Alan Bean

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alan Bean
Alan bean.jpg

Született 1932. március 15. (85 éves)
Wheeler
Iskolái University of Texas at Austin
Űrben töltött idő 100 305 perc
Repülések
Kitüntetései National Aviation Hall of Fame
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alan Bean témájú médiaállományokat.

Alan LaVern Bean (1932. március 15. –) amerikai űrhajós, a negyedik ember a Holdon.

Életpálya[szerkesztés]

A texasi Egyetem repüléstechnikai szakának elvégzése után 1955-től haditengerészeti repülőtiszt. 1960-1963 között berepülő pilóta. 1963. október 17-től a harmadik amerikai csoportban kezdte meg űrhajóskiképzését. 69 napot, 15 órát és 45 percet töltött a világűrben. 1975-től az űrrepülőgép-program pilótakiképzésének vezetője. Űrhajós pályafutását 1981. február 26-án fejezte be.

Repülések[szerkesztés]

(zárójelben a repülés dátuma)

Gemini–10[szerkesztés]

Bean a Gemini–10 tartalék parancsnoka 1966 júliusában. Ezután áthelyezték az Apollo-holdkompot gyártó Grumman Aerospace Corporation vállalathoz tanácsadó űrhajósnak.

Apollo–9[szerkesztés]

A holdkompot első alkalommal kipróbáló küldetés, az Apollo–9 tartalék holdkomp-pilótája Alan Bean. A poszt várományosa eredetileg Clifton Williams lett volna (aki mellesleg a Gemini–10 másik tartaléka volt), de ő 1967. október 5-én életét vesztette egy repülőgép-balesetben.

Apollo–12[szerkesztés]

A második holdraszálló küldetés legénysége Peter Conrad parancsnok, Alan Bean holdkomp-pilóta és Richard (Dick) Gordon parancsnokimodul-pilóta. Az Apollo–12 leszállóegysége, az Intrepid 1969. november 19-én landolt a Mare Cognitium holdtengeren. Két holdséta során Bean összesen 4 óra 25 percet töltött égi kísérőnk felszínén.

Skylab–3[szerkesztés]

1973 júliusában indult a második emberes küldetés a két hónappal korábban pályára állított Skylab űrállomásra. A Sklyab–3 legénysége – Alan Bean parancsnok, Jack Lousma pilóta és Owen Garriott kutató űrhajós – 58 napos repüléssel űrhajózási időtartamrekordot döntött. Bean a küldetés három űrsétájából egyen vett részt, amely 2 óra 41 percig tartott.

Apollo-ASTP[szerkesztés]

1975-ben az Apollo-Soyuz Test Project (a világ első nemzetközi kísérleti űrállomása) keretében a szovjet Szojuz–19-cel összekapcsolódott az Apollo–18 űrhajó. Bean volt a küldetés tartalék amerikai parancsnoka.

A NASA után[szerkesztés]

  • 1975 őszén leszerelt a haditengerészettől és az új űrhajósokat kiválasztó/kiképző hivatal (Astronaut Candidate Operations and Training Group) vezetője lett.
  • 1981-ben elhagyta a NASA-t, hogy minden idejét hobbijának, a festészetnek szentelhesse. Képeinek visszatérő témája a Hold és az űrhajózás. Bean a világon egyedülállóan néhány festményének készítésekor valódi holdport is felhasznált.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]