Az Amerikai Egyesült Államok politikai élete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Amerikai Egyesült Államok államszervezetét az 1787. szeptember 17-én elfogadott, s azóta többször is módosított Alkotmány határozza meg. Ez alapján az államszerkezet két egymástól elkülönülő, de egymást kiegészítő szintre épül.

  • egyes államok szintje: Az állam szintjén is elkülönül a törvényhozó (parlament), végrehajtó (kormányzó), illetve az igazságszolgáltató (bíróság) ág. Az államok parlamentjének tagjait, valamint a kormányzót az állampolgárok közvetlenül választják meg. AZ USA ötven tagállama és a közvetlenül a Kongresszus alá tartozó Washington főváros bizonyos mértékű belső önkormányzattal rendelkezik, de a védelem, a külügy, a pénzrendszer, a posta, a belbiztonság s a magasabb szintű igazságszolgáltatás szövetségi hatáskörbe tartozik.
  • szövetségi szint: törvényhozó (kongresszus), végrehajtó (elnök), illetve az igazságszolgáltató (bíróság)

Kongresszus: A Képviselőház tagjait az adott államok lakossága választja két évre. A kongresszus 435 tagból áll, azt, hogy egy-egy állam hány képviselőt küldhet a tíz évenként lebonyolított népszámlálás alapján állapítják meg. A Szenátus 100 tagból áll, minden állam két szenátort küldhet. Minden államban hat évre közvetlen, titkos szavazással két szenátort választanak, úgy, hogy a Szenátus egyharmada kétévenként megújul.

Elnök: Az elnök, az államfő, egyben a végrehajtó hatalom feje, aki az elektorok útján négy évre választják meg és egyszer újraválasztható. Az elnök a fegyveres erők főparancsnoka. Hatalmát az általa kinevezett, az egyes minisztériumokat vezető államtitkárok útján gyakorolja. Az elnök döntéseiért csak az Alkotmány megsértése esetén különleges eljárásban (impeachment) vonható felelősségre.

Legfelsőbb bíróság: Az államszövetség bírói hatalmát a Legfelsőbb Bíróság, illetve a szövetségi, valamint helyi szinten a kerületi bíróságok testesíti meg. A Legfelsőbb Bíróság a Kongresszus által alkotott törvények alkotmányosságát bírálja el. A Legfelsőbb Bíróság tagjait az Elnök jelöli és a Kongresszus választja meg. A Legfelsőbb Bíróság 9 tagú, tagjait nem lehet visszahívni, mandátumuk életük végéig tart. Legfontosabb feladata a Kongresszus által hozott törvények alkotmányosságának elbírálása.

Az Egyesült Államok államszerkezete

A törvényhozás, végrehajtás és az igazságszolgáltatás funkcióinak egy részét egy-egy hatalmi tényező kizárólagosan, más részét többen együttesen, egymást ellenőrizve valósítja meg. Erre példa, hogy törvényeket a Kongresszus hozhat, de a törvények ellen az Elnöknek vétójoga, a Legfelsőbb Bíróságnak vizsgálati joga van, míg az Elnöki kinevezések jelentős részéhez a Kongresszus hozzájárulása szükséges.

Források[szerkesztés]

Magyar Nagylexikon. Budapest: Magyar Nagylexikon Kiadó, 743. o. (1999. április 9.). ISBN 9630566125