ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola (Trefort)

Trefort Ágoston Gyakorlóiskola.jpg
Alapítva 1872. október 7.
Hely Magyarország, Budapest
Korábbi nevei A Magyar Királyi Tanárképzõ Intézet Gyakorló Főgymnasiuma
(és variánsai 1872–1949)
Budapesti VIII. kerületi Állami Gyakorló Általános Gimnázium
(1919/1949–1950)
Apáczai Csere János Általános Gimnázium
(és variánsai 1950–1957)
ELTE Ságvári Endre Gyakorló Iskola
(és variánsai, 1957–1991)
ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola
(1991 óta)
Típus gimnázium
Oktatók száma 75 (2014)
Tanulólétszám 610 (2014)[1]
Igazgató Csapodi Zoltán (történelem)[2]
OM-azonosító 035279[3]
Tagság Ökoiskola-hálózat, Európai Innovatív iskolahálózat
Elérhetőség
Cím 1088 Budapest, Trefort utca 8.
Elhelyezkedése
ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola (Budapest)
ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola
ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 38″, k. h. 19° 03′ 52″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 38″, k. h. 19° 03′ 52″
Map
Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola témájú médiaállományokat.

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola (röviden: Trefort) gimnázium Budapest VIII. kerületében, a Trefort utcában. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyik gyakorlóiskolája, melyet Magyarország elit középiskolái között tartanak számon.[4]

Az intézmény Trefort Ágoston nevét csak 1991-ben vette fel, de nem hivatalosan már előtte is Trefortnak vagy Trefort utcai gimnáziumnak hívták, leszámítva az 1957–91 közötti időszakot, amikor hivatalosan Ságvárinak nevezték.

Története[szerkesztés]

Az iskola Kármán Mór elgondolásai alapján 1872. október 7-én azzal a céllal kezdte meg működését, hogy kifejezetten a leendő középiskolai tanárok felkészítésének legyen színtere, ugyanakkor magas színvonalú oktatást nyújtson a diákoknak. Az első igazgató Bartal Antal, míg a pedagógiai vezető maga Kármán Mór lett.

A „Mintaiskola” a Hatvani (ma Kossuth Lajos) utca 1. szám alatti épületben kezdte meg működését, két helyiséggel. Innen két évvel később, 1874-ben a Hal tér (a mai Március 15-e tér) délnyugati szegletében lévő bérházába költöztek, majd 1875-ben az Egyetemi Könyvtár Reáltanoda utcai szárnyába mentek tovább, mígnem 1887 októberében elkészült a mai Trefort és Szentkirályi utca sarkán a számukra emelt épület, amelybe még abban az évben átköltöztek.

Mivel Trefort Ágoston még élt, mikor az iskola létrejött, sőt, hivatalban lévő oktatási miniszterként az épület átadási ünnepségén is jelen volt 1887-ben (1888-ban hunyt el), az intézményt egyszerűen az egyetem gyakorlóiskolájának nevezték (Magyar Királyi Tanárképző Intézet Gyakorló Főgymnasiuma), illetve – nem hivatalosan – Minta vagy Mintagimnázium névvel illették.[5] Trefort halála után a „névtelen” iskola melletti utcát az ő emlékére nevezték át, s ennek nyomán a középiskolára is Trefort utcai gimnázium, majd egyszerűen Trefort néven kezdtek hivatkozni. 1957-ben központi utasításra Ságvári Endre nevét kellett fölvennie a gimnáziumnak, majd a rendszerváltás után, 1991-ben hivatalosan is megkapta Trefort Ágoston nevét.

Iskolaszerkezet[szerkesztés]

Az iskola fenntartója az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), így természetszerűleg oktatási téren szoros kapcsolat van a két intézmény között. Az ELTE tanárképzős hallgatói az iskolában végzik gyakorlatukat; a Trefortban félévente 100–130 tanárjelölt fordul meg, akikre vezető tanárok felügyelnek. Egy-egy gimnáziumi osztály az egyetemi szemeszter alatt 3–6 „kistanárral” találkozik, akiknek gyakorlati ideje pár héttől 3 hónapig is tarthat. Ez a módszer fejleszti a diákok alkalmazkodóképességét és érdekesebbé teszi a tanulást.

