John Cena

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Cena
John Cena 134616.jpg
John Cena
Személyes adatok
Születési név John Felix Anthony Cena
Egyéb nevek The Doctor of Thuganomics
The Champ
The Chain Gang Soldier
Prototype
Super Cena
The Marine
The Cenation Leader
Született West Newbury, Massachusetts,  Amerikai Egyesült Államok
1977április 23. (37 éves)
Nemzetisége amerikai Amerikai Egyesült Államok
Foglalkozása Pankrátor, Rapper, Színész
Magasság 185 cm
Súly 120 kg
Pályafutása
Harcművészet típusa Pankráció
Aktív évek 2006, 2010
Címei 11-szeres WWE Champion
3-szoros World Heavyweight Champion
3-szoros U.S. Champion
3-szeres World Tag Team Champion
2-szeres WWE Tag Team Champion

John Cena weboldala
John Cena az IMDb-n

John Felix Anthony Cena (West Newbury, Massachusetts, 1977. április 23. – ) amerikai pankrátor, színész, rapper és televíziós személyiség.

Cena összesen 21 bajnoki cím tulajdonosa. A világon egyedüliként 12-szeres WWE világbajnok, háromszoros nehézsúlyú világbajnok, háromszoros WWE országos bajnok. Kétszeres Tag Team bajnok és háromszoros Tag Team világbajnok Shawn Michaelssel, Batistaval és Randy Ortonnal valamint a 2008-as és a 2013-as Royal Rumble nyertese, valamint a 2012 Money in the Bank nyertese és három alkalommal Superstar of the Year Award Slammy győztes (2009, 2010, 2012).

Cena ma a WWE legfényesebben ragyogó csillaga, és az óriási sikerű Raw (magyarul: A nyers erő) című műsor sztárja.

Életrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Korai élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Cena a Massachusettsbeli Springfield főiskolán szerzett diplomát, ahol az iskola futballcsapatában támadó pozícióban játszott, és teljesítményéért végzősként All-American díjat kapott. A főiskolát követően a kaliforniai Venice-be költözött, „a jó idő miatt”, és egy edzőfelszereléseket szállító cégnél vállalt munkát. Hamarosan kiderült, hogy egyik munkatársa az Ultimate Pro Wrestling nevű észak-kaliforniai iskolába jár pankrátor-képzésre. Egyik nap Cena elkísérte kollégáját, és a hely azonnal magával ragadta – ugyan továbbra is heti 75-80 órát dolgozott, ám a „szabadidejét” ezen túl a ringben töltötte. Ez a munkamorál jelentette későbbi sikerei kulcsát is. Cenát hamar leszerződtette az Ohio Valley Wrestling-be, a WWE egyik társvállalata.

UPW[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Cena szakmai karrierjét 2000-ben az Ultimate Pro Wrestling-nél kezdte, ahol tartotta a UPW nehézsúlyú bajnoki címét. Itt egy félig robot félig ember szerepet játszott The Prototype néven.[1]

OVW[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2001-ben, szerződést kötött a World Wrestling Federation (WWF) és elküldték Ohio Valley Wrestling-hez (OVW), ahol megtartotta OVW nehézsúlyú bajnoki címét, és a OVW Dél Tag Team Championship címet is Rico Constantino-val.

WWE (2002-től napjainkig)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Debütálása (2002–2004)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

John 2002. június 27-én debütált a Smackdown-ban, ahol egy nyílt kihívás keretében megmérkőzött Kurt Angle akkori profi pankrátorral. A szervezet tulajdonosa Vincent J. McMahon egy új csillagot keresett, aki megtestesíti a „könyörtelen agressziót”. John az elvárásnak megfelelően pár alkalommal meg is verte Kurt Angle-t. 2002. októberében a Tag Team bajnoki címért szállt ringbe, csapattársával Billy Kidman-nel, de már az első fordulóban kiestek. A következő héten Cena megtámadta Kidman-t, amiért vesztettek. Ezután nemsokkal a Smackdown! Halloween-os műsorában Vanilla Ice-nak öltözött és előadott egy freestyle rappet. Innentől kezdve felvette a rapper imidzset, és mindig rímekben szövegelt.

