Mercury–Redstone–4

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Liberty Bell 7 szócikkből átirányítva)
Mercury Redstone 4, Liberty Bell 7
Liberty bell insignia.jpg
Grissom a repülés előtt
Grissom a repülés előtt
Repülésadatok
Ország USA USA
Űrügynökség NASANASA logo.svg
Hívójel Liberty Bell 7
Személyzet Virgil Grissom
Tartalék személyzet John Glenn
Hordozórakéta Redstone
NSSDC ID MERCR4
A repülés paraméterei
Start 1961. július 21.
12:20:36 UTC
Starthely Cape Canaveral
LC 5
Leszállás
ideje 1961. július 21.
12:36:13 UTC
helye é. sz. 27° 32′ 09″, ny. h. 75° 45′ 57″[1]
Időtartam 15 perc 37 mp
Űrhajó tömege 955,00 kg
Megtett távolság 486,15 km
Pálya
Apogeum 190,39 km
Előző repülés
Következő repülés
Mr-3-patch-small.gif Mercury–Redstone–3
Mercury–Atlas–6 Friendship 7 insignia.jpg

A Liberty Bell 7 a második amerikai űrhajó, a Mercury Redstone-4 hívójele volt. A Redstone rakéta 1961. július 21-én 15 perces szuborbitális repülést, űrugrást hajtott végre, fedélzetén a második amerikai űrhajóssal, Virgil Grissommal.

Leszállás után a Mercury-kabin ajtaja kirobbant a helyéről (Grissom állítása szerint önmagától), és az Atlanti-óceán mélyére süllyedt, kis híján utasa fulladását okozva. A 4,5 kilométeres mélységből 1999. július 20-án egy, a Discovery Chanel televíziós csatorna által szponzorált expedíció hozta fel.

Személyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Beosztás Asztronauta
Parancsnok Virgil Grissom
(2) űrrepülés

Tartalék személyzet

Beosztás Asztronauta
Tartalék parancsnok John Glenn
(2) űrrepülés

(1) Zárójelben a sikeres űrrepülések száma személyenként, beleértve ezt a missziót is.

Előzmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Egyesült Államok 1958-ban indította el a Mercury-programot, amelynek célja a Szovjetunió utolérése és megelőzése volt az űrversenyben. E célt az első ember világűrbe juttatásával tervezte elérni a frissen létrehozott NASA. Ehhez kifejlesztettek egy vadonatúj űrhajót és a hadsereg, a légierő, valamint a haditengerészet kísérleti programjaiból származó interkontinentális ballisztikus rakétákat alakították át az űrkísérletekhez. Hosszú és sok esetben kudarcokkal teli tesztsorozatot és a program űrugrásokra és orbitális repülésekre megosztását követően 1961. tavaszára érkezett el az idő az első ember űrbe bocsátására. Ám a Vosztok–1 és Jurij Gagarin 1961. április 12-i repülésével a szovjetek elvették az elsőséget a NASA-tól. Az amerikai elnök nyomására ekkor a NASA is végrehajtotta az első űrrepülését – bizonyítandó az amerikai közvélemény előtt, hogy Amerika is állja a versenyt az űrteljesítmények terén.

Alan Shepard repülése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A NASA az orbitális repülések előkészületeinek sorozatos problémái és az ebből fakadó késlekedés miatt egy alternatív lehetőség irányába fordult, amely egyrészt olcsóbb teszteket tett lehetővé, másrészt hamarabb lehetett általa egy űrrepülést kivitelezni. Ez a lehetőség a szuborbitális repülés, vagy más néven az ún. űrugrás volt (igaz ez a metódus inkább szólt a laikus közvéleménynek, mintsem kecsegtetett igazi sikerrel, mivel az így felbocsátott űrhajó nem végzett igazi űrrepülést – amelynek a szabályait a FAI fektette le és legalább egy Föld körüli fordulatban jelölte meg a minimumot – hanem csak az elméleti értelemben meghúzott 100 km-es magassági határon lépett át). 1961 elejére véglegessé is vált, hogy először ezzel a módszerrel fognak próbálkozni. Ezért az űrhajó és az űrugráshoz elegendő teljesítményű Redstone rakéta kiválasztása mellett 3 főt jelöltek ki legénységi kiképzésre. Alan Shepard lett az elsődleges jelölt, míg első tartaléka Gus Grissom, második tartaléka John Glenn lett.

1961. május 5-én a NASA el is végezte az első éles kísérletet az űrugrással és Alan Shepard személyében egy 15 perc 22 másodperces repülésen az első világűrt járt amerikait ünnepelhette a közvélemény. Shepard Cape Canaveralről startolt, majd 487 km-rel távolabb szállt le az Atlanti-óceánra. Közben végig jelentette az űrhajó működésének paramétereit, és megtapasztalta a súlytalanságot is egy rövid időre.[2][3]

A kezdeti repüléseknél a képesség bizonyítása volt a fő mozgatórugó. Hogy az első kísérlet sikere nem a véletlen műve volt, ezért az összes ilyen első repülést (Szputnyik-, Explorer-, Vanguard-, Pioneer-programok) a lehető leghamarabb megismételték – úgy a szovjet, mint az amerikai oldalon, bár az előbbieknél az „ismétlés” szinte minden esetben merészebb volt, mint az első teljesítmény –, ezért Shepard repülésének ismétlése iránt is felmerült az igény a NASA-nál.[4] Tetézte ezt Kennedy korábbi bejelentése, amellyel életre hívta az Apollo-programot – a holdraszállást célzó űrprogramot –, amelyhez életbe vágó volt a tapasztalatok minél szélesebbre bővítése[5]. Ezért szánta el magát az űrhivatal, hogy a következő Mercury repülésen megismétlik Shepard űrugrását. Határidőként pedig a Shepard repülése utáni hatodik hét végét jelölték ki[6].

