ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola (Trefort)
Alapítva 1872. október 7.
Hely Magyarország, Budapest
Korábbi nevei A Magyar Királyi Tanárképzõ Intézet Gyakorló Főgymnasiuma
(és variánsai 1872–1949)
Budapesti VIII. kerületi Állami Gyakorló Általános Gimnázium
(1919/1949–1950)
Apáczai Csere János Általános Gimnázium
(és variánsai 1950–1957)
ELTE Ságvári Endre Gyakorló Iskola
(és variánsai, 1957–1991)
ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola
(1991 óta)
Típus
Oktatók száma 75 (2014)
Tanulólétszám 610 (2014)[1]
Igazgató Csapodi Zoltán (történelem)[2]
OM-azonosító 035279[3]
Tagság Ökoiskola-hálózat, Európai Innovatív iskolahálózat
Elérhetőség
Cím 1088 Budapest, Trefort utca 8.
Elhelyezkedése
ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola (Budapest)
ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola
ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 38″, k. h. 19° 03′ 52″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 38″, k. h. 19° 03′ 52″
Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola weboldala

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola (röviden: Trefort) egy középiskola Budapest VIII. kerületében, a Trefort utcában. A gimnázium az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyik gyakorlóiskolája, Magyarország elit iskolái között tartják számon.[4]

Az intézmény Trefort Ágoston nevét csak 1991-ben vette fel, előtte az utca után, ahol található nevezték Trefortnak, vagy Trefort utcai gimnáziumnak.

Története[szerkesztés]

Az iskola Kármán Mór elgondolásai mentén 1872. október 7-én azzal a céllal kezdte meg működését, hogy kifejezetten a leendő középiskolai tanárok felkészítésének legyen színtere, emellett pedig magas színvonalú oktatást nyújtson a diákoknak. Az első igazgató Bartal Antal, míg a pedagógiai vezető maga Kármán Mór lett.

A „Mintaiskola” eredetileg a Hatvani (ma Kossuth Lajos) utca 1 szám alatti épületben kezdte meg működését mindössze két helyiséggel, ahonnét két évvel később, 1874-ben a mai Március 15-e tér délnyugati szegletében található (akkoriban Hal tér) egyik bérházába költöztek. Innét 1875-ben az Egyetemi Könyvtár Reáltanoda utcai szárnyába álltak tovább, mígnem 1887 októberében elkészült a mai Trefort és Szentkirályi utcák sarkán található, számukra emelt épület, amibe még abban az évben berendezkedtek.

Mivel Trefort Ágoston még élt, mikor az iskola létrejött, sőt, hivatalban lévő oktatási miniszterként a jelenlegi épület átadási ünnepségén is jelen volt 1887-ben (1888-ban hunyt el), az iskolát egyszerűen az egyetem gyakorlóiskolájának nevezték („Magyar Királyi Tanárképzõ Intézet Gyakorló Főgymnasiuma”), vagy nem hivatalosan a „Minta” vagy „Mintagimnázium” névvel illették.[5] Trefort halála után a „névtelen” iskola melletti utcát az ő emlékére nevezték át, ami nyomán a középiskolára is elkezdtek Trefort utcai gimnázium néven hivatkozni. 1957-ben a kommunista rendszer Ságvári Endre után nevezte el a gyakorlógimnáziumot. A rendszerváltás után, 1991-ben az intézmény a szocializmust hátrahagyva hivatalosan is felvette Trefort Ágoston nevét.

Iskolaszerkezet[szerkesztés]

Az Iskola fenntartója az Eötvös Loránd Tudományegyetem, így természetszerűleg tanítási téren szoros kapcsolat van a két intézmény között. Az ELTE-n tanárnak készülő hallgatók az iskolában végzik gyakorlatukat. Félévente mintegy 100-130 tanárjelölt fordul meg az iskolában, akikre a vezető tanárok felügyelnek. Egy osztály átlagosan 3-6 „kistanárral” találkozik egy egyetemi szemeszter alatt, akik gyakorlati ideje pár héttől három hónapig is tarthat. Ez a módszer a diákok alkalmazkodóképességét is fejleszti, valamint a tanulást is érdekesebbé teszi.

