Lolita divat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy lolita Tokió Haradzsuku negyedében

A lolita (röviden loli) egy japán utcai divat, ami életmóddá és szubkultúrává nőtte ki magát.

Gyökerei az 1980-as évekbe nyúlnak vissza, ekkor ugyanis vasárnaponként Tokióban, a Haradzsuku negyedben elzárták a forgalom elől az Omoteszandó és Takesita-dori utcákat, és ezáltal lehetővé vált, hogy a fiatalok a környező utcákban és a Jojogi parkban gyülekezzenek, rockelőadásokat hallgassanak, vásároljanak és ismerkedjenek. Ekkor kezdett kialakulni az a szokás, hogy az itt gyülekezők különleges, szokatlan ruhákba bújnak, s végül ez vezetett számtalan különféle szubkultúra, például a decora, kogal, gyaru, ganguro és természetesen a lolita kialakulásához is. A stílus népszerűsége által megjelentek az azt képviselő márkák, amik közül a legelismertebbek a Mary Magdalene, Angelic Pretty, Innocent World, Metamorphose temps de fille és a Baby, the Stars Shine Bright.

A név eredete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Általános vélekedés, hogy a stílus elnevezése Vladimir Nabokov megegyező című könyvéből származik. Ahogy a könyv címszereplője, úgy a stílus képviselői is magukon viselik a név jelentését: "bájos, elbűvölő kislány". A lolita életmódot és divatot követő személyek viszont más kapcsolatban nem állnak a könyvben leírtakkal (sőt, kifejezetten szemérmesnek mondhatóak).

A stílusra gyakran utalnak még a Gothic lolita vagy EGA/EGL (Elegant Gothic Aristocrat/Elegant Gothic Lolita) kifejezéssel. A Gothic lolita azonban csak a lolita divat egy alfaja, míg az EGA és az EGL a japán zenész és divattervező, Mana, által kitalált fogalom, amivel körülírja a saját márkája (Moi-même-Moitié) stílusát. Míg Japánban csak ebben az értelemben használják az EGA és EGL kifejezéseket, addig Amerikában elfogadott ezt a szót használni az egész szubkultúrára.

Az igényes, az öltözködési és viselkedési szabályokra odafigyelő lolik sokszor "Ita-chan"-nak nevezik, azokat, akik nem veszik figyelembe a szabályokat; ezeket a lányokat sokszor megvetik igénytelenségük miatt,és mert szerintük szégyent hoznak az összes többi lolira is.

Alapjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A lolita stílus a viktoriánus és rokokó gyermekdivatból merít. A ruhák, a megjelenés és az életmód is az akkori szokásokat tükrözi. Az irányzat képviselői általában a porcelánbabaszerű külsőt szeretnék elérni. Jellemző ruhadarabok a térdig érő, harang alakú szoknyák, ruhák alsószoknyával, buggyos ujjú blúzok, térdzoknik és csatos gyerekcipőre hajazó Mary Jane szandálok. Elterjedt még a hagyományosan szalagokkal rögzíthető, fatalpú platformcipő, aminek a sarkából hiányzik egy darab. Ezt a cipőstílust Vivienne Westwood brit divattervezőnő hozta be, és a Rockinghorse Shoe (Hintaló Cipő) elnevezést kapta. A ruhák színei és mintázata a stílus alfajai szerint változó, viszont a fodrok, a csipke és a masnik általános jellemzők. A kiegészítők is az alfajt hivatottak kifejezni, de általában hajba tűzhető masnikból, főkötőkből, apró kalapokból és vállra akasztható táskákból áll. Általános öltözködési szabály, hogy a szoknyák hossza nagyjából térdig érjen, a vállak legyenek mindig fedettek (csak nagy kánikulában hagyható el a blúz viselete a JSK - jumping skirt, "kötényruha": pántos, ujjatlan ruha - alól), és a cipőket sem szokás mezítláb viselni. Akik mindennapos viseletként hordják ezeket a ruhákat nagy figyelmet fordítanak az anyagok minőségére, a ruhadarabok színének és stílusának összhangjára, hogy az összhatás esztétikus, igényes legyen.

