Latakia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Latakia
Latakia címere
Latakia címere
Közigazgatás
Ország Szíria
KormányzóságLatakia
KerületLatakia
Körzethívószám041
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség700 000 fő (2009)
Tszf. magasság0 m
Terület58 km²
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 35° 31′ 25″, k. h. 35° 47′ 30″Koordináták: é. sz. 35° 31′ 25″, k. h. 35° 47′ 30″
Latakia weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Latakia témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Latakia (arabul Al-اللاذقية) szíriai kikötőváros a Földközi-tenger partján, Latakia kormányzóságban.

Fekvése[szerkesztés]

Aleppótól 186 km-re, a Dzsebel Anszárije hegyláncai között fekvő település.

Története[szerkesztés]

Az i. e. 4. században a város neve Iarimuta volt, melyet a görög írók Ramithanévvé formáltak. Az I. e. 300 körül Nagy Sándor egyik hadvezére, Szeleukosz Nikátor építette újjá és Laodikea néven nevezte el. A város I. e. 64-ben a római Syria Provincia része volt.

A II. évszázad végén Septimius Severus császár metropolisszá építette ki. Ekkor épültek oszlopsorokkal díszített utcái is.

A bizánci uralom alatt fontos püspöki székhely lett.

636-ban az iszlám arabok szíriai terjeszkedésekor Ubaida ibn al-Szamet al-Anszári foglalta el a várost, és ettől kezdve az al-Lázikija nevet viselte, melyet később a nyugati kiejtés ferdített Latakiává.

A keresztes háborúk idején hol a muszlimok, hol a franciák birtokolták.

1287-ben a mamelukok állították helyre, majd török megszállás alatt volt közel négyszáz évig. A mandátum időszakban pedig közvetlen francia irányítással területi központ volt.

Szíria függetlenné válásakor megyei jogú városi rangot kapott.

Latakia a szomszédos kikötőkkel szemben sokáig háttérbe szorult. Kikötője modernizálásához 1957-ben kezdtek hozzá, mely hamarosan a legfontosabb átrakodóhely lett Aleppó, és Észak- és Északkelet-Szíria számára.

A modern Latakia a hellenisztikus-római település maradványaira épült, a régi épületeiből, az antik metropolisból alig maradt mára valami, csak néhány régészeti emlék, és a Septimius Severius adományozta diadalív.

Latakia napjainkban Szíria legfontosabb kikötővárosa. Latakiát a szíriai polgárháború nem érintette, a város nem szenvedett anyagi károkat. Latakia jelenleg Szíria legbiztonságosabb városa.

Közlekedés, infrastruktúra[szerkesztés]

Latakia fontos közlekedési csomópont. A városból indul ki az M1-es szír gyorsforgalmi autóút, illetve innen indul ki az M4-es szír gyorsforgalmi autóút is. A belvárosban nagy az autóforgalom, gyakoriak a dugók. Latakia nemzetközi repülőtérrel és nemzetközi kikötővel is renedelkezik.

Nevezetességek[szerkesztés]

  • Diadalív
  • Dzsámi al-Maghrabi (nyugati mecset)

Források[szerkesztés]