WWE

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


A World Wrestling Entertainment (WWE) a jelenlegi legnagyobb és legsikeresebb pankráció promoter cég.

A WWE logója

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eredetileg i.e. 648-ban jelent meg először ez a sportág. A feljegyzések szerint már a 33. olimpián szerepelt, mint az ökölvívás és a birkózás egyesített formája. Persze mára már teljesen mást jelent a pankráció mint évezredekkel ezelőtt. A mai pankrátorok egy élő show-nak a tagjai és különböző történetek szerint tűnnek fel a színen.

A WWE-t 1952-ben hozták létre, akkor még Capitol Wrestling Corporation (CWC) néven. Tulajdonosa Vince McMahon, majd Vincent J. McMahon volt. WWE főirányítója lett 2012-ben John Laurinnaitis után. Ekkor még NWA része volt. 1963-ban átnevezték World Wide Wrestling Federation-re,majd 1979-ben megint átnevezték World Wrestling Federation-re, és a tulajdonos Vincent K. McMahon lett. 2002-ben ezt a nevet meg kellett változtatniuk mert, egy zöldszervezet szintén a WWF(World Wildlife Fund) rövidítést használta. A 80-as években felfedeztek olyan szupersztárokat, mint például Hulk Hogan és André the Giant. A 90-es évek elején fölfedezték Undertaker-t, Bret Hart-ot és Shawn Michaels-t, majd a 90-es évek végén The Rock-ot, Stone Cold Steve Austin-t és Chris Jerichot. 2000 utáni felfedezett CM Punk,John Cena,Batista, Jeff Hardy és Randy Orton. A WWE igyekezett, hogy visszakapja Shawn Michaels-t, JBL-t, Chris Jerichot, Brock Lesnart és The Rockot.

A WWE-nek két divíziója van (Raw, SmackDown). A főirányító sokáig Triple H volt Vince McMahon után, de az igazgató tanács november 28-án kirúgta, mert a pankrátorok sztrájkolni kezdtek. A hírt a volt tulajdonos közölte a RAW-ban, hogy az igazgató tanácsnak tetszik az, ami az elmúlt hetekben a Nyers erőben történt. Mivel a WWE igazgató tanácsa nem tudja, hogy ki lenne megfelelő vezető ezért a HR osztály alelnökét: John Laurinaitis-t nevezték ki a WWE ideiglenes főirányítójává.

A WWE zászlóshajójának tartott Raw magyar idő szerint kedden 02:00-tól, míg a SmackDown pénteken 22:00-tól kerül adásba külföldön. Magyarországon a Nyers Erő és az Összefoglaló szombat esténként kerül adásba.

Jelenlegi műsorok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

RAW[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A WWE legsikeresebb, és leghosszabb sorozata, minden hétfőn új résszel. Jelenlegi szereplők: Alberto Del Rio, Batista, Big Show, Dolph Ziggler, John Cena, Kane, Kofi Kingston, Michael Cole, Mr. McMahon, R-Truth, Rey Mysterio, Ricardo Rodriguez, Santino Marella, Scott Stanford, The Miz, Triple H, Undertaker, Zack Ryder, Antonio Cesaro, , Ryback.

SmackDown[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A WWE másik nagy sikerű sorozata, péntekenként jelentkezik új részekkel. Jelenlegi szereplők: AJ Lee, Alicia Fox, Booker T, Brodus Clay, Christian, Cody Rhodes, Daniel Bryan, Heath Slater, Hornswoggle, Jack Korpela, Jey Uso, Jimmy Uso, Jinder Mahal, Johnny Curtis, Josh Mathews, Justin Gabriel, Kane, Layla, Mark Henry, Matt Striker, Natalya, Rosa Mendes, Sheamus, Sin Cara, Tamina,The Great Khali, Tyson Kidd, Undertaker, Wade Barrett, William Regal, Yoshi Tatsu, Darren Young, Randy Orton

NXT[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A WWE új sorozata, keddenként új részekkel. Régebben szériákra volt bontva. Mostmár weekly(heti műsor) lett.

Tough Enough[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fiatal tehetségeket kereső show.

Bajnoki cím Bajnok Hol lett bajnok
WWE Nehézsúlyú Világbajnok - Brock Lesnar - Money in the Bank
Interkontinentális bajnok - Dolph Ziggler - battleground
Tag team bajnok - Jimmy and Jey Uso - Raw
Országos bajnok - Sheamus - Smackdown
Díva bajnok - Paige - Extreme rules

Egyéb címek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Cím Címvédő
Royal Rumble 2014 Batista Megkapta a meccsét(vesztett)
RAW Money in the Bank 2014 Seth Rollins Még nem váltotta be a táskát
Smackdown Money in the Bank 2013 Damien Sandow Sikertelen beváltás (2014-ben nem rendeztek SD MITB meccset)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]