2003. első félévében Cena folyamatosan könyörgött egy Brock Lesnar elleni bajnoki meccsért, amit végül meg is nyert magának, ám az áprilisban megrendezett Backlash-en alulmaradt. Az év végén a közönség kedvence lett, amikor Kurt Angle csapatában tünt fel a Survivor Series-en.[2]

John Cena mint Országos bajnok. (2005)

Az Országos és a WWE bajnoki cím (2004–2005)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2003-ban ő meg Batista maradtak a Royal Rumblen, duplázás volt, azután Batista leverte. A 2004-es Royal Rumble alkalmával az utolsó hat között maradt a ringben, de Big Show kihajította.[3] Kettejük rivalizálásából Cena profitált jobban, ugyanis a WrestleMania XX-on megszerezte Big Show Országos bajnoki övét.[4] A címet Carlito nyerte el tőle, testőre Jesús segítségével. Cena ezután pár hónapot kimaradt, ugyanis filmet forgatott „The Marine” (A tengerészgyalogos) címmel.[5] Visszatérésekor legyőzte Carlito-t és a bajnoki övet átalakította a mára már jól ismert spinner stílusú övvé.

2005-ben ismét részt vett a Royal Rumble-on, ahol utolsónak esett ki. Az esemény győztese Batista volt. A következő hónapban sikeresen legyőzte Kurt Angle-t. A meccs tétjeként kapott egy szerepet a közeledő WrestleMania beharangozó filmjében. Ez kiváló oka volt a közte és a WWE bajnok JBL között kialakuló ellentétnek. Összetűzésük csúcspontja a WrestleMania XXI-en teljesedett ki, ahol Cena megszerezte élete első WWE világbajnoki címét.[6] 2005. június 6-án a Smackdown-ból átigazolt a Raw programjába, ahol nagy ellenségévé Chris Jericho vált. Valójában Cena volt a jófiú és Jericho a rossz, ám a közönség mégis mindig kifújolta Cena-t. Cena folyamatosan győzött, de ez csak olaj volt a tűzre, a közönség pedig egyre jobban gyűlölte.

Különböző viszályok és a növekvő hírnév (2006–2010)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

John Cena a WrestleMania XXV-ön. (2008)

2006-ban a New Year’s Revolution műsorában Edge elleni mérkőzésén veszítette el WWE bajnoki címét. Cena 380 napig volt WWE bajnok. Három héttel később visszanyerte a címet a Royal Rumble-on. Következő vetélytársa az akkori rosszfiú Triple H lett. A helyzet viszont nem változott, ugyanis a közönség tovább utálta Cena-t, míg a negatív Triple H-t elkezdték imádni. A Cena utálat tetőfoka akkor következett be, amikor a címét Rob Van Dam ellen tette fel. A meccs az ECW központjában a Hammerstein Bálteremben került megrendezésre. Edge közbeavatkozásának köszönhetően Cena vereséget szenvedett Van Dam-től. A Royal Rumble után egy nappal Shawn Michaels-el megszerezték a World Tag Team Bajnoki övet Randy Orton és Edge legyőzésével. Mivel sikerült Unforgiven főeseményén visszaszereznie Edge-től a bajnoki övet, Cena így már két címet is birtokolt egyszerre. A későbbiek során összetűzésbe került Shawn-nal, így a Tag Team öv is ugrott. Kettejük nézeteltérésének a Nagy Khali vetett véget.

2007 októberében egy Mr. Kennedy elleni meccsen Randy Orton megtámadta, melynek következményeként annyira megsérült, hogy a címet fel kellett adnia és jó pár hónapra a pankrációt is nélkülöznie kellett.[7] Pedig 19 éve senki nem volt ennyi ideig világbajnok a WWE-ben.[8]

2008-ban a Royal Rumble-on tért vissza, amit sikerült is megnyernie.[9] 2008 augusztusában Batista-val egy hét erejéig, másodszorra is megszerzi World Tag Team bajnoki övet Cody Rhodes és Ted DiBiase legyőzésével. A 2008-as SummerSlam-en egy Batista elleni összecsapáson a nyakában lévő porckorongsérve miatt lesérül, és pihenőre kényszerül.[10] A műtét után a Survivor Series-en tér vissza, és Chris Jericho legyőzésével első alkalommal szerzi meg a WWE Nehézsúlyú világbajnoki címet.

