Fulkó jeruzsálemi király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Fulko jeruzsálemi király szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Fulkó
Foulque d'Anjou
Anjou grófja (11061129)
Maine grófja (11101126)
Fulkó és Melisenda
Fulkó és Melisenda

Jeruzsálem királya
Uralkodási ideje
11311143
Koronázása
1131. szeptember 14.; Jeruzsálem
Elődje II. Balduin
Utódja Melisenda és III. Balduin (társuralkodókként)
Életrajzi adatok
Uralkodóház House of Gâtinais-Anjou
Született 1089 vagy 1092
Angers
Elhunyt 1143. november 13.
Akkon
Nyughelye Szent Sír temploma; Jeruzsálem
Édesapja IV. Fulko anjou-i gróf
Édesanyja Bertrade de Monfort
Házastársa Ermengarde maine-i grófnő
Melisenda jeruzsálemi királynő
Gyermekei Matilda vagy Izabella grófnő
Szibilla grófnő
Gottfried gróf
Éliás gróf
III. Balduin király
Amalrik herceg
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Fulkó témájú médiaállományokat.

Fulkó (a korabeli forrásokban Fulcho, Fulk, néha ifjabb Fulko, az arabok között Fulk ibn Fulk) (1089/1092Akkon, 1143. november 13.) Anjou grófja V. Fulko néven 1109-től 1129-ig, és Jeruzsálem társuralkodó királya I. Fulkó néven 1131-től haláláig.

Anjou grófjaként[szerkesztés]

Fulkó 1089 és 1092 között született, IV. Fulko anjou-i gróf és Bertrade de Monfort fiaként. Édesanyja 1092-ben megszökött a férjétől, majd nemsokára bigámista házasságot kötött a francia királlyal, I. Fülöppel.

1106-ban a körülbelül húszéves Fulkó lett Anjou grófja, miután édesapja elhunyt. Eleinte nagy ellensége volt I. Henrik angol királynak, és lelkesen támogatta VI. Lajos francia királyt; ám amikor Henrik leányát, Matildát eljegyezte Fulkó fia, Gottfried, Fulkó kibékült az angol uralkodóval.

1110-ben Fulkó feleségül vette Ermengarde maine-i grófnőt (? –1126), akitől négy gyermeke született:

Fulkó 1120-ban csatlakozott egy Szentföldre tartó sereghez. Megismerkedett a Templomos Lovagrenddel, és jó barátságba került vezetőjükkel, Hugues de Payns-nel, akivel mellesleg bajtársak is voltak. Hazatérte után továbbra is szoros kapcsolatban állt a templomosokkal, évente két, a Szentföldön szolgáló lovag teljes ellátását finanszírozta saját pénzéből.

1128-ban II. Balduin jeruzsálemi király követséget küldött Franciaországba, hogy férjet keressen legidősebb leányának és örökösének, Melisendának. II. Balduinnak négy leánya született, fia egy sem, így a király kénytelen volt elsőszülött leányát megtenni a Jeruzsálemi Királyság örökösének, ám mivel egy nő nem bírt volna a folyamatosan támadó szeldzsuk törökökkel, férjet keresett számára.

Hugues de Payns Fulkónál szállt meg, s ez elég volt ahhoz, hogy Fulkó magára vonja a francia uralkodó figyelmét, aki így őt ajánlotta II. Balduinnak mint lehetséges férjjelöltet. A jeruzsálemi uralkodónak megtetszett az ötlet, mivel Fulkó járt már a Szentföldön, ismerte az ottani viszonyokat, ráadásul gazdag volt, nemesi családból származott és remek kapcsolatai voltak. Fulkó azonban csak azzal a kikötéssel fogadta el a király ajánlatát, hogy Balduin halála után ő és Melisenda társuralkodókként lépnek majd trónra. Balduin beleegyezett, Fulkó pedig lemondott Anjou trónjáról fia javára, majd 1129 tavaszán előbb Akkonba, később Jeruzsálembe utazott.

