Thomas Stafford

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Thomas Stafford
Thomas Stafford.jpg

Született 1930. szeptember 17. (87 éves)
Oklahoma
Iskolái U.S. Air Force Test Pilot School
Rendfokozat lieutenant general
Űrben töltött idő 30 462 perc
Repülések
Kitüntetései
  • Distinguished Flying Cross
  • Elnöki Szabadság-érdemrend
  • Air Force Distinguished Service Medal
  • Harmon Trophy
  • Congressional Space Medal of Honor
  • Medal "For Merit in Space Exploration"
  • National Aviation Hall of Fame
  • United States Astronaut Hall of Fame

aláírása
aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Thomas Stafford témájú médiaállományokat.

Thomas Patten Stafford (1930. szeptember 17. –) amerikai űrhajós.

Stafford Weatherfordban, Oklahoma államban született. 1962-ben a második amerikai csoport tagjaként kezdte meg az űrhajóskiképzést.

Repülések[szerkesztés]

(zárójelben a repülés időszaka)

Gemini–3[szerkesztés]

Az első többszemélyes amerikai űrhajó, a Gemini–3 tartalék pilótája volt Stafford 1965 márciusában.

Gemini–6A[szerkesztés]

Stafford a Gemini–6A pilótája, társa Walter Schirra parancsnok volt. Az űrhajó küldetése eredetileg az első dokkolás lett volna a világűrben, azonban az Agena céltárgy (GATV-5002) 1965. október 25-én a fellövést követő hatodik percben megsemmisült. Eközben a Gemini legénysége már az űrhajóban beöltözve várta a saját fellövését.

A módosított terv szerint a – Gemini–6-ról időközben Gemini–6A-ra átnevezett – küldetésnek találkoznia kellett a világűrben a Gemini–7-tel. A teljes utazás 25 óra 51 perc 24 másodpercig tartott. A két Gemini kabin 30 centiméterre közelítette meg legjobban egymást.

Gemini–9A[szerkesztés]

A Gemini–9 eredeti legénységének (Charles Bassett és Elliott See) 1966. február 28-i halála után a tartalék legénység – Thomas Stafford parancsnok és Eugene Cernan pilóta – repült.

A küldetés célja az Agena dokkolási rakétafokozatot helyettesítő ATDA céltárggyal való összekapcsolódás. Ez a művelet sikertelen maradt, mert az űrrandevú közben a legénység észrevette, hogy az ATDA-ról nem vált le teljesen a dokkolószerkezetet az indítás alatt védő burkolat. Ezt követően Cernan végrehajtotta a második amerikai űrsétát.

Apollo–7[szerkesztés]

Stafford az első emberes Apollo-küldetés (a tragikus sorsú Apollo–1-et leszámítva), az Apollo–7 tartalék parancsnoka.

Apollo–10[szerkesztés]

Az Apollo–10 volt az Apollo-program második Holdat elérő küldetése. A legénység (Thomas Stafford parancsnok, John Young parancsnoki modul-pilóta és Eugene Cernan holdkomppilóta) 8 napos küldetésben kipróbálta az Apollo-holdkompot. Stafford és Cernan a kompban 15 kilométerre közelítette meg a Hold felszínét.

Apollo-ASTP[szerkesztés]

Az Apollo-Soyuz Test Project a világ első nemzetközi kísérleti űrállomása volt, amikor az Apollo-ASTP (más jelöléssel: Apollo-18) összekapcsolódott a szovjet Szojuz-19 űrhajóval 1975 júliusában. Az amerikai legénység parancsnoka Thomas Stafford, a parancsnoki modul pilótája Vance Brand, a dokkolómodul pilótája pedig Deke Slayton.

Stafford 1979-ben szerelt le a NASA űrhajóskötelékéből és a légierőtől. Szülővárosának, Weatherfordnak repülőtere az ő nevét viseli.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]