Alan Bean

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alan Bean
Apollo12Visor.jpg

Született 1932. március 15. (85 éves)
Wheeler
Iskolái
  • University of Texas at Austin
  • United States Naval Test Pilot School
Űrben töltött idő 100 305 perc
Repülések
Kitüntetései
  • National Aviation Hall of Fame
  • United States Astronaut Hall of Fame
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alan Bean témájú médiaállományokat.

Alan LaVern Bean (1932. március 15. –) amerikai űrhajós, a negyedik ember a Holdon.

Életpálya[szerkesztés]

A texasi Egyetem repüléstechnikai szakának elvégzése után 1955-től haditengerészeti repülőtiszt. 1960-1963 között berepülő pilóta. 1963. október 17-től a harmadik amerikai csoportban kezdte meg űrhajóskiképzését. 69 napot, 15 órát és 45 percet töltött a világűrben. 1975-től az űrrepülőgép-program pilótakiképzésének vezetője. Űrhajós pályafutását 1981. február 26-án fejezte be.

Repülések[szerkesztés]

(zárójelben a repülés dátuma)

Gemini–10[szerkesztés]

Bean a Gemini–10 tartalék parancsnoka 1966 júliusában. Ezután áthelyezték az Apollo-holdkompot gyártó Grumman Aerospace Corporation vállalathoz tanácsadó űrhajósnak.

Apollo–9[szerkesztés]

A holdkompot első alkalommal kipróbáló küldetés, az Apollo–9 tartalék holdkomp-pilótája Alan Bean. A poszt várományosa eredetileg Clifton Williams lett volna (aki mellesleg a Gemini–10 másik tartaléka volt), de ő 1967. október 5-én életét vesztette egy repülőgép-balesetben.

Apollo–12[szerkesztés]

A második holdraszálló küldetés legénysége Peter Conrad parancsnok, Alan Bean holdkomp-pilóta és Richard (Dick) Gordon parancsnokimodul-pilóta. Az Apollo–12 leszállóegysége, az Intrepid 1969. november 19-én landolt a Mare Cognitium holdtengeren. Két holdséta során Bean összesen 4 óra 25 percet töltött égi kísérőnk felszínén.

Skylab–3[szerkesztés]

1973 júliusában indult a második emberes küldetés a két hónappal korábban pályára állított Skylab űrállomásra. A Sklyab–3 legénysége – Alan Bean parancsnok, Jack Lousma pilóta és Owen Garriott kutató űrhajós – 58 napos repüléssel űrhajózási időtartamrekordot döntött. Bean a küldetés három űrsétájából egyen vett részt, amely 2 óra 41 percig tartott.

Apollo-ASTP[szerkesztés]

1975-ben az Apollo-Soyuz Test Project (a világ első nemzetközi kísérleti űrállomása) keretében a szovjet Szojuz–19-cel összekapcsolódott az Apollo–18 űrhajó. Bean volt a küldetés tartalék amerikai parancsnoka.

A NASA után[szerkesztés]

  • 1975 őszén leszerelt a haditengerészettől és az új űrhajósokat kiválasztó/kiképző hivatal (Astronaut Candidate Operations and Training Group) vezetője lett.
  • 1981-ben elhagyta a NASA-t, hogy minden idejét hobbijának, a festészetnek szentelhesse. Képeinek visszatérő témája a Hold és az űrhajózás. Bean a világon egyedülállóan néhány festményének készítésekor valódi holdport is felhasznált.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]