Halálos iramban 10.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Halálos iramban 10.
(Fast X)
2023-as amerikai film
RendezőLouis Leterrier
ProducerJustin Lin
Műfajakciófilm
Forgatókönyvíró
  • Gary Scott Thompson
  • Justin Lin
  • Dan Mazeau
  • Zach Dean
Főszerepben
ZeneBrian Tyler
OperatőrStephen F. Windon
VágóChristian Wagner
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínRóma
Játékidő141 perc
Költségvetés340 000 000 $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár16 IV. kategória (NFT/26515/2023)
Kronológia
ElőzőHalálos iramban 9.
KövetkezőFast X: Part 2
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Halálos iramban 10. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Halálos iramban 10. (eredeti cím: Fast X) 2023-ban bemutatott amerikai akciófilm, a Halálos iramban 9. című film folytatása, valamint a franchise tizedik része. A filmet Justin Lin és Dan Mazeau forgatókönyvéből Louis Leterrier rendezte. A főszerepben Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris "Ludacris" Bridges, Jordana Brewster, Nathalie Emmanuel, Sung Kang, Jason Statham, Charlize Theron, Jason Momoa, Daniela Melchior és Brie Larson látható.

2014 novemberében megerősítették, hogy a Halálos iramban 7. (2015) után még legalább három film fog készülni a franchise-ból. 2020 októberében kiderült, hogy a Fast Saga néven ismert fő sorozat egy tizedik és egy tizenegyedik résszel zárul, Lin visszatér a rendezői székbe, és a főszereplők is csatlakoznak. A film hivatalos címe akkor derült ki, amikor 2022 áprilisában megkezdődött a forgatás. Lin ezután még abban a hónapban távozott a rendezői posztról, kreatív nézeteltérésekre hivatkozva, azonban producerként megmaradt; Leterrier-t egy héttel később vették fel a helyére.

A filmet 2023. május 19-én mutatták be az Egyesült Államokban, míg Magyarországon egy nappal előbb, 2023. május 18-án.

Cselekmény[szerkesztés]

Dominic Toretto-t és csapatát megbízza az Ügynökség, hogy lopjanak el egy számítógép chipet a római tranzitja során. Azonban Dom úgy dönt, hogy inkább kimarad ebből és feleségével, Letty Ortiz-zal és fiával, Brian Marcos-szal marad, így a csapat többi tagja (Roman Pierce, Tej Parker, Han Lue és Ramsey) Rómába utaznak. Aztán felbukkan Cipher, aki elárulja, hogy Hernan Reyes fia, Dante ellene fordította a csapatát és bosszút készül állni Dom-on, amiért tíz évvel ezelőtt megölte az apját és megfosztotta a családi vagyonától. Kis Senki őrizetbe veszi Cipher-t és azt állítja, hogy ő semmit se tud a római küldetésről. Dom és Letty rájönnek, hogy Dante tőrbe csalta a társaikat, ezért a segítségükre siettnek. Dante egy kamionba zárta a csapatot, ami egy bombát szállít. A bomba az utcára szabadul, amit végül Dom a Tevere folyóba lök, hogy csökkentse a kárt. Letty-t letartóztatják és Aimes ügynök, aki Mr. Senki eltűnése óta átvette az Ügynökség vezetőszerepét, úgy gondolja, hogy Dom és csapata felelősek a robbantásért, ezért hajtóvadászatot indít ellenük és egy több milliós vérdíjat tűz ki a fejükre.

Eközben egy kommandós csapat támad Dom húgára, Mia Torettóra Los Angeles-ben, aki éppen Brian-re vigyáz. Szerencsére épp időben érkezik meg Dom öccse, Jakob Toretto, aki Portugáliába viszi Brian-t, ahol minden bizonnyal Dom fog rájuk várni. Mr. Senki lánya, Tess megtalálja Dom-ot Nápolyban Isten Szeme segítségével és Rio de Janeiróba irányítja a férfit. Itt Dom összefut Dantéval, aki kihívja egy utcai versenyre, amelyen Dom régi ismerőse, Diogo és Isabel Neves (aki Brian édesanyjának, Elena Neves-nek a testvére) is részt vesz. A verseny alatt Dante elárulja, hogy bombákat helyezett el Diogo és Isabel autóikban. Dom megmenti Isabel-t, azonban Diogo meghal a robbanásban.

