 29.
Első magyar
sugárzás
2007. január 27. –
2007. március 4.
Nemzetközi sugárzások
 MagyarországA+, Animax
 Egyesült ÁllamokImaginAsian
 Dél-afrikai KöztársaságAnimax
 FranciaországJune
 Fülöp-szigetekAnimax
 HongkongAnimax
 IndiaAnimax
 MalajziaAnimax
 OlaszországCartoon Network, Man-Ga
 SzingapúrAnimax
 TajvanAnimax
 ThaiföldAnimax
Nemzetközi kiadások
 Egyesült ÁllamokGeneon Entertainment, Funimation Entertainment
 AusztráliaMadman Entertainment
 FranciaországKana Video
 KanadaFunimation Entertainment
 NémetországPanini Video
 OlaszországPanini Video
 OroszországMega-Anime
 TajvanProware Multimedia International
 Új-ZélandMadman Entertainment
EpizódokJapán 12
Egyesült Államok 12
Magyarország 12
Élőszereplős film
Főszereplők
Bemutató2011. június 6.

A Paradise Kiss (パラダイス・キス; Paradaiszu Kiszu; Hepburn: Paradaisu Kisu?) 5 részes japán mangasorozat, ami eredetileg a Zipper magazinban volt olvasható. Írója Jazava Ai. A képregényt lefordították angol, kínai, koreai, francia, olasz, lengyel, thai, német, spanyol, brazil, portugál nyelvre. Az angol verzió kiadója a Tokyopop.

A későbbiekben egy 12 részes animét készített belőle az Aniplex és a Madhouse stúdió. A japán Fuji TV tűzte először műsorára a Noitamina műsorblokkban valamint az anime sugárzásra specializálódott televíziós csatorna: az Animax. A magyar felirattal vetített változat is az A+, később Animax csatornán indult 2007 januárjában.

A címet a rajongók gyakran rövidítik "ParaKiss"-nek.

Szereplők[szerkesztés]

A Paradise Kiss csoportja kivétel nélkül a Jazagaku (a mangában a neve Jazava) művészeti iskola diákja. George tervezi a modelleket, Isabella, aki sablontervező akar lenni elkészíti a mintát, Arasi és Mivako megvarrják. A végzős show a Jazában úgy néz ki, hogy a legtöbb diák azoknak dolgozik, akiknek a ruhatervei ki lettek választva. George az iskola büszkesége, és természetesen ő is a kevesek közé tartozik. Mivako és a többiek önként jelentkeztek, hogy segítenek neki. Az iskolai bemutatón csak egy ruhát mutathatnak be.

Hajaszaka "Caroline" Jukari[szerkesztés]

(早坂紫; Hepburn-átírással: Hayasaka Yukari)

Középiskolás diáklány, aki fásultan küszködik a tanulással, de egyre nehezebben tesz eleget az iskolai követelményeknek, így kérdésessé válik vajon folytathat-e felsőbb tanulmányokat. Ekkor találkozik a Paradise Kiss csoportjával, akik "elrabolják" és megkérik, hogy legyen a modelljük, mivel elég magas és csinos, hogy végigsétáljon a kifutón. A lány először nem akar belemenni és a tanulási kötelességeire hivatkozik, méghozzá meglehetősen nyersen. Így aztán másodpercek alatt kenyértörésre kerül a sor és Caroline elviharzik, de a diákigazolványa ott marad. George teszi el és megy utána, hogy rávegye szép szóval vagy fondorlattal, hogy a segítségére legyen a bemutatón. Jukari tapasztalatlan, naiv kislányként könnyen lépre megy, de nem olyan buta mint ahogyan látszik. Megkezdődik a harca George-dzsal, az anyjával, az iskolával, saját magával, hogy rátaláljon önmagára.

Szenvedélyes és sokszor romboló kapcsolata George-dzsal nem más, mint a saját énje felfedezése és kiforrása. A ParaKiss csoportban azt látja, milyen nagyszerű lehet, ha az ember azt a fajta életet éli, amit saját magának választott.

  • A szereplő japán hangja: Jamada Ju.
  • Angol hangja: Julie Ann Taylor.

George Koizumi[szerkesztés]

(小泉譲二; Hepburn-átírással: Koizumi Jōji)

George egy excentrikus és jóképű diákja a Jazagaku művészeti iskolának, divattervező szakon. A társai nagy tehetségnek tartják. Számos extravagáns ötlete van, ám a legtöbb ezekből öncélú művészet, nem pedig piacképes ruhaköltemény.

A kék hajú és kék szemű, piperkőc öltözködésű fiatalember saját magát biszexuálisnak definiálja, illetve a saját szavaival élve: "an equal opportunity lover". (A manga első kötetében egy biliárddákóval inzultálja egy csoporttársát - aki ezt cseppet sem fogadja örömmel. A második kötetben, mikor egy ismerőse döbbenten fedezi fel Caroline-t George kocsijában, e szavakkal ad hangot döbbenetének: "Húha! Csajjal vagy! Én azt hittem, buzi vagy, George!" Mire ő: "Biszex vagyok! Kivétel nélkül minden jöhet..." Erre Caroline: "Mit henceg? Ez nem olyasmi, amivel kérkedni szoktak...") A megjelenése Brian Slade, a Velvet Goldmine-ban látott alakján alapul, erre a párhuzamra számos helyen utal az eredeti manga.