A loliták jelentős része megveti azokat, akik megszegik ezeket a szabályokat, mivel nem megfelelően képviselik a stílust, a kívülállóknak tévképzetei lehetnek, rontják az irányzat hírét. A leggyakoribb hibák a jelmezszerű, rossz minőségű ruhadarabok és kiegészítők (macskafülek, szárnyak, fekete-fehér, cselédruhára emlékeztető darabok), a nem megfelelő anyagok (törtbársony, szatén, műszálas anyagok, farmer), a hétköznapi viseletnek szánt vagy túl erotikus ruhadarabok (balerinacipők, pólók, tűsarkú, nyitott orrú cipők, neccharisnya, nejlonharisnya), és a túl erős smink (mesterkélt, falfehér arc, sötét rúzsok és szemfestékek, harsány színű körmök).

Változatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sweet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez az egyik legelterjedtebb, legismertebb stílus, olyan elemekkel amik szinte csak a lolitára jellemzők. Nagyon sok masni, fodor, csipke és díszítő elem kerül egy Sweetlolita (japánul "amaloli"; azaz "aranyos" loli) ruhájára. A leggyakoribb díszítő motívumok a cukorkák, a fagylalt, sütemények, torták, aranyos állatok, tündérmesék (Piroska, Jancsi és Juliska, Alice Csodaországban...) szereplői, játékok, körhinták, szívecskék, gyümölcsök (eper, cseresznye...). A leggyakrabban használt színek a babarózsaszín, a babakék, a fekete és a fehér, de a levendula, a kanárisárga és a mentaszín is kezd egyre kedveltebbé válni; nagyjából bármilyen világos vagy pasztell szín szóba jöhet, de a neonszínek és a teljesen sötét és komor összeállítások kerülendők.[1] A kiegészítők gyakran édesség alakúak; sőt egyre gyakoribbak például a torta vagy tortaszelet formájú fejdíszek is. Előfordulnak még Hello Kitty kiegészítők is és édes kisállat (kiskutya, nyúl, maci...) vagy szív alakú is. A smink általában visszafogott, természetes és nagyon fontos az ápoltság, ahogy az összes többi lolita változatban is.

Márkák: Angelic Pretty, Baby the Starts Shine Bright, Emily Temple Cute, Metamorphose temps de fille, Little Chili

Alfajai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Country

A Country-t ("vidéki" lolita) néha nehéz elkülöníteni a Sweetlolitáról, de általában egy Country lolita felismerhető a pepita-és gyümölcsmintákról, a szalmakalapról és kis kosárkáról vagy fonott szalmatáskáról. Ez a stílusirányzat egyszerűbb, kevésbé giccses hatást nyújt, kevesebb a masni, a fodor, a sokszor már messziről látható élénk világos színek.

Gothic[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Gothic lolita (japánosan "gosuro lolita"; azaz "gótikus" lolita) , mint azt a neve is mutatja, a goth stílus és a lolita divat találkozásából jött létre. A nevében ugyan "gothic", de ez kissé megtévesztő lehet, mert inkább csak a viktoriánus és a romantikus goth-ból merít ihletet, semmint az industrial vagy cyber stílusokból. Gyakran használ díszítő elemként denevéreket, pókokat, pókhálómintát,kereszteket vagy rózsákat; és a kiegészítőket is leginkább ezek a formák határozzák meg. A hagyományos fekete-fehér színösszeállításról könnyen felismerhető, ám mégis jobb vigyázni ezzel, mert más változat is lehet fekete-fehér, ezenkívül, a gyakorló loliták egyre kevesebbet alkalmazzák elavultsága és cselédlányos kinézete miatt! Gyakori színek még a királykék és a vörös, de gyakorlatilag bármilyen sötét szín alkalmazható (lila, barna...). Annak ellenére, hogy ez az egyik legnépszerűbb és legismertebb stílus, mégis sok gyakorlást igényel egy igazán jó Gothic lolita öltözet összeállítása.[2]