Az igazgatót az ELTE rektora nevezi ki (többnyire 5 évre). Az iskolában tanító tanárok többsége szoros kapcsolatban van az egyetemen folyó kutatási munkával, pl. a szaktárgy módszertanának oktatása területén.

A Trefort testvérintézménye az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, valamint az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, melyek szintén az ELTE fennhatósága alatt, hasonló felépítésben működnek. A Trefort azonban – a két másik gyakorlóiskolától eltérően – csak hatévfolyamos gimnáziumi osztályokat indít, évente három párhuzamos osztályt, osztályonként átlagosan 32 fővel. Összesen nagyjából 100 diák kezdi így minden évben a 7. tanévet a Trefort utcában. Négy- és nyolcosztályos képzés nincs. Az esetlegesen megüresedő helyekre olykor más középiskolákból is átvesznek tanulókat. Az iskola összlétszáma 600 diák körül van, míg a tantestület mintegy 70 emberből áll. A három osztály hasonló tanterv szerint halad, kisebb eltérésekkel, melyek általában a nyelvoktatás területén mutatkoznak, illetve előfordul, hogy ugyanazokat az órákat nem ugyanabban a félévben tanulja a három osztály.

Az intézményben oktatott nyelvek[szerkesztés]

Modulok[szerkesztés]

Minden évben 4 évfolyamon indulnak modulok, melyek nem teljes tantárgyak, hanem csupán bemutatnak egy-egy szakterületet, évi 18 órában. Ezek a modulok a következők: dráma (7. osztály), egészségtan (8. osztály), mozgókép és médiaismeret (10. osztály), pszichológia (11. osztály). A modulok a tanév során elosztva (akár hétvégén is), vagy pedig tömbösítve kerülnek oktatásra. A májusi érettségi vizsgák alatt az alsóbb osztályok moduloktatásban vesznek részt. A tantárgynak számító modulok értékelése bekerül a bizonyítványba.

Felkészítés az érettségire és a felsőfokú tanulmányokra[szerkesztés]

Az iskola nagy hangsúlyt fektet gyakorlóiskolai mivoltára, aminek fő célja a tanulók felkészítése az egyetemre. Természetesen a pedagógiai programban szereplő összes tantárgyból megvan a lehetőség és az erőforrás a tanulók közép- vagy emelt szintű érettségi vizsgára való felkészítésre. A felkészítés az alapóráktól független fakultációs órák formájában zajlik, mely pluszórákat a diákok maguk választják. A fakultációs órára járó diákoknak az alapórái is mások, mint az adott tantárgyat nem választó tanulóké, annak érdekében, hogy még hatékonyabb lehessen az érettségire való felkészülés.

Az intézményben található szakkörök[szerkesztés]

A jelenlegi épület[szerkesztés]

A Bobula János tervezte jelenlegi iskolát 1886-ban kezdték építeni, az oktatási minisztérium megrendelésére, kifejezetten az ELTE gyakorlógimnáziuma számára. Átadására 1887. október 2-án került sor. A II. világháború után az intézménnyel együtt államosították, a rendszerváltást követően pedig visszakerült az ELTE-hez.

Az iskolaépület tervezője, Bobula János emléktáblája az épület falán

Testvériskolák[szerkesztés]

Híres tanulók[szerkesztés]

A gimnázium honlapja részletesen felsorolja híressé lett diákjait.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. HVG 2014 középiskolai rangsor
  2. ELTE Trefort, igazgatóság. [2014. december 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 28.)
  3. http://www.trefort.elte.hu/
  4. A magyarországi középiskolák rangsora 2004. [2011. május 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 28.)
  5. Mintagimnázium, Bay Zoltán Gyűjtemény, omikk.bme.hu
  6. Nemzetközi kapcsolatok. [2014. december 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 28.)
  7. http://www.trefort.elte.hu/db_tref/arch_lista_h.php Archiválva 2014. július 12-i dátummal a Wayback Machine-ben Az iskola összes híressé vált diákja
  8. http://www.trefort.elte.hu/wp-content/uploads/2020/02/v0708.pdf

Források[szerkesztés]

  • Az iskola történelme az iskola honlapján
  • Kiss Istvánné: A Trefort utcai "Minta" Az ELTE Ságvári Endre Gyakorlóiskola története (Az épület fennállásának 100. évfordulója), Budapest, 1987