Legénységválasztás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A legénység kijelölése informálisan már jóval ez első Mercury űrugrás előtt megtörtént. Robert Gilruth (a NASA emberes űrrepülési szekciójának igazgatója) egy sajátos kiválasztási procedúra során – amelyben a jelöltek lényegében saját maguk közül választottak – kiválasztotta Alan Shepardot a történelmi repülésre, egyben kiválasztotta Gus Grissomot első, John Glennt második tartalékként. Ez egyben azt is jelentette, hogy az Eredeti Hetek közül ezt a három űrhajósjelöltet képezték ki az űrugrás speciális feladataira. Gilruth egyben közölte Grissommal, hogy ha az első repülés sikeres lesz, a következő repülésen ő lép elő a tartaléksorból és lesz az első számú jelölt.[6]

Shepard repülése után Grissomot és Glennt kiképzésre rendelték. A két űrhajós újabb centrifugateszteken vett részt Johnsville-ben, illetve a legtöbb időt Cape Canaveral-en töltötték, főként az „S” hangárban felállított nyomáskamrába épített szimulátorban, ahol a repülés irányítási, kommunikációs és orvosi aspektusait tesztelhették. Összességében mindketten fejenként legalább 100-szor gyakorolták a repülést. Gilruth hivatalosan 1961. július 15-én jelentette be, hogy a Mercury–Redstone–4 pilótája Gus Grissom, tartaléka John Glenn lesz.[6]

A Mercury űrkabin továbbfejlesztése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A program során végig folyt az űrhajó továbbfejlesztése, lényegében mindegyik egyedi darab volt, a folyamatos változások miatt. A repülésre már a legyártásakor, 1960 májusában a 11-es sorozatszámú Mercury űrhajót választották ki a McDonell gyárában, amelyeken különböző módosításokat eszközöltek Shepard 7-es számú kabinjához képest.

Robbanó ajtó

Az űrhajósok valamilyen probléma esetére mentése alapértelmezett igény volt (a katonai gépek analógiájára), amelyre két fő rendszer volt hivatott: egyrészt a mentőrakéta, amely magát a kabint távolította el a legfőbb veszélyt jelentő hordozórakétától, másrészt egy búvóalagút az űrhajóban, az antennaházon keresztül, ahol az űrhajós elhagyhatta a kabint. Ám ez utóbbi az űrhajósok véleménye szerint elfogadhatatlanul bonyolult és lassú volt. amit tetézett a gyártó és a NASA véleménye, miszerint egy esetlegesen sérült űrhajós kimentése is eléggé kétes ezen a módon. Az űrhajó gyorsabb elhagyása érdekében a Freedom 7-nél alkalmazott ajtót lecserélték egy lerobbantható változatra.

Ablak

Az űrhajós jobb kilátása érdekében nagyobb ablakot kapott.

Kormányrendszer

A manuális kormányzási kísérletekhez egy finomabban vezérelhető rendszert kapott az űrhajó

Repülés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Mercury 4. ECONOMICexpert.com. (Hozzáférés: 2009. augusztus 14.)
  2. Dancsó Béla: Egy amerikai a világűrben: 45 éve repült az első Mercury űrhajó (1. rész) (magyar nyelven). Űrvilág. (Hozzáférés: 2015. október 11.)
  3. Dancsó Béla: Egy amerikai a világűrben: 45 éve repült az első Mercury űrhajó (2. rész) (magyar nyelven). Űrvilág. (Hozzáférés: 2015. október 11.)
  4. Dancsó Béla: [http://www.urvilag.hu/mercury_es_gemini/20060722_sullyedo_urhajo_45_eve_repult_a_mercury4_1resz Süllyedő űrhajó: 45 éve repült a Mercury-4 (1. rész)] (magyar nyelven). Űrvilág. (Hozzáférés: 2015. október 11.)
  5. Loyd S. Swenson Jr., James M. Grimwood és Charles C. Alexander: This New Ocean: A History of Project Mercury - Last-Minute Qualms (angol nyelven). NASA. (Hozzáférés: 2015. október 11.)
  6. ^ a b c Loyd S. Swenson Jr., James M. Grimwood és Charles C. Alexander: This New Ocean: A History of Project Mercury – Second Suborbital Trial (angol nyelven). NASA. (Hozzáférés: 2015. október 11.)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyar oldalak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külföldi oldalak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Liberty Bell 7 kiemelése 1999. július 20-án