A Gothic loliták gyakran erőteljesebb sminket készítenek maguknak, füstös szemekkel vagy vörös ajkakkal, sokszor arcukat is világosabbra púderezik, de ennél a stílusirányzatnál is a "porcelánbaba szerűség" a mérvadó, azért egyre inkább természetesebbre sminkelik magukat.[3]

Márkák: Antique Beast, Atelier Boz, Maxicimam, Miho Matsuda, Moi-même-Moitié, Little Chili

Alfajai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • EGL, EGA (Elegant Gothic Lolita, Elegant Gothic Aristocrat; "elegáns gótikus lolita" és "elegáns gótikus arisztokrata" ): Ez csak a Moi-même-Moitié ruhákra vonatkozik. Ez a márka a gothlolik egyik példaképének tulajdona, a Moi-dix-Mois gitárosának, Mana-samanak. Stílusát és az általa tervezett és árusított ruhákat az Elegant Gothic Loita és Elegant Gothic Aristocrat fogalmakkal írja körül. Főleg Amerikában, sokszor így nevezik az egész lolita stílust.
  • Vampire (vámpír lolita): általában a vámpíros animékért rajongó lányok öltöznek így, nehezen elkülöníthető, de felismerhető a piros-fekete összeállításokról, a száj szélénél kifolyó művérrel készített csíkról és "vámpíros" viselkedésükről. Sokkal inkább csak simán goth, vagy cosplay, de sokszor a gothloli vagy az aristocrat alfajaként emlegetik.

Classic[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Classic ("klasszikus" lolita) valahol félúton helyezkedik el a Gothic és a Sweet között; a viktoriánus és a barokk szolidabb keveredése. Egy Classic ruha nem úszik csipke-és masnitengerben, és visszafogottabb tónusú, mint egy Sweet, sőt a Gothic-hoz hasonlóan lehet egészen sötét színű [6], például mélybordó, éjkék vagy padlizsánszínű is. A leggyakoribbak azonban a semmi mással össze nem keverhető viktoriánus korban divatos virágminták, a szolid földszínek és a kissé felnőttesebb és visszafogottabb kinézet és viselkedés. Összességében sokkal inkább törekszik a viktoriánus kislány-kinézet elérésére, mint az aranyosságra. Nagyon gyakori az A-vonalú szoknya a szokásos harang forma helyett vagy a térdig érő zoknit felváltó (általában) fehér harisnya. A smink itt is általában természetes hatású, visszafogott, esetleg kicsit sötétebb színekkel is dolgoznak.

Márkák: Innocent World, Juliette et Justine, Mary Magdalene, Victorian Maiden

Shiro[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A shirololi a teljesen fehérbe (a shiro jelentése fehér), illetve elefántcsontszínbe vagy törtfehérbe öltözött lolita. Az általános tévhittel szemben ez nem alfaja egy stílusnak sem. Shiro öltözetet lehet összeállítani Sweet, Classic vagy bármilyen más stílusban is, sőt akár a Gothic is lehet tiszta fehér.[7] Gyakran előfordul, hogy a shirololiták egy velük megegyezően felöltözött kurololitával mutatkoznak együtt a kontraszt kedvéért.

Kuro[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kurololita a csak feketébe öltözött lolita (a kuro jelentése fekete). Szintén nem alfaja egy másik stílusnak sem, és hasonlóan a shirololihoz (ahol a shiro fehéret jelent) a kuro öltözéket is bármilyen stílusban össze lehet állítani, a lényeg, hogy kizárólag fekete legyen. Gyakran mutatkoznak egy shiro lolival együtt, a kontraszt kedvéért.

