Wikipédia-vita:Olimpiaműhely

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vívás az 1896. évi nyári olimpiai játékokon[szerkesztés]

Az olimpiai sport-reference oldal szerint az egyéni tőrvívásban kettő bronzérmes volt, mind a kettő görög vívó. Valószínüleg azért, mert volt A és B csoport és a másodikok kaptak bronzérmet. Azt tudom, hogy ezen az olimpián nem úgy volt az érmek kiosztása, mint manapság, mert aranyérem sem volt, hanem utólag lett ilyen. De a második bronzérmes görög vívót sehol nem jelölik annak. Mi a HUWiki-n jelöljük bronzérmesnek, mert a Sport-reference megbízható, vagy maradjunk a többi Wiki álláspontján? Engusz vita 2015. szeptember 19., 18:52 (CEST)Válasz

Kemény Ferenc[szerkesztés]

Sajnos Kemény Ferenc (sportszervező) szócikke fájóan hiányzik az angol wikipedia-ból. Én nem vagyok sportszakértő, így meg sem kísérlem a megírását, de ha valaki a magyar cikk alapján megírná angolul, azzal hatalmas űrt töltene be. – Norden1990 2015. december 15., 13:50 (CET)Válasz

Archiválás[szerkesztés]

Biztos, hogy mindent archiválni kellett a korábbi időszakból? Egy aktív műhely és egy szócikk vitalapjának archiválását nem vagyok biztos, hogy ugyanúgy kell elvégezni, mert egy aktív műhely vitalapja állandóbb feladatkörökből áll. Apród vita 2015. december 31., 01:30 (CET)Válasz

Kategória:Friss sportesemények[szerkesztés]

Sziasztok, indítottam erről a kategóriáról egy megbeszélést. Kérem, szóljatok hozzá. – Rlevente üzenet 2016. január 7., 15:15 (CET)Válasz

Szabadstílusú sí és szakágai[szerkesztés]

Sziasztok,

A legutóbbi téli olimpia alkalmával tűnt fel a "Síakrobatika", mint a freestyle átfogó magyar neve. Akkor próbáltam javítani, de a szócikk szerzője, tomcsy rögtön visszajavította. Ő javasolta, hogy az elnevezéssel kapcsolatos észrevételeimet az Olimpiaműhelyben vessem fel. Ezt szeretném most megtenni.

A kezdetek óta, 8 éve közvetítem magyar nyelven az összes szabadstílusú sí és snowboard szakágat az Eurosporton. Amikor elkezdtem, az úgynevezett "newschool" szakágak, mint a slopestyle, a félcső, de még a síkrossz sem volt olimpiai sportág, nem volt hozzájuk tartozó szakirodalom és magyar nyelvű elnevezések sem. Hazánkban ez az egyetlen televíziós csatorna, ahol ezeket a sportágakat televízióban követni lehet (a szocsi olimpiát leszámítva, amit a köztévé adott). Én az alábbi szakkifejezéseket használom a televíziós közvetítésekben (indoklás a lista után):

Freestyle skiing = Szabadstílusú sí (és nem síakrobatika, mert az az „ugrás”-nak fordított szakágra sokkal jobban illik)

  • Aerials = Síakrobatika (nem pedig ugrás)
  • Moguls = Buckasí/Mogul
  • Dual moguls = Duál mogul/Parallel buckasí/Párhuzamos buckasí
  • Halfpipe = Félcső
  • Slopestyle = Slopestyle (nem magyarítjuk, a "Lejtőstílustól" vagy "trükkös akadályversenytől" mindenkit kiráz a hideg)
  • Big Air = Big Air (ez is lehetne ugrás, de nem magyarítjuk)
  • Ski cross = Síkrossz

Azért nem célszerű a franciából átvett "ski acrobatique" magyar tükörfordítását, a síakrobatikát használni a szabadstílusú szakágak összefoglaló nevén, mert például a síkrossznak az égvilágon semmi köze nincs az akrobatikához. A síkrosszt igazából csak azért sorolták a szabadstílusú sí szakágak közé, mert sehová nem illett. Az alpesi lesiklástól csak abban különbözik, hogy a motokrosszhoz hasonló tereptárgyak (ugratók, döntött kanyarok) tarkítják a pályát, melyen egyszerre négyen csúsznak. De a gyorsaság számít, nem kell trükközni, nem pontoznak, és szabályrendszerét tekintve semmivel sem "szabadabb", mint a sífutás.

Az aerialst jelenleg ugrásnak fordítják a Wiki vonatkozó olimpiai szócikkében, de ennyi erővel lehetne fordítani a big airt is ugrásnak, mivel ugyanúgy egyetlen ugrás van, csak teljesen más szabályrendszer szerint értékelik, és mások az ugrások/trükkök.

A "férfi lejtő/női lejtő" gondolom, a slopestyle versenyszámot takarja a sízőknél és a snowboardosoknál is a vonatkozó szócikkben. Ezt még maguk azok a sportolók sem értik, logikailag sem beazonosítható. A futásra épülő sísportot leszámítva minden szakágat lejtőn művelnek, a félcső is lejt, a krosszpálya és az alpesi sípálya is. A slopestyle-t, így angolul, viszont mindenki érti. Nem kell tőle annyira félni csak azért, mert nem magyar. Mint ahogyan a snowboard is beépült a magyar nyelvbe, hiába létezik a hódeszka. Kérdezzetek meg bárkit, aki hódeszkázik, hogy mit csinált télen. 100-ból 100-an azt válaszolják, hogy "snowboardozni voltam", nem pedig hódeszkázni.

A big air a NOB döntése szerint már 2018-ban csatlakozik az olimpiai sportágak közé. Az a maroknyi magyar sportoló, aki ezt a szakágat műveli, az angol elnevezést használja.

Megköszönném, ha partnerek tudnátok ebben lenni, mert a freestyle szakágak hazai szakértőjeként nekem ez rettentően bántja a szememet és a logikámat is. Természetesen nyitott vagyok a további konzultációra,sőt, szívesen segítek a vonatkozó szócikkek elkészítésében is. A Wikipédia nagyon fontos forrás, és adott esetben egy olimpiai tévéközvetítés vagy sajtóbeszámoló fontos alapját képezheti. Áprilisban lesz 10 éve, hogy az Eurosport kommentátora vagyok, és a hazai közvetítések kezdete óta (2007) az összes freestyle sí versenyt én közvetítettem a csatornán. Bátran ki merem jelenteni, hogy nem tud nálam többet róluk senki sem az országban.– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Praeriepanther (vitalap | szerkesztései)


@Praeriepanther: Szia! Úgy gondolom, hogy a leírtakat maximálisam támogatnunk kellene, nem hiszem, hogy a szakmával szembe kellene mennünk, annál is inkább, mert mi kevésbé vagyunk jártasak a témában. Ennek megfelelően szerintem szükséges lenne a cikkek átnevezése, de a sportág és a versenyszám elnevezésében lehet a legfőbb probléma (lásd lentebb a vége felé). Úgy emlékszem, hogy az elnevezéseket a neten gyakrabban előforduló elnevezésekből, és a Nemzeti Sport cikkeiből vettük át (2014, 2010), és figyelembe vettük a versenyszámok könnyebb elnevezését is (a versenyszámok cikkeinek címébe több esetben bele kell írni a sportág nevét, lásd lentebb). Ami a fentiek alapján változna:

  • Síakrobatika → Szabadstílusú sí (sportág)
  • Síakrobatika-ugrás → Síakrobatika (versenyszám)
  • Lejtő → Slopestyle (versenyszám)

A mogul, félcső, síkrossz elnevezésekkel kapcsolatban nincs probléma, ezek eddig is így voltak, a leírtak pedig megerősítették azt, hogy maradnak is (esetleg a mogult magyarítjuk buckasíre). Azonban szükséges a versenyszámok elnevezése is, amibe bele kell tennünk a sportág megnevezését, miután például a félcső, vagy a slopestyle van hódeszkában is. Így előkerülhet elnevezésbeli probléma (lásd főleg a 4. esetet).

1. Síakrobatika a 2014. évi téli olimpiai játékokon → [[Szabadstílusú sí a 2014. évi téli olimpiai játékokon]]
2. Férfi lejtő síakrobatika a 2014. évi téli olimpiai játékokon → [[Férfi slopestyle szabadstílusú sí a 2014. évi téli olimpiai játékokon]] (Ezt valaki erősítse meg, hogy nyelvtanilag jó-e így. Külön vagy egybe, stb.).
3. Férfi félcső síakrobatika a 2014. évi téli olimpiai játékokon → [[Férfi félcső szabadstílusú sí a 2014. évi téli olimpiai játékokon]] (Ezt is valaki erősítse meg, hogy nyelvtanilag jó-e így. Külön vagy egybe, stb.).

A probléma inkább a következő:
4. Férfi síakrobatika-ugrás a 2014. évi téli olimpiai játékokon → [[Férfi síakrobatika a 2014. évi téli olimpiai játékokon]]
Itt meg kellene egyezni abban, hogy nem írjuk bele a sportág nevét a versenyszám mellé (a mogulban sincs benne), mert a [[Férfi síakrobatika szabadstílusú sí a 2014. évi téli olimpiai játékokon]] finoman szólva is értelmezhetetlen. A "sí" egyébként is kifejezi azt hogy síről van szó, a "szabadstílusú sí" szöveg elhagyható. Így viszont van egy "névütközés", azzal kapcsolatban, hogy pl. a fentebb említett Nemzeti Sport, illetve számos médium (példa) síakrobatikaként nevezi meg a sportágat, az olvasó itt meg versenyszámként fogja látni. Igazából ez az, ami komolyabb vita lehet, hogy a versenyszámot több helyen "ugrás" néven nevezik, a sportágot pedig síakrobatikaként. Természetesen nem arról van szó, hogy a Nemzeti Sportot, illetve a médiát kell követni. A legideálisabb az lenne, ha mindenhol egyforma elnevezés lenne, a szakmában, a sportújságírásban (NS), a médiában és itt a Wikipédián is. --Tomcsy üzenet 2016. január 20., 00:51 (CET)Válasz

Most akkor végülis melyik lesz a helyes megfogalmazás? Csakmert már elkeztem megszerkeszteni a 2016. évi téli ifjúsági olimpiai játékok cikkeit ahol a ,,régi” verziót használtam. Akkor most nevezzem át a cikkeket, vagy így egyelőre jó lesz?

Nick Serghio vita 2016. január 28., 17:23 (CET)Válasz

@Nick Serghio: Egyelőre marad így, majd átnevezzük a cikkeket, ha lesz reakció és döntés.--Tomcsy üzenet 2016. február 15., 02:38 (CET)Válasz

@Tomcsy: Részemről mehet így, csináljuk akkor! :) -- Joey üzenj nekem 2016. március 18., 21:22 (CET)Válasz

Kelet- és Közép-európai szócikkíró verseny![szerkesztés]

Tiszteletem. Segítséget kérek a műhely aktív tagjaitól a Kelet- és Közép-európai szócikkíró verseny magyar cikklista a sportra vonatkozó részének elkészítésére. A Kelet- és Közép-európai Wikimédia egyesületek idén tavasszal is megszervezik szócikkíró versenyüket és ehhez minden országnak illik készíteni egy ajánlati cikklistát, hogy megkönnyítse az különböző Wikipédiák szerkesztőinek a témaválasztást. A magyar cikklistát, a sport területét kivéve, elkészítettem a magyar sport területén kérem a műhely segítségét.

Itt két szócikket már felvettem a listára. A feladat további 10-12 szócikket jelölni fordításra a következő kritériumok szerint.

  1. A szócikk témája legyen magyar szempontból jelentős.
  2. Lehetőség szerint legyen elfogadható angol változata a szócikknek. (Ha nincs akkor legalább német illetve orosz nyelven legyen)
  3. Az érintett nyelvek több mint felében még ne legyen szócikk a témáról. ( ezért ne kerüljön fel pl.: Puskás Ferenc mert róla szinte minden nyelven van már szócikk)

--Texaner vita 2016. február 15., 21:59 (CET)Válasz

Itt két szócikket már felvettem a listára. Nem látok rajta semmit. Apród vita 2016. február 15., 22:04 (CET)Válasz

Most már jobb lett. Most már mindent látok. Apród vita 2016. február 15., 22:25 (CET)Válasz

Hajós Alfréd[szerkesztés]

Ránézne valaki erre a cikkre? Magánban írta valaki, és én érdemben nem tudnék reagálni.

"Valahogy a Hajós Alfréd szócikkre keveredtem Wikipédián. Az angol szócikk úgy van megírva, ahogy számítottam volna rá, Hajós Alfréd, az úszó. A magyar szócikkben viszont a(z általam nem is ismert) focis pályafutása van durván túlreprezentálva. Lehet, hogy én vagyok az értetlen, de most focista írta a cikket, vagy ő tényleg ennyire inkább focizott? A "sikerei, díjai" szekció alatt egy szó sincs úszásról..."

ha valakinek van hozzáfűzni valója, továbbítom. Ogodej vitalap 2016. április 14., 12:56 (CEST)Válasz

Férfi strandröplabdatorna a 2016. évi nyári olimpiai játékokon[szerkesztés]

Sziasztok! Szeretnélek megkérni bennetek, hogy nézzetek rá és javítsátok a Férfi strandröplabdatorna a 2016. évi nyári olimpiai játékokon szócikket, mert számomra a strandröplabda kvalifikációjának megértése nagy nehézségekbe ütközött, s lehet, hogy még most is rosszul értelmezve írtam bele a szócikkbe. Köszönettel: --Sphenodon vita 2016. augusztus 3., 14:17 (CEST)Válasz

Szia! Jól megértetted és szép részletesen elkészítetted :-). Én nem látok benne hibát. – Battila27 vita 2016. augusztus 3., 16:56 (CEST)Válasz

A draw-t és a seed-et magyarosítottam.– Tomcsy üzenet 2016. augusztus 3., 20:25 (CEST)Válasz

Jajj, köszönöm szépen a segítségeteket! :) A nőit is igyekszem még megcsinálni az indulásig. --Sphenodon vita 2016. augusztus 3., 21:55 (CEST)Válasz

Rio után[szerkesztés]

@Tomcsy, Battila27: és mások is: Jelenleg nem túl aktív wikis korszakomat vagyok kénytelen élni, így csak érdeklődnék, hogy az olimpia befejeztével hogy állnak most az ilyenkor szükséges bővítések, módosítások? Mindannyian tudjuk, hogy rengeteg az ebben érintett lapok száma, amiket szinkronizálni kell egyrészt egymással, másrészt a legutóbbi olimpián nemzetenként és sportolónként elért eredményekkel. Köszönöm a válasz(ok)at! – Joey üzenj nekem 2016. augusztus 29., 20:06 (CEST)Válasz

@Joeyline: Én jelenleg 72- őt csinálom, úgy vagyok vele hogy várok egy két hónapot addig talán kész lesz 72, utána lecsillapodik a most még lelkesnek tűnő szerkesztők aktivitása, meg az összevissza szerkesztéseket úgy is megint egységesíteni kellene mert ennek a kuszaságnak semmi értelme:( de nekem szólni a többi szerkesztőnek nincs kedvem meg szerintem értelme sincs mert sajnos nem az a tapasztalat hogy valaki marad két hónap után is, ha meg igen akkor utána érdemes jelezni neki szerintem. – Battila27 vita 2016. augusztus 29., 20:26 (CEST)Válasz


@Tomcsy, Joeyline, Battila27: Én most viszonylag aktív vagyok, megint. Olaszország dolgaiban, meg a spanyol anyanyelvű országokkal (országcikkekre gondolok elsősorban) nagyon szívesen be tudok segíteni a mostani olimpiánál. Ha ezekkel megvagyok, megyek tovább az országcikkekkel, egyelőre 2016-nál, aztán visszább. – Madridista Estadio Santiago Bernabéu 2016. augusztus 29., 20:54 (CEST)Válasz

@Madridista: Az nagyon jól jönne ha tudsz segíteni, de lenne egy óriási kérésem szerintem ebbe Joe és Tomcsy is egyet ért, hogy a Magyarország a 2016. évi nyári olimpiai játékokon mintájára szerkeszd a nemzetcikkeket, hogy szépek és egységesek legyenek mert a Spanyol cikkednél az eredmények okéssak, de a forma teljesen eltér érmek kiesés jelölés stb. Megértésed köszönöm! – Battila27 vita 2016. augusztus 29., 21:14 (CEST)Válasz


Holnaptól átszaladok rajta formailag is. – Madridista Estadio Santiago Bernabéu 2016. augusztus 29., 21:23 (CEST)Válasz

Köszi:) – Battila27 vita 2016. augusztus 29., 21:30 (CEST)Válasz

2004. évi nyári olimpiai játékok[szerkesztés]

2004. évi nyári olimpiai játékok (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) Olimpiások, valaki rá tudna erre nézni? Mert szerintem eléggé félresiklott itt valami. Üdv, – XXLVenom999 vita 2016. október 6., 19:50 (CEST)Válasz

Dani190 vandálkodott kétszer egymás után. Sajnos Szalakóta egy apró javítása révén ellenőrzötté vált a szócikk. Ezért két menetben tudtam csak visszaállítani, de most jó. – Dodi123 vita 2016. október 6., 21:07 (CEST)Válasz

Hálásan köszönöm! – XXLVenom999 vita 2016. október 15., 19:19 (CEST)Válasz

Megszületett a 10 000. olimpiai témájú szócikk a magyar Wikipédián![szerkesztés]

Kedves műhelytagok, a nevezetes mérföldkőről a „kinti”, szélesebb körű megbeszélőfelületen írtam bővebben: Wikipédia:Kocsmafal (hírek)#Megszületett a 10 000. olimpiai témájú szócikk a magyar Wikipédián! Ezúton is gratulálok mindannyiótoknak, és további kitartó munkát kívánok, még bőven van miről írnunk a témakörben! :-)Joey üzenj nekem 2017. március 4., 00:57 (CET)Válasz

Az olimpiai játékok éremtáblázata[szerkesztés]

Sziasztok! Az olimpiai játékok éremtáblázata szócikkben az országokra vonatkozó adatok duplán szerepeltek, amely hibára az "Egyéb kocsmafalon" Engusz szerkesztőtársunk hívta fel a figyelmet. Ahogy utánanéztem, 2016. augusztus 28-án Philip013 szerkesztő (eddigi egyetlen szerkesztéseként) nem megfelelő módon aktualizálta a táblázatot a 2016-os olimpián szerzett érmekkel. Az egyes országokra vonatkozó sablonokban történő javítás helyett táblázatként adta meg az adatokat úgy, hogy az utolsóként szereplő ország (Zimbabwe) sora után illesztette be azt, ráadásul csak a Fiji-szigetektől kezdve az országokat. Ezt a táblázatos bővítést én töröltem, de szükség lenne arra, hogy a 2016-os eredményekkel aktualizálva legyen a szócikk. Nekem erre egyelőre nincs kapacitásom, és azért írtam ide, hogy valaki a műhelyből talán tudna erre időt szakítani. Üdvözlettel – Dodi123 vita 2017. május 14., 18:57 (CEST)Válasz

Közben megcsináltam. – Dodi123 vita 2017. május 17., 16:37 (CEST)Válasz

MOB sportolóazonosító[szerkesztés]

Sziasztok, most, hogy az utóbbi időben igyekszem némi karbantartást végezni a Wikidata magyar vonatkozású dolgai között. Találkoztam a MOB sportolóazonosítóval (P4066). pl.: Alker Imre (Q651746). Feltételezem, ez az ti ösztönzésetekre került be a Wikidatába. Szeretném tudni, ki foglalkozik vele, mik a felhasználásával kapcsolatos elképzeléseitek? – Texaner vita 2017. november 7., 20:00 (CET)Válasz

OAR[szerkesztés]

Szerintem magyarul az Olimpikonok Oroszországból elnevezés jobban visszaadná azt a szándékot, amit a csapat nemzetközi elnevezése jelenteni akar... Megnéztem számos wikin, úgy gondolom, hogy jobb lenne így fordítani. – Joey üzenj nekem 2018. február 22., 23:11 (CET)Válasz

@Joeyline: Nekem megfelelő, a Sablon:Nemzetnév OAR NOB-kóddal sablonban van az elnevezés. Az enwikin a Független résztvevők az olimpiai játékokon megfelelő cikke is tartalmazza az oroszokat. A kódokkal kapcsolatban: Szingapúrnak SGP, illetve Libanonnak LBN volt a kódja, de eddig SIN és LIB kódokkal írtam mindent. Tomcsy üzenet 2018. február 22., 23:21 (CET)Válasz

2020 menterend[szerkesztés]

Eleve ide kellett volna: Szerkesztő:Burumbátor/próbalap, szabad préda, nyugodtan dolgozzatok bele. Persze én is folytatom. Nem gondolom, hogy sablonként kellene. – Burumbátor Súgd ide! 2018. augusztus 12., 17:10 (CEST)Válasz


Szubcsonkok felküldése egyes országoknak egyes olimpiákon való részvételéről[szerkesztés]

Sziasztok!

Az utóbbi időben többször előfordul, hogy valaki az angol Wikiből indulva minimális szubcsonkokat küld fel a témában. (Jamaica, Olaszország 2016). Az éremtáblázat bemásolása után viszont ezek már nem szubcsonkok.

Mivel ezek a cikkek sablonok kitöltésén túl folyó szöveget nem nagyon tartalmaznak, felmerül bennem, hogy a kitöltést megfelelő sablonok segíthetnék.--Linkoman vita 2019. május 10., 12:50 (CEST)Válasz

Támogatás kellene a "kontinentális olimpiák" elnevezéséhez[szerkesztés]

Kedves szerktársak!

Vessetek, kérlek, egy pillantást erre a fontos megbeszélésre, és a végén döntsetek belátásotok szerint: Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)#A kontinentális "olimpiák" elnevezései! Köszönöm: Joey üzenj nekem 2019. október 19., 15:08 (CEST)Válasz

Világbajnokok kategóriái[szerkesztés]

Sziasztok! Bár nem olimpia, de hátha lenne hozzászóló a sportcikkeket szerkesztők közül, mert eddig egyetlen hozzászóló van: Wikipédia:Kategóriajavaslatok#Világbajnokok_kategóriái. @Joeyline, Tomcsy, Battila27: Köszönet előre is. Xia Üzenő 2019. november 7., 11:08 (CET)Válasz

Senki? Xia Üzenő 2019. november 8., 17:28 (CET)Válasz

olimpikonok megíratlan cikkei[szerkesztés]

Sziasztok, betettem egy listát a műhely allapjai közé amin azoknak az olimpiai résztvevőknek az adatai látszanak, akikről van Wikidata adatlap, de nincs magyar szócikkük. A listát bot frissíti, amolyan orientáló célt szolgál, semmi több. Ha érdekel valakit, javaslom tegye a kedvenceid közé, havonta egyszer frissül automatikusan, nem sok vizet zavar:

Ha kifejezetten ellenetekre van, vagy zavaró, akár töröltethetitek is. Palotabarát vita 2020. május 4., 11:06 (CEST)Válasz

@Palotabarát: Köszönjük, jó ötlet! Joey üzenj nekem 2020. december 16., 23:03 (CET)Válasz

Lettország a 2016. évi nyári olimpiai játékokon[szerkesztés]

Sziasztok, jó lenne ha valaki ránézne erre, aki szokott ilyen cikkeket készíteni, mert a formátuma nem a legjobb és a nevek is rosszul vannak írva (vezetéknevek vannak csak sok helyen). Köszönettel, – Xia Üzenő 2020. december 16., 14:41 (CET)Válasz

+ Szlovákia a 2016. évi nyári olimpiai játékokon Xia Üzenő 2020. december 16., 14:50 (CET)Válasz

@Battila27: Rá tudnál nézni esetleg? Joey üzenj nekem 2020. december 16., 23:00 (CET)Válasz

Sportsreference > olympedia.org[szerkesztés]

Sziasztok! Nem tudom, tudjátok-e, azért ideteszem: a https://www.olympedia.org/ elindult, ez a sports-referencee utódja, a sports-reference most már tényleg csak archive.org-on érhető el. Jó hír, hogy úgy tűnik, az ázsiai versenyzőknél megadják a nem latin betűs eredeti írásmódot is. Üdv Xia Üzenő 2021. január 12., 21:03 (CET)Válasz

Igen, rajta vagyunk az új oldal forrásként való felhasználásán a cikkekbe, csak kevés most az igazán aktív műhelytag, így egyelőre nem látványos. És nem csak az ázsiaiaknál, hanem minden más nem latin betűsnél is feltüntetik az eredeti írásmódot is. Joey üzenj nekem 2021. március 26., 05:59 (CET)Válasz

2020 vs 2021[szerkesztés]

Sziasztok

Belenéztem a Kategória:Sportágak a 2020. évi nyári olimpiai játékokon kategória cikkeibe. Úgy érzem, mintha a cikk azt sugallná, 2020-ban rendezik meg a sportágakat. Javaslom a bevezetőket kicsit pontosítani, hogy a 2020-as olimpiát 2021-ben tervezik megrendezni. Vagy ha biztos, akkor biztosra írni. – B.Zsolt vita 2021. március 25., 20:29 (CET)Válasz

Köszönjük az észrevételt, pontosítva lesz. Joey üzenj nekem 2021. március 26., 05:53 (CET)Válasz

ROC versenyzők[szerkesztés]

Sziasztok! A Torna a 2020. évi nyári olimpiai játékokon oldalon is látszik, hogy a ROC versenyzői teljes kiírása szétbarmolja a táblázatot, de nagyon rondán, nem lehetne rövidíteni a nevet a sablonban? Xia Üzenő 2021. augusztus 3., 17:51 (CEST)Válasz

@Xia: Szia, lejjebb vettem "Orosz Olimpiai Bizottság" névre. Tomcsy üzenet 2021. augusztus 3., 18:27 (CEST)Válasz
köszi! Xia Üzenő 2021. augusztus 3., 18:31 (CEST)Válasz

Még egy kérdés: mi van azokkal az orosz/ukrán versenyzőkkel, akik más országokat képviselnek? Pl. Iryna Kindzerska ukrán, de Azerbjdzsánt képviseli. Átírjuk ettől még ukránból? Xia Üzenő 2021. augusztus 4., 21:23 (CEST)Válasz

@Xia: Amelyik országot képviseli, oda kell beszámítani az eredményét. – Dodi123 vita 2021. augusztus 4., 22:56 (CEST)Válasz
Ha a neve átírására gondoltál, az maradhat az eredeti, megemlítve zárójelben, hogy most milyen alakban írják. – Dodi123 vita 2021. augusztus 4., 22:57 (CEST)Válasz
hogy érted, hogy maradhat az eredeti meg "most milyen alakban írják"? A kérdés az, hogy ukránnak vesszük, tehát cirillből át kell írni, vagy úgy vesszük mint az amerikába emigrált szovjeteknél, hogy ő már kvázi nem ukrán/orosz, és angolosan marad a neve? Mondjuk a többségük nem él abban az országban, csak ott versenyzik... Orosz műkorcsolyázóknál pl. jellemző, hogy annyian vannak, hogy az orosz keretbe nem férnek be, így izraeli stb színekben indulnak, de gyakorlatilag Oroszországban élnek. Xia Üzenő 2021. augusztus 5., 00:03 (CEST)Válasz
Azokra gondoltam, akiknek van szócikkük. Akiknek nincs, és Oroszországban (vagy Ukrajnában élnek), azoknál szerintem az eredeti orosz vagy ukrán) alakban kellene írni a nevét. Akik át is költöztek, azok esetében a mostani állampolgárságuknak és lakhelyüknek megfelelően. – Dodi123 vita 2021. augusztus 5., 14:04 (CEST)Válasz
többségük kettős állampolgár, ez a hölgy is. Xia Üzenő 2021. augusztus 5., 15:42 (CEST)Válasz

Olimpiai érmesek születési hely szerint, térképen[szerkesztés]

Sziasztok! Semmi különös, csak egy ügyes térkép a 2020-as olimpia érmeseiről itt. A vizualizáció a Wikidata adatai alapján történt. Van persze, ami nem látszik jól (pl. a Budapesten születettek sokasága kitakarja egymást), de az egész jópofa. Palotabarát vita 2021. augusztus 9., 17:44 (CEST)Válasz

Időeredményeket hova igazítsuk az éves eredménytáblázatokban?[szerkesztés]

Sziasztok! Az Olimpiai érmesek listája úszásban (férfiak) (minta)cikkben megkezdődött egy olyan folyamat, hogy az ún. section beillesztésekkel a jövőben nem két helyen, hanem csak az éves olimpiai sportágcikkben kell karbantartani a neveket, pl. egyértelműsítés esetén. Ez viszont egy olyan változást is magával hoz, hogy a sportági összesített érmes listákban is megjelennek az időeredmények, mivel eltérő a korábbi táblázatszerkezettől. Jelenleg 50 m gyorstól 1500 m gyorsig készültek el a section beillesztések, a fenti cikkben ezt a szekciót nézzétek!

A kérdés az, hogy az időeredmények a cella melyik oldalára/sarkába legyenek egységesen igazítva?? (Látható, hogy az egyes olimpiai éveknél más-más helyre igazodnak.) További kérdés, hogy a váltók majd legyenek e felülre zártak? (Ez azért merül fel, mert a cserék miatt eltérő lehet a csapattagok száma, és olyankor kevesebb tag esetén a nemzetnév is lentebb csúszna különben.) Joey üzenj nekem 2022. december 25., 09:47 (CET)Válasz

A jobbra igazítást javaslom. Ennek előnye legjobban a 100 méteres úszásnál jelenik meg, ahol vannak 1 percen felüli eredmények is az első olimpiákon. – Dodi123 vita 2022. december 25., 10:17 (CET)Válasz
@Dodi123 Az is kérdés, hogy simán oldalra vagy a felső sarokba igazítsuk e. Joey üzenj nekem 2022. december 26., 19:39 (CET)Válasz

@Tomcsy: Szerintem mehet az egységesítés bottal, nincs a javaslattal szemben ellenvetés. Személyek balra, ebből a váltók felülre is, időeredmények jobbra felülre. Köszönöm: Joey üzenj nekem 2023. február 23., 21:22 (CET)Válasz