Eugene Cernan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Eugene Cernan
Apollo 17 Cernan on moon.jpg

Született 1934. március 14.
Bellwood
Elhunyt 2017. január 16. (82 évesen)
Houston
Sírhely Texas State Cemetery
Iskolái
  • Purdue Egyetem
  • Naval Postgraduate School
Rendfokozat captain 1st rank
Űrben töltött idő 33 975 perc
Repülések
Kitüntetései
  • Distinguished Flying Cross
  • National Aviation Hall of Fame
  • United States Astronaut Hall of Fame
  • Fehér kettőskereszt rend 2. osztály
A Wikimédia Commons tartalmaz Eugene Cernan témájú médiaállományokat.

Eugene Andrew Cernan (Chicago, Illinois, 1934. március 14.Houston, 2017. január 16.)[1] szlovák származású amerikai űrhajós, haditengerészeti pilóta.

Életpálya[szerkesztés]

A Purdue Egyetemen villamosmérnöki képesítést szerzett. 1956-tól haditengerészeti repülő. 1963. október 17-től részesült űrhajóskiképzésben. 1969-ben szerzett doktori címet. Összesen 23 napot, 14 órát és 15 percet töltött a világűrben.1976. július 1-vel kivált a haditengerészet és a NASA kötelékéből, egy texasi nagyvállalat alelnöke lett.

Űrrepülések[szerkesztés]

Gemini-9[szerkesztés]

A Gemini–9A az amerikai Gemini-program hetedik emberes küldetéseként 1966. június 3.1966. június 6. között tevékenykedett a világűrben. A tartalék személyzet tagja volt, de mivel a repülésre eredetileg kijelölt Elliot See és Charles Bassett repülőkatasztrófában életét vesztette, ezért ő és Thomas Stafford indulhatott a küldetésre. A dokkolási feladatokat kellett volna végrehajtani egy Agena fokozattal, azonban az űrrandevú elmaradt mert a dokkolószerkezet védő burkolata nem vált le. 2 óra 2 percet – több mint egy teljes keringést – töltött szabadon a világűrben, az űrkabinon kívül. Az űrséta alatt 7 méter hosszú kábel révén tartotta fenn a fizikai összeköttetést az űrhajóval. Az űrséta folyamán fényképfelvételeket készített. Az űrsétát az űrsisak bepárásodása és Cernan kimerültsége miatt idő előtt befejezték.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]