Punk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A punklolita az egyik legnagyobb kihívást jelentő stílus, ugyanis nagyon sokat kell tudni a lolita divatról és igen jól kell ismerni azt, hogy sikeresen vegyíteni lehessen a punk elemekkel,[4] mint például a biztostűk, szegecsek, láncok, szakadt anyagok. Alapvetően két típusa létezik. Az egyiknél inkább a hagyományos lolita öltözet punk elemekkel való vegyítése figyelhető meg, míg a másiknál inkább egyfajta lolita ihletésű punk öltözet a végeredmény, néhány masnival, fodorral és némi csipkével, bővebb szoknyával. A smink a Gothic-hoz hasonlóan itt is lehet erőteljesebb és esetenként édes kis cipő helyett bakancsot hordanak. A szoknya is lehet rövidebb a szokásosnál, különösen az utóbb említett típus esetében. A színek terén főleg a sötétkék, sötétzöld és piros/bordó használatos, fekete elemekkel összeállítva. Gyakori a skót kockás minta, a bőrből vagy műbőrből készült elemek esetleg a szakadozottság.

Márkák: A+Lidel, Black Peace Now, h.Naoto, Maxicimam, Na+H, Union Jack, Putumayo

Hime[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A himelolita vagy „hercegnő lolita” könnyedén felismerhető a miniatűr koronáról vagy diadémról és a tupírozott frizuráról. Kicsit nehéz megkülönböztetni a többi stílustól, mert igazából a himelolit a kiegészítők és az ápoltság teszik igazán hercegnőivé. Általában rokokó ihletésű Sweetloli ruhát vagy díszesebb, virágmintás Classic ruhát viselnek, általában rózsaszín vagy halvány lila árnyalatokban. A legkedveltebb kiegészítők a rózsák, masnik és a gyöngysorok.

Guro[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bármilyen stílusú ruha használható a Gurololitához (a "gruesome" szó rövidítése, jelentése: hátborzongató), a hangsúly ugyanis a kiegészítőként használt vérfoltokon, kötéseken és sebtapaszokon van ennél a típusú öltözéknél. A ruhák sokszor fehérek és művér foltok vannak rajta; de akár bizarr, bekötött szemű Teddy maci is szolgálhat mintául, a lényeg, hogy jelen legyenek a névhez illő "groteszk" kiegészítők, ami alapján felismerhető a stílus.

Sailor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Sailor lolita a hagyomány matrózegyenruha által inspirált stílus; a matrózgalléros blúz és a sötétkék-fehér színösszeállítás a leggyakoribb ismertetőjegyei. A szoknya általában harang alakú vagy A-vonalú rakott szoknya. Gyakran hordanak keresztben csíkos zoknit, matróz sapkát, fehér kesztyűt, vörös szalagokat a hajukban.

Ero[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Erololi a punk mellett a másik hatalmas kihívást jelentő stílus, ami egyáltalán nem kezdőknek való.[5] Az erotikus jelző is csak viktoriánus értelemben veendő: ugyan a szoknyák néhány centivel rövidebbek, mint a szokásos; de egyáltalán nem kihívóak, és általában a vállak nem fedettek. Az Erololiták gyakran viselnek fűzőt vagy olyan felsőruházatot, ami kihangsúlyozza az idomaikat, esetenként pedig szoknya helyett csak alsószoknyát viselnek. Talán ez az egyetlen olyan stílus, ahol a neccharisnya is viselhető. Általában a ruhák a kánkán táncosnőkre emlékeztetnek: vörös-fekete kombinációk, fodrok, csipkék, kicsit erőteljesebb smink, kiegészítő gyanánt tollak, gyöngysorok, kámeák...

