Virgil Grissom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Virgil Grissom
VirgilGrissom.NASA.ws.jpg

Született 1926. április 3.
Mitchell, Indiana
Elhunyt 1967. január 27. (40 évesen)
Cape Canaveral, Florida
Sírhely Arlingtoni Nemzeti Temető
Házastársa Betty Grissom
Iskolái
  • U.S. Air Force Test Pilot School
  • Purdue Egyetem
Nemzetiség  Egyesült Államok
Egyéb beosztás Berepülőpilóta
Rendfokozat Alezredes, USAF
Űrben töltött idő 5 óra 7 perc
Beválogatás 1959. („Eredeti Hetek”)
Repülések Liberty bell insignia.jpg Liberty Bell 7
Gemini3.png Gemini–3
Apollo 1 patch.png Apollo–1
Kitüntetései
  • Distinguished Flying Cross
  • Air Medal
  • Congressional Space Medal of Honor
  • NASA Exceptional Service Medal
  • National Aviation Hall of Fame
  • United States Astronaut Hall of Fame
A Wikimédia Commons tartalmaz Virgil Grissom témájú médiaállományokat.

Virgil Ivan "Gus" Grissom (Mitchell, Indiana, 1926. április 3.Cape Canaveral, Florida, 1967. január 27.) az Amerikai Egyesült Államok Légierejének pilótája.

Életpálya[szerkesztés]

A második amerikai űrhajós, aki eljutott a világűrbe. 1944-től a légierő pilótája. F–86 Sabre repülőgépekkel több mint 100 küldetésen vett részt Koreában. Később repülőoktató volt Texasban. 1955 augusztusában a légierő technológiai intézetében az ohioi Wright-Patterson légibázison mérnöki képesítést szerzett. 1956 októberében elvégezte a tesztpilóta iskolát az Edwards légitámaszponton, 1957 májusában tesztpilótaként visszatért a Wright-Patterson légibázisra. 1958-ban egy sor fizikai és pszichológiai teszt után Grissom a Mercury-program űrhajóscsapatának tagjává vált hét másik űrhajóssal együtt.

Űrrepülések[szerkesztés]

A Liberty Bell 7 (Mercury–Redstone–4) űrhajó pilótája volt a második amerikai szuborbitális repülésen. Az óceáni leszállás után az űrhajó belsejébe behatolt a víz, és a kapszulát már nem sikerült kimenteni helikopterrel. Grissom majdnem belefulladt az óceánba. A kapszula elsüllyedt, és csak évtizedek után, 1999. július 20-án hozták fel a felszínre.

A Gemini-program első repülésének, a Gemini–3-nak parancsnokává választották, miután az eredetileg tervezett Alan Shepard abban az időben nem repülhetett egy betegség miatt. A Gemini–6 tartalékszemélyzetének is tagja volt. Grissom az Apollo–1 parancsnokaként vett volna részt az Apollo-program első emberes repülésén. 1967. január 27-én egy gyakorlatozás közben azonban tüzet fogott az űrhajó belseje és Grissom két másik űrhajóssal (Edward White, Roger Chaffee) együtt életét vesztette. A NASA vezetői azt akarták, hogy a Mercury-program eredeti hét űrhajósainak egyike legyen az első holdraszálló, ezért ha Grissom élt volna, nagy esélye lett volna, hogy ő legyen az.

Repülések[szerkesztés]

(zárójelben a repülés időszaka)

Emlékezete[szerkesztés]

A Hold túlsó oldalán krátert neveztek el róla.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]