Jeruzsálem királyaként[szerkesztés]

Fulkó és Melisenda 1129. június 2-án házasodtak össze, és egy évvel később megszületett első gyermekük, Balduin. Fulkó pozíciója ekkor meggyengült, mivel a betegeskedő II. Balduin unokájára szerette volna hagyni a trónt, Melisenda régenskedése mellett. Végül azonban 1131-ben, halálos ágyán a király mégis Fulkót és leányát jelölte meg utódjaként.

A házaspárt 1131. szeptember 14-én koronázták a királyság társuralkodóivá. Mindketten nagy népszerűségnek örvendtek; a hatalom azonban mégis teljes egészében Fulkó kezében összpontosult, főleg a francia nemesség segítségével. Az északi keresztes államok, amelyek nem akarták elismerni Fulkót királynak, Aliz antiochiai fejedelemné, Pons tripoliszi őrgróf és II. Joscelin edesszai gróf vezetésével fellázadtak Fulkó ellen. Aliz Melisenda idősebb húga volt, azonban II. Balduin száműzte őt, mivel a fejedelemné magának akarta megtartani Antiochia trónját, miután férje meghalt.
Apja eltávozta után Aliz megint régens akart lenni, s mivel nem tett hűségesküt sem Fulkónak, sem Melisendának, nem lehetett a király elleni árulással vádolni. Fulkó végül magának követelte a régensséget, ám Aliz azt Antiochia várkapitányára ruházta, Fulkó pedig beletörődött a helyzetbe, mert „szerette, ha szerették, márpedig a harcias Szentföldön az ilyen vágy gyengeségnek számított, főleg egy király esetében”.[1] Pons őrgróf és Fulkó egy rövid kimenetelű csatában összecsaptak, ám végül békét kötöttek, Alizt pedig megint száműzték.

Családi válságok[szerkesztés]

Fulkó és Melisenda viszonya a kezdetekben zökkenőmentesen alakult; Melisenda beletörődött abba, hogy férje irányítja az országot. A házaspár viszonya 1134 körül romlott meg, amikor Melisenda túl bensőséges kapcsolatba került unokatestvérével, Hugues de Puiset-vel, Jaffa grófjával. Hugues, vagy II. Hugó gyermekként Balduin király udvarában nevelkedett, és körülbelül annyi idős volt, mint Melisenda. A gróf népszerű ember volt, főleg azok körében, akik nem tekintették Fulkót a királyuknak. Bár Hugó házasember volt, Melisenda és Hugó valószínűleg viszonyt folytattak. Fulkó, aki rajongott Melisendáért, féltékeny lett, és el akarta távolítani a grófot.
A királyi udvar két pártra oszlott: voltak, akik Melisendát és Hugót pártolták, mivel szerintük Hugónak joga volt a jeruzsálemi trónra II. Balduin unokaöccseként; míg mások azon a véleményen voltak, hogy Hugó felségárulást követett el.

Hugót végül árulás vádjával – állítólag Fulkó életére tört – bíróság elé állították, azonban a gróf nem jelent meg a tárgyaláson. Bűnösnek nyilvánították, ám Melisenda és a pátriárka közbenjárására Fulkó, aki igyekezett a felesége kedvében járni, hároméves száműzetésre módosította az ítéletet.
Ám közvetlenül Hugó indulása előtt a grófot egy orvtámadás során leszúrták. A merénylet hátterében sokan Fulkót sejtették, ám a támadó, akit végtagjainak levágásával büntettek, tisztázta a királyt. Hugó gróf pedig belehalt a sebesülésébe.

A gyilkosság következményeként a Melisenda pártján álló nemesek és lovagok felszólaltak a király ellen, aki egyre nagyobb hatalmat biztosított feleségének, mígnem végül csaknem a királynő kezében volt az ország teljes irányítása. Ő adott nemesi kiváltságokat és ő vezette a királyi udvart.
A házaspár viszonya ekkoriban meglehetősen feszült volt, és csak második fiuk, Amalrik születése tudta őket kibékíteni.