Az igazgatót az ELTE rektora nevezi ki (többnyire öt évre), valamint az iskolában tanító tanárok gyakran szoros kapcsolatban vannak az egyetemen folyó kutatási munkával (pl. a szaktárgy módszertanának oktatása területén).

A Trefort testvérintézményei az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium és az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola is, amik szintén az ELTE fennhatósága alatt, hasonló felépítésben működnek.

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola az ELTE másik két gyakorlóiskolájától eltérően csak hatévfolyamos gimnáziumi osztályokat indít. Három párhuzamos osztályt évente, osztályonként átlagosan 32 fővel. Összesen nagyjából 100 diák kezdi így minden évben a 7. tanévet a Trefort utcában. Négy- és nyolcosztályos képzés nincs. Az esetlegesen megüresedő helyekre előfordul, hogy más középiskolákból is átvesznek tanulókat. Az iskola összlétszáma 600 diák körül van, míg a tantestület mintegy 70 emberből áll. A három osztály hasonló tanterv szerint halad, apró eltérésekkel melyek általában a nyelvek területén találhatóak, illetve előfordul, hogy ugyanazokat az órákat nem ugyanabban a félévben tanulja mindhárom osztály.

Az intézményben oktatott nyelvek[szerkesztés]

Modulok[szerkesztés]

Minden évben 4 évfolyamon indulnak modulok, melyek nem teljes tantárgyak, hanem csupán évi 18 órában bemutatnak egy-egy területet. Ezek a modulok a következők: dráma modul (7. osztály), egészségtan modul (8. osztály), mozgókép és médiaismeret modul (10. osztály), pszichológia modul (11. osztály). A modulok a tanév során elosztva, akár hétvégén is, vagy pedig tömbösítve is oktatásra kerülhetnek. Gyakran az májusi érettségi vizsgák alatt az alsóbb osztályok moduloktatásban vesznek részt. A modulok értékelése bekerül a bizonyítványba, mivel tantárgynak számítanak.

Felkészítés az érettségire és a felsőfokú tanulmányokra[szerkesztés]

Az iskola nagy hangsúlyt fektet gyakorlóiskolai mivoltára, aminek a fő célja a tanulók egyetemre való felkészítése. Természetesen a pedagógiai programban szereplő összes tantárgyból megvan a lehetőség és az erőforrás a tanulók közép vagy emelt szintű érettségi vizsgára való felkészítésre. A felkészítés fakultációs órák formájában megy végbe, ezeket a plusz, alapóráktól független órákat a diák választja. A fakultációs órára járó diákoknak az alapórái is mások, mint az adott tantárgyat nem választó diákoknak, hogy még hatékonyabb lehessen az érettségire való felkészülés.

Az intézményben található szakkörök[szerkesztés]

A jelenlegi épület[szerkesztés]

A Bobula János által tervezett jelenlegi iskolaépületet 1886-ban kezdték építeni és 1887. október 2-án adták át. Megrendelője az oktatási minisztérium volt, ami kifejezetten az ELTE gyakorlóiskolája számára építtette. A kommunizmus éveiben az intézménnyel együtt államosították, a rendszerváltás után pedig visszakerült az intézményhez.

Az iskolaépület tervezője, Bobula János emléktáblája az épület oldalán

Testvériskolák[szerkesztés]

Híres tanulók[szerkesztés]

A gimnázium honlapja részletesen felsorolja a híressé vált diákjait.[7]

Források[szerkesztés]

  1. HVG 2014 középiskolai rangsor
  2. ELTE Trefort, igazgatóság
  3. http://www.trefort.elte.hu/
  4. A magyarországi középiskolák rangsora 2004. [2011. május 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 28.)
  5. Mintagimnázium, Bay Zoltán Gyűjtemény, omikk.bme.hu
  6. Nemzetközi kapcsolatok
  7. http://www.trefort.elte.hu/db_tref/arch_lista_h.php Az iskola összes híressé vált diákja
  • Az iskola történelme az iskola honlapján
  • Kiss Istvánné: A Trefort utcai "Minta" Az ELTE Ságvári Endre Gyakkorlóiskola története (Az épület fennállásának 100. évfordulója), Budapest, 1987