Szerkesztővita:Szalax/Ötödik adag (2010.03.12.–2010.08.09.)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Burrows 13 évvel ezelőtt a(z) Széll György témában

Szia! Ránéznél? Tambo vita 2010. március 12., 11:11 (CET)

„Általában: kerülni kellene a használati utasítás-szerű megfogalmazásokat, kiemeléseket, felkiáltójeleket. A szorzás jele a szövegben nem az x és a *, hanem a × jel! Remélem mindenütt kijavítottam. Nem kifogásolom, de megjegyzem, hogy néhány fejezet egy-kétmondatos, ezek nem kívánnak önálló fejezetet, inkább listába valók.” A galvanikus leválasztásra tettem be egy ref-et. Itt teljesen eltanácstalanodtam! A szorzás jelek a szócikkben teljesen ötletszerűen fordulnak elő, már nem is tudom, melyiket írtam én. Nem találom a ! jeleket. A használati útmutató-szerű megfogalmazások nem tudom mit jelentenek, de a veszélyekre gondolom fel kell hívni a figyelmet. Az egy-két mondatos fejezetekről tudok írni egy-egy oldalt. Ha ez nincs benne, mint fontos paraméter, akkor nem beszélhetünk áramváltóról. Az 50-60 Hz aláhúzása referencia értéket jelent, tehát nem véletlen. Ha szükségesnek látod, beteszek egy ref-et. A névleges primer áramoknál betett szóközök értelemzavaróak. pl 2, 5, helyette egyértelműbb a 2,5. A <br> kerülendő. Helyette a {{-}} javalt.
Azért köszönöm, hogy ennyi időt szántál rá, és nagyon sok javításod helyénvaló, amit köszönök! (megint !) Tudatosan nem a kiemelési lapra írtam, de ha gondolod,átteszem oda is. Még egyszer köszönöm. Tambo vita 2010. március 17., 19:17 (CET)
Tévedések elkerülése végett: semmit nem veszek akadékoskodásnak, ami a cikk jobbítását szolgálja! Ami a frekvenciát illeti: a referencia érték az ahol a műszernek (itt áramváltónak) a megadott hibán belül kell lennie. Természetesen ezen a tartományon kívül is működik, de ott jöhet hozzá egy járulékos hiba. A vastagbetűvel írt rész, véleményem szerint, nagyon fontos tudnivaló! Egy laikus nem merné rövidrezárni, pedig ez a természetes állapot. Én nem tanítottam ezt sehol, de napi gyakorlatban állok a témával. Nem vettem piszkálódásnak, de mivel eltér a véleményünk, felteszem a kiemelési vitalapra, szóljon hozzá más is. Nem szeretném, ha ebből vita lenne köztünk, és ennek a cikk látná kárát. Tambo vita 2010. március 17., 21:28 (CET)
A módosítások végrehajtva.Tambo vita 2010. március 18., 15:41 (CET)

számok

Szia! Látom Kőszegben kijavítottad a számokat sablon formátúra, pl. {{szám|72}}. Ezt az utóbbi időben látom csak elszaporodni. Van ennek valami jelentősége, mert a sortörést megakadályozó space rendben van, annak megvan a funkciója. Na de miért jó az előbbi? Kösz, – Ivanhoe sherwoodi erdő 2010. március 12., 18:03 (CET)

Köszönöm!– Ivanhoe sherwoodi erdő 2010. március 12., 18:55 (CET)

Köszönet

Igazán Köszönöm!!!!! Pan Peter vita 2010. március 13., 10:34 (CET)

Köszönet

Szia! Köszönöm szavazatodat, a Jan Vermeer van Delft szócikk kiemelt lett. Üdv: – ნორბერტ კიში keskustelu 2010. március 13., 11:05 (CET)

Folyékony beszélgetés

Talán még nem vetted észre, de Tgr (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth) egy érdekes javaslatot írt a a Tudakozó vitalapjára. Mivel aktív válaszadó vagy a Tudakozóban, fontos lenne, hogy kifejtsd a véleményed!

Karmelaüzenőlap 2010. március 14., 14:47 (CET)

Magyarország zenéje megbeszélés

RepliCarter/OrsolyaVirág/Szasza számára írt levél:
A Magyarország zenéje szócikk kapcsán meg kellene beszélnünk egysmást. A Klasszikus zene kapcsán, úgy látom, kissé elvetettem a sulykot, ez így túl sok lesz, a szócikk egésze szükségszerűen aránytalan lesz. Nem így gondoljátok? Arra gondoltam, hogy a még képződő részt önálló szócikként kiemelném, jelentősen lerövidítve kerülne ide. De mennyire lerövidítve? Mekkora legyen az egyes részek mérete? Egyáltalán milyen legyen a szerkezet? A Támogatás és a Lásd még (Pécs) fejezetet elhagyni javaslom.
A felépítésre vitaindítónak a javaslatom:

  • Klasszikus zene
  • Népzene
    • X
    • XX
    • Táncházmozgalom
  • Könnyűzene
    • Y
    • YY stb.
  • Zenei fesztiválok
    • Klasszikus zene
    • Könnyűzene
    • Népzene

Szia! Igen, a klasszikus zene kicsit hosszú, ez külön cikk legyen. Igazság szerint én Rád bízom mi legyen a fő cikkben. :)

A tagolás szerintem így jó lesz. – OrsolyaVirágHardCandy 2010. március 15., 19:25 (CET)
Szerintem is jó, és a két elhagyni javasolt fejezettel is egyetértek. - RepliCarter Wormhole 2010. március 15., 21:09 (CET)
Hát ha már mindenkinek jó én sem akarok kilógni a sorból! Legyen úgy ahogy írtad. Szasza post 2010. március 15., 21:11 (CET)

Matzon Ákos

Kérlek, ha időd engedi „tekintsd meg”! – Szlávics vita 2010. március 16., 16:38 (CET)

Kösz, hogy ránéztél! – Szlávics vita 2010. március 16., 19:22 (CET)

Diplodocus

Szia Szalax! A Diplodocus kiemelt lett. Köszönöm szépen, hogy szavaztál reá! Üdv. DenesFeri vita 2010. március 17., 11:24 (CET)

Köszönöm, de az érdem két be nem jelentkezett szerkesztőé DenesFeri vita 2010. március 17., 12:48 (CET)

August Bebel

Szia! Kérlek nézz rá a cikkre és szavazz. Szajci reci 2010. március 17., 12:46 (CET)

Kérlek, magyarázd meg nekem, az "opcit" jelentését. Új fiú vagyok még itt ahhoz, hogy ismerjem az idézetek körüli vitákat. Az idézet sablonok ismertetései ennek a vitának nem tükrözik az eredményeit. Emiatt nem juthatott el a tudatomig egykor volt vitátok nyomán keletkező közmegegyezésetek. Megszívlelem amit írtál nekem és köszönöm, hogy megírtad, mert másképp nem tudhatnék az olvasási folyamatot támogató idézet-használatról. Más ház, más szokások. Alkalmazkodnom kell. Végignézem az idézeteket.– Klug Csaba Ferenc vita 2010. március 21., 17:33 (CET)
Kerestem a gunyorosság nyomait az előző közlésemben. Szerintem nincs ilyen. Mindenkivel tisztelettel beszélek, míg tőle is azt kapom viszonzásul. Még csak december óta vagyok itt a Wikin, így természetes, hogy más az élményanyagom és tapasztalati anyagom, mint azoké, akik évek óta itt szolgálják az olvasók művelődését (,ami már maga is tiszteletet érdemlő). Tapasztalatom: Minden közösség elvárja új tagjaitól, hogy várják ki azt az időt, amely a szokástörvények ismeretéhez szükséges és csak utána kockáztassák meg saját véleményük kinyilvánítását. Dolgozom az idézeteken, remélem dőlt betűvel kiemelhetők ezek, hogy ne legyen túl egyhangú az olvasónak a szöveg. Megnézem a könyv-idézetek közölt listájának elemeit is. Tudod én ezt a cikket fordítottam, így nem tudom jobbá tenni az eredetinél tartalmában és formájában. Végeredményben be kell látnom saját lehetőségem korlátait. Nincs pénzem például megvenni azokat a könyveket, amelyekre a német cikk hivatkozik, még arra sem, hogy könyvtárközi kölcsönzés útján hozzájuk juthassak, mert nagyon kicsiny a nyugdíjam és gyógyszerekre megy el jórészt. Ez a szegénység az egyik oka annak, hogy egyre kevésbé lelkesedem a fordításaim kiemelt cikké csiszolásáért, a másik pedig az, hogy méltánytalannak látom azt, hogy én itt "idegen tollakkal ékeskedem", míg mások komoly kutatómunkával hozzák össze a cikkeiket, ahogy igazi enciklopédisták (ami én nem vagyok) azt teszik. Szóval az érdem azoké a német szerkesztőké, akik ezt a cikket kiizzadták.– Klug Csaba Ferenc vita 2010. március 21., 18:45 (CET)
Megcsináltam azt, hogy az általad kapott listából mindazokat, amelyek a német nyelvű irodalomból hiányoztak felvettem a német nyelvű irodalom listájába. Gondolom, hogy ez volt az, amit a cikkben bíráltál, de még nem vagyok biztos benne. Jól értettem a problémát?– Klug Csaba Ferenc vita 2010. március 22., 01:17 (CET)
Er betrachtete ihn als ein Übergangsphänomen der Mittelschichten[71] und hoffte, auch Antisemiten für den Sozialismus gewinnen zu können. Übergangsphänomen der Mittelschichten = a középső rétegeknek az átmeneti jelensége.
Az most már a fordító etikájának kérdése, hogy azt adja-e vissza anyanyelvén a lehetőleg legnagyobb tartalmi hűséggel, amit a szerző közöl vagy ettől elrugaszkodik. A magam etikája a maximális tartalmi hűség visszaadására kötelez engem, mint fordítót. Az olvasó - hozzád hasonlóan - tudni fogja, legalábbis bízzunk benne, hogy az emberi nézetek világának jelenségéről van itt szó.

Végülis ezt csináltam a mondattal: "Elutasította és reakciósnak nevezte az antiszemitizmust, amit átmeneti jelenségnek tartott a társadalom közepén lévő rétegek nézeteiben , és az volt a reménye, hogy az antiszemitákat is meg lehet nyerni a szocializmus eszméjének."– Klug Csaba Ferenc vita 2010. március 22., 11:03 (CET)

Kérlek, hogy amit tudsz, azt tanúsítsd a cikkel kapcsolatban.– Klug Csaba Ferenc vita 2010. március 22., 11:18 (CET)
Köszönöm.– Klug Csaba Ferenc vita 2010. március 23., 09:55 (CET)

Re Nibelung.

Köszi, köszi, köszi :-) Megsúgom, hogy Jukiguni vitalapján éppen arról megy a duma, hogy a Kékszakállút jelöljük kiemeltre;-). Szerintem mindenképpen érdemes lenne foglalkozni vele. – Istvánka posta 2010. március 18., 07:45 (CET)

Kérés

Szia! Nemrég felfejlesztettem a Goldmark Károly szócikket, több szerkesztő is javasolta, hogy csináljam meg kiemeltre. Már minden készen állna, csak kellene valaki, aki helyesírásilag is átnézné. Ha megtennéd nagyon megköszöném. Ezenkívül szeretném, ha lenne kiemelt magyar operaismertetőnk. A kékszakállú herceg várát te fejlesztetted fel, és szerintem simán lehetne kiemelt. A másik a Sába királynője, amit én írtam (még a bevezetőjét ki kell bővítenem), szintén magyar vonatkozású operaismertetője és Istvánka szerint ez is lehetne kiemelt. Én örülnék neki, ha a Sába is az lenne, de megelégszem a Kékszakállúval is, csak legyen egy kiemelt magyar operaismertetőnk. Ja, meg ez a két operánk van, amely világ körüli útra indulva eljutott szinte valamennyi jelentős operaház színpadára, ez is indokolná, hogy legalább az egyik kiemelt legyen. Ha lesz időd és kedved akkor a Sába királynőjét sem ártana átnézni helyesírásilag. De persze nem akarlak leterhelni. Mindenesetre előre is megköszönöm, ha időt szakítasz kéréseimre. jukiguni

kontroll, kézben tartás (August Bebel)

Kedves Szalax!

Kérlek légy figyelmesebb.

...mert azokat a munkaadók részben a munkások kézbentartására használták ki.

Így javítottad a mondatot:

Az Iparűzési tanácsadó bizottság (Kommission zur Beratung der Gewerbeordnung) tagjaként sikerült elérnie, hogy a munkakönyvek vezetését megszüntessék, mert azokat a munkaadók a munkások kézben is felhasználták.

Ez az eredeti német gondolattól igen távol van:

Als Mitglied der Kommission zur Beratung der Gewerbeordnung gelang es ihm etwa, die bisherige Verpflichtung zum Führen von Arbeitsbüchern, die von den Arbeitgebern teilweise als Kontrollinstrument genutzt wurden,

Kontrollinstrument= ellenőrzést szolgáló eszköz, vagyis vele kézben tartják a munkásokat. Emiatt vissza kell javítanom:

...mert azokat a munkaadók részben a munkások kézben tartására használták ki.

Arra kérlek, hogy ez maradjon. – Klug Csaba Ferenc

Más: Der Beginn des Deutsch-Französischen Krieges 1870 führte zu einer innerparteilichen Krise.

innerparteilichen Krise = párton belüli válság.

Auslöser war die Haltung Liebknechts und Bebels zu der Frage, ob man mit Blick auch auf die allgemeine Kriegsbegeisterung die Kriegskredite bewilligen sollte oder nicht.

Auslöser war die Haltung Liebknechts und Bebels = Kiváltója volt Liebknecht és Bebel állásponja

Te így javítottad: ... kezdődött, és párton belül is válsághoz vezetett. Liebknecht és Bebel álláspontja ez a háború III. Napóleon érdekében folytatott...

Ez annyit jelent, hogy azt állítod: a párton belül és azon kívül is (azaz Németország szerte) válsághoz vezetett. Ezzel ellentmondásba kerülsz a szövegből megismerhető általános háborús lelkesedéssel.

Szerintem a

...kezdődött, és párton belüli válsághoz vezetet, amit Liebknecht és Bebel álláspontja váltott ki: ez a háború III. Napóleon érdekében folytatott ... változatban egyezzünk meg.– Klug Csaba Ferenc vita 2010. március 19., 17:25 (CET)

"Átirányításra mutató hivatkozások még mindig vannak"- írod. Sajnos nem találom őket.
Nem értem, mi a probléma az idézet sablonok használatával. A német nyelvű cikkben is ezek szerepelnek és ettől még excellent tudott lenni a cikk ott. Miért van a sablon, ha nem használhatom?– Klug Csaba Ferenc vita 2010. március 21., 00:03 (CET)

A vesszőkkel nem boldogulok. Tudnál segíteni? Több dolgot kijavítottam, lásd a kiemeltszavazást. Szajci reci 2010. március 21., 07:47 (CET)

Dohányzás

Nemsokára megadom a forrásokat. Nem scennelt anyag. – Dr. Aqua vita 2010. március 23., 12:13 (CET)

Köszönöm. – Dr. Aqua vita 2010. március 23., 12:14 (CET)

Szeretnék kérni még egy "zaklatásmentes" napot, mert kicsit elhúzódott a forrásfeltöltés, és ma már nem fogok ráérni. Köszönöm. – Dr. Aqua vita 2010. március 23., 17:30 (CET)

A dohányzás teljesen feltöltve forrásokkal és belső hivatkozásokkal. Köszönöm a türelmet! üdvözlettel – Dr. Aqua vita 2010. március 31., 13:48 (CEST)

Köszönöm! – Dr. Aqua vita 2010. április 1., 13:53 (CEST)

Cvetajeva-kiemelés

Szia! Kiemelésre jelöltem Marina Ivanovna Cvetajeva szócikkemet, most várólistán van, de a jövő héten már felkerülhet a munkapadra. Megtisztelnél azzal, hogy te is részt veszel a folyamatban? Előre is nagyon köszönöm! – Pagonyfoxhole 2010. március 25., 19:04 (CET)

Emberkereskedelem

Tisztelt Szalax! A segítségét szeretném kérni egy szócikkel kapcsolatban, aminek témája az emberkereskedelem. Szeretném ha ez cikkem kb. öt héten belül felkerülne a wikipédiára. Azért írtam csak határidőt, mert ez a cikk egy egyetemi tantárgy kapcsán került kidolgozásra és ha sikerülne a vizsgaidőszak végéig felraknom úgy, hogy utána sem törlik le, akkor megajánlott jegyet kaphatnék rá. Kezdő vagyok a wikipédiával kapcsolatban, ezért kérem az Ön segítségét. Egyelőre odáig jutottam el, hogy megszerkesztettem a cikket piszkozatban és alatta feltüntettem a forrásokat. (nem tudom, hogy jól csináltam-e; lehet, hogy a forrásokat külön máshol kell feltüntetni?)Kérem írja meg nekem, hogy mit kell még tennem ahhoz, hogy éljen a lapom! Lenne még egy kérdésem, miszerint a cikkekhez kötelező jelleggel kell képet beszúrni, mert ahogy elnéztem, a képek feltöltése elég nehézkes és hosszadalmas feladat de ha szükséges, akkor van a témához illő képanyagom. Várom válaszát és előre is köszönöm a segítségét. M.Luca vita 2010. március 28., 19:16 (CEST)

Emberkereskedelem allap

Szia! Az utasításaid alapján elkészítettem az allapot. Most már Te is láthatod a cikket! M.Luca vita 2010. március 29., 10:47 (CEST)

Emberkereskedelem források

Szia! Ami a második forrást illeti vagy háromszor bemásoltam a címet, de mentés után mindig csak a felét jeleníti meg hivatkozásként. Nem tudom ez miért van...de amit most elmentettem az a teljes internetcím (nekem ezzel kiadta azt az oldalt ahonnan dolgoztam)és mögé írtam az oldal nevét is, hátha így könnyebben ki tudsz hozni belőle valamit . Az ötödik forrásnál feltüntettem a címet és hogy egy pdf formátumú dokumentumról van szó. Teljes mondatokat sosem vettem át szó szerint, mindegyiken átalakítottam valamit. Rendesen összekevertem és összeollóztam a forrásokban talált szövegrészeket és mondatokat. Esetleg az előfordulhat, hogy bizonyos szópárok, mondatrészek ugyanúgy vannak a cikkben, mint a forrásban voltak, de csak azért, mert azokat tulajdonképpen nem is nagyon lehet másképp megfogalmazni. Ez is gondot jelenthet? Ha igen, akkor átfutom az egészet forrásokkal együtt hátha találok ilyet, bár ez elég hosszadalmas és idegtépő feladat lenne :P Amúgy átnéztem a belső hivatkozásokat, a tartalomjegyzéket és szerintem minden rendben van, már egész kis formás a cikkem! :) Remélem, hogy sikerül a forrásokat rendesen feltüntetni, ha tehetek még ez ügyben valamit írj! M.Luca vita 2010. március 29., 16:29 (CEST)

Emberkereskedelem források 2.

Szia! Átnézegettem a forrásokat. Az 1.,3.,4.,6. és az általad feltett 7. forrás rendben van. A 2. -nál még mindig nem jelenik meg hivatkozásként az egész cím, ráadásul az "ökológiai lábnyom"-ról szóló cikket adja be, pedig én az "Emberkereskedelem" című cikkből dolgoztam, szóval ezzel valami nagyon nem stimmel. :( Az 5. forrásnak utánanéztem, szerintem végleg törölhető, nem használtam fel belőle semmit. Remélem ezeket a problémákat lehet majd orvosolni. Köszönöm a képet amit beszúrtál, fenn is maradhat. A jelmagyarázatot én fordítsam le vagy Te csinálod? Megköszönném akkor ha segítenél a képek feltöltésével kapcsolatban; egy próbát megér és talán feldobja a cikket. M.Luca vita 2010. március 30., 20:04 (CEST)

Emberkereskedelem képek

Szia! Megcsináltam a fordítást, amennyire tudtam:


"Tier 1 (Full compliance with the minimum standards of the Trafficking and Violence Protection Act (TVPA)) - Zöld jelölés; Azon országok csoportja, melyek esetében az emberkereskedelem mértéke minimális szinten van, teljes megegyezésben a Traffiking and Violence Protection Act által előírtakkal


Tier 2 (Significant efforts to comply with TVPA) - Sárga jelölés; Azon országok csoportja, melyek jelentős mértékben törekednek arra, hogy eleget tegyenek a TVPA által előírtaknak


Tier 3 (No efforts to comply with TVPA) - Piros jelölés; Azon országok csoportja, melyek (egyáltalán) nem tesznek erőfeszítéseket arra, hogy eleget tegyenek a TVPA által előírtaknak


No data - Szürke jelölés; Nincs adat"


Eléggé "bemagyarosítottam" és lehet, hogy így túl hosszúak a magyarázatok, szóval ha gondolod rövidítsd le, vagy fogalmazd meg másképp.De amit leírtam, az a lényege az angol szövegnek. A segítségeddel sikerült felraknom és beillesztenem a képeket. Mi a véleményed az elhelyezésükről? Jó így vagy legyen extrább?? Ha a szöveggel és a képekkel minden rendben, akkor már csak a második forrást kell korrigálni és fel is kerülhet a wikire a cikkem? M.Luca vita 2010. március 31., 20:10 (CEST) :)

Emberkereskedelem még mindig

Szia! Hát sajnálom a képeket, de ez van... Amit találtál nagyon tetszik...azért vagyok csak egy kicsit bizonytalan, mert szerintem akkor lenne igazán jó, ha több kép lenne, szóval vagy több kéne vagy akkor inkább ne legyen egyáltalán...hát erre még alszom egyet! Esetleg nincs rá esély, hogy találsz még néhányat amit jogtisztán be lehet szúrni??? Persze csak ha nem túl nagy kérés és nem vesz igénybe sok időt. Ha nem lesz több kép, akkor marad így. Így is nagyon jó lesz, az ötöst meg amúgy sem a képanyagra kapom. Nagyon örülök, hogy sikerült megoldani a 2. forrást, kissé aggódtam miatta... Szóval akkor ha nem lesz több kép és minden rendben a cikkel, akkor légyszíves írd meg nekem, hogy tudom felrakni élesbe a wikipédiára a cikket, mert szeretném most már ha minél előbb fent lenne! M.Luca vita 2010. április 1., 21:43 (CEST)

átnevezés vagy másolás?

Szia! Egy másik szerkesztőtől kaptam egy olyan javaslatot, hogy inkább mégis az átnevezéssel tegyem fel a cikket a wiki-re. Hadd kérdezzem meg, hogy mi a jelentős különbség az általad ajánlott módszer és az átnevezés között? Melyik biztosabb és kockázatmentesebb a kettő közül? Vagy igazából mindegy, hogy melyik módszerrel csinálom? Ja és még egy kérdés: Ha feltettem a cikket, akkor az én felhasználói nevem alatt fog futni vagy valamilyen más néven? Köszi a válaszokat! M.Luca vita 2010. április 2., 12:34 (CEST)

Baranya–bajai Szerb–Magyar Köztársaság

Szia! Ezt a cikket én írtam, egy egyedülálló könyvből. Kérlek nézd meg a cikket és mond el a véleményed. Szeretném, ha kiemelt lenne. Szajci reci 2010. április 3., 09:24 (CEST)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Szia! Köszönöm. Én sem hallottam erről, amíg a wikin egyszer véletlenül megpillantottam. Az az érdekes, hogy a tankönyvekben meg sem említik. Szajci reci 2010. április 27., 07:09 (CEST)

???

Szia! Hát úgy döntöttem nem az átnevezéssel csinálom. Az általad leírtak szerint jártam el, de valahogy nem úgy néz ki a lap, mint ahogy az átmásolás előtt. Más lett a tartalomjegyzék, a források, nincsenek képek, pedig azokat is kijelöltem, nincsenek címek, stb. Ez normális vagy lehet, hogy valamit rosszul csináltam??? Ha így nem megy, akkor maximum marad az átnevezés vagy lehet még ezt az átmásolt verziót korrigálni? Mielőtt elfelejteném: Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok és köszi a segítséget előre is! 79.121.7.39 (vita) 2010. április 3., 17:02 (CEST)

Emberkereskedelem kész

Szia! Most egy kicsit másképp csináltam és ha jól látom minden olyan amilyennek lennie kell! :) Kérlek nézd meg Te is és ha minden rendben jelezd nekem és akkor végre megnyugodhatok. Ezek után még letörölheti valaki vagy most már biztos, hogy fenn marad (azt tudom, hogy bárki beleszerkeszthet, bár remélem még egy ideig nem teszik...)? Mert akkor írok a tanáromnak, hogy nézze meg; szeretném minél előbb megkapni a jegyet! Köszi:) M.Luca vita 2010. április 3., 19:57 (CEST)

Köszönet :)

Szia! A képet lekicsinyítettem, most már nem lóg át az alatta lévő szövegrészbe. Hát elég hamar beleszerkesztettek a cikkembe...na mindegy... Mindenesetre nagyon szépen köszönöm a segítséget! Nélküled nem sikerült volna! Ezt komolyan mondom! :) Remélem még majd beszélünk és ha bármi wikivel kapcsolatos ügyem lesz, biztos hozzád fordulok!:) u.i.:Légyszi Te töröld az allapot, az a biztos!:) M.Luca vita 2010. április 3., 20:44 (CEST)

Kategória:Magyar tudósok

Szia! Esmét kategóriaügyben jövök, nem vandál söpört végig a cikkeiden. :-) A föntebb említett kategóriát a wikis tudóséletrajzok szerkesztési gyakorlatának megfelelően levettem (egy-egy bakteriológuson és közgazdászon kívül csak a Te életrajzaid szerepeltek benne), és a szükséges helyeken a Magyar egyetemi, főiskolai oktatók kategóriával (a Magyar tudósok egyik alkategóriájával) cseréltem le. Ugyancsak az itteni gyakorlatnak megfelelően két név elől eltávolítottam a doktori címet. Üdv, Vungadu Lőjetek! Ide lőjetek! 2010. április 7., 18:39 (CEST)

Köszönet

Köszönöm a Hanglemezek karbantartása átnézését, lám ezerszer átolvastam és csak nem vettem észre egyértelmű hibákat. Még most is találtam kettőt, megint megtekintetlen változat lesz. Úgy látszik valóban igaz a több szem többet lát mondás. Egy kérdés: Ha sztereó és nem sztereo, akkor monó és nem mono, videó és nem video? Mármint magyar nyelvű szövegkörnyezetben. Egyik írásomban a videót kijavították videora, csak ezért kérdezem. Szerintem hosszú ó-val magyarabbul hangzik. Egyáltalán van a magyarban olyan szó, ami rövid o-ra végződik? Üdv, Livvyfan vita 2010.április 8. 12:10 ˙(CET)

ereklyetartó

Tisztelt Szerkesztő!

Tóth Annamária vagyok,másodéves egyetemista. Ebben a félévben van egy tantárgyam, amiből megajánlott jegyet lehet szerezni egy, a tematikába illeszkedő Wikipédia szócikk létrehozásárt,vagy fordításért, és egy szaktársam Önt ajánlotta segítőnek, ugyanis nincs semmi tapasztalatom ebben. Az ereklyetartót találtam, amiről nincs magyar nyelvű cikk a Wikipédián, csak idegen nyelvű. A "reliquaire" francia nyelvű cikket szeretném lefordítani, illetve még az olasz nyelvű reliquiario cikkben találtam releváns információkat a témában.

Segítségét előre is köszönöm.


T.Anna vita 2010. április 8., 20:30 (CEST)

zsolna

Szia! Most Zsolna cikkét fordítom a szerb kiemelt alapján, de nem tudom mit tegyek: van a város hét csodája, nagyon ki van emelve és szerintem nem kellene ennyire ill. hogy a város környéke is rendesen be van mutatva. Szerinted elég lenne az, ha kicsit lerövidíteném ezeket a fejezeteket? Szajci reci 2010. április 8., 21:07 (CEST)

Rendben van. Köszönöm a segítséget. Szajci reci 2010. április 9., 07:15 (CEST)

ereklyetartó

Szia!

Köszi a gyors választ és a segítséget:) ( egyébként valóban a Luca ajánlott téged:)) Létrehoztam az allapot, ahogy mondtad és elkezdtem beírni a fordítást, amit a francia és olasz anyagból raktam össze, illetve a Magyar Katolikus Lexikon alapján tettem hozzá kiegészítéseket,ahol szükséges volt, de ezen kívül, mint látod semmit nem formáztam rajta, úgyhogy előre is köszönöm a majdani segítséged. Reményeim szerint a hétvégén be tudom fejezni az egészet és akkor egyeztethetünk a képekről, forrásról, tartalomjegyzékről stb.

T.Anna vita 2010. április 9., 14:41 (CEST)

ereklyetartó

Szia!

Elkészültem a fordítással. Tudnál nekem segíteni a szerkesztésben? ( képek, tartalomjegyzék stb.)

Köszi előre is – T.Anna vita 2010. április 12., 11:17 (CEST)

Emberkereskedelem újra

Szia! Ne haragudj, hogy megint zaklatlak! A tanárom elolvasta a cikket és el is fogja fogadni, de egy kikötése volt: fel kell tüntetnem az első forrás linkjét. Már meg is találtam, be is szúrtam , de nem tudom élővé tenni! Segítenél? Köszi M.Luca vita 2010. április 14., 19:49 (CEST)

Hermák/Csibekicsibe

Hermák: A szó maga görög eredetű. Olyan négyszögletű kőoszlopot jelent, amelyen csak a fejet és a falloszt ( nemi szervet ) faragták ki. Eredetileg elnevezésük állítólag onnan ered, hogy a pelaszgok fej és láb nélkül ábrázolták Hermes istent. A későbbi korokban Athénban a hermákat Hipparchos honosította meg, ezeket a remekműveket általában tereken állíttatta fel és feliratokkal díszíttette őket. A meghonosításuk után szépen lassan bekerültek a lakásokba is, ám feltehetően eredetileg csak szobrászati kísérletek voltak, melyeken a későbbi korok sem változtattak. A későbbi Olaszország területén is találunk is hermákat, melyek feltehetőleg Görögországból kerültek ide, itt határkövek szerepét töltötték be. Ezeken felül az ókorban hermáknak nevezték az utak mellett található egyfajta kőhalmokat is, amelyek útmutatásként szolgáltak az utazónak, hogy ne tévedjen el. Az utazó, aki arra tévedt, hálából rádobott még egy követ a segítség megköszönéseképpen. Előfordultak az ókorban úgy nevezett kettős hermák is, ilyen az athéni stadion feltárásakor megtalált Apolló és Hermész herma is. A hermák megtalálhatóak voltak az építészetben is, itt felfelé szélesedő, felül emberalakban végződő pillért vagy félpillért jelentettek. A hermák készítése nem szűnt meg az ókorban, a középkor is átvette ezt az ábrázolási módot, a herma szó ebben az időben összeforrt a szentek tiszteletével és az ornamentikával, különösképp az ötvösművészetben alkalmazott figurák kidolgozásának művészetével. A herma általában az általa ábrázolt személy csontjait tartalmazta, mégsem jelent egyet az ereklyetartóval, mert egyedi stílussal rendelkezett, minden egyes hermának ugyan azok voltak a formai elemei. Így történt ez Magyarországon is, ahol meglehetősen sok ilyen ötvösművészeti remek született. Érdemes megemlíteni a Szent István hermát, a Szent Kálmán hermát, a Szent Márton hermát, és a méltán leghíresebb Szent László hermát is.

A Szent László herma: Szent László királyunk 1095-ben halt meg, Nagyváradon temették el . 1192-ben III. Celestin pápa avatta szentté. A szentté avatását követően a sírját felnyitották, testét a neki megillető díszes sírba helyezték át, ám fejét egy külön ereklyetartóba helyezték át, hogy így vallásos tisztelet tárgyává téve azt. Az eredeti ereklyetartót, mely fából készült egy tűzvész 1406-ban elpusztította, ám a koponyának szerencsére nem esett baja. A ma látható hermát Zsigmond királysága alatt készítették, a koponyát ezüsttel vonták be, ám a legfelső részét szabadon hagyták, hogy ott megérinthető legyen a koponya. Ezt a felül nyitható elkészítés tette lehetővé. A herma később a Báthory családé, majd 1606-ban Naprághy Demeternek köszönhetően a győri püspökségé lett, mivel őt nevezték ki Győr püspökének. A mellszobor Prágában lett restaurálva, amelynek során kicserélték a koronán található igazi drágaköveket. Ez után a török megszállás miatt Borostyánkő várában őrizték, majd a felszabadulás után visszakerült Győrbe. A XV. század végén az állkapcsot elválasztották a koponyától, és azt Bolognában őrzik. A nyakszirtcsontból pedig Zichy Ferenc püspök 1775-ben egy darabot a nagyváradi székesegyháznak adományozott és azt ott szintén díszes hermában őrzik. A herma 1861-ben új helyet kapott a Hédervári kápolnában, új oltáron, díszes üveggel borított tartóban helyezték el. Jelenleg ismét Győrben található. A herma tiszteletéhez kapcsolódik egy monda is, mely szerint 1762-ben földrengés volt Győrben és az emberek Szent Lászlóhoz folyamodtak segítségért, hogy mentse meg a várost. Nem is történt nagy kár, ezért Zichy Ferenc püspök elrendelte, hogy minden évben, körmenetben vigyék végig a hermát a városon. Ez a szokás 1950 és 1989 között ez a szokás ugyan szünetelt, de azóta ismét megtörténik ünnepélyes keretek között. A Szent László herma hazánk harmadik legértékesebb ereklyéje a Szentkorona és a Szent Jobb után, a világ minden részéről érdeklődők százai keresik fel, hogy megcsodálhassák.

Szent István herma: Ha a különböző beszámolók és leírások között kutatunk, több olyan kegytárgyat is találhatunk, amely a Szent István hermája névre hallgat, még különböző képeket is találni róla. Az első az a Szent István herma, amely Kalocsán található a Székesegyházban. Az Érseki Kincstárban a miseruhákon és kegytárgyakon kívül Árpád-kori sírhelyből feltárt maradványok is megtalálhatók itt. Legértékesebb látnivalója a millenniumra készült Szent István herma. Államalapító királyunk fej ereklyetartójának elkészítéséhez 1,5 kg aranyat, 48 kg ezüstöt használtak fel és drágakövekkel ékesítették. 12 kiterjesztett szárnyú sas láb tartja a gótikus tornyokkal tagolt 8 oldalú téglalap alakú talapzatot. A 12 szőlőindás tornyocska közötti gótikus, mér műves, zománcos mezőben 6 trébelt jelenet Szt. István életéből. A négy sarokban mélyített zománcos fülkék előtt térdeplő angyal alakok láthatók. Az első középső fülkében van a zománcos püspök címer. A talapzaton Szt. István palástos, koronás trébelt fél alakja. Az ingszegélyen apró gyöngyökkel kirakott mustra. Az 1893-1896 között készült, a budapesti Bachruch ötvöscég alkotása. Az 1896-os millenniumi kiállításon mutatták be Budapesten. 1900-ban Császka György érsek vásárolta a kalocsai székesegyház számára. Egykor ereklyét is tartalmazott. Ám ezen felül a kutatás során fellelhető egy olyan Szent István herma is, amely szintén ezüstből készült és aranyozott, ám jelenleg a zágrábi székesegyház tulajdona. Ezen a herma valószínűleg a XVII. századból származik, VIII. Orbán pápa nagybátyjának, Barberininek a felajánlását olvashatjuk rajta. Vajon a két mű ugyan azt takarja, vagy csak véletlen név egybeesésről van szó? Mindenesetre a két kép sem egyezik meg.


Szent Kálmán hermája: A Szent Kálmán skót zarándok ereklyetartó hermáját a melki apátságban őrzik és a XII. században készült. Olyan meglehetősen ritka indadísszel van díszítve, amelyeket csak egy bizonyos 9 keresztből, illetve külön talált korpuszból álló csoport tartalmaz, amelyeket hazai körmenetek megtartásakor használtak. A korpuszokon a herma vastag nyaka, maszkszerű arca és lapos koronája is visszatér. A herma 1517-ben került Melkbe egy ajándékozási folyamat részeként Székesfehérvárról valószínűleg Miksa császár által. A hermát a bazilikában őrizték egészen eddig 60 másik hermával együtt.

Szent Márton hermája Szent Márton Szombathely egyik legjelentősebb alakja, életrajzírója szerint 22 évesen keresztelkedett meg, ám két év után az elbocsátását kérte. Az ezt követő időben Szent Hilarius püspök mellett töltötte tanulással majd újra visszatért Saváriába. Egyházszervező munkája után 397. november 8-án halt meg temetése november 11-én történt meg. 1913 óta ereklyeként őrzik koponyacsontjának egy részét, amelyet a szombathelyi székesegyházban őriznek a Szent Márton hermában. A hermát Tours érseke ajándékozta a városnak 1913-ban. Nevezetes a herma arról is, hogy II. János Pál pápa szombathelyi látogatásakor annál az oltárnál imádkozott, melyen a herma található. A herma alapzata Tóth István szobrászművész alkotása.

Források: http://www.kislexikon.hu/hermak.html http://www.kislexikon.hu/herma.html http://www.gyor.egyhazmegye.hu/index.php?t=st&id=10 http://www.irodalmiradio.hu/femis/muveszetek/4muveszek/b_menu/bachruch/02bachruch.htm http://www.municio.hu/?p=1548 http://www.asztrik.hu/kincstar/ezerev.htm#5 http://mek.niif.hu/01900/01992/html/index1114.html http://franka-egom.ofm.hu/franka_diak_konyvtar/kiralysirok/01_fejezet.htm http://epa.oszk.hu/00000/00021/00197/pdf/183-185.pdf http://szombathely.varosom.hu/portal/latnivalo/3463/Szekesegyhaz http://hu.wikipedia.org/wiki/Szombathelyi_sz%C3%A9kesegyh%C3%A1z http://www.martinus.hu/misc/articles/szent_marton_elete/.herma.JPG http://mek.niif.hu/00000/00060/html/kepek/herma1.png http://www.municio.hu/wp-content/uploads/2008/04/szent-istvan-herma.jpg http://mek.niif.hu/01900/01992/html/cd1m/kepek/preview/c0686tgy94050.jpg Új Magyar Lexikon Értelmező Kéziszótár

Szia! Azért írom neked ezt a levelet, mert szeretném a segítségedet kérni a lap megszerkesztéséhez, még kezdő vagyok és Merényi Lucától és Tóth Annamáriától hallottam, hogy te nagyon segítőkész vagy és nekik is mindenben segítettél. Mint nekik is, nekem is megajánlott jegyre menne a dolog. Igaz, hogy találtam már herma címszó alatt 3 sort, de ha lehetne, azt szeretném kipótolni vagy többes szám alatt egy új szócikket létrehozni. remélem minden megtalálható az általam bemásolt részben és hogy tudsz segíteni. Ha valami még hiányzik, akkor remélem mindent meg tudok tenni azért, hogy sikeresek legyünk :) Előre is nagyon köszönöm!

Csibekicsibe vitaCsibekicsibeCsibekicsibe vita Rendes nevemen Dunai Brigitta:)

Herma

Szia! Feltöltöttem a lapra a szöveget, amit írtam. Már eleve igyekeztem úgy írni, hogy át legyen fogalmazva, a tanár úrnak sem felel meg bemásolt állapotban :) Nagyon remélem, hogy mindent megtalálsz benne a szerkesztéshez és azt is remélem, hogy elég lesz a tanárunknak, mert most hogy így csupaszon felraktam, kicsit kevésnek érzem. Szerinted keressek még hozzá? Ha igen akkor mit javasolsz? Nagyon köszönöm a segítséget így előre is! Üdvözlettel: Csibekicsibe vitaCsibekicsibe

Pjotr Iljics Csajkovszkij

Szia Szalax! Következő kiemelt-jelölt lenne :-) és ehhez segítségedet és véleményedet szeretném kérni. Én ma ismét átolvastam és javítgattam, de a saját hibáimat nehezen veszem észre, mert már ismerős a szöveg. Köszi is előre is. – Istvánka posta 2010. április 16., 15:42 (CEST)

Illetve a Goldmark Károly cikket is lassan kiemeltszavazásra lehetne küldeni. Mit szólsz? – Istvánka posta 2010. április 16., 15:46 (CEST)

Na meg a Sába királynője (opera) sem rossz szerintem :-)Istvánka posta 2010. április 16., 15:47 (CEST)

Köszi, hogy átnézted a cikket. Nem ellentmondás, tulajdonképpen arról volt szó, hogy nem tetszett neki Rubinstein nevezzük úgy "kétszínűsége", hiszen Moszkvában nem állt ki egyértelműen művei mellett. De átfogalmazom. Sajnos egyre inkább úgy néz ki, hogy az idei miskolci fesztiválozás elmarad :-(. Üdv– Istvánka posta 2010. április 19., 08:58 (CEST)

Szent József

Szia! Az imént törlésre jelölted a Szent József szócikket, mondván „átnevezve, nincs rá szükség”. Én bamba fejjel töröltem és csak utána néztem meg, hogy majd' száz oldal hivatkozik rá. Az átnevezés önmagában nem elég, a lapra mutató hivatkozásokat is rendbe kell tenni ilyenkor. (Ne aggódj, azóta helyreállítottam a lapot.) Csigabiitt a házam 2010. április 17., 21:14 (CEST)

Szia! Nem kell törölni, az olvasók simán kereshetik így. (Márciusban háromszázhatvanan kattantak rá.) Aki bepötyögi a keresősorba, eljut az egyértelműsítőre, és kiválaszthatja a neki tetsző Józsefet. Üdv, Vungadu Lőjetek! Ide lőjetek! 2010. április 18., 13:17 (CEST)

Szia

Rég hallottalak, hogy haladsz a cikkekkel? – VadszederkeMágika 2010. április 18., 20:44 (CEST)

Kiemelt Cvetajeva

Szia! Ma kiemelt szócikké nyilvánították Marina Ivanovna Cvetajeva szócikkemet. Nagyon szépen köszönöm értékes közreműködésedet és segítségedet! – Pagonyfoxhole 2010. április 19., 10:47 (CEST)

Holdkomp/Lunar Module

Szia! Szeretnék megint egy kis segítséget. A múltkor a Saturn V-nél segítettél, most ugyanaz lenne a probléma Lunar Module szócikkel. Eredetileg holdkomp néven futott a cikk, de valaki átnevezte az angol változatra. Amikor valaminek van általánosan használt magyar neve, akkor szerintem hiba lenne az idegen nyelvű változatot használni. Ezért most is azt szeretném kérni, mint a múltkor, hogy a régi, átirányított cím legyen az elsődleges cím. Köszi. Moonwalkr vita 2010. április 21., 13:49 (CEST)


Zalamerenye

Üdvözlet!

Azért kereslek, mert április 17-én eltávolítottad a "Zalamerenye" szócikkből a település történelmére vonatkozó részt, mondván: "az jogsértő". Nos, valójában nem lehet jogsértő, mert a fejezetet teljes egészében én írtam (kisebb levéltári kutatásokra és egyéb forrásokra hivatkozva és sehol nem publikáltam, a wikipédiát kivéve természetesen). Előfordult, hogy nem "Sgn" ként írtam a fejezet bizonyos részeit, mert nem jelentkeztem be éppen, de ettől függetlenül semmilyen módon nem sértettem meg senkinek a szerzői jogát, lévén én magam voltam/vagyok a szerző. Arról igazán nem tehetek, hogy más honlapok is átvették a szöveget, egyébként az általad citált "belfoldiutazas.hu" is a wikipédiát jelöli meg forrásként. A fentiek értelmében szeretnélek megkérni, hogy állítsd vissza a falu történelmére vonatkozó részt a jelzett szócikkben. Előre is köszönöm! Üdvözlettel, Sgn

Semmi gond és köszönöm szépen! Üdv, Sgn

Cigaretta

Szia! A cigaretta szócikknél ki van írva, hogy át kéne nézni. Megcsináltam, kibővítettem, megjelöltem forrásokkal. Nem tudom kinek kell szólni, de te nagy embernek tűnsz a wiki világában. Előre is kösz! – Dr. Aqua vita 2010. április 23., 15:18 (CEST)

Hali! A gunyolódás teljesen távol állt tőlem. Csak múltkor is te raktad ki a megfelelő jelzést, hogy nyugodtan dolgozhassak, ezért gondoltam rád. Üdvözlettel – Dr. Aqua vita 2010. április 26., 11:06 (CEST)

Kösz szép! Legyen szép napod! – Dr. Aqua vita 2010. április 26., 12:26 (CEST)

Kézi kovácsolás

Szia,hogy vagy? Kezdek ,,feltöltődni" a szakmákkal,lassan mondatokba kéne' öntenem... De mindíg közbe jön valami. Néztem a már kész bognár szakmát,és olvasom hogy pirosbetűs szó a ,,kovács"! Nem lehetne a témacím mellé tenni társcímként, így: ,,Kovács - Kézi kovácsolás" . Köszönettel: Sándor – Majsztro itt eszmecserélhetünk 2010. április 25., 22:27 (CEST)

Marx-fivérek

Szia!

Előre is köszönöm, hogy foglalkozol a cikkel és már javítottad is!

Nem titok, hogy elsősorban az enwiki cikke alapján fordítottam, ennek következménye a sok furcsa mondat...

  • A név írásmódját eddig nem néztem meg, mert egyértelműbbnek gondoltam, ha kötőjellel van írva, de majd utánanézek én is.
  • A vidám operett milyen műfaj? Ez létező dolog, és csak én nem hallottam róla?

Nehéz kérdés, mivel egy elmúlt műfajról van szó, ma már nem létezik ilyen. Operettet nem írhattam, mert nem komplett operettet adtak elő, és nem is csak operettrészleteket, hanem rövid jeleneteket, dalokat, amiket viccek, tréfák követtek. Ugyanez vonatkozik a "vaudeville"-re, amit egyáltalán nem fordítottam le, de ezt ugye az emberek többsége nem ismeri (én sem hallottam róla eddig). Tehát úgy gondolom, hogy a "vaudeville" szó helyett jobb a "vidám operett" megnevezés, mivel az több információt ad, hogy miről is van szó.

  • A Filmlexikon a varieté és a burleszk szavakat használja velük kapcsolatban.

Több helyen azt olvastam, hogy a burleszk csak később fejlődött ki (illetve amit annak nevezünk), éppen ebből a vegyes műfajból, amit akkoriban sokan műveltek (nem csak ők).

A vidám operett valószínűleg a varietének felel meg, javasolnám. - Bele fogom írni a cikkbe, de én meghagynám a "vidám operett"-et is.

  • A tehetségről szóló mondat lehet, hogy kissé suta, át fogom írni, vagy ha gondolod, te is átírhatod. (az eredeti mondat egyébként: their musical talent was encouraged from an early age)
  • Az operaházi kérdésre most nem tudok kapásból válaszolni, mert nincs nálam forrásanyagom, de utánanézek.

Az "operaház" az enwikiben szerepel így (Opera House).

A "varieté" nekem annyiból nem tetszik, hogy ez a műfajon kívül egy épületet is jelent, itt pedig nem erről van szó, hiszen feltehetően nem mindig szórakoztatás céljára épült épületekben léptek fel, hanem ahol éppen sikerült. Tehát szerintem a "felléptek egy varietében" félrevezető lenne, vagy oda kellene írni, hogy egy műsorfajtáról van szó. misibacsi*üzenet 2010. április 27., 19:40 (CEST)


  • „Thalberg hajthatatlan volt abban is, hogy legyen egy „alsó pont”, ahol úgy tűnik, minden elveszett a Marx fivérek és a romantikus szál számára.” Nem tiszta mondat, nem is értem.

Itt a dramaturgiáról van szó. Abban kell lennie Thalberg szerint egy olyan pontnak, amikor úgy tűnik, hogy a főhősök nagy bajban vannak, reménytelen a helyzet. Ezt kell érteni "alsó pont" alatt. Átírom valami másra.

  • "Hawkeye Pierce Alan Alda": itt kimaradt egy zárójel, pótoltam. (az első a szereplő neve, a második a színészé)

Egyébként még annyit a fordításhoz, hogy iszonyú régen kezdtem el fordítani, valamikor 2009 júniusa körül(!), és már szerettem volna túl lenni rajta, ezért szokásommal ellentétben nem fésültem át újból és újból a szöveget. (egyébként sokáig csiszolgatni szoktam a szöveget, van, amikor csak egy szót írok át másik szóra, mert az jobbnak tűnik). Másrészt viszont, mivel ilyen sok munkám fekszik benne, szerettem volna kipróbálni, hogy megfelel-e a kiemelt cikkek kritériumainak. Próbálok a felvetésekre reagálni, majd meglátjuk, mi sül ki belőle. misibacsi*üzenet 2010. április 27., 21:26 (CEST)


Szia!

A Marx fivérek szócikk kiemelt lett, köszönöm a közreműködésedet a szerkesztésében! misibacsi*üzenet 2010. május 25., 18:33 (CEST)

reVelkey

Kösz a gratulát. :) A profot tkp. én is anyámon keresztül ismerem, mivel évtizedes munkakapcsolatban álltak. – eLVe kedvesS(z)avak 2010. április 29., 11:29 (CEST)

commons

Szia! Ha van a commonsba egy kép és itt törölni akarod, akkor a {{azonnali-commons}}(?) sablont kell használni:D üdv Szajci reci 2010. május 8., 10:27 (CEST)

Macskabagoly

Szia Szalax! Van egy kérésem, de csak ha van időd reá. Nagyjából lefordítottam a macskabaglyot az angoloktól, de a Megjelenés szakasznál, pláne a szem anatómiájánál azt a sok szem darabkát (melyik milyen sejt, és mire jó) magyar megnevezését nem tudom; valamit fordítottam belőle de abban sem vagyok biztos, hogy jó-e. Légyszíves nézd át és fordítsd le a kihagyott részt + A macskabagoly a kultúrában szakasznál is bővithetsz. Üdv. DenesFeri vita 2010. május 11., 12:55 (CEST)

Szia! Köszönöm szépen, hogy amenyit tudtál megcsináltad! Szólok Sypnek, ő még segített mások fordításában. Azért szóltam neked először, mert láttam, hogy mindegyik kiemelt szócikk jelöltet alaposan átnézed. Üdv. DenesFeri vita 2010. május 12., 09:50 (CEST)

Szia! Köszönöm szépen, hogy kerestél új dologokat a szócikkhez. Beteszem őket a szócikkbe, aztán ha valaki belékött, akkor kivesszük. Üdv. DenesFeri vita 2010. május 17., 10:18 (CEST)

Bettem. Nézd meg ha jónak találod így, vagy inkább egybe legyen az egész szöveg? DenesFeri vita 2010. május 17., 10:23 (CEST)

OK! DenesFeri vita 2010. május 17., 10:29 (CEST)

Giorgione

Gratulálok!!! :) – Pagonyfoxhole 2010. május 19., 21:20 (CEST)

Csatlakozom. L Andráspankuš→ 2010. május 19., 21:52 (CEST)

Gratulálok!! – Tulipanos vita 2010. május 19., 21:56 (CEST)

Gratulálok és további jó munkát kívánok! – Tamba mondd mi a gond? 2010. május 20., 08:28 (CEST)

Az igazat megvallva Istvánka indoklásában több ráció véltem felfedezni, mint a te előszeretettel alkalmazott „Hol van előírva? Kérem a szükséges visszavonását!”-reagálásodban. De amúgy tökmindegy. → Raziel szóbuborék 2010. május 19., 22:00 (CEST)

Gratulálok a szócikkhez, nagyon jó lett. Nézegettem, hogy azért még rejtőzködik egy-két kiemeltre való TÖCS-díjas cikk a tarsolyodban ;-)Istvánka posta 2010. május 20., 09:20 (CEST)

A Fantasztikus szimfónia parádésra sikeredett. Éppen azon gondolkodám, hogy Hector Berliozt is kiemeltre kéne fejleszteni, mert már nem sok munka maradt vele. Esetleg a kettőt, mármint szerzőt és művét egyszerre lehetne majd jelölni. – Istvánka posta 2010. május 20., 09:31 (CEST)
Berlioz művészetéről még tudnék írni egy keveset. Délután majd átnézem és írok hozzá, amúgy meg nem kell sietni mert egyelőre Csajkovszkij és Goldmark várólistán. :-)Istvánka posta 2010. május 20., 09:40 (CEST)

Gratutálok:D Szajci reci 2010. május 20., 09:26 (CEST)

Forrásolási verseny díjátadó

Egyesületi blogMagyar Wikipédia a Facebookon!Wikimédia Magyarország a Facebookon!Kövess minket Twitteren! Szia!

Mint a forrásolási verseny egyik indulója, szeretnénk meghívni a verseny díjátadójára.

A verseny díjátadójának helyszíne a Wikimédia Magyarország Egyesület közgyűlése lesz, 2010. május 29-én a MTESZ székházában (Bp., II. Fő utca 68., 2. em 211), 14:30 órakor. Várunk szeretettel!

Üdv, --Dami vita 2010. május 23., 15:06 (CEST)

Macskabagoly 2

Szia! Köszönöm szépen, hogy rendezed a kérdéseket és javítgatsz. Csináltam néhány változtatást. Üdv. DenesFeri vita 2010. május 27., 19:28 (CEST)

A Tihanyi-félsziget barlangjainak listája

Javaslom a "Barlangok" kategória törlését, ugyanis az alkategóriák egyikében már benne van, mint jó néhány egyéb más barlangos szócikk is.– Szenti Tamás vita 2010. május 28., 19:46 (CEST)

Köszönöm!– Szenti Tamás vita 2010. május 28., 19:57 (CEST)

Macskabagoly 3

Szia! A Romhányi idézetet kicsit szélesebbre tudod csinálni? Így sok üres hely van mellette. Ivanhoe szólt. Üdv. DenesFeri vita 2010. május 29., 16:38 (CEST)

Köszönöm! DenesFeri vita 2010. május 30., 10:51 (CEST)

Elszúrtam

Ne haragudj, teljesen véletlenül rátenyereltem a visszaállítás gombra a Wikipédia:Javaslat tisztségviselők megválasztására/Wikitanács tagjai, 2010. május–június oldalon leadott szavazataid után. Utána visszaállítottam ugyan a magam szerkesztéséről a Tiédre, de nézd már meg légyszi, hogy megvan-e minden amit szerkesztettél. Bocs a malőrért. December vita 2010. május 31., 11:23 (CEST)

Jó, kösz. Hülye helyen van az a gomb :) December vita 2010. május 31., 11:27 (CEST)

Új Múzeum - köszönet a sablonokért

Szia Szalax,

köszi a szépen a cite sablonok elhelyezését: nekem még ez nehezen ment, de most már jól látom, hogyan kell, és majd én is tudom használni őket.

Üdv – Szilas vitalapom 2010. május 31., 16:23 (CEST)


Hacsaturján

t. x! köszönöm a gyomlálást ! – sil vita 2010. június 1., 21:15 (CEST)

Védjegy

Szalax, a védjegyportál reklámoldal, kérlek ne tedd be a szócikkbe hivatkozásnak. Pl [1], [2], stb. Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2010. június 2., 12:02 (CEST)

Enigma (gép)

Köszönöm! Tambo vita 2010. június 4., 17:41 (CEST)

Ezeket Szalakóta fordította. Én csak magyarul tudok. Nem is ismerem ezeket. Majd megnézem, hogyan készül, és lehet, hogy rájövök. Azért ezeket is köszi. Tambo vita 2010. június 4., 19:33 (CEST)

Céges azonosítók

Szia! A céges azonosítókról szóló szavazás 2. kérdésére a laptörténet szerint B-vel válaszoltál, de lemaradt az aláírás. Megtennéd, hogy pótolod? A gazdátlan szavazat sorszáma: 18. Üdv és köszönöm, Vungadu Lőjetek! Ide lőjetek! 2010. június 4., 20:09 (CEST)

Ezt költői kérdésnek veszem. Vigyor Köszönöm! Vungadu Lőjetek! Ide lőjetek! 2010. június 4., 20:26 (CEST)

Enigma (gép) (másodszor)

Igyekszem utánajárni. Szalakóta vita 2010. június 5., 14:45 (CEST)

Megcsináltam, remélem nem hagytam ki semmit. Szalakóta vita 2010. június 5., 15:28 (CEST)

Köszönöm a közreműködésedet a kiemelésben. Sokat segítettél. Tambo vita 2010. július 15., 18:14 (CEST)

Hacsaturján

helo salax- figyelj szerinted Ez mitől majakovszkij  ? Te ismered ? Jó, hogy ismerünk egy majakovszkijt de az nem ez. A majakovszkijt meg majakovski-nak írják le. Én nem láttam semmi eredetit - az átírást írtam le.

sil vita 2010. június 6., 10:56 (CEST)

Világhírű magyarok listája szerkesztés

Ha Tudósoknál és a Sportolóknál leírtad hogy miért világhírű az adott személy, akkor tüntesd fel a művészeknél is !!! – Sebestyén János 2010. június 6., 18:40 (CEST)

Az van, hogy én elkezdtem volna szerkeszteni azt hogy melyik énekes miért világhírű, az első Kovács Kati volt, de te visszavontad szerkesztéseimet. Én úgy gondolom ha egy sportolónak feltüntetik hogy hány aranyat szerzett egy olimpián, akkor egy énekes is meg érdemli, hogy hány külföldi fesztivált nyert és milyen külföldi díjakat kapott. – Sebestyén János 2010. június 6., 19:24 (CEST)

Hát akkor mégegyszer elmondom úgy látom nem értetted mit írok. Ha szerinted csak egy felsorolás akkor egy sportolónál mért kell feltüntetni azt hogy hányszoros világbajnok és még milyen versenyeket nyert. Egy feltalálónak mért kell kiírni hogy mit talált fel, egy tudósnak mért kéne feltüntetni hogy Nobel-díjas vagy egy színésznek hogy Oscar-díjas. Például Sebestyén Mártánál mért nem írjuk ki hogy Grammy-díjas vagy Kovács Katinál, hogy Angliában az Év sztárjának választották. Remélem már felfogtad hogy mit kérdezek !!! - Sebestyén János vita 2010. június 6., 22:08 (CEST)

Látom még mindig nem érted miről beszélek de elmondom harmadjára is. Azért neked írok mert te vontad vissza a szerkesztéseimet. – Sebestyén Jánosfoxhole 2010. június 7., 15:04 (CEST)

Szia!

Ne haragudj, de erről a témáról törlési megbeszélés folyt. Úgy láttam értelmesnek, hogy a törlésre jelölt cikkeket átirányítom az Olimpiai érmesek listája szócikkhez, hiszen onnan könnyen tovább lehet lépni az Olimpiai érmesek listája kajak-kenuban (férfiak) és nők oldalakra. És kérlek válassz valami más hangnemet, értelmesen is meg lehet beszélni az esetleges félreértéseket. Üdv, Szasza THIS BOY IS A MONSTER 2010. június 7., 22:46 (CEST)

A cikket nem én jelöltem törlésre, úgy gondolom a jelölőnek kéne értesíteni Téged. Ha hibáztam is csak annyiban, hogy nem néztem utána annak, hogy értesítve lettél-e. Rendben, állítsd vissza, de akkor a törlési megbeszélés lezárását is feloldom. Üdv, Szasza THIS BOY IS A MONSTER 2010. június 8., 06:47 (CEST)
Szia! Nem haragudtam Rád. Csak egy kicsit furcsa volt az indulatos üzeneted. Igazad lehet, bár tudom, hogy nincs saját cikk, de valószínűleg mint a te esetedben is, én is hasonlóképpen reagáltam volna. További szép napot, Üdv, Szasza THIS BOY IS A MONSTER 2010. június 8., 13:36 (CEST)
Visszatérve a törlési megbeszélésre. Mit javasolsz? Mi legyen a köztes megoldás? A törlési megbeszélés eredményeként átirányítás jöhet szóba. Szasza THIS BOY IS A MONSTER 2010. június 8., 16:12 (CEST)
Szia Szalax! Szeretném, ha meghallgatnál, és nem húznád fel magad. Szóval, mivel a törlési megbeszélések eredménye az lett, hogy a szócikkek legyenek átirányítások, én azokat most a lezárásnak megfelelően átirányításnak visszaállítom. Ezután kérheted a törölt lapok helyreállítását a Wikipédia:Törlési irányelvek#Törölt lapok helyreállítása oldalon leírtak alapján, ahová leírhatod azokat a dolgokat, amiket az én vitalapomra írtál, miért maradjanak meg a cikkek és mely okok miatt kéred a helyreállításukat. Tartsuk be a Wikipédia irányelveit, és a megfelelő formai dolgok segítségével járjunk el. Megértésed köszönöm, és bízva higgadtságodban, Üdvözöl Szasza THIS BOY IS A MONSTER 2010. június 12., 21:16 (CEST)

Olimpiaműhely és az ő egységesítései

Szia! Az Olimpiaműhely műhelykoordinátora vagyok, és láttam hogy Te is szerkesztesz olimpiában is. Ha már így van, akkor szeretnélek tagként bevonni a műhely összehangolt munkájába, a huwikin hozzánk tartoznak az olimpiás cikkek. Az utóbbi hónapokban jelentős egységesítési folyamatok indultak a műhelyben, az elődök kicsit kaotikus állapotokoat hagytak, de már elég jól állunk e téren, jelenleg is folyik az egyik egységesítési témában a megbeszélésünk a műhely vitalapján, szívesen vesszük az esetleges közreműködésedet. Viszont! Gond van azokkal a listákkal, amit készítesz: ezek nem illeszkednek az egységes szerkezetbe, sportáganként az Olimpiai érmesek listájára van szükség az enciklopédiába, nem pedig csak a bajnokok listájára. Nem is véletlen, hogy ezen listáidra nemigen vannak hivatkozások. Át kellene őket alakítani úgy, ahogy pl itt van: Olimpiai érmesek listája curlingben. Ebben a szerkeszetben és hozzá az egységesített {{ZászlóNOB}} típusú zászlósabloncsalád alkalmazásával. Hm? Üdv: – Joey üzenj nekem 2010. június 9., 01:45 (CEST)

Köszönet

Köszönöm, hogy támogattad az adminná választásomat.

Malatinszky vita 2010. június 14., 03:46 (CEST)

Új Múzeum

Szia,

köszönöm a sok hozzájárulásodat és támogatásodat a cikk kiemeléséhez.– Szilas vitalapom 2010. június 17., 08:44 (CEST)

Kabdebó Lóránt és Tamás

Hi! Igen, akár testvérek is lehetnének, de pillanatnyilag semmi ilyesmiről nem tudok, majd megkérdezem az egyik költő barátnőmet, talán ő tudja. – Mártiforrás 2010. június 18., 12:02 (CEST)

RE: Magyar klasszikus zene

Szia! Szerintem kellene egy irányelv a hasonló személyek neveit illetően, mert ha egyszer Magyarországon magyarnak született akkor az magyar még ha kiment Amerikába akkor is. Andy Vajna is lehet nyugodtan Vajna Endre pl., ugyanis ez az eredeti neve, persze ez csak az én véleményem. – Sasuke88 wikivita 2010. június 20., 12:45 (CEST)

Kabdebó Tamás

és Kabdebó Lóránt csak névrokonok, értesülés Pásty Júlia írónőtől, aki személyesen ismeri Kabdebó Tamást, s rákérdezett nála erre.– Mártiforrás 2010. június 20., 16:58 (CEST)

Holdhal

Szia! Tudom, hogy el vagy foglalalva a te szócikkeiddel, de azért ha van időt átolvasod a holdhalat? Látom, hogy te szoktad javítani a helyesírási hibákat. Jól fogna a segítséged. Üdv. DenesFeri vita 2010. június 21., 08:41 (CEST)

Igen, történtek azóta változások. Én is és Andrew is raktunk még hozzá + 1-2 személy még változtatott rajta. Köszi! DenesFeri vita 2010. június 21., 17:01 (CEST)

Lokálpatrióta

Azt hiszem nálad nagyobb lokálpatriótát nem is ismerek :-). Nagyon szépek és érdekesek a miskolcos cikkeid. A magyar wikin mindenesetre Miskolc a legjobban feldolgozott város. Az egyik legérdekesebb kiállítást egyébként Miskolcon láttam a HOM-ban, a Fazonigazítást. Érdekes ötlet volt mindeképpen a hamisítványokat átdolgoztatni. :-)A klasszikus zenéről szólót még nem sikerült átböngészni, de az is veretes munkának látszik. Közben feltettem várólistára Berliozt. Előbb Csajkovszkij, utána Goldmark kell lekerüljön, úgyhogy a kiemelési eljárás indulásáig még van idő. Gondoltam megkérdem, hogy akkor a TÖCS-díjas Fantasztikus szimfóniát nem akarod-e szintén kiemelésre küldeni? Üdv– Istvánka posta 2010. június 21., 08:41 (CEST)

Nagyon sajnáltam, hogy az idén nem jött össze a fesztiválozás, dehát szinte minden hétvégére valamilyen aktivitás be van szervezve. A Gianni Schicchi nagyon jó:-). Nálunk a színháztársulat mutatta be kb. két évvel ezelőtt. Érdekes volt mivel csak néhány főszerepet énekeltek az itteni opera énekesei a többit a színészek úgy-ahogy kornyikálták. Azt hiszem ez adta meg az előadás varázsát, meg természetesen a tökéletes színészi játék :-) Itt van néhány kép is az előadásról. Sajna a helyi magyar operatársulat már csak árnyéka az egykorinak, a nagy énekesek mind elmentek innen, sokan Pesten énekelnek. :-( Kiemelésre visszatérve: szerintem a Fantasztikus szimfónia nagyon jóra sikeredett, úgyhogy azt is ki lehet majd tenni a várólistára. Szerintem a kolllégák se fognak hőbörögni, legalább lesz olvasnivaló, mert nincs nagy tolongás arrafelé :-)Istvánka posta 2010. június 21., 18:02 (CEST)

Igen, ő nagyon jó :-), majd hátha eljutok oda, hogy wikicikket írjak róla! – Istvánka posta 2010. június 21., 18:21 (CEST)

Köszönöm...

...a támogatást a Csajkovszkij-cikk kiemelési szavazásán :-)Istvánka posta 2010. június 22., 13:09 (CEST)

Macskabagoly 4

Szia! A macskabagoly szócikk kiemelt lett. Köszönöm szépen, hogy szavaztál reája! Ha akarod és tetszik, akkor szavazz a holdhalra is. Üdv. DenesFeri vita 2010. június 23., 11:52 (CEST)

Köszönöm! DenesFeri vita 2010. június 24., 11:32 (CEST)

Vaskapu

Örülök, hogy tetszik. Persze ezres tagolás akar lenni az a bizonyos, majd egyértelművé teszem.– Szilas vitalapom 2010. június 23., 12:09 (CEST)

Látom, már meg is csináltad. Köszi szépen a javításokat.– Szilas vitalapom 2010. június 23., 12:15 (CEST)

--Köszi szépen a bővítést, valóban, így sokkal jobb. Nem éreztem még igazán, hogy ennyire bőven kell a bevezető. Kérlek, bátran nyúljál hozzá, ahol csak jónak látod. Amúgy is egyre elfoglaltabb vagyok, csak néha tudok ránézni a wikire.

Köszi még egyszer.– Szilas vitalapom 2010. június 30., 09:19 (CEST)

Miskolc

Gratulálok! Hovatovább föl kéne terjesztenünk a város díszpolgári címére! :-) --Pagonyfoxhole 2010. június 27., 19:20 (CEST)

Gratulálok a kiemeltséghez! Remélem, hamarosan követi a többi miskolcos cikked is :) Alensha 2010. június 27., 19:44 (CEST)

Gratulálok. Szasza THIS BOY IS A MONSTER 2010. június 27., 19:45 (CEST)

Férfiasan beismerem, hogy Kolozsvár lemaradt :-) de már elkezdtem noszogatni Istvánkát, hogy fogjunk össze a miskolci wikihaderő ellen... – Hkoala 2010. június 27., 19:57 (CEST)

Gratula! És hadd jegyezzem meg, hogy Hkoalával ketten sem tudjuk felvenni veled a versenyt :-)--Istvánka posta 2010. június 27., 20:12 (CEST)

Én is gratulálok, szép munka!– Ivanhoe sherwoodi erdő 2010. június 27., 21:09 (CEST)

Gratulálok! Nem attól lett kiemelt, hogy én is rá szavaztam, hanem attól, hogy Te írtad. Tambo vita 2010. június 30., 14:12 (CEST)

Centrum előtti ivókút

Már nincs rajta a nyomógomb, pár napja néztem... Mondom, hogy az üdítőárusok keze lehet a dologban. Alensha 2010. július 2., 18:21 (CEST)

Málta történelme

Szia, nagyon köszi a javításokat. Hihetetlen hogy ennyi apróság fölött elsiklottam... Üdv, Sudika Messaġġ 2010. július 4., 21:05 (CEST)

Gárdonyi Géza

Hálásan köszönöm a javításaidat, elképesztő, hogy iksz-tucat átolvasás után is ennyi elütést hagytam benne. Pasztilla 2010. július 5., 19:48 (CEST)

Közkincs képek feltöltése

Szia, van egy tehcnikai megjegyzésem a commonsra töltéshez, az 1580-ból szrámazó borító apropóján itt: [3] kérlek olvasd el. nem személyes jellegű, mindnekinek szól, aki jóhiszeműen és segíteni akarással tölt a commonsra, de rossz licenccel. Érdemes rákérdezni a licencre feltöltés előtt, mert a commonsos adminok sittysutty kivágják az ilyen képeket. :) üdv, – Timish sablongyár üzenőfal 2010. július 6., 16:04 (CEST)

Köszönöm szépen a képfeltöltést! Már be is tettem a helyére. – Hkoala 2010. július 6., 20:06 (CEST)

Miskolc képzőművészete

Gratulálok a kiemeléshez. Szép munka. Tambo vita 2010. július 13., 07:24 (CEST)

+1 gratula :-)Istvánka posta 2010. július 13., 07:39 (CEST)

Nincs mit, grat a munkádhoz! - RepliCarter Wormhole 2010. július 13., 11:48 (CEST)

Én is szeretnék gratulálni! Minden szempontból nagyszerű, teljes, igen-igen tartalmas cikk. Még sok ilyet neked! :-)eLVe kedvesS(z)avak 2010. július 13., 11:54 (CEST)

Gratulálok, egyre több mindent tudok Miskolcról! :) – Pagonyfoxhole 2010. július 13., 12:53 (CEST)

Gratulálok, gyönyörű cikk! :) Alensha 2010. július 13., 12:56 (CEST)

Szívesen, máskor is, és gratulálok! DenesFeri vita 2010. július 13., 16:37 (CEST)

Gratulálok a kiemelt szócikkhez és hidd el nem volt nehéz tanúsítani. Wikiüdv Andrew69. 2010. július 17., 15:27 (CEST)

Magyar zenetörténet

Én pedig gratulálok a cikkhez és a kiemeléshez. (A saját szerepem igen csekélyke volt benne :-)) L Andráspankuš→ 2010. július 18., 12:03 (CEST)

Gratulálok! Nagyon profi lett... ismét :-)Istvánka posta 2010. július 18., 12:06 (CEST)

Én csak ismételni tudom az előttem szólókat!--Ivanhoe sherwoodi erdő 2010. július 18., 12:59 (CEST)

Gratulálok! További jó munkát kívánok! – Tamba mondd mi a gond? 2010. július 18., 18:20 (CEST)

Re: Hasfelmetsző

Szia! Köszönöm, hogy foglalkoztál vele. A fejezetcímet ill. az átfogalmazási dolgot megoldom, de a cités kérdést nem értem. Mindenhol cite sablont használtam, csak a könyveknél nem, mert így szokott lenni más szócikkben is, ahol ugyanazokra a könyvekre hivatkozik hatszázszor. Minden könyv első előfordulásánál rendes cite book-ot használok, a továbbiaknál már csak szerző nevét és oldalszámot. Ha ez így nem jó, örülnék a tanácsoknak. - RepliCarter Wormhole 2010. július 18., 17:15 (CEST)

Oké, látom már, erre való a opcit sablon. Javítani fogom este. - RepliCarter Wormhole 2010. július 18., 17:16 (CEST)

Végigmentem a szócikken az opcit sablonozással, köszi, hogy felhívtad rá a figyelmemet, eddig még nem is használtam ezt. Szintén köszi a fogalmazásbeli javításokat is. - RepliCarter Wormhole 2010. július 18., 21:16 (CEST)

Kérés

Szia! Köszönöm a segítségedet a Goldmark cikk kiemelése során. Szeretném, ha a Sába királynője is kiemelt lenne. Egyszer már kértelek, hogy nézd át a cikket helyesírásilag és láttam, hogy bele is javítgattál. Azt szeretném kérdezni, hogy így most már jó lesz-e? Vagy még csiszolásra szorul a cikk? Magamtól nem akarom kiemeltnek javasolni, ezért kérném a segítséged, hogy ha van időd és kedved nem tudnál-e ránézni és elmondani a véleményed? Segítségedet előre is köszönöm! – Jukiguni vita 2010. július 19., 13:03 (CEST)

Javaslataid alapján átnéztem és belejavítgattam a Sába királynőjébe, remélem, így már jó lesz! Ha nem akkor várom a jvaslataidat!– Jukiguni vita 2010. július 20., 11:59 (CEST)

Szia! Jukigunival beszélgetve felmerült az ötlet, hogy jó lenne egy operaműhelyet létrehozni. Szerintem látogass el a vitalapjára és mondj véleményt. Köszi– Istvánka posta 2010. július 21., 10:15 (CEST)

Operaportál már van ;-)Istvánka posta 2010. július 21., 11:26 (CEST)

Szia! Én is hasonlókat gondoltam az opera portállal kapcsolatban + a portál alkalmas fórum lenne arra is, hogy az érdeklődök felosszák egymás közt a feladatokat, hogy ne dolgozunk egyszerre többen is ugyanazon a problémán, cikken stb.. Példának okáért megnéztem Istvánka munkaprojektjét és láttam, hogy több szerző lapján is dolgozik, amiket én is felakartam fejleszteni. Felőlem lehetsz te a portál főkoordinátora, a műhelyé meg lehetne Istvánka, én meg asszisztálnék mindkét feladathoz. Nem vágyok irányítói/felügyelői posztokra, de ha kell elvállalom. A legfontosabb, hogy minnél jobban tudjuk informálni az érdeklődőket. Én is örülnék, ha több szereksztő is csatlakozna rajtunk kívül, de én jelenleg magamat és Istvánkát láttom a legaktívabnak a témában. Nem kellene mindenkinek olyan részletes és kiemelt cikkeket írnia, mint Istvánka teszi vagy én tervezem. Estenként elég lenne, ha használható cikkek keletkeznének bizonyos témákban, amiket esetleg később fel lehetne fejleszteni. – Jukiguni vita 2010. július 21., 12:59 (CEST)

műhely

Operaműhely. Tessék befáradni! :-)Istvánka posta 2010. július 21., 14:17 (CEST)

Köszi! :-) Szerintem kezelhetjük lazábban mindaddig, amíg akadnak akik a hangversenyi részt is továbbvigyék. Szerintem– Istvánka posta 2010. július 21., 16:57 (CEST)

holdhal 2

Szia! Köszönöm szépen, hogy szavaztál és a segítettél a holdhal kiemelésében. Üdv. DenesFeri vita 2010. július 21., 17:36 (CEST)

Köszi! DenesFeri vita 2010. július 23., 16:46 (CEST)

Ali kalifa

Szia! Az Ali kalifa cikket végigforrásoltam, ha valahol hiányosságot találsz, jelezd légy szíves! A bevezetőjét kibővítettem, szerintem a kiemelés megvonás indokait sikerült kiküszöbölni. Egyuttal ebben az állapotban kezdőlapra is javaslom, szépen felépített cikknek tartom és hiánypótlónak is, mivel tömören, ismeretterjesztő szinten közöl alapvető ismereteket. Nézz rá légy szíves, fenntartod-e, hogy ne kerüljön címlapra? üdv. Ogodej vitalap 2010. július 23., 12:31 (CEST)

A bevezető már kibővült, a cikk eredeti bevezetője kb. megháromszorozódott, de még nincs átvezetve a kezdőlapi oldalra (vagy mire). Bocs, én komolyan veszem az apró megjegyzéseket is Vigyor, és mivel ezzel párhuzamosan kiemelés-megvonás alatt is volt forráshiány miatt, ezt a szöveget küldtem körbe időhiány miatt az érintetteknek. (Persze azért nem bánnám, ha belenéznél... :-). Még egyszer elnézést! Ogodej vitalap 2010. július 23., 13:29 (CEST)

Köszönöm szépen! Ogodej vitalap 2010. július 23., 13:52 (CEST)

Porgy és Bess

Üdvözlöm,

viszonylag új vagyok még itt, bár néhány - szerintem kritikusan rosszul megírt és lényeges dolgokat kihagyó - szócikkbe beleszerkesztgettem. Olvasom önjellemzésében, hogy opera-rajongó. Mindezek fényében furcsállottam, hogy a Porgy és Bess filmváltozatának leírásában még csak meg sincs említve a főszereplőknek énekhangot kölcsönző két operaénekes. Különös tekintettel Robert McFerrin Sr.-ra, aki egy kimagasló bariton volt - nyilván nem ok nélkül szerződtette a Metropolitan. Fia egyébként Bobby McFerrin; világhírű vokalista, karmester, jazzénekes. Visszatérve a filmhez: mindenesetre beleírtam a két operaénekes nevét, linkelve, az angol nyelvű wiki-oldalra. (Mivel magyar nyelvű szócikk róluk nincs.) Azt szeretném megtudni, miért lett "kivéve" a link? Valami probléma volt vele?

Előre is köszönöm a választ. (Nem mellékesen remélem, jó helyre írtam ezt a megjegyzést.) :)

Brankovics György

Szia! Láttom elvállatad a Brankovics György felfejlesztését. Nem tudom mennyi anyagot találtál hozzá, de ezt talán a hasznodra lehet: Péterfi Nagy László: Juoszláv Brankovics György. Jó munkát!– Jukiguni vita 2010. július 27., 19:01 (CEST)

re:Diosgyőri kóhászat

Értem. Szívesen :) – Einstein2 Einstein2 Góóól! 2010. július 29., 20:02 (CEST)

képkérés

Kedves Szalax, egyszer már kisegítettél egy kép le- illetve feltöltésével - nagy szemtelenség lenne, ha kérnék még egyet? Üdvözlettel – Hkoala 2010. július 29., 20:58 (CEST)

1842-ben jelent meg a könyv, a szerzőt 1849-ben végezték ki, tehát bőven megvan a 70 év. – Hkoala 2010. július 29., 21:31 (CEST)

Köszönöm, már be is illesztettem! – Hkoala 2010. július 29., 21:45 (CEST)

Robson

Üdv. Köszönöm szépen neked az apró változtatásokat, amit a cikken végzel. És fogadd szeretettel tőlem ezt a barnstart,...


Apró barnstar
Amiért már annyi kiemeltnek jelölt cikkemet javítottad apró változtatásokkal, megkímélve egy csomó munkától. Ezer hála és köszönet ezért ;) – Madridista Ideírjad 2010. július 31., 19:12 (CEST)

Széll György

Szia, látom dolgozol egy ilyen nevű karmester szócikkén, gondoltam szólok, hogy volt egy ilyen nevű makói polgármester is (Makó polgármestereinek listája); ha tudsz, akkor kérlek még a cikk főnévtérbe eresztése előtt egyértelműsíts, hogy ne akkor keljen kigubancolni a hivatkozásokat, amikor már mindkettejükről lesz cikk. Üdv, – Burrows vita 2010. augusztus 9., 20:11 (CEST)