Grumman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Grumman Corporation
Típus repülőgépgyár
Alapítva 1929
Megszűnt 1994 (összeolvadással a Northrop Grumman részévé vált)
Jogutód Northrop Grumman
Székhely Bethpage (New York)
Vezetők Leroy Grumman
Ismertebb személyek Fred Haise
Alapító Leroy Grumman
Iparág repülési és űrhajózási technika
Forma società a responsabilità limitata
Termékek vadászgépek, vadászbombázók, felderítő repülőgépek, kiképző repülőgépek, Apollo holdkomp
Alkalmazottak száma 23 000 (1986)
Anyavállalata Northrop Grumman (1994-)
A Wikimédia Commons tartalmaz Grumman Corporation témájú médiaállományokat.
Grumman FF Fifi
TBF Avenger
F4F Wildcat
F–11 Tiger
A–6E Intruder
X–29
E–2C Hawkeye
F–14A Tomcat

A Grumman Aircraft Engineering Corporation, későbbi nevén Grumman Aerospace Corporation egy amerikai repülőgépgyártó és űripari vállalat, amelyet alapítója, Leroy Grumman 1929. december 6.án hozott létre. A cég az USA meghatározó repülőgépgyártója lett, elsősorban haditengerészeti repülőgépek, de civil gépek nagy számú előállításával.

A vállalat fénykora a II. világháború idején jelentkező óriási konjunktúra volt, számos legendás harci gépet köszönhetett az amerikai hadsereg a Grummannak, így például az F4F Wildcat, vagy F6F Hellcat típusokat. A hidegháború idején a sugárhajtású haditengerészeti gépekre koncentrálta erőforrásait a cég, megalkotva a kor legendás vadászgépét, az F–14 Tomcat-et, az A–6 Intruder vadászbombázót, vagy a repülőgépanyahajók AWACS felderítőjének számító E–2 Hawkeye felderítőgépet.

A hidegháború végeztével drasztikusan lecsökkent harci gépek iránti igény a cég hanyatlását okozta, így 1994-ben a Northrop felvásárolta és megalakult a cég jogutódja, a Northrop Grumman

Története[szerkesztés]

Megalakulás[szerkesztés]

A vállalatot Leroy Grumman alapította 1929. december 6-án, a tevékenység 1930. január 2-án indult el. Első jelentős modellje a Grumman FF kétfedeles vadászgép volt. Ez a haditengerészet számára készült. Ennek továbbfejlesztett változatából, a Grumman 23-ból a kanadai Canadian Car and Foundry cég épített, nagyrészt amerikai alkatrészekből, 50 példányt a spanyol köztársaságpárti hadsereg számára. A gépekből 35-öt leszállítottak. A spanyol polgárháborút 5 repülő élte túl, ezek 1939. március 30-án Algériába menekültek. A Grumman FF továbbfejlesztett változatát, az együléses, kétfedeles Grumman F2F vadászgépet 1935-ben rendszeresítette az amerikai haditengerészet.

II. világháború[szerkesztés]

A II. világháború hozta el a nagy felfutást a cég számára, amikor elsősorban a haditengerészet számára gyártott legendás típusokkal – mint az F4F Wildcat, az F6F Hellcat és a TBF Avenger – vette ki a részét a Grumman a győzelemből.

Hidegháború[szerkesztés]

A háború utáni időszakban a Grumman is átállt a sugárhajtású harci gépek gyártására, amelyek között két korszakos típus is volt, az A–6 Intruder és az F–14 Tomcat, amelyekkel a gyár pénzügyileg is sikeres vállalkozás lehetett évtizedeken át.

Űripar[szerkesztés]

1962-ben a Grumman nyerte el az Apollo-programban alkalmazott holdkomp gyártásának jogát.

A végjáték[szerkesztés]

A hidegháború végeztével drasztikusan csökkenő kereslet miatt a cég nehézségekbe ütközött, olyannyira, hogy 1994-ben a Northrop felvásárolta és magába olvasztotta. Az összeolvadással létrejött új vállalat neve Northrop Grumman lett.

Gyártóbázisok[szerkesztés]

  • Bethpage, New York
  • Valley Stream, New York
  • Farmingdale, New York
  • Calverton, New York

Gyártmányai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Grumman Aerospace Corporation
A Wikimédia Commons tartalmaz Grumman témájú médiaállományokat.

Külföldi oldalak[szerkesztés]