Antiochia[szerkesztés]

1130-ban II. Balduin Fulkót nevezte ki Antiochia régensének a gyermek Konstancia fejedelemnő, Melisenda unokahúga mellé. Fulkó megtartotta régensi pozícióját koronázás után is, ám a hatalmat átruházta Antiochia püspökére, aki azonban hamarosan meghalt. Utódja az új püspök, Radulph lett, aki a saját befolyásának növelése érdekében tárgyalásokba kezdett a száműzött Alizzal.

Aliz megkérte Melisendát, hogy járjon közbe az érdekében Fulkónál. A király, hogy felesége kedvében járjon, beleegyezett Aliz kérésébe. A fejedelemné rögtön a visszatérése után megölette Radulphot, és leányát, Konstanciát feleségül akarta adni a bizánci császár fiához. A francia lovagok és bárók, akik nem akartak bizánci befolyást az országban, Fulkóhoz fordultak segítségért.

Fulkó a Szentföldre hivatta Raymond de Poitiers francia főnemest, aki 1136 tavaszán megérkezett Antiochiába, és rögtön megkérte Aliz kezét. A harmincas éveiben járó Rajmundot azonban a kilencéves Konstanciával eskették össze, amíg Aliz az esküvőre készülődött.
Aliz nem tehetett semmit: Rajmund a házassággal Antiochia fejedelme lett, ráadásul mint francia nemes, maga mögött tudta a lovagok és bárók, illetve Fulkó támogatását is. A fejedelemné elhagyta Antiochiát, és soha többé nem tért vissza.

Háborúk[szerkesztés]

Fulkó király halála

1133-ban az új szeldzsuk vezér, Zengi megtámadta Antiochát, két évvel később pedig a búrida kézen lévő Damaszkusz bevételével próbálkozott, ám Fulkó szövetségre lépett a várossal, amit így Zengi nem tudott elfoglalni; helyette Homsz városát vette be. 1139-ben elfoglalta Baalbeket, miközben folyamatosan támadásokat intézett a keresztény határerődök ellen. Hogy az ország déli határait megerősítse, Fulkó engedélyt adott számos keresztes erőd, illetve vár felépítésére: ekkor húzták fel többek között Ibelint és al-Karakot is.

További fenyegetést jelentettek továbbá az asszaszinok, a könyörtelenségéről híres harcos nép. Emellett a Bizánci Birodalom is hadban állt a Jeruzsálemi Királysággal, mivel Bizánc a saját hűbérbirtokának tekintette Antiochiát.

Halála[szerkesztés]

Fulkó király a korai leírások szerint „eléggé alacsony termetű, nem különösebben jóképű és vörös hajú[2] férfi volt, aki elsősorban népszerűségre törekedett, és hiányzott belőle „[II.] Balduin könyörtelensége”.[3] Ismert volt rossz arc-és névmemóriájáról is.

1143-ban a király és felesége Akkonba utaztak, ahol Fulkó életét vesztette egy vadászat során. Az uralkodó lezuhant a lováról és betörte a fejét. Visszaszállították a városba, ahol még három napig feküdt eszméletlenül, mígnem végül meghalt. Melisenda királynő őszintén meggyászolta a férjét. Utódja Melisenda lett és idősebb fia, III. Balduin, ugyancsak társuralkodókként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stephen Howarth: A templomosok titka; Kossuth Könyvkiadó, 1986; 69. oldal
  2. Howarth: A templomosok titka; 61. oldal
  3. Howarth: A templomosok titka; 69. oldal

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Fulkó jeruzsálemi király témájú médiaállományokat.

Ez a szócikk részben vagy egészben a Fulk of Jerusalem című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.


Előző uralkodó:
II. Balduin
Jeruzsálem királya
1131 – 1143
A Jeruzsálemi Királyság címere
Következő uralkodó:
Melisenda; III. Balduin