  • A szereplő japán hangja: Hamada Kendzsi.
  • Angol hangja: Patrick Seitz.

Szakurada Mivako[szerkesztés]

(櫻田実和子; Hepburn-átírással: Sakurada Miwako)

A Paradise Kiss csoport lelkes rózsaszín hajú tagja, szintén Jazagaku hallgató. Ő a kishúga a Happy Berry elnökének, Kóda Mikakónak, aki a Paradise Kiss írónőjének előző munkájában, a Gokindzso Monogatariban is szerepelt. A fiatal lány megjelenése egyszerre rendkívül kislányos és kacér. Mivako viselkedésében is rájátszik erre, gyerekes attitűdjeivel, hanghordozásával és Lolita stílusban hordott ruháival. A macskája neve Josefine.

  • A szereplő japán hangja: Macumoto Marika.
  • Angol hangja: Jolie Jackson.

Nagasze Arasi[szerkesztés]

(永瀬嵐; Hepburn-átírással: Nagase Arashi)

Szintén Jazagaku diák, aki erősen vonzódik a punk stílushoz, piercingekkel díszíti magát és alternatív zenét hallgat. Mivako barátja. Gyerekkoruktól ismerik egymást Tokumori Hirojukival együtt, aki nemcsak a jó barátja, de riválisa is volt a rózsaszín hajú lányka kegyeiért vívott harcban. Mivako később ezt a mindig cinikus és sokszor kirobbanóan indulatos fiatalembert fogadta a kegyeibe. George miatt időnként zavarba ejtő helyzetekbe kerül, amit elutasító dühkitörésekkel igyekszik kompenzálni. (A manga második kötetében, mikor a ParaKiss piknikezni menne, Nagasze szerint az ötlet egyszerűen "túl buzis".) Arasi a zenész Kanzaki Risza fia, aki jóban van Kóda Mikakóval. (Mindkét említett karakter szerepelt a Gokindzso Monogatariban).

Jamamoto "Isabella" Daiszuke[szerkesztés]

(山本大助; Hepburn-átírással: Yamamoto Daisuke)

Isabella a Parakiss csoport anyafigurája.

Isabella valójában férfinak született, lásd a valódi keresztnevét, a Daiszukét. Erről a tényről az animében a háza komornyikjával lefolytatott beszélgetésből értesülünk - aki továbbra is "úrfinak" hívja ("a félénk kisfiúból egy igazi hölgy lett"), míg a mangában Caroline rögtön az első percben látja rajta, hogy nem nő. ("Szép fátyol! Majdnem feledteti azt a tényt, hogy ez egy... FÉRFI!!! - Fura... egy transzvesztita.")

  • A szereplő japán hangja: Szuzuka Csiharu.
  • Angol hangja: Mari Devon.

Tokumori Hirojuki[szerkesztés]

(徳森浩行; Hepburn-átírással: Tokumori Hiroyuki)

Caroline osztálytársa, egy intelligens és jóképű fiú, aki a lány vonzalmának többé-kevésbé titkos tárgya a történet során. Tokumori egyszer már járt Mivakóval, de Arasi miatt már nem találkoznak. Valójában ő is szereti Caroline-t, akinek a meggyőződése, hogy egy ilyen klassz srác sosem járna egy olyan lánnyal, mint ő.

Tokumori is egy Gokindzso Monogatari szereplő fia, az apja Tokumori Hiroaki ("Toku csan").

  • A szereplő japán hangja: Ucsino Norijuki.
  • Angol hangja: Johnny Yong Bosch.

Aszó Kaori[szerkesztés]

(麻生香; Hepburn-átírással: Asō Kaori)

Egy korábbi diákja a művészeti iskolának. Annak idején romantikus érzelmeket dédelgetett George iránt, de ráébredt, hogy nem az a típus, aki képes lenne egy nőt boldoggá tenni.

  • A szereplő japán hangja: Szaiki Miho.
  • Angol hangja: Dorothy Elias-Fahn.

Alice Yamaguchi[szerkesztés]

(山口アリス; Hepburn-átírással: Yamaguchi Arisu)

Mivako unokatestvére, éppolyan édes, mint a rokona. Az animében csak rövid időre jelenik meg.

  • A szereplő japán hangja: Sisido Rumi.
  • Angol hangja: Jennifer Sekiguchi.

Az anime[szerkesztés]

A Madhouse által forgalmazott Paradise Kiss anime sorozatot 2005. október 10-én kezdték sugározni.

A zene[szerkesztés]

A nyitószám a "Lonely in Gorgeous" című dal, szerzője Kavasze Tomoko. A záró szám Franz Ferdinand slágere: a "Do You Want To".

Érdekességek[szerkesztés]

  • A történet olyannyira ki van hegyezve a divatra és a márkákra, hogy Caroline piros-fehér dominószerű számlappal rendelkező mobiltelefonja is egy valóban létező Nike divattelefon típus.

Epizódok[szerkesztés]

  1. "Atelier" (A műterem)
  2. "Illumination" (A fény)
  3. "KISS" (A csók)
  4. "George"
  5. "Mother" (Anya)
  6. "New World" (Egy új világ)
  7. "Butterfly" (Pillangó)
  8. "Tokumori"
  9. "Designer" (A tervező)
  10. "Rose" (A rózsa)
  11. "Stage" (A színpad)
  12. "Future" (A jövő)

További információk[szerkesztés]