2009 februárjában a No Way Out eseményen elveszti az övet egy Elimination Chamber meccsen. WrestleMania XXV-ön lesz újra bajnok, miután legyőzi Edge-et és Big Show-t egy Triple Threat mérkőzésen.[11] Három héttel később azonban a Big Show segítségével Edge visszaszerzi az övet a Backlash-en. Egészen a szeptemberi Breaking Pointig eseményig kellett várnia, mire újra WWE bajnok lehetett. Itt Randy Ortont győzte le egy I Quit! meccsen. Csak egy hónapig örülhetett, mert a visszavágón, ami egy Hell in a Cell meccs volt, Orton visszaszerette az övet. Három héttel később a Bragging Rights nevű gálán ismét ő lett a bajnok, miután nyerni tudott egy 60 perces Iron Man meccsen. Két hónappal később, a decemberi TLC-n nagy meglepetésre veszít az újonc Sheamus ellen egy asztal meccsen.[12] Ezután bejelenti, hogy nem fog több meccset veszteni, amíg újra bajnok nem lesz. Ennek fényében megnyer egy tornát, melynek eredményeként a Slammy Awards díjkiosztó gálán őt választják az év pankrátorának.

A Nexus és a WWE bajnoki cím (2010–2011)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2010 januárjában felkarolja a visszatérő Bret Hartot, aki Vincent K. McMahon ellen viaskodik. Februárban a Elimination Chamber nevű gálán, John nyolcadszorra is megszerzi WWE világbajnoki címét. A sikernek azonban csak pár percig örülhet, mert Mr. McMahon egyből elrendel egy címvédéses meccset Batista ellen, aki legyőzi az elgyötört Cena-t, és ezzel az övet is megszerzi. A visszavágóra a WrestleMania XXVI-on nyílik alkalma, és miután győz, kilencedszerre is világbajnok lesz.[13] Júniusban a Fatal 4-Way nevű gálán ismét elveszíti az övet egy Fatal 4-way meccsen Sheamus ellen. Ekkoriban alakul egy új csoportosulás a Nexus, akik át akarják venni a hatalmat a WWE felett, és Cena-t szemelik ki első számú célpontjuknak. Cena később a Nexus hatalma alá kerül és sikerül is kirúgniuk. Pár hónappal később vissza veszik és az eddig Nexust irányító Wade Barrett átigazol a Smackdown-ba. Az új Nexus irányítását CM Punk veszi át. 2010. december 10-én a Slammy Awards díjkiosztó gálán másodszorra is megválasztják az év pankrátorának.

