MetLife Building

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MetLife Building
TelepülésNew York,  USA
CímManhattan
200 Park Avenue
Építési adatok
Építés éve1963
Megnyitás1963. március 7.
Építési stílusNeues Bauen
Építész(ek)Emery Roth & Sons
Hasznosítása
Felhasználási területirodák
TulajdonosTishman Speyer
Szolgáltatásokheliport
Alapadatok
Magassága246 m
Tető magassága246,3 m
Torony magassága246,3 m
Teljes terület292 000 m²
Egyéb jellemzők
Emeletek száma58
Elhelyezkedése
MetLife Building (Manhattan)
MetLife Building
MetLife Building
Pozíció Manhattan térképén
é. sz. 40° 45′ 12″, ny. h. 73° 58′ 36″Koordináták: é. sz. 40° 45′ 12″, ny. h. 73° 58′ 36″
Térkép
MetLife Building weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz MetLife Building témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A MetLife Building (régebben Pan Am Building) egy felhőkarcoló New Yorkban.

Története[szerkesztés]

A Pan Am Building a világ legnagyobb irodaépületének számított 1963. március 7-én, amikor megnyitotta kapuit.[1] Manhattan látképének fontos része, és az Amerikai Egyesült Államok legmagasabb felhőkarcolói közé tartozik.

Sok évig a Pan American World Airways légitársaság tulajdonában volt. A cég logója az északi és déli homlokzaton volt látható, az épület emblémája pedig a keleti és nyugati homlokzaton kapott helyet. 1981-ben a Metropolitan Life Insurance Company(wd) vette meg az épületet. Amikor a Pan Am csődbe ment 1991-ben,[2] a MetLife eltávolította a cég logóját az északi és déli homlokzatról, és helyére saját emblémájukat tették.[3]

2005-ben a MetLife 1,72 milliárd dollárért eladta az épületet, így a MetLife Building lett az USA addigi legdrágábban eladott irodaépülete.[4] Az új tulajdonos a Tishman Spever Properties vegyesvállalata lett.[5]

Az épület tetején lévő helikopter-leszállópályáról helikopter indult a John Fitzgerald Kennedy nemzetközi repülőtérre. Az út innen nyolc percig tartott a JFK repülőtérig.[6] A szolgáltatást 1965 és 1968 között lehetett igénybe venni a New York Airways jóvoltából. 1977-ben a szolgáltatás újból beindult, de pár hónap múlva megszűnt a járat, mivel ebben az évben, május 16-án egy baleset következtében 5 ember meghalt.[7]

Az épület két híres „lakója” Lois és Clark, két vándorsólyom.[8]

Építészet[szerkesztés]

Az épület a Park Avenue felől, előtte a Helmsley Building látható

A brutalista, vagy nemzetközi stílusú felhőkarcolót Emery Roth és Fiai tervezték Walter Gropius és Pietro Belluschi közreműködésével.[9] A hatalmas emeletekkel rendelkező, ormótlan, oktagonális alaprajzú épületből hiányzik a külső, illetve belső díszítés. Annak ellenére, hogy sok kritikus és New York-i nem szereti, nagy népszerűségnek örvend a bérlői között, és nem csak azért, mert a Grand Central Terminal közelében található.[10]

A MetLife Building vitathatóan az egyik legutáltabb felhőkarcoló a városban. 1987-ben a New York magazin egyik cikkében egy rajz jelent meg az épületről, amint épp lerombolják. A kép fölötti szalagcím a következő volt: "The Buildings New Yorkers Love to Hate" (Az épületek, amiket a New York-iak imádnak utálni).[11] Az utálat talán onnan ered, hogy a felhőkarcoló rendkívül szembeötlő. A Grand Central Terminal mögött fekszik, teljesen kimagaslik és elüt az őt körülvevő épületektől, elsősorban a New York Central Buildingtől (ma Helmsley Building).[12] Jelenleg a város egyik legjobban felismerhető felhőkarcolója.

Ennek ellenére a 20. század legbefolyásosabb építészei dicsérik az épületet. Alakja hasonlít a milánói Pirelli Toronyéhoz. Elkülönítve sok kortársától, a MetLife Buildingnek egy nehéz, előre gyártott homlokzata van, ami valószínűleg a historizmus stílusirányzat felé hajlik.[13] Ennek fontossága világossá válik, miután valaki jobban szemügyre veszi Gropius többi felhőkarcolóit, mint például a Tribune Towert Chicagóban.

Statisztika[szerkesztés]

Forrás: emporis.com[14]

Az épület a modern kultúrában[szerkesztés]

Mint New York egyik szimbóluma, a MetLife Building számos filmben kapott szerepet. A Coogan blöffje című filmben a Clint Eastwood által formált főhős helikopterrel érkezik New Yorkba. A Godzilla amerikai változatában, az Angyalok Amerikában című filmben, az 1973-as James Bond-filmben, a Bohém élet, valamint a Z, a hangya című animációs moziban is látható.[15] A Kapj el, ha tudsz-ban fontos szerep játszik, mivel a főszereplő a Pan Am egyik pilótájának adja ki magát.

Az Adatrablók filmben visszatérő bakiként a helikopterről felvett jelenetekben a Pan Am logója, míg a földről forgatott képeken a MetLife emblémája látható az épületen.

A Bohém élet című filmben is köthető az épülethez egy baki. A történet 1989 és 1990 között játszódik, de az épületen az akkori Pan Am logó helyett a jelenlegi MetLife logó látható.

A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó filmben akkor látszik a MetLife Building, amikor Human Torch, vagyis Fáklya megpillantja az Ezüst Utazót, amint az épp a Chrysler Building ablakait töri szét.

A Grand Theft Auto IV-ben új nevet kapott: GetaLife Building.[16]

A MetLife Buildingre utalás van Joni Mitchell egyik számában is.[17]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Midtown Book - The MetLife Building
  2. Air Transportation: The Airline Bankruptcies of the 1980s. [2008. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 13.)
  3. Pan Am's Dead Letters
  4. MetLife sells second landmark Manhattan skyscraper in a week
  5. HAIF® - Houston's largest internet community > Outside Houston > Meanwhile, In The Rest of the World.... [2007. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 13.)
  6. John F. Kennedy airport helicopter service opens
  7. New York. MetLife Building. [2008. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 13.)
  8. NYC - Grand Central Terminal, MetLife Building and Chrysler Building
  9. Pan Am Building (MetLife Building
  10. Streetscapes/The MetLife Building, Originally the Pan Am Building; Critics Once Called It Ugly; Now They're Not Sure - New York Times
  11. Meredith L. Clausen. The Pan Am Building and the Shattering of the Modernist Dream.. [2007. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 13.)
  12. www.citidex.com. [2008. április 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 13.)
  13. The Masterpiece Next Door: February 2008. [2008. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 13.)
  14. MetLife Building/Emporis.com
  15. New York City Car Rental and the Pan Am Building. [2008. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 13.)
  16. Grand Theft Auto IV Setting
  17. Harry's House Lyrics. [2008. június 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 13.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:MetLife Building
A Wikimédia Commons tartalmaz MetLife Building témájú médiaállományokat.