Ronda Rousey

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ronda Rousey
SzületettRonda Jean Rousey
1987. február 1. (37 éves)
Riverside, Kalifornia
Állampolgárságaamerikai[1]
HázastársaTravis Browne (2017–)
Gyermekeiegy gyermek
SzüleiAnnMaria De Mars
Foglalkozása
  • MMA-harcos
  • cselgáncsozó
  • profi pankrátor
  • harcművész
  • színész
  • sportoló
IskoláiSanta Monica High School
KitüntetéseiBritish Sports Book Awards

Magassága170 cm[1]
Testtömege70 kg[1]

A Wikimédia Commons tartalmaz Ronda Rousey témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ronda Jean Rousey (Riverside, Kalifornia, 1987. február 1. –) amerikai származású vegyes harcművész és színész.

Első filmbeli szerepe a 2014-es – The Expendables – A feláldozhatók 3. volt, ezt követően a Halálos iramban 7.-ben tűnt fel.

Jelenleg a világ vezető profi pankrációs szervezetének a WWE-nek a tagja. Korábban az UFC-ben harcolt, emellett még számos figyelemre méltó eredményt ért el dzsúdó és vegyes harcművészetek területén.

Fiatalkora[szerkesztés]

Családja angol, lengyel, trinidadi és venezuelai gyökerekkel bír. 17 éves volt 2004-ben, amikor kvalifikálta magát a nyári olimpiai játékokra Athénba, ezzel ő lett az olimpia legfiatalabb olimpikonja. Szintén ebben az évben elkönyvelhette első igazán komoly sikerét Budapesten, a junior dzsúdó-világbajnokságon aranyérmet szerzett. Két évvel később 2006-ban Nagy-Britanniában a dzsúdóvilágkupán nyert aranyérmet. Szintén ebben az évben bronzérmet nyert a junior világbajnokságon. 2007-ben a dzsúdó-világbajnokságon ezüstérmet szerzett, majd nem sokkal később a pánamerikai játékokon lett gazdagabb egy bronzéremmel.

2008-ban részt vett a pekingi olimpián. A negyeddöntőben vereséget szenvedett a korábbi világbajnok a holland Edith Bosch ellenében, azonban a bronzmérkőzésre sikerült magát kvalifikálnia. A bronzmérkőzés már nem okozott számára gondot, ahol a német Anett Böhm volt az ellenfele.

Pályafutása[szerkesztés]

MMA (2010-2012)[szerkesztés]

2010. augusztus 6-án debütált az MMA szervezetnél. Legyőzte Hayden Munozt az Armhebel nevű fogásnak köszönhetően. 2011-ben legyőzte Taylor Startfordot.

Profi bemutatkozása 2011. március 17-én volt Edina Gomes ellen. Ezt követően további győzelmek következtek számára többek között Charmaien Tweet és Julia Budd ellen. 2012-ben megnyerte a Strikeforce bajnoki övet, legyőzve Miesha Tatet. A címet sikeresen megvédte 2012. augusztus 18-án .

UFC (2012-2016)[szerkesztés]

2012 végén kötött szerződést az UFC szervezetével. 2012.december.6-án kezdődött Rousey első bajnoki uralkodása a szervezetnél amely 2015.november.15-én ért véget. Holly Holm az UFC 193 gálán KO győzelmet aratott, Rousey ezzel a második vereségét szenvedte el. A 2016 decemberében elszenvedett veresége Amanda Nunes ellen Rousey UFC karrierjének a végét jelentette.

Pankrátor[szerkesztés]

Ronda Rousey először a WWE-ben 2015-ben jelent meg The Rock oldalán a WrestleMania 31 rendezvényen ahol Triple H és Stephani McMahon ellen vett részt egy szegmensben . Már ekkor is felkeltette az érdeklődését a pankráció azonban a váltásra míg egy ideig várni kellett. Később az UFC -ben beválasztották a legendák csarnokába.

2018-ban a Royal Rumble rendezvényen meglepve mindenki legnagyobb meglepetésére a szervezet bejelentette Rousey szerződtetését. A Raw csapatába került , a debütálására a ringben a WrestleMania 34 keretein belül került sor. Ahol egy Mixed Tag Team-Match keretén belül Kurt Angel társaként legyőzték Tripl H és Stephanie McMahon csapatát.

Első egyéni címére itt sem kellett sokat várni hiszen 2018 nyarán Alexa Blisst legyőzve megszerezte a RAW Women’s Champions címet. Amit több mint 7 hónapig sikerült megtartania ,de a WrestleMania 35-ön a bíró nem vette észre, hogy Ronda vállai nem érintkeznek a földdel,ezért Becky Lynch nyerte el tőle az övet.

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

2012-ben
Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[2] Rendező
2014 The Expendables – A feláldozhatók 3. The Expendables 3 Luna Peller Anna Patrick Hughes
2015 Halálos iramban 7. Furious 7 Kara Pálmai Anna James Wan
Törtetők Entourage önmaga Pálmai Anna Doug Ellin
2018 22 mérföld 22 Mile Sam Snow Peller Anna Peter Berg
2019 Charlie angyalai Charlie's Angels Harc oktató Peller Anna Elizabeth Banks

Televízió[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzés
2011 Honoo-no Taiiku-kai TV Önmaga
2016 Tömény történelem Drunk History Gallus Mag Epizód: "Scoundrels"
2017 Rejtjelek Blindspot Devon Penberthy Epizód: "In Words, Drown I"
2019 911 L.A. 9-1-1 Lena Bosko Epizód: "Sink or Swim" - "Malfunction"
2019 Total Divas Önmaga
2020 Game On! Önmaga Epizód: "Celebrity Guests: Demi Lovato and Ronda Rousey"

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Ronda_Rousey című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Olympedia (angol nyelven), 2006. (Hozzáférés: 2021. július 8.)
  2. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. február 8.)

További információk[szerkesztés]