Tess meglátogatja Letty-t a CIA egyik börtönénél és titokban megsebzi őt, hogy a börtön orvosi részlegéhez kerüljön. Itt Letty találkozik Cipher-rel és kénytelen vele összefogni, hogy megszökjön a létesítményből, ami mellesleg az Antarktiszon található. Dom csapata Londonban húzzák meg, ahol megtudják, hogy az összes pénzük eltűnt a bankszámlájukról. Ebben az esetben Ramsey barátjához, Bowie-hoz fordulnak, ám később Bowie ellenük fordul, hogy behajtsa rajtuk a vérdíjat. Így hát felkeresik Deckard Shaw-t, aki hajlandó segíteni nekik, miután az anyja is szökevénnyé vált, amiért segített Dom-nak. Aimes rátalál Dom-ra és letartóztatja, ám Dante emberei rajtaütnek a csapatán. Ezért Aimes összefog Dom-mal és Tess-szel, azonban kiderül, hogy Dante elfogta Isabel-t. Egy mesterlövész meglövi Tess-t, míg Dante lenyúlja Isten Szemét, amivel lenyomozza Brian-t Portugáliában. Dom-nak sikerül megmentenie Isabel-t, aki kórházba viszi Tess-t. Aimes csatlakozik Dom-hoz, valamint a csapat többi tagja is Portugáliába tart.

Ezalatt Dante nyakon csípi Brian-t és az embereit Dom és Jakob után küldi. Jakob feláldozza magát, hogy lerázza az üldözőiket Dom-ról. Egy közeli gátnál Dante két drónnal vezérelt nyerges vontatóval akar pontot tenni Dom és Brian életének végére. Aimes-ről kiderül, hogy mindvégig Dantének dolgozott és lelövi azt a gépet, amin Dom csapata utazik, akik látszólag életüket vesztik. Dom a kocsijával lehajt a gát oldalán és Brian-nel biztonságosan földet érnek. Ám Dante magát a gátat is aláaknázta és fel is robbantja azt. Letty és Cipher kiszabadul a börtönből és egy tengeralattjáróhoz sietnek, amiből Gisele Yashar száll ki, akiről azt hitték, hogy meghalt.

A stáblista utáni jelenetben Luke Hobbs ügynök hívást kap Dantétól, aki tájékoztatja, hogy ő is rajta van a listáján, mivel gyakorlatilag Hobbs volt az, aki rámérte a gyilkos csapást az apjára. Hobbs erre csak annyit felel a férfinal, hogy tudja hol keresse.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1] Leírás
Dominic Toretto Vin Diesel Galambos Péter Egykori bűnöző és profi utcai versenyző, aki visszavonulva feleségével, Lettyvel és fiával, Brian Marcossal él.
Dante Reyes Jason Momoa Varga Rókus A drogbáró Hernan Reyes fia, aki bosszút fogad Dom és bandája ellen.
Letty Ortiz Michelle Rodriguez Solecki Janka Dom felesége, egykori bűnöző és profi utcai versenyző.
Roman Pearce Tyrese Gibson Kálid Artúr Egykori bűnöző, profi utcai versenyző és Dom csapatának tagja.
Jakob Toretto John Cena Bognár Tamás Dom és Mia testvére, mestertolvaj, bérgyilkos és profi versenyző, egykor Mr. Senki ügynökeként dolgozott.
Tej Parker Chris "Ludacris" Bridges Nagypál Gábor Miami szerelő és Dom csapatának tagja.
Megan Ramsey Nathalie Emmanuel Törőcsik Franciska Brit számítógépes hacktivista, Dom csapatának tagja.
Mia Toretto Jordana Brewster Ruttkay Laura Dom és Jakob húga, Dom csapatának tagja, aki párjával, Brian O'Connerrel és két gyermekükkel él.
Han Lue Sung Kang Csőre Gábor Dom csapatának egyik tagja, aki Mr. Senki segítségével megrendezte a halálát.
Eric Reisner / Kis Senki Scott Eastwood Fehér Tibor Kormányzati ügynök, aki Mr. Senki mellett dolgozott.
Aimes ügynök Alan Ritchson Varga Gábor Mr. Senki ügynökségének új vezetője.
Isabel Neves Daniela Melchior Gubik Petra Brazil utcai versenyző, aki Dom egykori barátnőjének, Elena Neves-nek a testvére.
Magdalene "Queenie" Ellmanson-Shaw Helen Mirren Bánsági Ildikó Egy női milícia főnöke és Dom egykori ellenségeinek, Deckardnak és Owennek, valamint az MI6 ügynökének, Hattie-nek az édesanyja.
Tess Brie Larson Mórocz Adrienn Mr. Senki lánya és ügynökségének megbízott tagja, szövetkezik Dommal és csapatával.
Abuela Toretto Rita Moreno Ecsedi Erzsébet Dom, Jakob és Mia nagyanyja.
Deckard Shaw Jason Statham Epres Attila Dom és csapatának korábbi ellenfele, aki később új csapattaggá vált, miután megmentette Dom fiát.
Cipher Charlize Theron Szávai Viktória Számítógépes terrorista, aki Dom csapatának ellensége. Dantéval dolgozik együtt.
Diogo Luis Da Silva Jr. Dévai Balázs Brazil utcai versenyző, aki Dom és csapata szövetségese.
Brian Marcos Leo Abelo Perry Endrődy Regő Dom és Elena fia.
Bowie Pete Davidson Ágoston Péter Ramsey barátja.
Luke Hobbs Dwayne Johnson Schneider Zoltán Egy DSS ügynök
Gisele Yashar Gal Gadot Nem szólal meg Egy volt Moszad-ügynök, akiről azt hitték, hogy meghalt.
Hernan Reyes Joaquim de Almeida (archív felvétel) Kőszegi Ákos Volt brazíliai drogbáró, aki Dante Reyes apja.
Brian O'Conner Paul Walker (archív felvétel) Rajkai Zoltán Dom csapatának egykori tagja, Mia párja.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette. Forgalmazza a UIP-Dunafilm.

A film készítése[szerkesztés]

Szereplőválogatás[szerkesztés]

2021 júniusában Diesel elárulta, hogy Cardi B újra eljátssza Leysa szerepét a tizedik filmben, miután a karakter a Halálos iramban 9.-ben (2021) debütált.[2] Még abban a hónapban Diesel bejelentette, hogy a filmet két részre bontják; a főforgatás 2022 januárjában kezdődött, és egymás után zajlottak.[3][4] 2021 decemberében Dwayne Johnson visszautasította, hogy visszatérjen a 10. részben, és "manipulációnak" nevezte Diesel Instagram-posztját, amelyben a visszatérését kérte.[5] 2022 első felében Jason Momoa kapta meg a főgonosz szerepét,[6] Daniela Melchior,[7] Brie Larson,[8] és Alan Ritchson pedig csatlakozott a stábhoz[9].

Megjelenés[szerkesztés]

A Halálos iramban 10. a tervek szerint 2023. május 19-én jelenik meg az Egyesült Államokban.[10] 2016 februárjában Diesel bejelentette a kilencedik és a tizedik film eredeti megjelenési dátumát, a tizedik film eredetileg 2021. április 2-án került volna a mozikba.[11] Miután a 9. részt a COVID-19 világjárvány miatt a tizedik film megjelenési dátumára halasztották, a tizedik film megjelenési dátumát határozatlan időre felfüggesztették.[12] 2021 júniusában Diesel bejelentette, hogy a tervezett megjelenési dátum 2023 februárja. Még az év augusztusában hivatalosan bejelentették, hogy a film 2023. április 7-én kerül a mozikba.[13] Decemberben a filmet 2023 májusára csúsztatták.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Halálos iramban 10. (Fast X) - a magyar hangok”, DVDNEWS, 2023. április 25. (Hozzáférés: 2023. május 2.) 
  2. Bueno, Antoinette: Vin Diesel says Cardi B will be in F10 (Exclusive). Entertainment Tonight , 2021. június 21. [2021. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 25.)
  3. Drum, Nicole: 'F9 Star Vin Diesel on Major Cameos for Fast & Furious 10 and 11. Comicbook.com , 2021. június 26. [2021. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 26.)
  4. Vin Diesel Confirms Fast and Furious 10 & 11 Start Filming in January 2022 (amerikai angol nyelven). Screen Rant , 2021. június 27. [2021. június 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 28.)
  5. Hipes, Patrick: Dwayne Johnson Slams Door On Return To Fast And Furious Franchise, Calls Vin Diesel's Social Media Ask "Manipulation". Deadline , 2021. december 30. (Hozzáférés: 2022. április 29.)
  6. Kit, Borys: Jason Momoa in Talks to Join Vin Diesel in Fast and Furious 10 (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2022. január 28. [2022. január 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 28.)
  7. Gonzalez, Umberto: 'The Suicide Squad Breakout Daniela Melchior in Talks to Join Fast and Furious 10 (Exclusive). TheWrap , 2022. március 21. [2022. március 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 21.)
  8. Chitwood, Adam: Brie Larson Joins Fast & Furious 10'. TheWrap , 2022. április 9. [2022. április 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 10.)
  9. Kroll, Justin: 'Fast X: Jack Reacher Star Alan Ritchson Joins Next Installment In Fast & Furious Franchise. Deadline Hollywood , 2022. május 13. (Hozzáférés: 2022. május 13.)
  10. a b Hipes, Patrick: 'Fast & Furious 10 Release Date Shifted To May 2023 (amerikai angol nyelven). Deadline Hollywood , 2021. december 14. [2021. december 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 15.)
  11. Rahman, Abid: Universal Sets Dates for Fast & Furious Parts 9 and 10. The Hollywood Reporter , 2016. február 3. [2017. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 25.)
  12. Alexander, Julia: Universal delays F9 to April 2021 amid coronavirus pandemic. The Verge , 2020. március 12. [2021. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 30.)
  13. Rahman, Abid: 'Fast and Furious 10 Sets April 2023 Release Date (amerikai angol nyelven). The Hollywood Reporter , 2021. augusztus 18. [2021. augusztus 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 21.)

További információk[szerkesztés]