Terence Stamp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Terence Stamp
Született Terence Henry Stamp
1938. július 22. (85 éves)[1][2][3][4]
Stepney
Állampolgársága brit
Házastársa Elizabeth O'Rourke (2002–2008)
Foglalkozása
  • filmszínész
  • karakterszínész
  • színházi színész
  • televíziós színész
  • színész
Iskolái
  • Webber Douglas Academy of Dramatic Art
  • Plaistow County Grammar School
Kitüntetései
Színészi pályafutása
Aktív évek 1962–
Díjai
Golden Globe-díjak
Az év színész felfedezettje
Billy Budd (1963)

A Wikimédia Commons tartalmaz Terence Stamp témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Terence Stamp (London, Stepney, 1938. július 22. –) Golden Globe-díjas angol színész.

Az 1960-as évek elején kezdett filmezni. Kimagasló tehetsége révén az évtized egyik legígéretesebb és legjelentősebb új sztárjának számított. Olaszországban is dolgozott, például Pier Paolo Pasolini és Federico Fellini irányítása alatt. Az 1970-es évek elején néhány évre visszavonult a pályától. Az 1980-as években sikerült visszakerülnie az élvonalba, de azóta főleg karakterszerepekben látható.

Pályafutása[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Terence Stamp szülei Thomas Stamp és Ethel Esther Perrott. A Stamp család öt gyermeke közül Terence a legidősebb. Egyik fivére, Christopher később zenei producer lett. Mivel az édesapa a kereskedelmi flottánál betöltött állása miatt gyakran volt távol, a gyerekeket főleg az édesanya, a nagymama és a nagynénik nevelték. Terence-t az édesanyja egyszer elvitte moziba a Beau Geste (1939) című filmre. A kisfiúnak annyira tetszett Gary Cooper játéka, hogy elhatározta, ő is filmszínész lesz, ha felnő. Iskolái befejezése után előnyös külseje révén különböző reklámügynökségeknél kapott munkát Londonban. Noha jól keresett, nem mondott le arról a vágyáról, hogy színész legyen. Nem kellett bevonulnia katonának, mivel a lábait gyengének találták. Az így nyert két évet arra fordította, hogy színészileg képezze magát.

A hatvanas évek[szerkesztés]

Terence Stamp, Monica Vitti és Joseph Losey 1965-ben a Modesty Blaise című film forgatásán

Terence Stampet először a színpadon láthatta a közönség: számos darabban lépett fel, melyek közül Willis Hall The Long, and The Short, and The Tall című háborús drámájában nyújtott alakítása volt a legsikeresebb. Ennek kapcsán barátkozott össze kollégájával, Michael Caine-nel. Első filmszerepét 1962-ben játszotta Peter Ustinov Billy Budd című alkotásában: ő volt a címszereplő. Alakításának nagy volt a visszhangja, a kritikák nem fukarkodtak a dicsérő jelzőkkel. Játékát Golden Globe-díjjal ismerték el, de jelölték Oscar- és BAFTA-díjra is. A kedvező fogadtatás ellenére nem vetette bele magát a filmezésbe, több ígéretes ajánlatot utasított vissza különféle indokokkal. 1965-ben William Wyler, a monumentális Ben-Hur rendezőjének A lepkegyűjtő című nyomasztó kamaradrámájában vállalta el a főszerepet. Egy jóképű pszichopata fiatalembert játszott, akit egy lottónyeremény hozzásegít ahhoz, hogy elrabolja és egy magányos vidéki házban fogva tartsa álmai hölgyét. Partnernője Samantha Eggar volt: mindkét művész alakítását díjazták az 1965-ös cannes-i filmfesztiválon.

Ezzel a filmjével Stamp befutott színész lett, a londoni művészi és társasági élet népszerű alakja, a ’60-as évek egyik legismertebb brit sztárja. Következő filmszerepét Joseph Losey-tól kapta a Modesty Blaise című kémfilmparódiában, amely képregény alapján készült. A címszerepet a ragyogó olasz színésznő, Monica Vitti játszotta, bár ezen az alakításán sokan fanyalogtak. Szerepelt még a filmben a kitűnő jellemszínész, Dirk Bogarde is, ennek ellenére a mű tulajdonképpen megbukott. Thomas Hardy regénye nyomán készült a Távol a tébolyult tömegtől (1967) című romantikus dráma, melyben Stamp olyan kiválóságokkal játszott együtt, mint Julie Christie, Alan Bates és Peter Finch. A filmet a brit free cinema jeles képviselője, John Schlesinger rendezte. Még ugyanabban az évben Terence Kenneth Loach meghívását is elfogadta a Szegény tehén című dráma egyik szerepére.

A Vendég szerepében a Teoréma című filmben
Toby Dammit szerepében a Különleges történetek című filmben

Stamp nagy bánatára Michelangelo Antonioni két héttel a Nagyítás (1966) című filmjének forgatása előtt lecserélte őt az akkor még ismeretlen David Hemmingsre. Ha Antonioninak nem is, két nem kevésbé híres olasz rendezőnek viszont tökéletesen megfelelt Terence Stamp. Pier Paolo Pasolini nagy vihart kavart tézisfilmjében, a Teorémában (1968) Stamp játszotta a titokzatos Vendéget, aki egy nagypolgári család minden tagjával testi kapcsolatba kerül, majd távozása a család széthullásához vezet. (A kivételt a Laura Betti által megformált cselédlány jelentette, akit az Ismeretlennel való egyesülés a létezés magasabb szintjére emelt.) Stampnek egyáltalán nem volt szövege a filmben, puszta jelenlétével kellett éreztetnie a megmagyarázhatatlan vonzerőt. Alakja egyes értelmezések szerint Istent, más magyarázatok szerint a Sátánt szimbolizálta. A Sátán kísérti meg Toby Dammitot a Különleges történetek (1968) című háromrészes szkeccsfilm Federico Fellini által rendezett epizódjában. A mű alapja Edgar Allan Poe Belzebubé a fejem című novellája volt. Stamp kitűnően játszotta a még híres, de valójában kiégett sztár, Toby Dammit szerepét, aki Olaszországban vállal munkát. Állandó bódulatában egy labdázó kislány jelenik meg előtte, aki játszani hívja, és egy éjszaka aztán ez lesz a férfi veszte. Rosszmájúak szerint Stamp tulajdonképpen akkori önmagát játszotta Fellininél, hiszen az ő színészi pályája is akkortájt kezdett megfenekleni. Szó volt arról, hogy játszik a Mester következő alkotásában, a Fellini-Satyriconban is Pierre Clémenti partnereként, de erre végül nem került sor. Kissé talán elhamarkodottan visszautasította Harmonika szerepét Sergio Leone ma már klasszikus Volt egyszer egy Vadnyugat (1968) című westernjében. Olaszországban még eljátszotta Arthur Rimbaud-t a nagy költő afrikai éveiről szóló Nelo Risi-alkotásban, az Egy évad a pokolban (1970) című drámában. Partnerei Jean-Claude Brialy és Florinda Bolkan voltak.

A hetvenes évek[szerkesztés]

Szakmai és magánéleti problémái miatt a ’70-es évek első felében Stamp visszavonult a filmezéstől. Ibiza szigetén élt egy ideig, aztán Japánba, majd Indiába költözött. 1975-től kezdett újra forgatni. A Superman (1978) című Richard Donner-filmben Zod tábornok szerepét játszotta. Ez az alakítása nyitotta meg számára a visszavezető utat a filmvilág élvonalába. Frank Finlay, Ian Holm, Marina Vlady és Peter Ustinov partnere volt A bagdadi tolvaj 1978-as remake-jében, mely eredetileg a televízió számára készült. Szerepelt a világhírű brit rendező, Peter Brook Találkozások rendkívüli emberekkel – G. I. Gurgyejev csodálatos élete (1979) című drámájában. Az évtized végét a Superman II (1980) jelentette számára, melyben ismét Zod tábornok jelmezét öltötte magára.

A nyolcvanas évek[szerkesztés]

Stamp pályája 1984-től tért vissza a régi kerékvágásba. A megújuló brit filmművészet egyik tehetsége, Stephen Frears Az áruló (más címváltozatban: Félelem nélkül) című bűnügyi drámájában egy volt gengsztert formált meg, John Hurt, Fernando Rey és Tim Roth partnereként. Alakításáért díjat is nyert. Ezt követően Hollywoodba is rendszeresen meghívták kisebb szerepekre olyan sikerfilmekbe, mint A szicíliai (1987), a Tőzsdecápák (1987), A vadnyugat fiai (1988), a Földönkívüli zsaru (1988) vagy a Törvényszéki héják (1986). Utóbbi alkotás forgatása nehéz időszak volt életében, hiszen akkoriban hunyt el édesanyja, Ethel. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy 1986-ban visszautasította Az országút fantomja című film főszerepét, melyet aztán Rutger Hauer játszott el.

A kilencvenes évektől napjainkig[szerkesztés]

A ’90-es évek legkiemelkedőbb szerepe Stamp számára a transzszexuális Ralph/Bernadette megformálása volt a méltán világsikerű Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai (1994) című, komikus és drámai elemeket ötvöző ausztrál filmben. Két kitűnő partnere Guy Pearce és Hugo Weaving voltak. Stephen Elliott road-movie-jában a ’70-es évek néhány népszerű slágere is felcsendül az ABBA, a Village People, Gloria Gaynor és a Paper Lace előadásában. Steven Soderbergh Amerikai vérbosszú című filmjében Terence játszotta Wilsont, a kiöregedett gengsztert. A szerepet kifejezetten neki írták, sőt a produkcióban egyik korábbi filmje, a Szegény tehén egyik jelenetét is felhasználták. Bő 20 évvel az első (a szériában elfoglalt helye szerint viszont a negyedik) Csillagok háborúja film után George Lucas rászánta magát, hogy elkészítse a történet háromrészes előzményét. A Csillagok háborúja I: Baljós árnyak (1999) című szuperprodukcióban Stamp Vallorum kancellár szerepét játszotta. Szó volt arról, hogy szerepel a folytatásban is, ám a színész – sokak meglepetésére – visszautasította az újabb felkérést. Finoman célozgatva a látványos effektusok kiemelt szerepére, azzal indokolta döntését, hogy „a színészek szívesebben játszanak színészekkel”. Az új évezredben a magyar közönség is láthatta a legsikeresebb friss filmjeit, illetve a Smallville című sorozatot, melynek 12 részében szerepelt. A Mr. és Mrs. Smith (2005) című kalandfilmből ugyan kivágták a jeleneteit, mindenesetre 2007 vége felé egyszerre 4 készülő produkcióban tartanak igényt a közreműködésére, és további szerepekre is elkötelezte magát.

Egyéb tevékenységek[szerkesztés]

Stamp is csatlakozott azokhoz a kollégáihoz – mint például Christopher Lee vagy Michael York –, akik videojátékokhoz kölcsönzik a hangjukat. Ennél jelentősebb azonban írói ténykedése. Három kötetben adta közzé önéletrajzát: Stamp Album (1987), Coming Attractions (1988), Double Feature (1989). 1991-ben The Night címmel egy regénye is megjelent, egy filozofikus komédia. 1990-ben jelent meg Elizabeth Buxtonnal közösen írt szakácskönyve, amely The Stamp Collection Cookbook címmel vált ismertté. Stranger in the House címmel 1990-ben egy forgatókönyvet írt.

Magánélet[szerkesztés]

Stamp saját bevallása szerint tizenévesként nem volt túl sikeres korosztálya lányai körében. Amikor színészi pályára lépett, majd Michael Caine-nel közös lakást bérelt, a két barátból sikeres nőcsábász lett. Stamp híres kolléganőknek is csapta a szelet. Rövid románca volt például Brigitte Bardot-val, illetve Julie Christie-vel is. Utóbbi ügy még a Kinks együttest is megihlette: a Waterloo Sunset című daluk egyik sora – „Terry met Julie” – igazából a két sztár szerelmére utal. Stamp komolyan beleszeretett Jean Shrimpton szupermodellbe, ám a hölgy egy idő után elhagyta. Ez a szerelmi csalódás is szerepet játszott abban, hogy Terence évekre eltűnt a művészi pályáról. 2002-ben feleségül vette Elizabeth O’Rourke-ot.

Film[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[5]
1962 Billy Budd Billy Budd Billy Budd Benkő Péter
tárgyalás, AA tárgyalás Term of Trial Mitchell Kertész Péter
1965 lepkegyűjtő, AA lepkegyűjtő The Collector Freddie Clegg Széles László
1966 Modesty Blaise Modesty Blaise Willie Garvin Harsányi Gábor
1967 Szegény tehén Poor Cow Dave Fuller Galambos Péter
Távol a tébolyult tömegtől Far from the Madding Crowd Francis 'Frank' Troy őrmester Szabó Sipos Barnabás
1968 Blue Blue
Különleges történetek Histoires extraordinaires Toby Dammit Szakácsi Sándor
Lélek Sándor Tibor
Teoréma Teorema A vendég Selmeczi Roland
1970 Mr. Soames eszmélése The Mind of Mr. Soames John Soames
1971 Una stagione all'inferno Arthur Rimbaud
1975 Isteni teremtmény Divina creatura Dany di Bagnasco
Hu-man Terence
1976 Striptease Alain
1977 Black-Out Edgar Poe
1978 Superman Superman Zod tábornok Fülöp Zsigmond
F. Nagy Zoltán
Bolla Róbert
1979 Találkozások rendkívüli emberekkel Meetings with Remarkable Men Lubovedsky herceg
Amo non amo Henry
1980 Superman II. Superman II Zod tábornok Fülöp Zsigmond
Fazekas István
1981 Misterio en la isla de los monstruos J.R. Taskinar / Skinner
1982 Morte in Vaticano Padre Andreani
1984 áruló, AzAz áruló The Hit Willie Parker Kaszás Attila
Farkasok társasága The Company of Wolves Az ördög Orosz István
1986 Törvényszéki héják Legal Eagles Victor Taft Ujréti László
Link, a majom Link Dr. Steven Phillip
Hud Edward
1987 szicíliai, AA szicíliai The Sicilian Borsa herceg Kovács István
Barbinek Péter
Rosta Sándor
Németh Gábor
Tőzsdecápák Wall Street Sir Larry Wildman Matus György
Szersén Gyula
1988 vadnyugat fiai, AA vadnyugat fiai Young Guns John Tunstall Dobránszky Zoltán
Földönkívüli zsaru Alien Nation William Harcourt Orosz István
Rosta Sándor
1990 Veszélyben a testőr Genuine Risk Paul Hellwart
1991 Beltenebros Beltenebros Darman Rajhona Ádám
1993 tuti balhé, AA tuti balhé The Real McCoy Jack Schmidt Papp János
Barbinek Péter
1994 Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert Bernadette Bassenger Fülöp Zsigmond
Barbinek Péter
Tarján Péter
1996 Tiré à part Edward Lamb
1997 Közbejött a szerelem Love Walked In Fred Moore
Vágy Bliss Baltazar
1998 Csóklopók Kiss the Sky Kozen Csuha Lajos
1999 Amerikai vérbosszú The Limey Wilson Szersén Gyula
Star Wars I. rész – Baljós árnyak Star Wars: Episode I – The Phantom Menace Valorum főkancellár Varga T. József
Fergeteges forgatás Bowfinger Terry Stricter Varga T. József
2000 vörös bolygó, AA vörös bolygó Red Planet Dr. Bud Chantilas Székhelyi József
2001 elveszett ereklye kalandorai – A Loculus-kód, AzAz elveszett ereklye kalandorai – A Loculus-kód Revelation Magnus Martel Dunai Tamás
Színésznő a feleségem My Wife Is an Actress John eredeti nyelven
2002 Szemből telibe Full Frontal férfi a repülőn / önmaga
Született hazudozó vagyok (dokumentumfilm) Fellini, je suis un grand menteur önmaga
2003 főnököm lánya, AA főnököm lánya My Boss's Daughter Jack Taylor Barbinek Péter
Befejezetlen kézirat The Kiss Philip Naudet
Elvarázsolt kastély The Haunted Mansion Ramsley Versényi László
2004 Döglött hal Dead Fish Samuel Fish Szersén Gyula
2005 Elektra Elektra Stick Szersén Gyula
Drámai pillanatok These Foolish Things Baker
2006 September Dawn Brigham Young
Superman II.: A Richard Donner-változat Superman II: The Richard Donner Cut Zod tábornok
2008 Wanted Wanted Pekwarsky Szilágyi Tibor
Flowers and Weeds (rövidfilm) mesélő
Zsenikém – Az ügynök haláli Get Smart Siegfried Cs. Németh Lajos
igenember, AzAz igenember Yes Man Terrence Bundley Barbinek Péter
Valkűr Valkyrie Ludwig Beck Szokolay Ottó
2010 Ultramarines: A Warhammer 40,000 Movie Severus kapitány (hangja)
2011 Sorsügynökség The Adjustment Bureau Thompson Szersén Gyula
2012 Dal Marionnak Song for Marion Arthur Szersén Gyula
2013 lopás művészete, AA lopás művészete The Art of the Steal Samuel Winter Fodor Tamás
2014 Nagy szemek Big Eyes John Canaday Szokolay Ottó
2016 Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei Miss Peregrine's Home for Peculiar Children Abraham "Abe" Portman Szersén Gyula
2017 ferde ház, AA ferde ház Crooked House Taverner főfelügyelő Kertész Péter
Holodomor – Keserű aratás Bitter Harvest Ivan
2018 Viking Destiny Odin
2019 Gyagyás gyilkosság Murder Mystery Malcolm Quince Fodor Tamás
2021 Utolsó éjszaka a Sohóban Last Night in Soho ősz hajú úriember Benkő Péter

Televízió[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
1978 bagdadi tolvaj, AA bagdadi tolvaj The Thief of Baghdad Wazir Jaudur
1983 Chessgame David Audley 6 epizód
1986 The Alamut Ambush tévéfilm
The Cold War Killers tévéfilm
The Deadly Recruits tévéfilm
1997–1998 Kiéhezve The Hunger Host 22 epizód
2003–2011 Smallville Smallville Jor-El 23 epizód
2003 Static Shock Dennis / Menace professzor (hangja) 1 epizód
2020 Úr sötét anyagai, AzAz Úr sötét anyagai His Dark Materials Giacomo Paradisi 1 epizód

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Oscar-díj[szerkesztés]

  • 1963 jelölés Billy Budd (legjobb férfi mellékszereplő)

Golden Globe-díj[szerkesztés]

BAFTA-díj[szerkesztés]

Az Ausztrál Filmintézet díja[szerkesztés]

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. augusztus 14.)
  2. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Terence Stamp - adatlap - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. március 8.)

További információk[szerkesztés]