Különböző viszályok és a WWE bajnoki cím (2011–2013)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2011-es Royal Rumble-on sikeresen legyőzte CM Punk-ot, és az új Nexus többi tagját. 2011. január 31-én a Elimination Chamber (Végzet Kalitkája) meccsen hat szupersztár ellen mérkőzött a kötelező kihívói címért. Cena megnyerte a meccset és ezzel megszerezte a lehetőséget, hogy megküzdjön The Miz-el a WrestleMania XXVII-en. 2011. február 21-én The Rock egy videóüzenetben kigúnyolta John Cena-t. Később az nap este a Raw névtelen igazgatója kiírt egy Tag Team főmeccset John Cena és The Miz kontra Heath Slater és Justin Gabriel ellen. A mérkőzés végén The Miz-el sikeresen megszerzik a Tag Team bajnoki címet a Corre két tagjának legyőzésével. Eközben a Corre kupaktanácsot tartott a ring mellett, melynek eredményeképpen Wade Barrett bejelentette hogy élni kívánnak a visszavágás jogával. A visszavágó során The Miz elárulja Cena-t és egy koponyatörő mozdulattal kifekteti. A következő hetekben The Miz többször meg is támadja John-t. Később a WrestleMania XXVII-en főmeccsezik The Miz-el a WWE bajnoki övért, amit The Rock közbelépése miatt elveszít.[14] 2011. május 1-jén ismét WWE bajnok lesz, amikor The Miz és John Morrison ellen megnyeri az Extreme Rules (Szabályos Kivégzés) című mérkőzést. A 2011-es Over The Limit (Túlpörgetve) elnevezésű gálán sikeresen megvédi világbajnoki övét, The Miz és Alex Riley ellen egy I Quit! (Ennyi volt!) mérkőzésen. 2011. június 19-én Washingtonban a Capitol Punishment (Kiszabott Büntetés) eseményén megvédi bajnoki címét R-Truth ellen.[15] 2011. július 17-én Chicagoban bekövetkezett az, amire senki sem számított, CM Punk legyőzte Cena-t a Money in the bank (Fogd a pénzt) nevű gálán, és távozott a WWE bajnoki övvel. Távozása után két héttel John Cena legyőzte a friss bajnok Rey Mysteriot és a SummerSlamen ismét Punkkal küzdött meg a "vitathatatlan" WWE bajnoki címért, de alulmaradt. A mérkőzés után Alberto del Rio beváltotta a "Money in the Bank" koffert, legyőzte CM Punkot és ő lett az új bajnok. Szeptemberben, a "Bajnokok éjszakáján" John Cena legyőzte Alberto del Riot, hogy ismét WWE bajnok lehessen. Októberben, a "Hell in a Cell" gálán a mexikói Alberto del Rio és CM Punk ellen kellett megvédenie az övet egy ketrec meccsben. Ez nem sikerült, ugyanis del Rio kizárta a bajnokot a ketrecből, lekopogtatta CM Punkot és 2 hét után visszanyerte az elvesztett övet. Cena ezután a "Vengeance" nevű gálán egy visszavágó keretében bizonyíthatott, de The Miz és R-Truth beavatkozásának köszönhetően Alberto del Rio megvédte a címét. A "Survivor Series" nevű PPV-n The Miz & R-Truth ellen meccselhetett, méghozzá ő választhatta meg saját partnerét. Választása The Rockra esett, aki elfogadta a felkérést. A gálán győzedelmeskedett, de a meccs után egy Rock Bottommel ajándékozta meg partnere. 2012-ben Kane-el került viszályba. A Royal Rumble-on a meccsük sajnos sikertelen volt Cena szempontjából, ugyanis double co

unt out-ban ért véget. A meccs után Kane elverte Cenát és megtámadta a barátját Zack Ryder-t aki akkor éppen tolószékben volt szintén Kane miatt. Vitájuk az Elimination Chamberen zárult le ahol Cena egy Ambulance meccsen ledobta a mentőkocsi tetejéről, utána meg is nyerte a meccset. A Wrestlemanián kikapott The Rock ellen. A Wrestlemania utáni Raw-on Cena gratulálni akart The Rocknak ám, a kapun, nem The Rock lépett be, hanem a visszatérő Brock Lesnar. Brock letámadta Cenát, adott neki egy F5-t. Az Extreme Ruleson egy Extreme Rules meccsen sikerült legyőznie Brock Lesnart. Azután John Laurinatis-al az igazgatóval kezdett viszályba, amiután John Laurinatis kirúgta a Big Show-t. Az Over the limit-en Cena legyőzhette volna Laurinatis-t ám nem így sült el Laurinatis elszökött volna, de megjelent a Big Show, visszahurcolta Laurinatis-t, de a ringben minden megváltozott és Big Show kiütötte Cená-t amiután Laurinatis meg tudta nyerni a meccset. Mr. McMahon Cena oldalán állt. És létrehozott egy Steel Cage meccset a No way outra Big Show ellen. Amin Cena sikerrel járt, hisz kimászott a ketrecből és Laurinatis ki lett Rúgva. A Money in the bank-ig nem történt sok minden, Cena részt vehetett a Raw Money in the bank ladder matchen amit utána meg is nyert. A táskát sajnos nem sikerült beváltania a Raw 1000-ik adásán CM Punk ellen, mert a Big Show közbelépett. A Summerslamen ebből kifolyólag kialakult egy triple threat meccs Punk, Cena és Big Show között, amit CM Punk nyert meg. A Night of the championson, CM Punk ellen ment 1vs1-be amit meg is nyert egy német suplex-el a ringsarokról, de mivel a bíró arra a döntésre, jutott, hogy mindkét pankrátornak lent volt a válla így az állás döntetlen lett, és CM Punk maradt a bajnok. A Night of the champions után karsérülést szenvedett ami miatt ki kellett hagynia a Hell in a cellen a meccsét CM Punk ellen. A Survivor series-en ismét egy triple alakult ki, de ezúttal Ryback, Cena és Punk között. Azon a meccsen jelent meg a Shield (Seth Rollins, Dean Ambrose és Roman Reigns az NXT-ből) és megtámadták Rybacket, és úgy sikerült Punk-nak győznie. A Survivor series után Dolph Ziglerrel kezdett viszályba, és a TLC-n (ta