Márkák: Antique Beast

Pirate[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kalózos kinézetről: fekete, fehér, sötétkék és vörös kombinációkról, kincsesláda-formájú táskáról, kalózsapkáról és a témához illő mintákról lehet felismerni. A ruhának gyakran bőrhatású részei is vannak, de gyakran láncokkal is díszítik, a ruhák kivágása, az ujjak és a szoknya alja sokszor csipkével van szegve, vagy fodros, de az öltözékek egyszerűbbek, kevesebb a masni, kevesebb a giccs. Néha mű papagájokat vagy polipokat is hordanak maguknál.

Márka: Alice and the Pirates

Wa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hagyományos japán öltözet, a kimonó vagy a kevésbé ünnepi yukata és a harang formájú lolita ruhák fúziója. A hagyományos anyagok és minták, színek jellemzik. A ruhák ujja általában hosszú, a vége felé szélesedik; sokszor egymásra vannak hajtva a rétegek egy fürdő köpenyt juttatva eszünkbe és a jellegzetes obi öv is felfedezhető a ruhákon. Sokszor getát (fapapucsot) hordanak hozzá és hajdíszekkel ékesítik frizurájukat, vagy kontyba tűzik azt.

Qi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hagyományos kínai viselet(qipao) és a lolita találkozásából született ez a stílus. A hagyományos qipao anyaga, mintája és színei jellemzik. Az ujja általában rövid; a szoknya egyik vagy mindkét fele oldalt fel van sliccelve, a ruha felső része pedig gyakran a nyakrésztől (ami elég magas és szoros)az oldaláig hurkolt, gombokat helyettesítő díszekkel van összeerősítve.

Aristocrat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A lolita felnőtt változata, történelmi (középkori középosztálybeli vagy 19.-20. század elei előkelő) ruhák. Hosszú szoknyát, nadrágot vagy a kettő közti átmenetet, fodros, csipkés blúzt, gyakran fűzőt viselnek. A smink általában felnőttesebb, sötétebb tónusú, viszont extrém sminket ritkán készítenek maguknak. A hangsúly az elegancián van. A nők gyakran viselnek kontyot vagy hasonló, elegáns, feltűzött hajviseletet. Férfiaknál kiegészítőként előfordul a cilinder, nőknél a rövidebb fátyol. Itt általában sötét színeket használnak: legtöbbször barnát feketét, amit fehér blúzzal egészíthetnek ki. Gyakoriak a gyöngy ékszerek vagy kámeák. Itt az aranyos cipellők helyett általában magassarkút hordanak.

Márkák: Alice Auaa, Antique Beast, Atelier Boz, Excentrique, Maxicimam, Miho Matsuda, Moi-même-Moitié

Alfajai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • EGA: Ez csak a Moi-même-Moitié ruhákra vonatkozik. (lásd a gothlolita alfajainál)
  • Madame: Az Aristo nőiesebb változatának egyik elnevezése.

Ouji/Kodona/Dandy/Boystyle[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ouji stílus a lolita férfi verziója, bár lányok gyakrabban viselik, mint a fiúk. Általában térdig érő nadrágból, fehér vagy fekete térdzokniból, fodros kis ingből és mellényből áll az öltözék, de alkalmanként kiegészülhet cilinderrel, kicsi köpennyel, nyakkendővel, csokornyakkendővel vagy zakóval is. A hajviselet nőkön általában rövidebb, fiúsabb, vagy hosszabb haj esetén kontyba fogják és egy kalap vagy cilinder alá rejtik.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Híres japán utcadivatok még: A visual kei, a dekora, a kogal és a ganguro is. Ezek úgyszintén a Haradzsuku negyedben alakultak ki a japán sztárok, pedig csak még jobban elősegítik népszerűségüket.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

http://www.anime-for-ever.hupont.hu/ Lolitafashion. (Hozzáférés: 2008. augusztus 6.)
Lolita Handbook. (Hozzáférés: 2008. augusztus 6.)
Avant Gauche webgaléria. (Hozzáférés: 2008. augusztus 6.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]