Polányi Mihály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Polányi Mihály
Michael Polanyi.png
Született Pollacsek Mihály
1891. március 11.[1]
Budapest[2]
Elhunyt 1976. február 22. (84 évesen)[3][4][5][1]
Northampton[6]
Állampolgársága
Gyermekei Polányi János
Foglalkozása
Iskolái Eötvös Loránd Tudományegyetem
A Wikimédia Commons tartalmaz Polányi Mihály témájú médiaállományokat.

Polányi Mihály, Michael Polanyi, (szül. Pollacsek) (Budapest, 1891. március 11.Northampton, 1976. február 22.) magyar–brit tudós, akinek a munkássága a fiziko-kémiától a közgazdaságtanon keresztül a filozófiáig terjedt.

Életrajz[szerkesztés]

Budapesten, zsidó családban született, mint Pollacsek Mihály és Wohl Cecília gyermeke. Édesapjuk mérnök és vállalkozó volt, akinek forgandó szerencséje a vasútspekulációban arra ösztönözte Mihályt, hogy ő inkább az orvostudomány segítségével teremtsen egzisztenciát. 1913-ban végzett, és nem sokkal ezután már az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregében szolgált orvosként az első világháborúban. Megsebesült, kórházba került, és lábadozása idején írta doktori disszertációját fiziko-kémiából 1917-ben.

1920-ban Németországba emigrált, hogy kémikusként dolgozzék Berlinben a Kaiser Wilhelm Institutban. Itt házasodott meg a római katolikus szertartás szerint (Polányi maga is katolikus hitre tért).[7] 1929-ben felesége, Magda fiút szült, Polányi Jánost, a későbbi Nobel-díjas kémikust. Németországban kötött életre szóló barátságot Wigner Jenővel. Miután 1933-ban Németországban hatalomra kerültek a nemzetiszocialisták, Polányi a Manchesteri Egyetem (University of Manchester) fiziko-kémia professzora lett. Hatalmas váltásként a későbbiekben, miután egyre többet publikált a társadalomtudományok és a filozófia területén, (1948 és 1958 között) az egyetem társadalomtudomány professzora lett.

Családja[szerkesztés]

Testvére Polányi Károly híres közgazdász, unokatestvérei pedig Pór Ödön, Szabó Ervin és Seidler Ernő voltak.[8]

Fiziko-kémia[szerkesztés]

Polányi tudományos érdeklődése szélesen merített, felölelte a kémiai kinetikát, a röntgentudományt és a szilárd testek felületén fellépő gázadszorpciót. Elsősorban a folyadék kémiájával és általában fizikai, kémiai kutatásokkal foglalkozott. Később figyelme az adszorpciós termodinamika felé fordult. A szakirodalomban később róla nevezték el az adszorpciós potenciál kiszámítására használatos képletet. 1934-ben Polányi, körülbelül egy időben G. I. Taylorral és Orován Egonnal, felfedezte, hogy a rugalmas anyagok deformációja megmagyarázható a Vito Volterra által 1905-ben kifejlesztett diszlokációs elmélettel. Ez a meglátás létfontosságú volt a merev testek mechanikájának modernizálásában.

Tudományfilozófia[szerkesztés]

Az 1930-as évek közepétől Polányi a pozitivista tudományelmélet ellen kezdett el érvelni, ami szerinte nem tudott mit kezdeni a „hallgatólagos” (angolul: tacit) tudás és a képzelet kreatív szerepével. Polányi, Friedrich Hayekhez hasonlóan, arra gyűjtött érveket, hogy miért is fontos szabad társadalomban élni.

Polányi kritizálta az abszolút objektivitás gondolatát és elismerte az örökölt gyakorlatok és eszmék szerepét, amelyeket Thomas Kuhn vizsgált az 1960-as években. Polányi legteljesebben a Gifford előadásokban fejezte ki filozófiai gondolatait, amelyeket 1951–1952-ben adott az Aberdeeni Egyetemen, és amelyek Personal Knowledge (Személyes tudás) című könyvének a megírásához vezettek.

Közgazdaságtan[szerkesztés]

Polányi, mint Hayek is, hitt abban, hogy a szabad piac lehetőséget nyújt a belefoglalt tudás („tacit knowledge”) alkalmazására a társadalomnak. Ez segíti a társadalmat az önszervezésre és a különböző célok hajszolására. Közgazdasági gondolatait The Logic of Liberty (A szabadság logikája) című könyvében fejtette ki.

Kitüntetések[szerkesztés]

Polányi a Royal Society és az oxfordi Merton College tagja volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Indiana Philosophy Ontology Project (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 2. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 11.)
 3. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 26.)
 4. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 5. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2018. január 26.)
 7. Torrance, Thomas F. (2002). „Polányi Mihály és a keresztény hit: személyes beszámoló” (pdf). Polanyiana (1–2), 167–176. o. (Hozzáférés ideje: 2013. november 22.)  
 8. Geni

Bibliográfia (angolul)[szerkesztés]

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

 • A békeszerzőkhöz. Nézetek az európai háború és béke feltételeiről; Benkő, Bp., 1917
 • Gázok, gőzök adsorbtiója szilárd, nem illandó adsorbensen; szerzői, Bp., 1917
 • Polányi Mihály filozófiai írásai I-II. (vál. Nagy Endre, Újlaki Gabriella, ford. Beck András et al), Atlantisz Könyvkiadó, Budapest, 1992 (Kísértések) ISBN 9637978100 (összes)
 • Személyes tudás. Úton egy posztkritikai filozófiához I-II. (ford. Papp Mária), Atlantisz Könyvkiadó, Budapest, 1994 (Mesteriskola) ISBN 9637978607 (összes)
 • Tudomány és ember. Három tanulmány; ford. Beck András, Bánki Dezső; Argumentum–Polányi Mihály Szabadelvű Filozófiai Társaság, Bp., 1997 ISBN 963-446-049-6
 • Polányi Mihály; vál., sajtó alá rend., bev., jegyz. Molnár Attila Károly; Új Mandátum, Bp., 2002 (Magyar panteon)

További információk[szerkesztés]