Walter Gropius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Walter Gropius
WalterGropius-1919.jpg
Született
1883. május 18.
Berlin
Elhunyt
1969. július 5. (86 évesen)
Boston
Foglalkozása építész

Walter Adolph Gropius (Berlin, 1883. május 18.Boston (Massachusetts), 1969. július 5.) német építész, a Bauhaus alapítója.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Berlinben született azonos nevű apja, a kormányzat építésügyi tanácsosának harmadik gyermekeként. Gropius, apjához hasonlóan, az építészi pályát választotta és olyan épületeket tervezett, amelyeket méltán hasonlítottak az absztrakt festményekhez. Weimarban ő alapította a Bauhaus nevű tervezőiskolát, amelyben modern és újszerű anyagoknak az eredeti felfogásban tervezett bútoroknál és épületeknél való felhasználását tanította híres művésztársaival, (pl: Johannes Itten, Moholy-Nagy László, Oskar Schlemmer, Vaszilij Kandinszkij stb.)

Gropius feleségül vette Alma Schindlert, Gustav Mahler zeneszerző özvegyét. Lányuk, Manon (19161935) gyermekbénulásban halt meg 19 éves korában. Manon emlékére írta Alban Berg a híres hegedűversenyét. A házasság nem bizonyult tartósnak – válásuk után Alma Franz Werfelhez ment feleségül.

Gropius tevékenységét a liberális Weimari Köztársaság is támogatta. A historizmussal szakított és úttöröje volt a funkcionalizmusnak, az üveg–beton építészetnek.

A nácik hatalomra kerülése után Gropius kénytelen volt emigrálni. Nagy-Britanniában telepedett le, majd élete további részét az Amerikai Egyesült Államokban töltötte. 1969-ben hunyt el Bostonban.

Az egykori Pan Am (ma Metlife) Building New Yorkban

Jelentősebb épületei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dessaui Állami Bauhaus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bundesarchiv Bild 183-1987-0204-305, Dessau, Bauhaus.jpg

Walter Gropius egyik legfeltűnőbb alkotása, amely a modern építészet szimbólumává vált. Az épületkomplexum 5 része egymáshoz kapcsolódik, de eltérő magasságúak. Fontos szempont volt az épületrészek kialakításában a funkciók betöltése. A természetes világítást a műhelyrész 3 emelet magas függönyfala biztosítja. Az épületegységek közti kapcsolatot hídszerűen beépített átjárók adják.

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Walter Gropius témájú médiaállományokat.