bles,ladder,chairs) egy létra meccsen Zigglernek meg kellett védenie a Smackdown Money in the bank táskát, amit meg is védett. A karácsonyi Raw-on legyőzte Alberto Del Rio-t egy Miracle on the 34th Street fight meccsen. A szilveszteri Raw-on Ziggler-re és Aj Lee-re egy nagy kupac trágyát öntött, így sikeresen zárult az éve. Ezek után indult a 2013-as Royal Rumble meccsen amit meg is nyert így ő lett az első számú kihívója a WWE bajnoknak(The Rock). Mivel a Shield Cena ellen indítást kezdeményezett így Cena kihívta őket az Elimination Chamber PPV-re Sheamus és Ryback oldalán sajnos nem sikerült a Shieldet megállítaniuk. Azután The Rock megvédte a címét (amit a Royal Rumble-on

John Cena és The Rock

nyert el CM Punk-tól) hivatalos lett a "Twice in a lifetime" The Rock vs John Cena. A Wrestlemania 29-en sikeresen legyőzte The Rockot és megnyerte a WWE övet 11-ik alkalommal. A Wrestlemania 29 utáni Raw-on Ryback "Cenán" vett heel turnt, adott neki egy Shell shocked-ot és felemelte az övét. Az Extreme Rules-ra kiírtak egy Ryback vs John Cena Last man standing matchet. Azóta felváltva voltak a támadások a Raw-kon. Az Extreme Rules-on a brutális Last man standing után Ryback betörte a minitront (a képernyő alatti rész) Cenával, cena megsérült és a meccs no contestben ért véget. Azutáni Raw-n Ryback megjelent egy mentőautóval és egy üzenetet küldöt Zack Ryderen keresztül úgy, hogy betuszkolta a mentőautóba, és kihívta John Cenát egy Ambulance match-re a Payback nevű új PPV-n. Azóta a meccset megváltoztatták Three stages of hell-re (3 meccset tartalmaz: ambulance, tables és lumberjack meccsfajtát is és aki a 3-ból 2-t nyer az nyerte a meccset). A lumberjack meccset Ryback nyerte miután John Cena kibodta Rybacket a ringből és rá valamint a 30 favágóra ugrott, miután felkeltek, Cenát alaposan elverték a favágók, Ryback visszamászott a ringbe és miután Cena is visszakerült Ryback a kivégző mozdulatával nyert. A tables meccset Cena nyerte miután fordított Ryback mozdulatából és belevágta az asztalba. A harmadik (mindent eldöntő) ambulance meccset John Cena nyerte miután a mentőautó tetején át beledobta Rybacket a mentőbe és továbbra is bajnok maradt. A következő RAW adáson ünnepeltette magát amikor bejöt Mark Henry aki mindenkivel elhitette hogy visszavonul. Amikor Cena megakarta ölelni kiosztotta neki a kivégző mozdulatát. A Money in the Bank nevű PPV-n Cena legyőzi Mark Henryt. Az azt követő RAW-n Mark Henry gratulál Cenának és szeretne egy visszavágót a SummerSlam-en. Ekkor Brad Maddox kijelenti hogy John Cena választhat magának ellenfelet a SummerSlam-re. Ő Daniel Bryan-t választja aki legyőzi őt a SummerSlam-en.A Smackdown igazgatója Vickie Guerrero bejelenti a Nyers Erőben 2013. 10. 07-én, hogy John Cena visszatér a Pokol kapuin, ahol meg fog küzdeni a jelenlegi nehézsúlyú világbajnok Alberto Del Rio ellen a címért 2013. 10. 27-én. Cena visszatért és meg is nyerte a címet, ezzel harmadszorra is megszerezte a világbajnoki övet.

Sikertelen Címszerzés, Wyatt Family viszály, Örökség megvédése (2014)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2013 December 5-én Triple H bejelentette hogy egyesítik a WWE és a Nehézsúlyú Világbajnoki övet így Randy Orton (WWE bajnok) és John Cena (Nehézsúlyú Világbajnok) megmérkőztek a December 15-i TLC-n egy Tables,Ladders,Chairs mérkőzésen ahol Randy Orton lett az vitathatatlan WWE nehézsúlyú Világbajnok. Cena kapott még egy esély az öv(ek) elnyerésére a 2014 Január 26-án megrendezett Royal Rumblen ahol a mérkőzés végén mikor Cena befogta Ortont egy STF-be, de közbelépett a Wyatt Family és elterelték Cena figyelmét. Ezután Orton egy RKO-val földrevitte Cena-t és John vereséget szenvedett. A mérkőzés után Bray Wyatt végbevitte Sister Abigail fogást Cena-n.

Február 23-án Cena az Elimation Chamberen vett részt egy Elimination Chamber mérkőzésen Randy Orton, Antonio Cesaro, Sheamus és Daniel Bryan ellen. A mérkőzés közben Cenát újra megtámadta a Wyatt Family és újra végbevitték Cénán a Sister Abigail fogást és ezzel kiesett a mérkőzésből (Daniel Bryan és Randy Orton maradtak ezek után).

Ezek után körülbelül az Összes RAW adáson összetűzésbe került a két fél.

Amiben én hiszek az a kemény munka, közönséget tisztelni, barátokat és ellenségeket szintén, ez az én álláspontom... Amit én 12 éven keresztül nap mint nap megpróbáltam felépíteni ez az én örökségem, de Bray megpróbálja szétzúzni amit én egész életemben építettem... Bevalom félek tőle de hiszek abban amit eddig véghezvittem, mindenben amit tettem. Ezért harcolni fogok az örökségemért ...
John Cena

Április 6-i Wrestlemania XXX-on megmérkőzött John Cena és Bray Wyatt amiből John Cena. A kemény győzelemből Cena került ki győztesen és ezzel megvédte az örökségét.

Azután a következő PPV-n az Extreme Rulesen egy Steel Cage meccsen alulmaradt Bray Wyatt ellen. Úgy kapott ki, hogy már a Wyatt család mindhárom tagja a földön volt, már mászott volna ki a ringből, (azzal nyert volna) de egy kisgyerek énekelte előtte a Wyatt zenét, megijedt, hátrál, kapott Braytől egy Sister Abigail-t.

A Paybacken megbosszulta vereségét egy Last Man Standing meccsen, úgy, hogy ráborított Wyattre egy szekrényt.

Önkéntes tevékenysége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

John Cena rengeteg időt tölt a Make a Wish Alapítvány önkénteseként. Ő az Alapítvány egyik legelkötelezettebb és legodaadóbb híressége, akit Michael Jordan mellett Kívánság Nagykövetnek nevezték ki, hogy segítsen adományokat gyűjteni olyan gyermekek számára, akik súlyos egészségügyi állapotuknak köszönhetően rendszeres orvosi kezelésre szorulnak.[16]

Családbarát programról van szó, úgyhogy tisztában vagyok azzal, hogy sok gyerek néz minket. A mai világban kevés példakép van… Tudom, hogy hol a helyem. Azt is tudom, hogy a WWE bennem látja ezt a személyt. A főiskolai időszakomban csapatkapitány voltam. Tudom, hogy milyen felelősséggel jár, ha valakit vezetőnek kiáltanak ki.[17]
John Cena

Zenei karrierje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

John Cena - The Time is Now
Részlet John Cena The Time is Now című számából.
Nem tudod lejátszani a fájlt?

John Cena hivatalos bevonuló zenéje a The Time is Now című dal. Érdekessége, hogy a zeneszöveget maga Cena írta és ő is adja elő. 2005-ben unokatestvérével, a Tha Trademarc művésznevű Mark Predkával önálló albumot adtak ki You Can't See Me címmel. Ennek az albumnak az egyik száma a The Time is Now, ami önálló kislemezen is megjelent. Az album az amerikai Billboard 200-as listáján a 15-dik helyezést érte el.[18]

A pankrációban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Befejező mozdulatai
  Attitude Adjustment
  • Attitude Adjustment 2003-tól napjainkig
  • STF (korábban STFU) 2005-től napjainkig
 • Gyakran használt mozdulatai
  • Diving leg drop bulldog
  • Dropkick
  • Fisherman suplex
  • Running leaping shoulder block (Futó ugró vállidomhoz)
  • Running one–handed bulldog (Futó egykezes buldog)
  • Sitout hip toss
  • Spinebuster
  • Thesz press
  • Throwback
  • Twisting belly to belly suplex
  • Rapper Punch (The You can't see me! - Nem látsz engem!)
   You can't see me
 • Menedzserek
  • Kenny Bolin
  • Barry Buchanan
  • Redd Dogg
 • Bevonuló zenéi
  • "Slam Smack"
  • "Insert Bass Here"
  • "Basic Thuganomics"
  • "We Are One" (A Nexus tagjaként 2010. október 3. - 2010. november 21-ig)
  • "My Time is Now" (2005-től napjainkig)

Eredményei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

John Cena mint Nehézsúlyú világbajnok.
 • Ohio Valley Wrestling
  • OVW Nehézsúlyú bajnoki cím (1 alkalommal)
  • OVW Déli Tag Team bajnoki cím (1 alkalommal) - Rico Constantino-val
 • Pro Wrestling Illustrated
  • PWI Az év rivalizálása (2006) vs. Edge[19]
  • PWI Az év meccse (2007)
  • PWI Az év legjobb pankrátora (2003)
  • PWI Az év legnépszerűbb pankrátora (2004, 2005, 2007)
  • PWI Az év pankrátora (2006, 2007)
  • PWI ranked rangsorban ​​#1 a PWI 500 egyéni birkózó toplistáján (2006, 2007)[20]
 • Ultimate Pro Wrestling
  • UPW Nehézsúlyú bajnoki cím (1 alkalommal)

Filmográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

John Cena a The Marine című film premierjén.

John Cena személyisége és sármja nem csupán nemzetközi elismerést hozott neki, de Hollywood is felfigyelt rá. 2009 márciusában a 20th Century Fox pergő stílusú akciófilmjében, a 12 menetben[25] kapott főszerepet, melyet Renny Harlin (Cliffhanger, Die Hard 2) rendezett. Cena első mozifilmjét szintén a Foxnál forgatta: A tengerészgyalogost 2006-ban mutatták be. Partnerei Robert Patrick és Kelly Carlson voltak. John Cena emellett a kábeltévék képernyőin is feltűnik, többek között a Psych, valamint a True Jackson VP című sorozatok 2010-es évadaiban. Ezeken kívül Cena feltűnt még a Gilette, a Subway és az Ultimate Nutrition nemzetközi reklámkampányaiban is.

Év (ek) Cím Eredeti cím Szerep
2011 Family Reunion Sam Cleary
2010 Fred: The Movie Fred képzeletbeli apja
2010 Hannah Montana Hannah Montana Saját maga
2010 Legendary Mike Chetley
2010 True Jackson VP True Jackson, VP Saját maga
2010 Psych Psych Ewan O'Hara
2009 12 menet 12 Rounds Danny Fisher
2007 Fast Cars and Superstars: The Gillette Young Guns Celebrity Race Saját maga
2006 A tengerészgyalogos The Marine John Triton
2000 Ready to Rumble Gym Trainer

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

John szenvedélyesen gyűjti az amerikai izomautókat, feltűnt már többek közt a People, a Men’s Fitness, a Flex, a USA Today, a USA Weekend, és a Stuff nevű magazinokban. Érdekes hogy balkezes, de jobb kezével dob. Nagy rajzfilm és pc játék rajongó, a Command & Conquer a kedvence. 2009. július 11-én összeházasodott középiskolai szerelmével Elizabeth Huberdeau-val. Akivel 2012-ben szakított. Jelenleg Nikki Bellával, a WWE Divájával él együtt. Életüket a Total Divas című realityben lehet nyomon követni.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a John Cena című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz John Cena témájú médiaállományokat.