Ganguro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Két ganguro stílusban öltözködő lány Tokióban

A ganguro (顔黒?, ’fekete arc’) japán eredetű alternatív stílusirányzat fiatal nők számára, amelynek lényege az éles kontrasztokban és a feltűnéskeltésben van. A stílusirányzat alapelemei a természetellenesen barna bőr (amelyet szoláriumozással és napbarnító krém használatával valamint béta-karotin tab­let­ták szedésével próbálnak elérni), világos (szőke, platinaszőke, rózsaszín vagy narancssárga) színű haj, fekete tussal kihúzott szem, fehérre kent szemhéjak és ajkak, világos ruhák, arcra ragasztott matricák.[1] Az irányzat az 1990-es években jelent meg Tokió Sibuja kerületében és a 2000-es években érte el legnagyobb népszerűségét. A stílus élesen szembemegy a hagyományos japán szépségideállal, amelynek koncepciója a fehér bőr, fekete haj és természetes tónusú arcfestés.[2]

Bár a stílus lázadás a hagyományos japán kulturális értékek és társadalmi normák ellen,[3] gyökerei mégis a japán folklórban vannak, amiben a szellemek és démonok külső megjelenése ehhez hasonló és gyakran kabuki valamint ruhákban ábrázolják őket. Ez a kötődés a ganguro egyik alfajában, a jamanba stílusban is megfigyelhető, amit egy hegyi boszorkáról szóló híres történetről neveztek el.[4] A ganguro szó a japán gangankuro (ガンガン黒?, ’rendkívül sötét’) és guro (グロ?, ’groteszk’) szavak összerántásából jött létre.[5]

Források[szerkesztés]

  1. Varga Anita: Ganguro avagy az életre kelt japán Barbie babák, 2010. október 26. [2010. október 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 8.)
  2. Nicole Mowbray. „Japanese girls choose whiter shade of pale | World news | The Observer”, Guardian, 2004. április 4. (Hozzáférés ideje: 2012. július 8.) 
  3. Liu, Xuexin (2005). „The hip hop impact on Japanese pop culture”. Southeast Review of Asian Studies XXVII. [2017. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 8.)   Southeast Conference of the Association for Asian Studies (SEC/AAS)
  4. 提言論文 かわいいマンバ - ガングロII・2004(2004年) - J-marketing.net produced by JMR生活総合研究所. Jmrlsi.co.jp. (Hozzáférés: 2012. július 8.)
  5. http://eow.alc.co.jp/ガングロ/UTF-8/