VII. Balduin flamand gróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
VII. Balduin flamand gróf
Boudewijn VII van Vlaanderen, Baudouin VII de Flandre, Balduin VII, Count of Flanders, Robertus Flandrensium comes
Baldwin VII.jpg

Flandria grófja
Uralkodási ideje
1111 1119
Koronázása
1111
Elődje II. Róbert flamand gróf
Utódja I. Károly flamand gróf
Életrajzi adatok
Uralkodóház Flandria-ház
Született 1092/1093
Elhunyt 1119. június 17. (26–27 évesen)
Roeselare
NyughelyeSzt. Bertin apátság
Édesapja II. Róbert flamand gróf
Édesanyja Clemence de Bourgogne
Testvérei Joscelin of Louvain
Házastársa Havise de Bretagne
A Wikimédia Commons tartalmaz VII. Balduin flamand gróf témájú médiaállományokat.

VII. Szekercés Balduin (kb. 1092/10931119. június 17.) flamand gróf, II. Róbert flamand gróf fia és utóda. Még kiskorú volt, amikor 1111-ben apja halála után örökölte a grófi címet. 1119-ben a normandiai hadjáratban szerzett fejsérüléseibe halt bele, utódok nélkül. A grófi címet rokona, I. Róbert flamand gróf lányának első házasságából származó fia, Károly örökölte.

Élete[szerkesztés]

Apja II. Jeruzsálemi Róbert flamand gróf, anyja Clemence de Bourgogne.[1] Születési ideje pontosan nem ismert, de de nem lehetett korábban, mint 1092/92, mivel anyja ekkor még csak 15 éves volt. Mindenesetre még kiskorú volt, amikor apja halálakor, 1111-ben örökölte a grófi címet.[2]

Miután elfoglalta a grófi címet, nem akarta visszaadni anyjának a hozományához tartozó birtokokat (ezzel ellehetetlenítve, hogy újra házasodjon), aki ezért a déli flamand nemesek és III. Balduin hainaut-i gróf támogatásával lázadást szított ellene, de Balduinnak sikerült felülkerekedni.

A fiatal gróf egyik támogatója és barátja unokatestvére, Károly volt, aki I. Róbert flamand gróf lányának, Adele-nek és IV. Knut dán király első házasságából született. Kanut meggyilkolása után 1086-ban Adele elmenekült dániából és csecsemú gyermekével a flamand grófi udvarban keresett menedéket, Balduin és Károly együtt nőttek fel. Balduin 1118-ban elérte, hogy Károly feleségül vegye az Amiens-i grófság örökösét, clermonti Margitot.

Bár apja eredetileg I. Henrik angol király támogatója volt, de még életében ellen fordult és VI. Lajos francia királyt támogatta az angolok ellen. Balduin szintén Lajos szövetségese volt. Amikor 1118-ban Henrik megpróbálta elfoglalni Normandiát, Balduin a Clito Vilmos normandiai herceg segítségére sietett, és itt, a Bures-en-Brai mellett 1118. szeptemberében vívott csatában súlyos fejsérüléseket szenvedett.[3]

Életének utolsó 10 hónapját a közeli Szt. Bertin apátságban töltötte,[4] ahol halálos ágyán a gyermektelen gróf Károlyt nevezte ki örökösének.[5] Amennyiben igazak a fejsérüléséről szóló beszámolók, akkor igencsak kétséges, hogy a gróf még erre képes volt. Egy másik forrás szerint a gróf, miután a csatában kitüntette magát, visszavonult a kormányzástól és szerzetesnek állt.[6] 1119. június 17-én halt meg és a Szt. Bertin apátságban temették el.[7]

Családja és leszármazottai[szerkesztés]

1105-ben feleségül vette Havise (vagy Havide) de Bretagne-t, IV. Alan britannia hercege és Ermengarde d'Anjou lányát.[8] A házasság időpontjában a vőlegény csak 12, a menyasszony csak 9 éves volt. 1110-ben a házasságot II. Paszkál pápa felbontotta vérfertőzés miatt, mivel a házastársak túlságosan közeli rokonok voltak.[9] Egyikük sem nősült újra.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Charles Cawley: Medieval Lands. Online változata a Foundation for Medieval Genealogy weboldalán [1] elérhető

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Genealogica Comitum Flandriæ Bertiniana nevezi meg "Rodbertus [et] Clementiam" fiait: "Balduinum et Guillelmum". Genealogica Comitum Flandriæ Bertiniana MGH SS IX, p. 306.
  2. Ezt az Orderic Vitalis jegyezte fel, a származásával együtt. Orderic Vitalis, Vol. VI, Book XI, p. 163.
  3. "Sisakját számost ütéssel megrepesztették, minek következtében agya megsérült". Így írta le Malmesburyi Vilmos krónikája a gróf sérüléseit. Sharpe, Rev. J. (trans.), revised Stephenson, Rev. J.: William of Malmesbury, The Kings before the Norman Conquest, 403, p. 351.
  4. Malmesbury, p. 351, footnote 2.
  5. Nicholas, D.: Medieval Flanders, pp. 57-8.
  6. Annales Blandinienses 1119, MGH SS V, p. 28.
  7. Mindezt a Vita Karoli Comitis Flandriæ jegyezte fel, "1119 XV Kal Iulii" bejegyzésben. Vita Karoli Comitis Flandriæ 6, MGH SS XII, p. 541.
  8. A Genealogica Comitum Flandriæ Bertiniana úgy utal "Balduinum comitem" feleségére, mint "filiam Alani Fregani comitis Brittaniæ", de a nevet nem adja meg.Genealogica Comitum Flandriæ Bertiniana MGH SS IX, p. 306. A nevet a Chronicon Briocensi tartalmazza, amely feljegyezte "Conanum et Hazevisiam" nevét, mint "Alanus filius primogenitus [Hoelli]" és felesége "Ermengardem filiam Comitis Andegavensis" gyermekeit. Ex Chronico Briocensi, RHGF XII, p. 566.
  9. Ezt a Flandria Generosa 25, MGH SS IX, p. 323, közli, amely a családfájukat II. Vilmos provance-i grófig vezette vissza.


Előző uralkodó:
II. Róbert flamand gróf
Flandria grófja
11111119
A flamand grófok címere
Következő uralkodó:
I. Károly flamand gróf