Az Amerikai Egyesült Államok belügyminisztereinek listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Amerikai Egyesült Államok belügyminisztere az Egyesült Államok Belügyminisztériumának vezetője. A legfőbb feladatai közé tartozik az ország belügyi ügynökségeinek az irányítása, mint az Indián Ügyek Hivatala, a Nemzeti Park Szolgálat, az Egyesült Államok Földtani Kutatói és a Földügyek Hivatala. A belügyminiszter tagja az Egyesült Államok elnökének kabinetjének. Az Egyesült Államok belügyminiszterének a szerepe nagyban különbözik a világszerte a feladatkörbe általánosan tartozó feladatoktól. Funkciója sokkal inkább kulturális.

Tekintve, hogy a minisztérium döntései nagyban a nyugati Egyesült Államokat befolyásolják, általában innen származott a miniszter is.[1] 1949 óta Rogers Morton az egyetlen belügyminiszter, aki nem a Mississippi nyugati oldaláról érkezett.

Mivel a kormányban első szintű pozíciónak számít a poszt,[2] 2021-es adatok szerint a miniszter 221,400 dollárt keres évente.[3]

Jelenleg a korábbi képviselő, Deb Haaland a belügyminiszter, az első indián származású személy, aki betöltötte a pozíciót.[4]

Párthovatartozás
Párt Miniszterek száma
Republikánus 33
Demokrata 17
Whig 3

Belügyminiszterek listája[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Salazar, Vilsack: The West’s New Land Lords | Travel & Outdoors | New West Network. web.archive.org, 2008. december 20. [2008. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 18.)
  2. 5 U.S. Code § 5312 - Positions at level I (angol nyelven). LII / Legal Information Institute. (Hozzáférés: 2021. szeptember 18.)
  3. Rates of Basic Pay for the Executive Schedule (EX). (Hozzáférés: 2021. szeptember 18.)
  4. Deb Haaland Confirmed As 1st Native American Interior Secretary (angol nyelven). NPR.org. (Hozzáférés: 2021. szeptember 18.)

Források[szerkesztés]

  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap