Az Amerikai Egyesült Államok pénzügyminisztereinek listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Amerikai Egyesült Államok pénzügyminisztere az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumát vezeti,[1] amely a szövetségi kormány összes pénzügyi feladatával foglalkozik. A pénzügyminiszter az Egyesült Államok elnökének első számú gazdasági tanácsadója, fontos szerepet játszik az ország gazdasági politikájában. A pénzügyminiszter az elnök kabinetjének tagja. A pozícióra az elnök jelöli, és az Egyesült Államok Szenátusa fogadja el a jelölést szavazással. A pénzügyminiszteri az ötödik pozíció az elnöki utódlási sorrendben.

A pozíció az egyik legfontosabb a külügyminiszteri, a legfőbb ügyészi és a védelmi miniszteri mellett,[2] 1789 óta létezik.

A jelenlegi pénzügyminiszter Janet Yellen, az első nő, aki betölti a pozíciót.

Pénzügyminiszterek párthovatartozása
Párt Pénzügyminiszterek
Republikánus 34
Demokrata 29
Whig 5
Demokrata-Republikánus 4
Föderalista 4
Független 1

Pénzügyminiszterek listája[szerkesztés]

Janet Yellen, az Egyesült Államok 78. és jelenlegi pénzügyminisztere

Ha se a pénzügyminiszter, se a helyettes pénzügyminiszter nem tudja megfelelően teljesíteni pozíciójának elvárásait, akkor a Pénzügyminisztérium következő legmagasabb hivatalát betöltő minisztere lesz beiktatva.[3]

Források[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. 31 U.S. Code § 301 - Department of the Treasury (angol nyelven). LII / Legal Information Institute. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  2. Cabinets and Counselors: The President and the Executive Branch (1997). Congressional Quarterly. 87. o.
  3. Executive Order -- Providing an Order of Succession within the Department of the Treasury (angol nyelven). whitehouse.gov, 2016. augusztus 12. (Hozzáférés: 2021. március 8.)
  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap