Thomas Stafford

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thomas Stafford
Thomas Stafford.jpg
Született
1930. szeptember 17. (85 éves)
Oklahoma
Foglalkozása hivatalnok
űrhajós
Iskolái U.S. Air Force Test Pilot School
Kitüntetései Distinguished Flying Cross
Presidential Medal of Freedom

Thomas Stafford az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Thomas Stafford témájú médiaállományokat.

Thomas Patten Stafford (1930. szeptember 17. –) amerikai űrhajós.

Stafford Weatherfordban, Oklahoma államban született. 1962-ben a második amerikai csoport tagjaként kezdte meg az űrhajóskiképzést.

Repülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

(zárójelben a repülés időszaka)

Gemini–3[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első többszemélyes amerikai űrhajó, a Gemini–3 tartalék pilótája volt Stafford 1965 márciusában.

Gemini–6A[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Stafford a Gemini–6A pilótája, társa Walter Schirra parancsnok volt. Az űrhajó küldetése eredetileg az első dokkolás lett volna a világűrben, azonban az Agena céltárgy (GATV-5002) 1965. október 25-én a fellövést követő hatodik percben megsemmisült. Eközben a Gemini legénysége már az űrhajóban beöltözve várta a saját fellövését.

A módosított terv szerint a – Gemini–6-ról időközben Gemini–6A-ra átnevezett – küldetésnek találkoznia kellett a világűrben a Gemini–7-tel. A teljes utazás 25 óra 51 perc 24 másodpercig tartott. A két Gemini kabin 30 centiméterre közelítette meg legjobban egymást.

Gemini–9A[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Gemini–9 eredeti legénységének (Charles Bassett és Elliott See) 1966. február 28-i halála után a tartalék legénység – Thomas Stafford parancsnok és Eugene Cernan pilóta – repült.

A küldetés célja az Agena dokkolási rakétafokozatot helyettesítő ATDA céltárggyal való összekapcsolódás. Ez a művelet sikertelen maradt, mert az űrrandevú közben a legénység észrevette, hogy az ATDA-ról nem vált le teljesen a dokkolószerkezetet az indítás alatt védő burkolat. Ezt követően Cernan végrehajtotta a második amerikai űrsétát.

Apollo–7[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Stafford az első emberes Apollo-küldetés (a tragikus sorsú Apollo–1-et leszámítva), az Apollo–7 tartalék parancsnoka.

Apollo–10[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Apollo–10 volt az Apollo-program második Holdat elérő küldetése. A legénység (Thomas Stafford parancsnok, John Young parancsnoki modul-pilóta és Eugene Cernan holdkomppilóta) 8 napos küldetésben kipróbálta az Apollo-holdkompot. Stafford és Cernan a kompban 15 kilométerre közelítette meg a Hold felszínét.

Apollo-ASTP[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Apollo-Soyuz Test Project a világ első nemzetközi kísérleti űrállomása volt, amikor az Apollo-ASTP (más jelöléssel: Apollo-18) összekapcsolódott a szovjet Szojuz-19 űrhajóval 1975 júliusában. Az amerikai legénység parancsnoka Thomas Stafford, a parancsnoki modul pilótája Vance Brand, a dokkolómodul pilótája pedig Deke Slayton.

Stafford 1979-ben szerelt le a NASA űrhajóskötelékéből és a légierőtől. Szülővárosának, Weatherfordnak repülőtere az ő nevét viseli.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]